Šéf pražské topky Vávra otevřeně promluvil k bojům ve straně i k Opencard. A Schwarzenberg s Kalouskem prý...

09.08.2014 5:55

ROZHOVOR Předseda pražské TOP 09 a první náměstek primátora Jiří Vávra se vyjádřil k rozbrojům v pražské TOP 09 a svému vztahu k primátorovi Tomáši Hudečkovi. Bude chtít obhájit pozici šéfa pražské topky. Kandidatura lidí obviněných v kauze Opencard podle něho stranu poškozuje. Pevně věří, že TOP 09 půjde do voleb semknutá a uspěje.

Šéf pražské topky Vávra otevřeně promluvil k bojům ve straně i k Opencard. A Schwarzenberg s Kalouskem prý...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vávra

Jak jste spokojen s finální podobou kandidátky, která vznikla na základě dohody garantované Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem a kterou jste podepsali společně s Tomášem Hudečkem?

Jsem v první řadě rád, že se na kandidátku doplnili zástupci regionálních organizací, které tam chyběly, neboť se jednalo o významné regionální organizace ve významných městských částech. Upřímně říkám, že bylo velmi vhodné toto setkání za účasti pana předsedy a pana prvního místopředsedy uskutečnit, protože to byl signál dovnitř strany, že i když názorové rozdíly zde existují, tak TOP 09 nadále funguje v jednotné podobě a takto půjde do voleb.

Takže další spory, které by se dostávaly na povrch, neočekáváte?

Já v to pevně věřím a rozhodně to nebudu já, kdo by něco takového podněcoval.

Taková trochu osobnější otázka. Nemrzí vás, že nejste na kandidátce, a že tím pádem nebudete obhajovat svou pozici v pražském zastupitelstvu?

Bezesporu mě to mrzí. Ale politika není pouze o vítězstvích, to by člověk zlenivěl, a je jedno, jestli to je mezistranicky, nebo vnitrostranicky. Ale myslím si, že jsem ve své funkci odvedl práci, která nebyla špatná. Za ty dva roky, kdy jsem se staral o městský rozpočet, jsme ve výrazném přebytku, to znamená rozpočtově, a zejména mimorozpočtově. Další věcí je to, že v důsledku mého finančního vedení Prahy získalo toto město nejvyšší rating od roku 1989, což považuji za velmi významný úspěch. A za úspěch považuji i to, že se mi podařilo uskutečnit akvizici Pražské plynárenské. V historii Prahy je to poprvé, kdy Praha něco výhodně nakoupila místo toho, aby to nevýhodně pozbyla nebo si to nechala ukrást.

Jaké jsou vaše plány po skončení ve funkci prvního náměstka primátora?

V první řadě se musím zase více věnovat pražské TOP 09 a stranické práci, což bohužel bylo na vedlejší koleji. To byl důsledek toho, že člověk se snažil napravit chyby svých politických předchůdců ve vedení Prahy, což si myslím, že se povedlo měrou vrchovatou. Na druhou stranu ale kvůli tomu nezbyl čas na vnitrostranickou práci. Pak se nám při přípravě kandidátek na jednotlivé městské části objevily v předvolebním shonu zbytečné sněmy, kde se nám trošku hádaly jednotlivé frakce. Ale to na druhou stranu není nic zvláštního. Vzhledem k tomu, kolik má TOP 09 let, jsou to normální porodní bolesti. Jenom nesmí trvat příliš dlouho.

Budete tedy chtít dál pokračovat ve vedení pražské TOP 09 jako její předseda?

