Šéfka Strany zelených od plic: Zeman jede podpořit Putina a Mládek nás zase vrací do 70. let

01.05.2015 17:05

ROZHOVOR O konci války i událostech na Ukrajině si ParlamentniListy.cz povídaly s předsedkyní Strany zelených a starostkou brněnské městské části Nový Lískovec Janou Drápalovou. "Jsme přesvědčeni, že Rusko je na Ukrajině agresorem. Že by ta situace na východě Ukrajiny nevznikla, kdyby separatisté necítili podporu z Ruska," uvedla. To by však podle ní nemělo měnit náš názor na padlé vojáky při osvobozování naší země od nacismu.

Šéfka Strany zelených od plic: Zeman jede podpořit Putina a Mládek nás zase vrací do 70. let
Foto: zeleni.cz
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

V Brně proběhl prvomájový pochod Dělnické mládeže. Strana zelených proti němu protestovala. Proč?

Je to akce, která je spojena s neonacistickými skupinami. Svolavatelem byl Erik Lamprecht, který je napojen na krajně pravicové a neonacistické organizace z Německa a Slovenska. Přijet měl i italský neofašista Mateo Caponetti z organizace Zenit. Ve své pozvánce odkazuje Dělnická mládež na setkání v roce 2011, které v Brně organizovala krajní pravice. Tehdy ve své ohlášce na městský obvod Brno Střed měli uvedeno Prvomájový průvod Dělnické mládeže. Skutečnost byla trochu jiná. Některými symboly, hesly i celým zaměřením vyzněla akce xenofobně, s vyznáváním neonacistických hodnot.

Proto se Strana zelených připojila jako jeden z organizátorů k iniciativě Brno blokuje, která vznikla už před 4 lety. A postavila se proti tomu, aby tento pochod šel přes vyloučenou oblast. Tentokrát trasa pochodu byla jiná. Proto naše akce byla spíš formou happeningu a protestu proti tomu, aby Brno bylo vnímáno jako město neonacistů. Je to iniciativa občanská.

V tiskové zprávě Strany zelených jsem viděl, že tato akce není vhodná i z toho důvodu, že si připomínáme 70. výročí konce druhé světové války...

Ano, to je další věc. Tohle je dokonce můj citát. Týden před 70. výročím konce války nám připadá obzvlášť nevhodné pořádat takovýto pochod. Odsuzujeme jej samozřejmě v každou dobu, ale teď nám to přijde ještě horší. Proto je důležité, abychom se proti tomu ohradili.



Hodně se diskutuje o cestě prezidenta Zemana do Moskvy 9. května. Jak vy ji vidíte?

Jak to bylo původně prezentováno, že se prezident zúčastní vojenské přehlídky, s tím jsme měli zásadní problém. Nakonec sám prezident toto korigoval vzhledem k ohlasům veřejnosti. Těžko ale diktovat prezidentovi jak a kde se má vyjadřovat. Svým chováním si vytváří svůj obraz. Každý občan si může udělat vlastní názor. My s jeho cestou do Moskvy nesouhlasíme. Chápeme to tak, že jede podpořit Putina. Na druhou stranu je to prezident a on se sám rozhoduje, jakým způsobem si vytváří vlastní image.

Je to ale prezident České republiky, a ne nějaký solitér...

Ano, ale tohle je spíše věc symboliky, než reálné mezinárodní politiky. Zatímco v opravdových aktech mezinárodní politiky by prezident měl s vládou kroky koordinovat a komunikovat, toto beru jako symbolické vyjádření jeho názoru.

Do Moskvy nejedou špičky EU hlavně kvůli ruskému podílu na událostech na Ukrajině. Je Rusko vůči Ukrajině agresorem, nebo to není tak jednoznačné?

Jsme přesvědčeni, že Rusko je na Ukrajině agresorem. Že by ta situace na východě Ukrajiny nevznikla, kdyby separatisté necítili podporu z Ruska. To je věc zřejmá od samého počátku a postupem času se spíše potvrzuje.



V souvislosti s výročím konce války se nyní mluví o osvobození Československa Rudou armádou. Zaznívají však i názory, že nešlo o osvobození, ale v podstatě o obsazení, a že jedna totalita vystřídala druhou. Co si o tom myslíte?

Spíše než že jedna totalitu vystřídala druhou bylo osvobození záminkou k získání vlivu. Lidi, kteří tehdy zažili osvobození na vlastní kůži, to takhle určitě nevnímali. Navíc se velmi snadno zpětně hodnotí historické události a vznikají různé výklady. Zrovna u nás v Novém Lískovci máme hroby padlých vojáků, kteří osvobozovali západní část Brna. Nemyslím, že by dnešní události měly znamenat změnu našeho názoru na to, že tu položili své životy pro to, aby skončila válka. Kvůli pozdějšímu vývoji bych nesnižovala význam obětí, které v té válce padly.


Když se zeptám na ještě jednu zahraniční otázku, Evropa nyní čelí masivnímu přílivu uprchlíků - co dělat s tímto obrovským problémem?

