Senátní kandidát Sýkora (JM-ND): Evropská unie v řešení migrační krize selhala

01.10.2016 18:46

S cílem vytvářet tlak na vládu i jednotlivé ministry, aby Prahu nezanedbávali a Pražanům se zde nežilo hůře a hůře, se uchází o přízeň voličů v senátních volbách Petr Sýkora (JM-ND, Jižní Město náš domov). Jak prozradil naši redakci, k ustanovení komise, která by se měla zabývat stavbou pražského obchvatu, je skeptický. Proč? A co dalšího mu vadí na současné vládě, ale i prezidentovi? Vyjádřil se také k ožehavému problému s parkováním v metropoli. A nejen k tomu...

Senátní kandidát Sýkora (JM-ND): Evropská unie v řešení migrační krize selhala
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát do Senátu ČR Petr Sýkora (JM-ND)

Co očekáváte od následujících voleb, s čím do nich jdete?

Nebývale velký počet lidí, kteří figurují na kandidátních listinách, svědčí o to, že zde panuje obrovská nespokojenost se stávajícími politiky a jejich počínáním. A tak lidé chtějí vstoupit do dveří politiky, aby něco změnili. Například v obvodu, kde kandiduji a kde je nejvíce voličů – na Praze 11 –, kandiduje asi největší počet lidí do Senátu. Oněch třináct svědčí o nespokojenosti a potřebě pomoci k racionální a radikální změně. Byť si uvědomuji, že Senát a městská část jsou odlišné subjekty, politiku od sebe nelze tak úplně oddělit. Co očekávám? Že předvolební rétorika bude drsná ve vztahu ke konkurentům. A s čím do voleb jdu? Že vyhraju!!

Když ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Aby bylo Prahu v Senátu více slyšet.  Aby senátoři z hlavního města, ať už budou pracovat v kterémkoli výboru, měli na paměti, že Prahu nelze odstrkávat na vedlejší kolej. Vím, že silniční obchvat Frýdku-Místku je důležitý. Ale není stejně důležitý silniční obchvat Prahy? Když nám Brusel navedl kamiony z půlky Evropy do hlavního města, měli být naši vyjednávači v Bruselu dostatečně vyzbrojeni argumenty jak pro obchvat Otrokovic, tak i Prahy. A to především. Takže nejdůležitější bude vytvářet tlak na vládu i jednotlivé ministry, aby Prahu nezanedbávali a Pražanům se zde nežilo hůře a hůře.

Petr Sýkora

  • JM-ND
  • Oznámil jsem svoji kandidaturu do Senátu ČR
  • zastupitel města

Snad všichni se shodují na nutnosti dostavby Pražského okruhu. Jaký očekáváte další vývoj?

Vláda 7. září letošního roku označila dostavbu části Pražského okruhu (tzv. 511), za svoji prioritu. A troufám si tvrdit, že je to i díky iniciativě, v jejímž čele stojím. STOP KAMIONŮM. Prý se ustaví komise, která bude jednat. Přijímám toto rozhodnutí s určitou rezervou. I například proto, že jsme s kolegou nebyli vpuštěni na tiskovou konferenci vlády po tomto jednání. Prý jsme byli bezpečnostní riziko. A věřte, že podpisy pod petici za dostavbu Pražského okruhu budu sbírat dál.

Od příštího roku chce Praha zakázat vjezd kamionů delších než 12 metrů do vybraných pražských ulic. Co vy na to? Středočeský kraj totiž hrozí, že pokud se tak stane, přistoupí k podobnému kroku. Nemůže z toho vzniknout mezinárodní ostuda?

Může. Na koho však padne? Na Prahu? Na Středočeský kraj? Měla by dopadnout na stovky, možná tisíce úředníků sedících v přepychových a klimatizovaných kancelářích Evropské unie. Ať v letním parnu na pár dnů přijdou bydlet na Spořilovskou spojku. Třeba potom svůj názor radikálně přehodnotí.

Aktuálním tématem jsou také parkovací zóny. Praha 11 zatím účast v projektu odmítla. Souhlasíte tedy s tím, že jde o nesystémový krok, jenž neřeší příčinu problému, kterou je nedostatek parkovacích míst? A co navrhujete?

Myslím si, že městské části, které zavedly nové parkovací zóny, byly pod velkým tlakem obyvatel svých obvodů. Byl to zoufalý krok něco udělat. Magistrát hlavního města Prahy se v poslední době snaží o komplexní řešení. Náměstek primátorky Dolínek, odpovědný za dopravu, se svými spolupracovníky už vytipoval 18 lokalit, kde by se dala vybudovat záchytná parkoviště. Já osobně bych šel ještě dál. Tam, kde je to dnes možné, bych nechal vstoupit soukromé investory, aby tam postavili parkovací domy. Třeba i za finančního přispění magistrátu, aby parkovné v nich bylo smysluplné.

