Senátní kandidátka Bačíková (ODS): Začínám se obávat o demokracii této země

30.09.2016 12:39

Naše vláda se nestará o občany, nemyslí na jejich budoucnost. Stará se sama o sebe o svůj úspěch ve volbách. S budoucností nás všech a našich dětí nesmíme hazardovat, burcuje Jana Bačíková (ODS). A dodává. Podívejte se na naši politickou scénu. Potýkáme se s největší migrační vlnou v novodobých dějinách a místo řešení jsou tu jen slova. Já nabízím změnu. Politik, který je ve vrcholné politice, ji může přinést jen těžko.

Senátní kandidátka Bačíková (ODS): Začínám se obávat o demokracii této země
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka obce Vacenovice v Jihomoravském kraji Jana Bačíková (ODS)

V politice nejste úplný nováček. Co ale očekáváte od následujících voleb, s čím do nich jdete?

Začínám se obávat o demokracii této země. Pomalými, plíživými krůčky je nám ukrajováno z osobních svobod. Koaliční partneři předpokládají určitou až nesvéprávnost v rozhodování občanů. Předkládají nám populistická hesla, před volbami slibují, snižují DPH, zvyšují minimální mzdu. Ale věřím, že občan je rozumný a chápe, jak nezdravý systém je nastaven. Naše vláda se nestará o občany, nemyslí na jejich budoucnost. Stará se sama o sebe, o svůj úspěch ve volbách.

Mám zkušenosti s komunální politikou a vím, že pravicový kandidát má nárok na úspěch, pokud občany vyslechne, komunikuje s nimi, vysvětluje i méně populární kroky. Politika musí být prospěšná občanovi. To by mělo platit i ve vrcholné politice. Nemůžeme a nesmíme hazardovat s budoucností naší a našich dětí.

Jaká témata považujete pro nadcházející volby za klíčová a proč?

Klíčové téma. Pro mě je to kvalitní život našich občanů. Nyní máme nepřehledné, nesrozumitelné zákony a vyhlášky. Není podpora soukromého podnikání. To vše se pak odráží ve všech oblastech našeho života. Vzdělaní lidé odcházejí pracovat do zahraničí, nevyplácí se práce v malých rodinných farmách, nefunguje zdravotnictví. Školy nemají takovou kvalitu, jakou vyžadují rodiče, proto jsou zakládány soukromé školy. Stát musí podporovat lidi, kteří jsou podnikaví, mají zájem pracovat, kteří se sami postarají o své bydlení, své děti posílají do školy. To jsou tahouni naší ekonomiky. Díky těmto lidem bude stát prosperovat, ale zatím jim neustále házíme klacky pod nohy. Pro naši vládu je každý podnikatel podvodník.

Předvolební kampaně vrcholí. Jak byste hodnotila jejich průběh? Je něco, co vás třeba zaskočilo či šokovalo?

Během volebních kampaní se na kandidáty vytahují různé nepříjemné věci. Mnohdy jsou to lži a polopravdy. Ubližují nejen kandidátovi a jeho straně, ale hlavně celé podstatě voleb. Občan je znechucen a mnohdy už k volbám vůbec nejde. Většinou už ani nepátrá po pravdě a nezajímá ho výsledek šetření. Co ale zůstane, je negativní pohled na politiku jako takovou.

V čem vy osobně spatřujete současnou nespokojenost občanů téměř se vším? A jak byste se vy osobně chtěla zasadit o lepší politickou kulturu v České republice?

Mohu nabídnout zkušenost s řízení obce, jsem v neustálém kontaktu s občanem.  Naslouchám a chápu potřeby našich lidí a hlavně jdu příkladem. Senát vnímám jako instituci, která má být nakloněna potřebám občana. Má garantovat jeho potřeby.

