Senátor Doubrava zhodnotil končící rok slovy o řemenu: Liberální idioti, hlupáci z EU, zhovadilosti tetky Merkelové

14.12.2016 16:39

ROZHOVOR Senátor Jaroslav Doubrava bilancuje pro ParlamentníListy.cz změny, ke kterým v letošním roce došlo ve světě. Naděje, které si mnozí sugerují, jsou podle něj nepodložené, zejména u nás v Evropě. V Evropské unii totiž podle něj „žvaní stále stejní idioti“ a nejvlivnější evropští politici, třeba Angela Merkelová, rovněž známky prozření a poučení příliš neprojevují.

Senátor Doubrava zhodnotil končící rok slovy o řemenu: Liberální idioti, hlupáci z EU, zhovadilosti tetky Merkelové
Foto: Hans Štembera
Popisek: V delegaci byl přítomen také senátor Doubrava

Pomalu nám končí rok 2016. Máte na jeho konci při pohledu na současný svět lepší pocit než na jeho začátku, nebo spíše naopak?

EU s velkými armádami a policejními sbory je vedena takovými hlupáky, že se stále nedokáže bránit proti nelegální migrační vlně. V EU žvaní stále stejní idioti, Turecko se úspěšně fašizuje. Není to optimismus jako řemen? Jak bychom se mohli cítit lépe! I když nutím se uvěřit, že tetka Markelová konečně pochopila, že pro Evropu bylo její konání zhoubné v tomto i předchozím roce, a přestane s vítáním a přijímáním imigrantů, prosadí zákaz burek a podobných zhovadilostí, a vrátí tak Evropě naději na záchranu. Znamenalo by to ale i vzepřít se Bruselu a k tomu odvahu určitě nenajde. I když před jejich volbami může slíbit to, co nikdo dát nemůže!

Zásadní událostí, která podle mnohých zcela proměnila svět, byla volba Donalda Trumpa prezidentem USA. Když se na to díváme s odstupem více než měsíce, jak se podle vás změní svět?

Volba Trumpa zcela neproměnila svět. To mohou říkat jen hlupáci. Trump se chová jenom o něco hlasitěji než Babiš a řada jiných jim podobných. Nic zvláštního se nestalo. Kromě toho nikdo neví, jaká bude skutečná politika Trumpa šest měsíců a šest dnů po tom, kdy se poprvé vyčurá na záchodě v Bílém domě jako reálně úřadující prezident. Uvedl jsem to v médiích již několikrát, že rozdíl mezi politikou Obamy a Trumpa nebude až tak velký, protože moloch USA se sune po kolejích přítomnosti jako vlak, který lze jenom o něco zbrzdit, na některý vagón něco více naložit, něco málo z něho složit, ale nic více. Kromě toho něco o skutečném Trumpově směřování vypovídá jeho snaha po Obamově omezování vojenského rozpočtu naopak vojenský rozpočet a početní stavy armády USA navýšit. Samozřejmě že se očekává, nakolik dodrží svá předvolební prohlášení a sliby. Přiznám se, že bych si jejich splnění moc přál. Jenže pak bych se velmi, velmi obával, aby američtí vlivní nezvolili řešení bratrů Kennedyů, jak jsem již tuto obavu vyslovil.

Po neděli, když v rakouských prezidentských volbách zvítězil kandidát Zelených Van der Bellen, se od mnohých liberálních elit objevily nadšené výkřiky, že „populismus byl zastaven“. Skutečně si myslíte, že tito lidé, zděšení po Brexitu a vítězství Trumpa, mohou zase v klidu spát?

