Šéf seniorů vstal ze židle: Lézt na Hrad a dávat tam trenky. Házet vajíčka na prezidenta. To je kulturní vyzrálost národa, za kterou se stydím!

18.05.2017 19:45

ROZHOVOR „Novináři jsou zlí.“ Ať raději sledují, co kdo v Číně dojednal, než golfový vozík, který přivezl prezidenta. Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes nejenže setřel novinářskou obec, ostře smetl i odpůrce prezidenta. „Lézt na Hrad, dávat tam trenky a pak je ještě nikdo za to ani neodsoudí? Vajíčka házet na prezidenta, to je ostuda a ukazuje kulturní vyzrálost národa, za kterou se stydím.“ Pernes zmínil i to, že aktuální protesty proti hlavě státu a vicepremiérovi nesleduje, ovšem ať si každý demonstruje, za co chce, vždyť máme svobodu shromažďování. Všem politikům ale vzkazuje, že naopak velmi dobře ví, kdo co udělal či naopak neudělal pro seniory.

Šéf seniorů vstal ze židle: Lézt na Hrad a dávat tam trenky. Házet vajíčka na prezidenta. To je kulturní vyzrálost národa, za kterou se stydím!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Pernes

Prezident Miloš Zeman ukončil svou návštěvu v Číně. Novináři si všímali také skutečnosti, že na společné fotografování hlav států ho přivezli v golfovém vozíku, psali o tom, že vypadá unaveně, což spustilo řadu spekulací i u některých politiků. Jak tyto informace brát? Je jasné, že když jde o prezidenta, všichni budou sledovat každý jeho krok, takže pokud jsou jeho kroky, řekněme, méně jisté, bude se vše patřičně propírat?

Já jsem to neviděl, takže nemůžu spekulovat. Vím, že když šel ke korunovačním klenotům, tak mu také nadávali, že je opilý, a pak se ukázalo, že nemůže chodit. A nikdo se mu pak neomluvil. Novináři jsou zlí. Nemám rád takové hrátky. Samozřejmě on má problémy s chůzí, proto chodí s hůlkou.

Novináři by měli sledovat, co delegace v Číně udělala, jestli tam zajistili zakázky našemu průmyslu a dalším, jestli zajistili investory a jaké investory, aby nevznikaly nějaké montovny, těch už máme dost. Proto máme nízké mzdy a nízké důchody. To by měli novináři sledovat. Ale znovu opakuji, neviděl jsem to, takže nebudu spekulovat.

Prezident bývá často terčem posměchu, o čem to podle vás svědčí?

O nekulturnosti, neobjektivnosti národa. Musí rozlišovat Zemana jako takového, inženýra a prezidenta České republiky. Lézt na Hrad, dávat tam trenky a pak je ještě nikdo za to ani neodsoudí? Vajíčka házet na prezidenta, to je ostuda a ukazuje to kulturní vyzrálost národa, za kterou se stydím. Tečka.

Na náměstích v republice proti Andreji Babišovi a také proti prezidentu Zemanovi demonstrovaly tisíce lidí. Proč? Proto! Lidé žádali, aby oba pánové už z politické scény raději odešli. Zeman namíchl veřejnost i tím, že oddaluje odvolání vicepremiéra a Babišovi sečetli jeho údajně pochybné obchody, nahrávky, EET atp. S jakým dojmem sledujete demonstrace?

Žádné jsem nesledoval. Nevím, kdo to svolával, a nevím, kdo tam byl, a ani pořádně nevím, proč tam byli, ale máme svobodu shromažďování, tak ať si demonstruje, kdo chce, jak chce. Vzpomínám si, že jsem byl na řadě demonstrací, které jsme organizovali společně s odbory proti Nečasově vládě, bylo tam 80 tisíc lidí a bylo to k ničemu. Ale ať si každý demonstruje, jak se mu zlíbí, to je v pořádku.

Mimochodem, co říkáte na postoj prezidenta v uplynulých dnech, kdy je mu vyčítáno nerespektování ústavy…

Je otázka, co je to bez zbytečného odkladu. Na to tady máme soudce, tak ať se snaží.

Premiér Sobotka žádá odvolání vicepremiéra Babiše, chystá kompetenční žalobu na prezidenta, teď se hovoří i o tom, že ČSSD postaví vlastního kandidáta na prezidenta. Někteří jsou přesvědčení o tom, že funguje tandem Babiš – Zeman, což oba odmítají. Do jaké míry jde ve vládní krizi více o Babiše, či více o Zemana?

To bych nekomentoval. Jsem obyčejný předseda Rady seniorů České republiky. Jak jste viděli a slyšeli na sjezdu, samozřejmě hodnotíme vládu a politické strany podle toho, co udělali pro seniorskou populaci. Před volbami budeme samozřejmě všem lidem říkat, co která politická strana udělala buď v kladném, nebo negativním smyslu. Sledujeme výsledky hlasování jednotlivých poslanců. Uveřejňujeme to na našem webu a v časopise, a budeme tak činit do voleb přesně tak, jak jsem řekl na sjezdu. Takže každému, co jeho jest. Tyhlety politické hrátky já nekomentuju. Ať ukážou, co umějí, a národ to určitě při volbách spravedlivě posoudí.

Když už jsme u zájmů seniorů, jak to vypadá s prosazením zákona o sociálním bydlení?

Na sjezdu jsme všem jednoznačně říkali, že trváme na tom, aby byl zákon prosazen ještě v tomto funkčním období. Budeme bedlivě sledovat, to jsem jim také řekl třikrát a trvám na tom… Všichni tam byli, Babiš, Milan Štěch, vedení státu. A pokud zapříčiní, že to neschválí, bude zle v tomto státě.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…