Senátor Doubrava si vyslechl Zemanovo vánoční poselství a ještě přitvrdil: Ti „chudáci“, co k nám prchají...

28.12.2015 16:06

ROZHOVOR „Jsou to z devadesáti procent mladí lidé, kteří měli zůstat doma a udělat si tam pořádek. A ne, aby utíkali do bezpečí. Ale je otázka, zda nepřicházejí s úkoly, ze kterých nás bude bolet hlava,“ komentuje senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) jednu z pasáží vánočního projevu prezidenta Zemana.

Senátor Doubrava si vyslechl Zemanovo vánoční poselství a ještě přitvrdil: Ti „chudáci“, co k nám prchají...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

U vánočního poselství prezidenta Miloše Zemana nejvíce diskuzí vyvolala závěrečná část o uprchlících, migraci. Prezident zopakoval svůj názor, že migrační vlna je organizovaná invaze. Je to tak? 

Naprosto jasně a perfektně. Nemám nejmenších připomínek. Pokud se podíváte na má dřívější vyjádření, tak tohle tvrdím od počátku tohoto problému. Proto mu dávám plně za pravdu.

Miloš Zeman tvrdí, že většina uprchlíků jsou mladí muži a odkazuje se přitom na informace od chorvatské prezidentky a prohlášení ředitele německé kontrarozvědky. Oproti tomu Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uvádí, že z téměř milionu uprchlíků, kteří letos do Evropy přišli, bylo 58 procent mužů a zbytek ženy a děti s tím, že muži přichází často jako první, aby „připravili půdu“ i pro příchod rodiny. Jakým číslům tedy věřit? 

Ať si pan komisař pro uprchlíky nasadí brýle na oči, nebo z nich sundá klapky. Když se podívá na fotografie či videozáznamy lidí sem přicházejících, tak musí vidět, že to jsou z devadesáti procent tihle mladí lidé, kteří měli zůstat doma a udělat si tam pořádek. A ne, aby utíkali do bezpečí. Ale je otázka, zda nepřicházejí s úkoly, ze kterých nás bude bolet hlava.

Prezident Zeman řekl, že příchozí mladí muži by měli raději ve své zemi zůstat a bojovat proti IS. Proti tomu stojí argument, že v Sýrii je občanská válka bez pravidel. Spousta frakcí a skupin bojuje proti sobě, válčí se brutálně. Takže je normální, že lidé utíkají. Tenhle argument neberete?

Ne, neberu. Když v roce 1939 na nás vtrhli Němci, aby začali vyvražďování našich lidí, z naší země utíkali mladí lidé taky. Ale utíkali tam, kde bylo možné v nejkratší možné době vzít do rukou zbraně a bojovat za osvobození své vlasti. Neutíkali do bezpečí jako tady ti. Nepřichází sem určitě z důvodu, aby se mohli vrátit a osvobodit svoji vlast. Neberu proto tento argument.

Vánoční poselství hlavy státu se dostalo na stránky zahraničního tisku a masivně se šířilo i na sociálních sítích na západě. Zpravidla to vyznívalo tak, že Češi uprchlíky nechtějí. Je dle vašeho názoru dobře, že tyto ohlasy vyzněly tímto způsobem? Nevypadáme jako zlá, ošklivá země?

Vždyť už i Němci docházejí k tomu, že kancléřka Merkelová setsakramentsky uvízla. Volají, aby se to zastavilo a řešilo. Bavoři chtějí svoji ochranu hranic. Nesmírně si vážím toho, že náš prezident dokáže tyto věci říci natvrdo a narovinu, jak to ve skutečnosti je. Vůbec mě netrápí zahraniční reakce či média, která mají patrně v ruce ti, co nevědí, která bije. Nemohu pořád rozumět tomu, že nevidí nebezpečí, které s migranty do Evropy přichází. Že jim nestačí Paříž. A tím nemyslím jen ty útoky. Ale jak se chovají tito v uvozovkách chudáci v zemích, kam přicházejí. Nepřicházejí jako hosté, jako ti, co potřebují pomoc. Přichází z velmi podivných důvodů. Německá kontrarozvědka už mezi nimi zjistila spoustu bojovníků z Islámského státu.

Ve vánočním poselství prezident pochválil ekonomickou politiku vlády a elektronickou evidenci tržeb. Jak hodnotíte tuto část?

Prezident se na věc podíval reálnýma očima. Je to jeho objektivní pohled. Když si vezmu zdrclou žluč Kalouska, jakým způsobem reagoval na Zemanův projev, tak jsem skálopevně přesvědčen o tom, že je ten projev perfektní, bez nejmenších vad na kráse. Samozřejmě Kalousek nemůže připustit to, že vláda dělá práci dobře. Ale pokud to tak je, je v pořádku, že to prezident dokáže přiznat, ocenit a vládě poděkovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…