Liberální idioti jsou nepoučitelní. Nazelenalý Bellen sehnal 53,8 procenta hlasů a jeho protivník 46,2 procenta. Co to znamená? Vítězství víceméně o vous. Z hlediska pekaře, který peče housky, půlka člověčenstva chce housky s mákem a půlka housky se solí. Nic jiného z výsledku voleb v zemi rakouské nelze vyčíst. Polovina lidí v Rakousku nevolila Bellena proto, že reprezentuje politiky se stále stejnými kecy o ničem. A jeho protivník? Také ho lidé moc nemusejí, ale konečně se něco s jeho provokativní politikou změní. Změna znamená, že se dává do pohybu pomalu lavina drolící val dosavadní lhostejné a tupé politické pseudoliberální samozřejmosti. Polovina Rakušanů nevolila Hofera, ale někoho, kdo se jmenuje Hofer a stane se klikou ke dveřím, kterými se pustí do smrádku politické zatuchlosti liberálů čerstvý vítr vzdoru. Lidé nevolili Hofera, ale volili dveřníka… Proto říkám, že výkřiky nadšení ze zvolení Bellena dlouhé trvání mít nemusejí.

Tyto světové události byly lidem v České republice zprostředkovávány veřejnoprávní Českou televizí. Jakou práci podle vás odvedla při zpravodajství o těchto událostech a zpravodajství ze světa vůbec?

Povšechný dojem? Zatuchlost, koncepční přihlouplost. Střídají se informace zpracované slušně, ale i liberálně populisticky až po podivný hybrid liberalismu a ultrapravicového pseudohavlovského škváru na vlně dalajlámovských taškařic a protiruské hysterie. Obecně řečeno, ČT1 je primitivně liberálně populistická. Někdy vyvolávající dojem, že je kýmsi z venku placena za podávání zkreslených a neobjektivních informací. Její činnost vyvolává rovněž dojem, že jejímu vedení jaksi uniká, že ČT platíme my koncesionáři!

Když sledujete v České republice lidi, kteří podporovali Clintonovou, Van der Bellena, Merkelovou a podobné, máte pocit, že si uvědomují, co je příčinou řady jejich zklamání? Nebo se z událostí letošního roku nijak nepoučili?

Nemohou se poučit, protože mají svůj specifický náhled na planetu a dění na ní. Vzpomeňte, jak byli jistí a zakoukaní do představy zvolení militantní Clintonové! Jeden moc chytrý pan vědec Planck uvedl, že pravda netriumfuje, ale její odpůrci nakonec vymřou. V oblasti liberální politiky, a v souvislosti s tím v oblasti migrační politiky, to platí dvojnásobně. Nelze je přesvědčit, že jejich představy dnes s úspěchem zneužívají islamističtí politici a směřují naši společnost k chaosu, jak ukazuje jejich praxe posledních 20–25 let. Mají své utkvělé představy. Lze je pouze odstavit od zdroje moci a zabránit jim v manipulacích v rámci státní správy. Ročně zneužívají na svou primitivní propagandu ze státního rozpočtu desítky, spíše stovky milionů korun. 

V roce 2017 čeká svět také množství důležitých událostí. Prezidentské volby ve Francii, parlamentní v Německu. Kromě toho určitě k mnoha zásadním událostem dojde. Jakým směrem se podle vás bude ubírat svět? Bude pokračovat zvrat současných poměrů, který naznačil rok letošní?

Kdybych to věděl, jsem příští rok na den svatého Silvestra miliardářem. Stále více se objevuje hlasování o závažných věcech ve formátu půl na půl. Viz třeba Brexit. Znamená to, že lidé mají pokrk toho, co je jim předkládáno jako smysluplná politika do dnešního dne, volí protipól, ale nejsou si jistí, jaký bude výsledek. Hlasování v relacích půl na půl (tedy od 60 : 40 do 40 : 60) je signálem společenské bezradnosti. Pro dění v příštím roce, myslím, bude nástup Trumpa a jeho týmu ukázka, jak to myslel se svými sliby před volbami. Stejně taková situace bude v Německu. Jo, mít tak věšteckou kouli!

