Senátor Čunek mluví o důvodech hádky Sobotky a Babiše, ale i o tom, jak dopadne Zeman

14.12.2014 17:41

NA HRANĚ S XAVEREM Nedávnou mediální třenici mezi premiérem a ministrem financí kvůli schvalování růstu platů ústavních činitelů považuje senátor Jiří Čunek jen za politickou hru a sbírání bodů. Lidem pak ale z takového jednání politiků prý zůstává pachuť. Kritiky neušetřil ani prezidenta Miloše Zemana za vulgarismy, které použil v Hovorech z Lán v Českém rozhlase.

Senátor Čunek mluví o důvodech hádky Sobotky a Babiše, ale i o tom, jak dopadne Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Jak se nakonec přihodilo, že jste se po všech peripetiích stal starostou Vsetína? Byl to tuhý boj?

Mně se to ani tak nezdálo. Pravdou ale je, že já už jsem tak trochu tou politikou znecitlivělý, takže vím zhruba, jak ty procesy probíhají. Ona vážně ta věc je taková, že my se chceme pořád jaksi upínat k tomu, že to množství lidí, ti politici noví, kteří vzejdou z voleb, že každý má ty andělské oči a jde do té politiky naprosto nezištně a nebude tam pobírat žádný plat. Jenže pak by ti lidé umřeli hlady. Takže proto je to nastaveno tak, že tam nějaké platy jsou – a ty platy nejsou malé. To znamená, že prvotně ti lidé, kteří v politice jsou, tak mnozí také myslí na to, že by tam chtěli zůstat, protože tam berou nějaký plat. Ale to je úplně v pořádku, tak to má být, tak je to všude na světě. Ale musí to být korigováno tím, že zároveň musí respektovat výsledky voleb, výsledky toho, co voliči určí. A když voliči zjistí, nebo se jim zdá, že ten člověk špatně pracuje, či ne jak oni by si představovali, tak ho zkrátka nezvolí. On dostane méně hlasů a pak má méně šancí. Nicméně náš volební systém je poměrný, to znamená, každý má tu šanci, když má nad pět procent, se tam dostat, a pak se paradoxně může stát, když někde kandiduje hodně malých stran – a někde se to i stalo – a těch hodně malých stran, když dostanou nad pět procent, tak ti lidé poskládají nadpoloviční většinu proti tomu, kdo je vítězem voleb a téměř získal polovinu, a vyhodí ho. Ten systém se tímto sám destruuje, protože voliči pak říkají, to my už nejdeme k volbám, to nemá cenu. A to vede potom k tomu, že je menší volební účast a také k tomu, že lidé volají po osobnostních volbách a říkají: Ať je přímá volba! A já si myslím, že léčba je ve dvou věcech. Jedna je nereálná. Že i zvolení zastupitelé budou respektovat výsledek voleb a rozdělí si posty skutečně podle výsledků voleb. To ale podle mě reálné není. Lidé jsou lidé. Oni sice mluví o volebních programech a o voličích, ale když má pár voličů, tak zřejmě neoslovil a přesto tam chce být starostou či místostarostou jenom proto, že má ten rozhodující hlas. To jsou osobní touhy. Já bych skutečně jako jedinou léčbu viděl zavedení přímé volby a pak by tam samozřejmě musela být určitá změna pravomocí primátorů a starostů, ale ta přímá volba by to vyléčila.

Byl to tentokrát ve Vsetíně tvrdý boj?

Tvrdý boj – to říkám z mého zhrublého pohledu, to ani nebyl, ale v každém případě šlo jenom o to, že strana, která v zásadě prohrála a jejíž hlasy jsme potřebovali, tedy jeden jediný hlas, tak řekla, podívejte, buď tady bude pat, nebo nás všechny kromě komunistů vezmete do party, rozdělíme si tady funkce, uděláme spolu tři místostarosty, takže čtyři strany by tady dostaly tyto placené funkce, ostatní budou v radě, i ti, kteří mají jeden mandát. A to mně přišlo nefér. Hlavně by to vypadalo tak, že já bych byl sice starostou, ale nic bych nemohl rozhodnout. To by ovlivňovali oni. Takže jsem řekl, že za těchto podmínek starostou nebudu. A oni, když pochopili, po měsíci, že to myslím vážně, tak se situace změnila.