V čem spatřujete současnou nespokojenost občanů, téměř se vším? A jak byste se chtěl zasadit o lepší politickou kulturu v České republice?

O trvalé nespokojenosti už jsem mluvil. Je to o tom, že na jedné straně zákony a předpisy regulují zbytečnosti a na straně druhé jsou politici, kteří svoji moc zneužívají. Já s oblibou říkám, že všechno je v lidech. Je úplně jedno, z jaké jste politické strany. Buď jste slušný člověk, nebo nejste. Jak víte, jsem tělem a duší sportovec. Kolektivní hráč. Budu se snažit vytvářet prostředí, kde by se i ve vrcholové politice dalo hrát bez faulů.

Ve volbách proti vám bude dvanáct dalších kandidátů, což je i o polovinu více než v jiných obvodech. Čím byste své voliče přesvědčil, aby dali hlas právě vám?

V první řadě bych se zamyslel nad tím, kolik z oněch 13 kandidátů je z Prahy 11, Prahy 15, Prahy 22, Benic, Dolních Měcholup, Kolovrat, Kralovic, Křeslic nebo Nedvězí? Ano, Senát není o komunálních problémech, ale když kandiduji ve volebním obvodu 19, měl bych tam bydlet, abych jej pochopil a snažil se mu pomoci. Já vedu kontaktní kampaň. Každý den už 2 měsíce jsem mezi lidmi a diskutuji s nimi o důležitosti Pražského okruhu. Budu se vždy snažit prosazovat zájmy Prahy. Ostatně, dělám to už od jara, kdy jsem vlastně o kandidatuře do Senátu ještě vůbec nepřemýšlel. Vybral jsem si téma dokončení Pražského okruhu a snažil se udělat něco pro lidi, kteří trpí všemi negativy automobilové a především kamionové dopravy. Proč by lidé měli dýchat prach a zplodiny z výfuků, proč by je kamiony z Polska, Ukrajiny či pobaltských zemí měly obtěžovat hlukem a nenechají je vyspat. Ať tedy naše vláda udělá něco, aby se jim normálně žilo. A potom mě lidé začali přesvědčovat, ať do Senátu kandiduji. Souhlasil jsem, protože tak budu mít i více možností oslovovat vládu, ministry, poslance a senátory.

Prozradíte nám, kolik budete stát vaše kampaň?

Předpokládám, že kolem 600 tisíc.

Ve společnosti převažuje negativní názor na přijímání uprchlíků. Jaký názor na odmítání či přijímání migrantů a řešení uprchlické krize zastáváte vy sám?

Pomoc? Ano, ale pomozme jim udělat pořádek v jejich vlastní zemi. Pomozte jim vojensky i penězi. Dnes je situace kritická. Je nutné velmi přísně odlišit ty, kteří potřebují pomoc. Jsem přesvědčen, že uprchlíci z válkou sužované Sýrie se nakonec po skončení bojů do své vlasti vrátí. Pak je tady ale obrovská vlna ekonomických imigrantů. Na satelitu viděli, že v Evropě je všeho dostatek. Jídla, bydlení, ulice jsou plné aut. Dali se na pochod.  A tady selhala v první řadě Evropská unie, která má svoji schengenskou hranici a nedokázala si ji ochránit. Další potom bylo selhání byrokracie Evropy. Přestože jsou tady miliony úředníků, nebo právě proto, nedokázali najít a realizovat systém přijímání těch, kteří už nelegálně hranice překročili. Hrozí střet kultur, hrozí zavlečení války a teroristických útoků k nám do Evropy.

Hájí podle vás vláda a prezident Zeman dostatečně zájmy Česka? Případně, co vám nejvíce vadí?

O vládě už jsme mluvili. Nejsem přesvědčen o tom, že by naše současná vláda byla dosti energická a hájila naše zájmy na poli zahraničním a zahraničně ekonomickém. Pominu-li domácí politiku excesů kontrolních hlášení a elektronické evidence tržeb. Tam energická byla. Co mi vadí na prezidentovi? Jeho vulgarita. Těžko můžu kárat děti za sprostá slova při tréninku nebo při zápase, když slyší autoritu, která by měla být nejvyšší, používat výrazy více než peprné. Jinak si myslím, že hájí zájmy Česka v mezích mu ústavou daných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…