Zatímco ve Francii se zdá velmi pravděpodobné, že současná politika skončí, v Německu je stále za hlavního favorita voleb považována kancléřka Merkelová a za jejího nejperspektivnějšího vyzyvatele předseda Evropského parlamentu, sociální demokrat Martin Schulz. Co byste za této konstelace doporučil německým voličům?

Vychytralá Merkelová se snaží na poslední chvíli být mírně protimigrační a mírně protiislámská, aby posbírala body a zbrzdila kritiku. To je normální, protože přesvědčení politika jejího postavení se mění ze dne na den podle toho, co právě vyhovuje. K tomu lze dodat: Německo prožívá tragédii. Nemá jiného Hitlera než Merkelovou. Chybějí osobnosti. Schulz? Byl by ještě horší volbou. Myslím, že je tak nebezpečně nasáklý sluníčkářskou infekcí, že je to on, kdo představuje skutečnou hrozbu. Shrnu-li, pak raději profláknutou Merkelovou než Schulze, o jehož zdravém rozumu se dá pochybovat.

Jak se podle vás bude vyvíjet vztah mezi supervelmocemi – USA, Ruskem a Čínou?

Jde o dlouhodobou tragédii. Američtí hlupáci chtějí vydělat na konfrontaci s Ruskem a neuvědomují si, že na tom dlouhodobě nevydělají a jenom posílí Čínu. Rusko momentálně pragmaticky kamarádí s Čínou. Kvůli politice USA a americkému sluhovi – EU. Zlí jazykové se těší na to, že v povědomí ruských politiků a vojáků je, že v budoucnosti by se Rusové nemuseli vyhnout střetu s Čínou v boji o pokladnici surovin – o Sibiř. USA a Rusko se potřebují spojit vůči Číně, ale Amerikáni dělají vše pro to, aby to nepochopili. Oč by svět a život byl příjemnější, kdyby si tyto velmoci uvědomily, že jsme tu jak na návštěvě, opustily svou nevraživost a chovaly se k nám i zeměkouli, jak by se řádný hospodář chovat měl!

Prezident České republiky Miloš Zeman se v dubnu chystá do Washingtonu a zdá se zřejmé, že jeho vztahy s USA budou mnohem lepší než s končící Obamovou administrativou. Mohl by podle vás sehrát při ustavování nového uspořádání světa zásadnější roli?

Je jasné, že bude Zeman mezi deseti až dvaceti prezidenty, kteří Trumpově administrativě poslouží jako důkaz, že si Trumpa v zahraničí váží. Možná pomůže v prosazování některých realistických Trumpových vizí. V tom může být z mezinárodního hlediska přínosem. Pozvání M. Zemana k návštěvě o tom, myslím, svědčí. Ale nezapomínejme, že Česká republika není z hlediska rozlohy, počtu obyvatel a celkové váhy více než jedno město jménem New York… Kdysi se mi po příletu do Číny omlouvali, že mě přijímají v malém provinčním městě. Mělo deset a půl milionu obyvatel! To není znevažování českého prezidenta a Českomoravska, ale nemilosrdný pohled faktů. Bez Aladinovy kouzelné lampy jsme příliš malí na to, abychom se pokoušeli o zázrak.

A na závěr se ještě přesuňme do České republiky. Končí „rok Václava Havla“, který chtěli následovníci bývalého prezidenta koncipovat jako probuzení havlovských myšlenek a étosu. Když si vzpomeneme na všechny akce, které se kolem toho odehrály, jak se jim toto oživení myšlenek Václava Havla podle vás podařilo?

Otázka pro čtenáře: Zaznamenal letos někdo z vás něco natolik pozoruhodného, co by odkázalo na nějaký odkaz spojený s Havlem? Já ne. A havlovské myšlenky? Směšné! Kromě myšlenek na chlast a podobné radosti je těžké nějaké rozumné zaznamenat. To není jen můj názor. Zabývat se tímto člověkem je neodpustitelná ztráta času.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…