S jakým pocitem jste sledoval debatu o zvyšování platů ústavních činitelů?

Je to neuvěřitelná hra zase jenom o politické body. Všichni přeci ví, že starostové a politici, poslanci, senátoři, by měli mít nějaký plat. Samozřejmě, že my nejsme tak závistivý národ, že by nám to lidé nepřáli, kdybychom dobře pracovali. To ten volič těžko posoudí, on vidí jen výsledek práce. A tím výsledkem jsou tady neuzavřené kauzy rozkrádání státního, dříve národního majetku atd. Ty nešvary, které tady máme, kdyby byly podstatně menší, tak by lidé nebyli tak agresivní na platy politiků. Já si jenom myslím, že premiér Sobotka, a oni to dokazují, věděl, že se takto dohodli, že to zvýšení bude nějaké – to bylo těch 14 procent. Já jsem u toho samozřejmě nesvítil. My senátoři jsme u toho nebyli, to se jednalo v Poslanecké sněmovně, že se na tom všichni shodli. Ale ve chvíli, kdy na to zaútočila média, tak měli vystoupit a objasnit, proč to tak rozhodli. A za tím všichni stát. A ne, že na tom někdo bude vydělávat. Ono to je potom velmi jednoduché.

Takže je to hra?

Vždycky je to hra o body voličů. S tím, že zas někdo zradil někoho, s kým se na tom domluvil.

Kdo koho zradil?

Oni tvrdí, že premiér Sobotka a ČSSD to dobře věděli, že to odhlasovali a pak se od toho distancovali. Kdyby to bylo tak, že přiznají chybu a řeknou: Byla to chyba, my jsme byli hamižní a chtěli jsme to a teď jsme si to rozmysleli, protože nás k tomu nutíte, tak by to lidé pochopili a bylo by to fér. Ale takhle potom zůstane pachuť a to není dobře.

Vy jste před chvíli řekl takovou větu, která mě zarazila: Vy jste řekl, že my Češi nejsme tak závistivý národ. Přitom se říká, že Kanada je kolébkou hokeje a Česko kolébkou závisti. To myslíte vážně, že nejsme závistivý národ?

Já myslím, že ne. Ono se říká o tom, že to, co Skot zahodí, Holanďan zvedne, takže se různě o národech něco říká, ale já to cítím kolem sebe. Já vidím, že pokud si lidé někoho váží, tak mu to i přejí. A nevadí jim platy u některých povolání. Kdybychom nedělali tak fatální chyby v politice, a především v souvislosti s exekutory a konkurzy, kdy lidem, kteří jsou v konkurzu, se bere majetek nezákonným způsobem, to je ten H-System apod., To všechno lidi - ta nespravedlnost a bezmocnost - rozlaďuje a říkají, a velmi správně, že za to mohou politici, že to mají nastavit jinak. Ale to si myslím, že není závist, to je spíš ocenění práce. Říkají, že mají moc za to, co dělají.

Vy jako politický praktik a muž, co vidí za kulisy už řadu let, jak prorokujete, že dopadne Miloš Zeman? Dovládne, pakliže bude zdravý, ve svém volebním období?

Já si myslím, že dovládne. Ale jsem přesvědčen, že jestliže udělá ještě několik takových kroků, které teď udělal, včetně zlehčování toho, že prezident republiky skutečně mluví vulgárně...

Není to blbost?

Já myslím, že to blbost není. My učíme své děti, že takhle se nemluví. A není to jenom proto, abychom dodrželi nějakou konvenci, kterou neuznáváme, ale všichni cítíme, že určité prostředí snese určitá kritéria. Takže když si trampové nebo lidi sednou do nějaké čtyřky hospody, a tam si vyprávějí nějaké tvrdší vtipy, tak přeci nemůžeme říct, že jsou pokrytci, protože by to před televizí nevyprávěli. To je kategorie lidí, kteří přesně rozumí tomu smyslu, kdy to vulgární slovo je tam tím správným vyjádřením situace, než tím urážením někoho či skutečným vulgarismem. Do televize, do Českého rozhlasu to nepatří. Máme etický kodex – a pan prezident to všechno ví. A záměrně chce bořit hranice. Ale propána, ať je boří někde jinde a ne tady. Tohle je v pořádku. Ať boří jiné hranice.