Určitě. Myslím si, že mám TOP 09 z hlediska zkušeností co nabídnout a dát. Druhá věc je, že je vždy výhodou, pokud je moc politická od moci úřednické lehce oddělena, protože musím přiznat, že když jsem počítal ty poslední dva roky, tak jsem se dopracoval k tomu, že jsem měl volné jenom soboty a jinak jsem dělal 16 hodin denně, a pokud 16 hodin denně řídíte Prahu, tak vám na tu stranu tolik času nezbývá. A tím, že je to neuvěřitelně mladá organizace, tak na stabilizaci těch regionů, motivaci a zapojení lidí bylo strašně málo času. A to cítím jako obrovský handicap a politickou chybu, která si nemyslím, že přímo ovlivnila hlasování, ale ovlivnila spíš to, že TOP 09 dnes mohla být početnější, výkonnější a schopnější.

Zaregistroval jsem, že se objevily hlasy, že by se měly změnit stanovy v tom směru, že by na krajském výboru neměli takoví vliv zastupitelé hlavního města, ale větší vliv by měly mít jednotlivé regionální organizace. Je to správná cesta?

Správná cesta to jistě je. Je to trochu paradox, protože když vznikaly stanovy TOP 09, tak nebyly sestaveny z čistého stolu, ale byl to mix zkušeností ze stanov ostatních politických stran, řada věcí se tam zakotvila dobře. Pokud jde o Prahu, tak v případě voleb na magistrát, na jejichž přípravě jsem se podílel, nikdo netušil, že TOP 09 hned na poprvé takto významně uspěje. Ve všech ostatních krajích republiky ty stanovy fungují dobře, protože tam mají převahu političtí straničtí šéfové jednotlivých regionálních organizací, ale v Praze nastal převis zvolených zastupitelů. To je velmi nebezpečné. Protože by to mělo být tak, že zastupitelé jsou vybíráni na základě vůle jednotlivých místních a regionálních organizací.

Díky tomu převisu to nyní bylo tak, že nynější zastupitelé prosadí, kdo bude kandidovat na funkci zastupitele příště. Tím je tedy omezena demokratická vůle členské základny z jednotlivých sdružení. Považuji to za jednu z nejzásadnějších chyb, kterou TOP 09 udělala. Čili pražský krajský výbor není dnes ve stavu, jak bych si ho u fungující strany představoval, a nereprezentuje optimálně postoje členské základny.

Jaký výsledek očekáváte v komunálních volbách nyní? Zrovna Tomáš Hudeček není v popularitě zrovna na špici. Vznikla tady řada nových politických subjektů od hnutí ANO, hnutí Pro Prahu, Kaslovi demokraté...

Nikdy jsem netajil, že můj zásadní spor s Tomášem Hudečkem byl právě v tom, že jsem měl zásadní výhrady k vedení marketingu, konkrétně k prezentaci jeho osoby. Tvrdím totiž, že se nám vloni podařilo velmi dobře zvládnout povodně. Nikdy před tím nestály všechny protipovodňové zábrany, nikdy nebyla v provozu všechna čerpadla, všechny hradidlové komory. Poprvé v historii se podařilo smontovat, co nikdo před tím nikdy komplet neviděl. Pokud se tento obrovský kapitál v následujících pěti šesti měsících prohospodařil, tak to byl jeden z důvodů našeho sporu.

V naší gentlemanské dohodě jsem se vloni v září rozhodl, že ustoupím člověku, který zvládl povodně, když se debatovalo o tom, kdo z nás dvou bude primátor. Dohodli jsme se, že já budu dělat technologii strany a on bude tou tváří. O Vánocích jsme si pak sedli a já jsem mu řekl, že si myslím, že já jsem svou roli zvládl, zatímco on nikoli, a od té doby jsme byli poněkud ve sporu. Některé resty se podařilo dohnat, ale stále si myslím, že ten šestiměsíční handicap je znát a je to něco, co mě velmi netěší z hlediska cílové pásky, protože celá TOP 09 dělá pro co nejlepší výsledek ve volbách maximum a my jsme zbytečně prohospodařili skoro půl roku tím, že naše hlavní tvář nedělala pro prezentaci TOP 09 a její práce to, co měla.

Některé regionální organizace vyzývaly vedení pražské TOP 09 k revizi té kandidátky z hlediska toho, že lidé obvinění v kauze Opencard mohou stranu ve volbách poškodit, ať už je jejich obvinění oprávněné, či neoprávněné...