Touto věcí se musí vážně zabývat celá Evropská unie. Není možné, aby se v tom nechaly státy, které tomu čelí v první linii. EU musí zaujmout jednotnou strategii, která bude mít dva pilíře. Politická a humanitární intervence do zemí, odkud ti lidé prchají, neb v nich nevidí žádnou životní perspektivu pro sebe i své rodiny. Ať už kvůli politickým problémům či válečnému konfliktu. Stavět se k tomu tak, že zavřeme hranice  - to si myslím, že neprodyšně je uzavřít ani není možné. Ti lidé jsou natolik zoufalí, že budou volit jakékoliv cesty, jak se do Evropy dostat. V první řadě tedy je potřeba, aby Evropa nemlčela před tím, co se děje v těch zemích, ze kterých lidé prchají. A za druhé poskytnout jim pomoc už na jejich území. Aby nedocházelo k tragédiím na moři. A domluvit se společně, jaký počet uprchlíků jsme schopni přijmout. Řešením totiž není ani že úplně otevřeme migrační politiku, protože ten příliv uprchlíků by neměl žádné konečné číslo. Pokud tedy Evropa nezačne intervenovat přímo na místě, žádné řešení to nemá.



Jak pohlížíte jako Strana zelených na současnou vládu? Zaznamenal jsem, že kritizujete hlavně ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka?

Ministra průmyslu a obchodu Mládka kritizujeme hlavně kvůli tomu, jakým způsobem připravuje do vlády aktualizaci státní a energetické koncepce, včetně otázky prolomení těžebních limitů hnědého uhlí v severních Čechách. Jsme přesvědčeni, že ze všech odborných argumentů, ekologických, ekonomických i lidských, vyplývá, že prolomení limitů není záležitost vhodná pro Českou republiku v nejbližších několika desítkách let. Ministr Mládek hájí zájmy těžařských lobby. Argumentuje zachováním pár stovek pracovních míst. Ale je schopen připustit bourání domovů a likvidaci jiných pracovních míst. V minulém týdnu ostatně získal titul Ropák roku, o to je to symboličtější. Ropák je symbol, který vznikl ještě před revolucí na základě toho, jak byla zdevastovaná krajina právě v severních Čechách. Je nepochopitelné, že 25 let po revoluci, ve svobodné zemi, někoho napadne tímto bezprecedentním způsobem likvidovat krajinu. Přičemž podle všech ekonomických podkladů víme, že toto uhlí nebudeme potřebovat. Prolomení limitů je pro nás symbol toho, že se u nás vrací 70. léta. Rozhodování jenom z jednoho hlediska, které je výhodné jen pro někoho.

Také se vám nelíbila aktivita ministra dopravy Ťoka...

Myslíte vybudování vysokorychlostní tratě Praha - Mnichov? Je to složitější. Ani v zelených nejsme úplně zajedno, jak se stavět k těmto extrémně drahým dopravním stavbám, byť jsou železniční. Je ale pravda, že se Česká republika zavázala, že do roku 2030 udělá kroky, které umožní výstavbu těchto vysokorychlostních tratí. Pokud bude Evropa postavena na tomto vysokorychlostním železničním spojení, tak nemůžeme zůstat stranou. Jinak přes nás koridory osobní dopravy nepojedou. Spíše kritizujeme, že Česká republika na jedné straně připravuje silniční stavby výhodné jen pro individuální automobilovou dopravu a transport zboží kamiony a zapomíná (nepřipravuje příliš rychle) stavby železniční, které mohou odlehčit i nákladní dopravě. A můžou nás učinit konkurenceschopnějšími. Co se týče lidí vzdělaných, ti v rámci Evropy rychlé železniční spojení využívají. I proto, aby v Brně či Praze prosperovali univerzity, univerzitní kampusy a vědecká centra, je velice důležité, aby toto rychlé železniční spojení tady bylo.

Čeká vás asi nabitý víkend?

Prvního května jsme měli výše zmíněnou akci Brno blokuje. V sobotu se těším na akci Otevírání cyklistické sezony Brno - Vídeň. Pojedeme na kole až na hranice s Rakouskem 65 kilometrů. Podařilo se mi opět po 12 letech se stát předsedkyní Svazku obcí cyklostezka Brno - Vídeň, kterou jsem kdysi zakládala. Sice se tomu úplně na začátku nevěřilo. Ale teď je vidět, jak to funguje. Cyklista se stal váženým zákazníkem ve vinařských oblastech.



Z Brna se dá dojet na kole po cyklostezce až do Vídně?

Z Brna dojedete bezpečně k hranicím s Rakouskem. Už několik let se i s pomocí čerpání peněz z evropských fondů daří páteřní cyklotrasu budovat mimo komunikace. I díky spolupráci obcí sdružených ve Svazku obcí. Každá obec přispívá, včetně Brna, 4 koruny na obyvatele ročně. Z této částky se získávají peníze na spoluúčast při financování z evropských fondů. Udělal se už obrovský kus práce. Na rakouské straně je to jinak. Takováto spolupráce obcí jako na moravské straně tam nikdy takto nefungovala. Často k nim vzhlížíme jako ke vzoru. Ale pak zjistíte, že ty věci mají, protože se u nich vyvíjely dlouho. A dost často je mají koordinované regionálními správami. Tím pádem nemusí být tak aktivní zdola. U nás jsme si to museli udělat sami, a proto jsme se sdružili do Svazku obcí. Nyní se velice intenzivně snažíme, aby se tento náš projekt opravdu stal projektem nejenom Brno - hranice s Rakouskem, ale Brno - Vídeň. Spolupráce se začíná velice intenzivně rozjíždět. Budeme se snažit, aby se cyklistické spojení Brna s Vídní stala funkční realitou.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…