Šéf výboru pro životní prostředí: Prolomit limity neznamená mít levnější energii

12.12.2013 10:25

ROZHOVOR Sociální demokrat Robin Böhnisch pro ParlamentníListy.cz okomentoval chystané kroky výboru pro životní prostředí, jehož je předsedou.

Šéf výboru pro životní prostředí: Prolomit limity neznamená mít levnější energii
Foto: archiv poslance, tan
Popisek: Poslanec ČSSD Robin Böhnisch

Co si myslíte o pěstování vysoce energetických rostlin místo zemědělských a na vstup A. Babiše do sněmovny? Myslíte si, že jde o střet zájmů?

To není buď, a nebo. Energetické plodiny mají na polích svoje místo, stejně jako druhy pro využití v potravinářství. Pokud se pěstování energetických plodin ukáže zejména v agrárně dnes méně využívaných oblastech jako ekonomicky zajímavé a environmentálně únosné, není zvláštní důvod tomu bránit. Andrej Babiš byl do Poslanecké sněmovny zvolen výrazným počtem hlasů, to je dost dobrý důvod ho zde také respektovat. Jestli jeho voliči usoudí, že svého postavení zneužívá, nepochybně to dají do budoucna najevo.

 Co říkáte na prolomení těžebních limitů? Nemyslíte, že je výhodnější je prolomit a mít lacinější energii?

Prolomit limity přece neznamená mít levnější energii. Tuhle rovnici jsem nikde neviděl. Případné prolomení limitů je věcí, která může navázat až na kvalitně a nezávisle zpracovanou surovinovou a energetickou koncepci a věrohodnou veřejnou debatu. Ty dosavadní debaty ukazují, že je možné se do budoucna bavit o dole Bílina. Nedovedu si ale představit pokračování těžby na dole ČSA. Jsem přesvědčen, že negativa převyšují nad klady.

Co se týče podpory obnovitelných zdrojů energie, mezi lidmi není vnímána pozitivně a ekonomické analýzy také hovoří proti. Vidíte v OZE budoucnost?

Na OZE nemůžeme rezignovat, stejně jako na její rozumnou podporu. Zneužití podpory v případě fotovoltaiky nemůže znamenat zřeknutí se obnovitelných zdrojů obecně. Naše země potřebuje energetický mix, decentralizované zdroje energie, a to bez řady druhů obnovitelných zdrojů nepůjde. Sám mám rád malé vodní elektrárny, kterých už z principu nemůže vznikat mnoho. Mají stabilizační roli v soustavě a mnohdy využívají díla z konce monarchie nebo první republiky. Využívání energie vody k naší zemi patří odpradávna.

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27897 lidí

 V Čechách pomalu dochází ke zlepšování životního prostředí, nicméně například Ostravsko neustále trpí znečištěným ovzduším. Jakou byste navrhoval nápravu?

Obecně se životní prostředí zlepšilo a v některých parametrech dále zlepšuje. Ale varoval bych před nějakým vnitřním uspokojením. Stále máme historické zátěže, stále máme jedovaté laguny, víc a víc nás trápí prachové částice a znečištění ovzduší obecně. Musíme pokračovat ve zkvalitňování kanalizačních sítí a čističek odpadních vod. Nemáme dobrou strukturu lesních porostů z hlediska druhového složení, což sehrává svou roli i v případě povodní. Klesá biodiverzita. Prostě ochrana životního prostředí musí být jednou z politických priorit a v oblasti ochrany krajiny musí jít také ruku v ruce s resortem zemědělství. Můžeme stavět, budovat, vydělávat. Ale peníze nelze jíst.

A co se týče ovzduší na Ostravsku, tam jednoduchý recept neexistuje. Znečištění je dílem podmíněno historicky, průmysl nelze den ze dne zavřít nebo "odlehčit". A dílem je to sociálně ekonomický problém. Finanční možnosti mnoha lidí v tom regionu přecházet na jiná paliva a modernizovat svá lokální topeniště je prostě omezená. Pomáhat musí stát. Pakliže čerpá nějaké zdroje v tomto regionu na úkor zátěže tamních obyvatel, musí také něco vracet zpátky.

Co Temelín? Jste podporovatel výroby el. energie z atomu?

Nejsem podporovatel energie z jádra, ale jsem realista. Energie z českých atomových elektráren je důležitou součástí energetického mixu, nemůžeme se jí jen tak vzdát. Při přemýšlení o budoucnosti atomové energetiky je ale potřeba oprostit se od emocí nebo národoveckých nálad a myslet ekonomicky. A v takovém případě to s dalšími atomovými elektrárnami nevypadá dobře. Teď na podobnou věc přišli na Slovensku. Nemluvě o tom, že potřebujeme vodní zdroj, který další bloky uchladí. Ani tady nemáme zdrojů nazbyt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…