A jaký je prezident? Je srovnatelný ve své kvalitě toho prezidentování s Klausem a s Havlem?

Oni jsou všichni tak neuvěřitelně jiné typy, že jsou skutečně nesrovnatelní.

A je dobrý prezident?

Já jsem kdysi někde řekl, že bych mu dal trojku. Ale nyní si myslím, že si pohoršil.

Pane senátore, jak je možné, že kdykoliv, kdekoliv vidím nějaké prohlášení lidovců, tak vy tam skoro nikdy nejste. Kladu si otázku, jaká je vaše pozice u lidovců?

A co bych tam dělal? Víte, já jsem byl v těch médiích tolikrát, že dávám prostor i jiným, ať se tam vystavují. A nakonec jsem u vás.

Počkejte, já být členem lidovců a mít takovou popularitu v regionu, jakou máte vy, tak já bych se vystrkoval, protože bych si říkal, že lidé vás mají z nějakého důvodu rádi, z nějakého důvodu vás uznávají... Co se tam děje?

Třeba je možné, že by mě i chtěli vystrkovat, ale já tam zrovna nejsem, nebo nechci. Já si u lidovců vůbec nepřipadám jako člověk, který by byl zatrpklý.

Jak se té straně vůbec daří?

Já si myslím, že celkem dobře. Vážně. Jsem přesvědčen, že máme poslance, kteří mají neuvěřitelně lepší kvalitu, než měli ti, kteří tam byli předtím. Myslím Kalousek a jeho banda, se kterou já jsem musel vycházet a nebylo to jednoduché. Byli to přátelé hazardu a tady těchto věcí. Teď si myslím, že skupina je hodně homogenní, že ty negativní věci společnosti vidí podobně a postupují podobně. Co se týká senátorského klubu, nového, tak tam to nechci soudit, my jsme spolu byli teprve dvakrát nebo třikrát. Ono až časem člověk v práci pozná, jak kdo pracuje, jaký má pohled na život. Ale myslím si, že se lidovcům teď daří a mají šanci.

Co byste vzkázal čtenářům ParlamentníchListů.cz pár dní před Vánoci a před novým rokem?

Já bych jim vzkázal, že právě proto, že nejsem členem vlády atd., těch nejvyšších pater politiky, a přestože jsem velmi kritický, tak celkově ta situace ve společnosti se zlepšila. I mezi politickými strukturami, tím přílivem nových lidí, tou výměnou krve. A že když si to udržíme, když nás občané budou dobře sledovat a monitorovat, pak jsem přesvědčen, že ten trend bude lepší, že to půjde nahoru. A když ještě teď před Vánoci, když se skutečně díváme, co se děje v Islámském státu, a v tom světě, který není křesťanský, tak se téměř všude toho bojíme. Tak bychom se měli zamyslet nad tím, že Evropa se svými lidskými právy a demokracií, na kterou sice trochu žehráme - ale přeci musíme vidět, že nám je daleko lépe než být tam - tak ta Evropa se udrží jenom tehdy, když to jezulátko na Vánoce budeme brát vážně. Myslím Krista, který se narodí. Já nenutím nikoho chodit do kostela, ale říkám, že jsem téměř nepoznal člověka, který by byl opravdový ateista, každý z nás aspoň trochu v Boha věří, a protože jsme děti Evropy, tedy té, která vznikla na křesťanských základech, má své desatero, když se toho budeme držet, tak tam je celá filozofie toho, jak Evropu ubránit, jak ubránit naši civilizaci a řekněme, všechno to, co kolem sebe máme rádi. A tu šanci tady kolem sebe máme. A advent, který prožíváme, je velká naděje, tak si myslím, že to pro nás může být velkou nadějí. A požehnané svátky vám všem!

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…