Šéfka pražského ANO o tom, o čem se jenom šeptá: Babiš, Janoušek, Hrdlička...

23.08.2014 19:01

ROZHOVOR Já udělám vše proto, aby vyhrálo ANO. Jsem přesvědčena, že pro Prahu by to byla skvělá změna. A Praha změnu potřebuje, řekla naší redakci pražská šéfka ANO, radní Prahy 10 Radmila Kleslová.

Šéfka pražského ANO o tom, o čem se jenom šeptá: Babiš, Janoušek, Hrdlička...
Foto: Archiv RK
Popisek: Radmila Kleslová

Vaše jméno, paní předsedkyně, bylo často skloňováno v souvislosti s Janem Kaslem, který měl za ANO kandidovat na pražský magistrát, můžete nám říct, co za tím bylo?

To je uzavřená kapitola. Každý jdeme svou cestou.

I přesto: Myslíte si, že Jan Kasl má šanci se na magistrát dostat?

Já udělám vše proto, aby vyhrálo ANO. Jsem přesvědčena, že pro Prahu by to byla skvělá změna. A Praha změnu potřebuje.

Jaký máte v současné době vztah s Andrejem Babišem?

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí
Vážím si ho, spolupracujeme v ANO. Věřila jsem, že v politice uspěje. Takže mě přesvědčovat nemusel. Ale jsem nadšená, že dokázal přesvědčit i lidi, kteří mu původně nedávali moc šancí na úspěch.

V kuloárech se hovoří o tom, že se více znáte například s Romanem Janouškem, což by mohlo předvolební kamapni ublížit, je to pravda?

S Romanem Janouškem se neznám, ani si nepamatuji, že bychom se sešli na nějaké společenské akci, nebo nás někdo představil.

A co jméno Tomáš Hrdlička? Často se o vás v této souvislosti hovoří...

Jméno Hrdlička znám. Když jdu po chodbě radnice a potkáme se, pozdravíme se. Ale nezastavíme se a neprobíráme politiku, ani co jsme dělali včera večer.

Praha řeší několik problémů, jak byste postupovala v kauze Opencard? A v kauze tunelu Blanka?

To jsou smutná dědictví. Právě proto jsem odpověděla, že Praha nutně potřebuje změnu. Pokud jde o tyto dva projekty, jsem proto, aby politici a úředníci, kteří porušili zákon, nebo dokonce kradli – pokud se jim to prokáže – byli potrestáni. Zatím jsme jedinou obětí nesmyslného předražování a plýtvání my ostatní.

Myslíte si, že je správné, aby vedl kandidátku na pražský magistrát trestně stíhaný Tomáš Hudeček?

To je na panu Hudečkovi a jeho straně. Já si jen vzpomínám, že pan primátor mluvil o tom, že pokud bude obžalován, kandidovat nebude.

Jaký k němu máte vztah? 

Mám k němu vztah jako k primátorovi, který nevede Prahu dobře. To není osobní. To je jen konstatování faktu.

Kolik procent podle vás získá ANO v Praze?

Věřím, že tolik, abychom mohli v Praze dělat užitečné a potřebné změny. Můj optimismus vychází z toho, že se Pražané přesvědčili, že se ANO daří v Parlamentu i ve vládě. 

V Praze letos bude kandidovat několik nových stran a hnutí jako například Patrioti, Pro Prahu, Domov… Jaké podle vás mají šance na úspěch?

Pro voliče to bude trochu nepřehledné. Jak jsem řekla, věřím ANO. Ale moje sympatie mají všichni, kdo chtějí skutečné změny v Praze. Teď jsou to soupeři, ale mohou to být partneři. Proto odmítám osobní kampaň, napadání. Jsem pro soutěž myšlenek a programů.

Vy sama jste radní na Praze 10, myslíte si, že Praha 10 je bezpečnou městskou částí?

Bezpečnost trápí všechna velká města na světě. Praha není výjimka. Proto jsem se snažila přispět k tomu, aby se v Praze 10 situace zlepšila. Dělali jsme mnoho akcí na podporu bezpečnosti, hodně jsme ztížili život dealerům drog. Dařila se spolupráce státní a městské policie. Praha 10 patří mezi nejbezpečnější části Prahy. Mou vizí do budoucna je, že se nikdo nesmí bát tam, kde žije. A ideálem, že každý bude znát svého strážníka, policistu, který bude spoluodpovědný za konkrétní ulice, místa. Jsme také pro zákaz hazardu, heren.

Co se v Praze musí změnit?

Toho je více: Praha musí fungovat daleko hospodárněji, je třeba ulehčit lidem od dopravy. Platit za MHD by neměli senioři ani děti do 15 let. To není snadné, ale nelze nad tím mávnout rukou. Daří se to i ve větších metropolích. Žít spokojeně znamená se v celé Praze nebát, zlepšit bezpečnost v ulicích, ale také třeba zbavit lidi hluku. Někdy je to třeba o rychlé opravě jednoho uvolněného kanálu, který dělá nesnesitelný hluk v noci, když přes něj přejíždějí auta. Chybí nám školky, dětská sportoviště, více parků, domy pro seniory. Já se snažím být optimistou. Neříkám, že v Praze je všechno špatně.  Ale hodně šancí se i promarnilo. Proto věřím, že když po volbách budeme vládnout, prostě dokážeme mnoho věcí zlepšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…