Šéf výboru pro obranu: Jsme malá země, měli bychom být připraveni, ale nejsme

21.09.2014 20:16

ROZHOVOR Místopředseda Věcí veřejných David Kádner, předseda poslaneckého výboru pro obranu, letěl na víkend do Koreje, kde se bude zajímat o obranný průmysl. Ještě na letišti poskytl ParlamentnímListům.cz rozhovor, v němž mimo jiné hovoří o tom, jak veřejnost není vůbec připravená na to, s čím se může za pár let setkat.

Šéf výboru pro obranu: Jsme malá země, měli bychom být připraveni, ale nejsme
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Kádner

Jak dnes hodnotíte naši armádu?

Jsou to dvě věci. Jedna věc je, že jsme platným partnerem v  NATO. Několikrát jsem se mohl přesvědčit, když jsem jel za našimi vojáky na různé mise - ať do Afghánistánu nebo do Mali, že jsme tam opravdu řazeni mezi důvěryhodné partnery. To souvisí s druhou věcí – že by se stát měl o armádní pracovníky postarat, je to víceméně i pro nás. Stát by měl sdělit jasně prioritu vnitřní, tak vnější. Nikoli to řešit podle ekonomického růstu, ale tak, aby byla armáda stabilizovaná, protože když je na tom ekonomika naopak hůř, tak o to víc by bezpečnost měla být důslednější. Řada lidí si to uvědomila až tehdy, když nastala krize mezi Ukrajinou a Ruskem, která samozřejmě je a bude zmatená a jde o problém, který se nevyřeší za týden, ale může se táhnout několik měsíců až let. Přesně o tom je ona důslednost, abychom byli skutečně partnery a ne aby naši vojáci dělali čest jen na zahraničních misích. My jako zákonodárci se musíme postarat – a Aliance by to měla vidět, když slíbíme, že budeme do armády dávat 2 procenta z HDP, tak opravdu každý rok musíme armádě dávat stabilní peníze.

Třeba nyní v pátek jste se zrovna zabývali zákonem o vojácích…

Ano, podařilo se jej schválit. Budou jediným rezortem – a takto by si to pak zasloužili například i policisté a podobně, kde mají platy přímo stanovené zákonem. Nemůže se už stát, že se odmění politici, kteří začnou pak šetřit na armádě, jak se dělo dříve, že se vojákům sebralo deset procent na platech. To je jedna věc, která se zastabilizovala. Dokázal bych si představit, že by armáda dostala nějaký dlouhodobý rámec, který sice ona sama má, ale měli by ho politici napříč celým spektrem vnímat tak, že se bude dělat rozpočet na jeden rok a ne že pak výhled na další dva roky je nejasný a dle Ministerstva financí se to jinak dělat nedá. Ta vize by měla být jasná třeba na pět let, pak teprve udělat čáru a zhodnotit celé období. Ne, že se každý rok vymýšlí něco jiného. Žádná strategie se nedokončí. Pokud se některá nedodělá do konce, nemá smysl začínat jakoukoliv jinou.

Budeme-li mluvit o bezpečnosti našeho státu, jak jste sám uvedl v souvislosti se stavem ekonomiky, je pro nás větší hrozbou imigrace, dejme tomu, z muslimského světa nebo uprchlíci, například z území rusko-ukrajinského konfliktu?

Téma islámu dnes působí jako aktuální, ale řeší se tu již několik let zpátky. My, protože žijeme ve středu Evropy, si tu nebezpečnost tak nějak neuvědomujeme. To je špatně. Je škoda i u těch médií, která o tom nemluví, že neinformují, co ti vojáci skutečně konají za hranicemi. Že to není o tom, že tam jen tak jezdí na cvičiště, ale realizují misi jednak proto, aby nasbírali zkušenosti, a přestože jsou dál od našich hranic, také získáváme informace, které my můžeme využít dále pro naši vnitřní bezpečnost. Kvůli ní bychom měli být více partnery se státy okolo. Měli bychom jasně deklarovat, že problém imigrace - jak z islámského světa, tak z Ukrajiny - je na pořadu dne. Jsme malá země a měli bychom být připraveni, což, upřímně řečeno, úplně nejsme. Nedokážeme totiž mluvit o věcech, které by opravdu mohly nastat. Potlačujeme je a řešíme až v době, kdy nastanou.

Vy tedy považujete islám doslova za hrozbu pro naši zemi? Česko je názorově rozpolceno: Někteří si myslí, že vzhledem k populační křivce je každá imigrace dobrá, jiní by nepovolili ani zakrývání náboženskými šátky na ulici…

Takto extrémně bych do toho vůbec nešel. Neměli bychom nikoho omezovat nebo koukat, jak je kdo oblečený. Bezpečnost a nebezpečnost hodnotím z pohledu toho, že jde o komunitu, která má za sebou teroristické útoky. Není pravda, že jsou daleko od nás. Dosud jsme měli štěstí. A co se týče našich složek, ty připraveny jsou, ale my jako občané na ten svět nejsme připraveni. Dokud nenastal konflikt Ukrajiny s Ruskem, vůbec se nebralo vážně, jak ta naše armáda vypadá, co potřebuje, a přitom to nebylo nic nového. To, co vykrystalizovalo, už ale doutnalo delší dobu. Co se stalo na Ukrajině, může se de facto stát kdekoliv jinde.

Jaký je váš postoj k posunu infrastruktury NATO blíž k Rusku?

My jsme v NATO a máme partnery. Tato vize vznikla pro případ, že jakmile dojde k napadení či ohrožení jakéhokoliv z aliančních partnerů, tak ti ostatní budou stát za ním. Pokud se nějaký partner cítí ohrožený na hranicích, musíme se k tomu tak postavit všichni ostatní. Nikdo nic neeskaluje, nikdo nikomu neleze za hranice, pokud sám nechce. Jde o pomoc, pokud se potřebuje cítit vůči agresorovi silnější a bezpečnější. Ti partneři o tom mohou diskutovat, mít názor, ale cíl by měl být vždy jednotný.

Váš spolustraník, Radek John, se stal v září šéfem magazínu Security, jehož oborem zájmu je bezpečnost. Co byste si přál, aby zpravodajsky podobně rozebral? Jaká témata z vašeho profesního ranku by zejména měl odkrývat?

On byl ministrem vnitra, předsedou bezpečnostního výboru a i předtím se tím oborem dlouho zabýval, takže myslím, že zná potřeby tohoto státu, zrovna on nepotřebuje „radit", mimochodem moje názory zná. Ví přesně, o čem to vše je. Navíc toto není o jednom či dvou tématech, nastolili jsme například, že tu může být migrace vnitřní, z Ukrajiny. Musíme být připraveni, pokud by se ve větším počtu uchylovali do naší republiky a tak dále. To jsou věci, které nás musí zajímat, měl by být krizový štáb a mělo by se o tom mluvit a psát. Lidé by měli vědět, že jsou tu lidé, kteří jejich bezpečnost řeší; zároveň by měli vědět, když jdou po ulici, co vše nás může do budoucna čekat.

Hovoříme spolu na letišti. Kam přesně letíte a proč?

Teď jsem byl na Dnech NATO v Ostravě a nyní odlétám s delegací do Koreje – s výborem pro obranu a s místopředsedkyní Jermanovou, na téma obranného průmyslu. Korejská strana u nás byla na návštěvě letos a vyjádřila chuť spolupracovat a toto téma nějak otevřít.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Bartoš

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…