Musíte vždy vycházet z toho, že se obecně říká, že neštěstí potěší, a že se říká „na každém šprochu pravdy trochu“. Ačkoli jsem za našimi obviněnými, téměř obžalovanými radními, vždycky stál a vždy jsem to říkal i veřejně, tak na druhou stranu jakákoli politika je z poloviny marketing, a pokud se objeví věci, které nejste schopen zvládnout či ovlivnit, a pokud by se tam něco stalo, tak je to velmi nešťastné, protože pět lidí by mělo limitovanou účast na kandidátce. Čili já jsem říkal, že nepovažuji za šťastné, aby se téměř třetina volitelných míst kandidátky skládala z lidí, kteří tento problém mají. Bohužel podávání trestních oznámení je dnes módní záležitost. Jedna věc je ale osobní postoj, ale druhá věc je, že volby vyhrajete, pokud máte důvěru občanů. Pokud tam je osten pochybnosti, ovlivňuje to a ohrožuje to zásadním způsobem výsledek strany.

Tomáš Hudeček Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi napsal dopis, že potřebuje mít kolem sebe tým lidí, se kterými může jít na pivo. Jste schopen jít někdy s Tomášem Hudečkem na pivo, vy jako předseda pražské TOP 09 a on jako lídr kandidátky?

Jít na pivo můžu v podstatě s kýmkoli, vyjma krajně levicových či krajně pravicových politiků. Ale když jdu s někým na pivo jednat o politických řešeních, tak to ještě neznamená, že jsme kamarádi. Tak beru i prohlášení Tomáše Hudečka. Složení krajského výboru poznamenalo sestavení kandidátky a bohužel se s tím nedá nic dělat. A to je věc, která se do budoucna musí řešit. Pevně doufám, že na pivo budou schopni spolu jít a že po tom pivu si ještě budou pamatovat, co si předtím řekli. V to pevně věřím.

A co říkáte tomu, jakou roli při sporech v pražské TOP 09 sehráli Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek? Byla tam i výzva, aby se na kandidátce více zohlednily ty regiony...

Oba měli zdvořilou žádost na mě i Tomáše Hudečka, abychom situaci ve straně uklidnili. Vzhledem k tomu, že tenze tam pokračovala i nadále, tak jsem považoval za vhodné z toho boje včas odstoupit. Na osobní prosbu pana předsedy i pana prvního místopředsedy, abych se k věci nějak postavil, mi přišlo rozumnější z toho boje uhnout, protože na prvním místě je zájem strany, a teprve potom je zájem osobní. Nestrávil jsem pět let intenzivní práce, aby se v rámci nějakého dohadování, co je dobře a co je špatně a zda já někde mám být, či nemám, byla strana ohrožena.

Jsem rád, že se mi po čtyřletém boji podařilo konsolidovat regionální organizaci na Praze 6. Čtyři roky předtím tam fakticky topka neexistovala a topila se v neskutečných bojích, a dnes tam je jedna z nejzdravějších a nejschopnějších organizací, která má obrovský potenciál. Takže jsem velmi rád, že na kandidátce je zástupce šestky a vrátil se tam i zástupce Prahy 10, kterou též pokládám za velmi významnou. Jestli jsem na kandidátce, či ne, z tohoto pohledu považuji za marginální a důležité je, zda bude TOP 09 schopna dostát slibům voličům.

Objevila se zpráva, že starostka Prahy 3 Vladislava Hujová z TOP 09 si nechávala proplácet z peněz městské části luxusní oběd za devět tisíc ve Francouzské restauraci Obecního domu či oblečení, obuv či parfémy za desítky tisíc korun...