Nemálo renomovaných analytiků tvrdí, že lidé už ztratili důvěru v politické elity, důkazem má být například úspěch Donalda Trumpa či Norberta Hofera v Rakousku při prezidentských volbách a také stále větší kritika Evropské unie. Může to tak být? A co je vlastně toho důvodem, proč považují lidé politiky, a v současné době zvláště ty evropské (Juncker, Merkelová), za neschopné, kteří si nevědí rady se zásadními problémy současného světa?

To se točíme stále dokola. Předseda Evropské komise Juncker či spolková kancléřka Německa Merkelová. Jsou odtrženi od života lidí. Problémy s migrací a s odchodem Británie s EU se řeší na summitech, konferencích, ale nikdo z nás ještě neslyšel zásadní rozhodnutí, stanovisko, jak problém vyřešit. S migrační krizí se potýkáme už dlouhou dobu a i obyčejného člověka napadne, že základem je přísná kontrola na hranicích. Do Evropy k nám proudí lidé bez dokladů. Jak chceme hájit potřebnost, sílu a důležitost EU, když neumíme ochránit vnější hranici, a tím i naše občany?

Do jaké míry podle vás ovlivní migrační krize výsledek voleb? Neobáváte se vzestupu extremistických stran?

Tato hrozba je opravdu živá. Pokud se politici naučí včas a jasně reagovat na krize, nebude mít extremismus šanci na úspěch. Podívejte se na naši politickou scénu. Potýkáme se s největší migrační vlnou v novodobých dějinách a místo řešení jsou tu jen slova. Pak se samozřejmě najdou i politické strany, které této krize využívají. Šíří strach a xenofobii mezi lidmi, přesto doufám, že většina občanů pochopí jejich záměr, že chtějí zneužít této krize pro své zviditelnění a šíření populistických řečí.

Současným senátorem za obvod Hodonín je socialista Zdeněk Škromach, který patří mezi výraznější tváře ČSSD. Můžete nám říci, jaký je to z vašeho pohledu politik a proč byste jej měla nahradit právě vy?

Víte, já mám ze senátora Škromacha jiný pocit. Možná že je to opravdu jen tvář ČSSD. V politice se pohybuje již několik let, a co o něm vlastně víme? Od roku 1996 do 2010 byl poslancem PČR a od roku 2010 je senátorem za obvod Hodonín. ČSSD se pohybuje na levicovějším křídle, které je blízké panu prezidentu Zemanovi. Prezentuje se na selfie z akcí, fotí se v bazénku s vínem a nejvíce o něm slyšíme před volbami. Je dvacet let ve vrcholné politice. Takový člověk asi nemůže přinést do politiky už nic nového. Politik musí být v denním kontaktu s lidmi. Musí znát jejich potřeby, přání i vize. Já lidem naslouchám a řeším, co nás trápí. To je pravá politická práce.

Čemu byste se chtěla v senátu věnovat, co vás zajímá či takzvaně pálí nejvíce?

Nejbližší je mi výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, ale to je pochopitelné. Obcím se neustále přidává další a další agenda, například zákon o pozemních komunikacích, kdy jsme se stali speciálním stavebním úřadem ve věcech místních komunikací, plánované povinné kvóty sociálního bydlení pro obce, zatěžující kontroly dotací čerpaných na různé projekty…

S jakými regionálními tématy chcete oslovit voliče na Hodonínsku?

Témata mého volebního obvodu kopírují celostátní témata. Špatná infrastruktura, komunikace všech tříd, velká sucha, problémy se zdravotnictvím, školstvím, daněmi, dávkami… Právě senát, jako pojistka demokracie, může pohlídat klíčová témata, která se týkají života lidí. Senát se snaží do zákonů vložit své zkušenosti. To je důležité. Zjednodušit a zkvalitnit život náš i našich dětí.  

Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

Pojďte k volbám. Říkat, že vás politika nezajímá, je špatné, protože politika ovlivňuje váš život. Tím, že nevolíte politiky, kteří mají podobné názory jako vy, rozhodují o vašem životě politici jiní, kteří vedou naši zemi jinam, než chceme my.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…