Já si obecně myslím, že takovéto a podobné kroky jsou velmi nešťastné. Pevně doufám, že paní starostka bude schopna obhájit tyto náklady. Umím si představit, že jisté oprávněné reprezentační náklady vzniknout mohou při jednání s významnými partnery, to znamená se zahraničními partnery, jako jsou například partnerská města, kdy chápu, že toho partnera nemůžete vzít na párek v rohlíku.

Další věc je, že se vždy trochu obávám takových slavnějších podniků v Praze. Upřímně řečeno, od té doby, co se ve Francouzské restauraci scházely takové zvláštní skupiny, tak je to místo, kam já bych asi nešel (podle médií sem chodili například takzvaní lobbisté Tomáš Hrdlička či Roman Janoušek – pozn. red.), ze stejných důvodů je mi zapovězena i dobrá restaurace v Mánesově ulici, která má zase jiné nedostatky.

Ale zpět na začátek. Nejsem si jistý, zda jsou takové náklady ospravedlnitelné pro jednání se zástupci hlavního města, zvláště pokud to bylo v době, kdy naše strana byla ve vedení magistrátu. Pokud bych mluvil sám za sebe, tak na svém sekretariátu na magistrátu mám rozpočet týkající se vody a kávy pro mé návštěvy. Vše ostatní si platím sám. V životě jsem žádnou úhradu nepožadoval. Pokud vím, na hlavním městě Praze jedinou kartu má primátor a ten ji používá ještě velmi omezeně. Čili na to nahlížím i z této perspektivy. Předpokládám, že paní starostka bude schopna tuto konzumaci hodnověrně vysvětlit. A pokud by obecní peníze využívala ještě na jiné věci, tak si to nedovedu dost dobře představit. Pokud by tam byly třeba parfémy, tak bych to považoval za zásadní politické pochybení. To jsou věci, které mohou zásadně stranu poškodit.

Lídr hnutí Pro Prahu Zbyněk Passer říká, že problémem městských částí je to, že z hlediska toho, co se přerozděluje na magistrátu, mají málo peněz. On prosazuje, aby získaly větší část. Jak se na to díváte?

Je to otázka přerozdělení. Jsem přesvědčen o tom, že více než stanovených osm procent, které tam jdou, je nesmysl. To znamená, že se všichni musí vejít do toho, co Praha v rámci přerozdělení dává jako dotace městským částem. Ten systém rozdělování nevznikl na hlavním městě Praha, ale je výsledkem schůzky starostů městských částí, kteří se před řadou let dopracovali k tomuto koeficientu, k tomuto modelu výpočtu. Pokud se obnoví sněm starostů a starostové budou schopni se sejít a dopracovat se k rovnoměrnějšímu a spravedlivějšímu rozdělení těchto prostředků, tak je záhodno to podpořit.

Ostatně v rámci přípravy na příští rok jsme dali pokyn, aby z naší strany bylo vyřešeno, že by nebylo jenom 1 až 15 a 15 až řekněme 57, ale aby tam byly dejme tomu městské části, protože některé části od Prahy 15 nahoru mají vyšší rozpočty, než má čtrnáctka nebo patnáctka. To není úplně správné. A pak zase do 15 a 20 jsou zase skoky, že tam jsou dvaceti, třicetimilionové rozpočty a vedle nich jsou dvoumilionové. Iniciovali jsme, aby tam nebyly dvě kategorie, ale tři. Bylo by vhodné, aby si starostové městských částí sedli dohromady a zkusili navrhnout spravedlivější model. Spravedlivý model nebude nikdy. Jsou jiné počty žáků, jiné plochy zeleně, jiné plochy silnic. Těch koeficientů by muselo být asi 50, a přesto si nemyslím, že by to bylo spravedlivé. Praha je neuvěřitelně složitá a pestrá, takže by se to muselo rozdělit téměř po ulicích. Další věc je, jak vyřešit na tom sněmu hlasovací právo malých městských částí proti velkým. V těch malých městských částech bydlí zhruba 150 tisíc lidí a Praha má 1 280 000 obyvatel. Absolutní spravedlnost v tom ale nebude nikdy.  

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…