Senátor Jirsa: Uprchlická vlna s džihádismem může zničit celou společnost. Smrt Evropy se stává aktuální. V Bruselu žijí mimo realitu

04.07.2015 4:45

ROZHOVOR Senátor ODS a starosta Hluboké Tomáš Jirsa říká, že příliv uprchlíků může znamenat zánik evropské civilizace. Bohužel euroatlantická civilizace přispěla podporou revolucí a podporou při svržení diktátorů k rozpadu arabského světa a k současnému chaosu.

Senátor Jirsa: Uprchlická vlna s džihádismem může zničit celou společnost. Smrt Evropy se stává aktuální. V Bruselu žijí mimo realitu
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Co říkáte závěrům poslední Evropské rady týkající se uprchlíků? V závěrečném dokumentu summitu EU se praví: „Všechny členské státy odsouhlasí na základě konsenzu do konce července rozdělení (40 000) takovýchto osob (z Itálie a Řecka) s ohledem na specifickou situaci členských států.“

To je jako princezna koloběžka, ani oblečená, ani nahá. Sám jsem zvědav, jak ten konsenzus dopadne. Problém přece není těchto 40 000 uprchlíků, problém je, že jakmile začneme „brát a přerozdělovat“, tak deset milionů lidí, kteří jsou dnes v arabském světě na pochodu, zamíří do Evropy. A mohou se rozhodnout další... Česká veřejnost přece nikdy neprotestovala proti přijímání uprchlíků či soužití s cizinci a v donátorské činnosti potřebným jsou dokonce Češi na předním místě v EU, ale lidé podvědomě cítí, že tato uprchlická vlna ve spojení s existujícím džihádismem může zničit celou společnost. Proto ten odpor.

Kdo nese podle vás odpovědnost za nynější masový příliv uprchlíků?

Jedním z faktorů jsou moderní komunikační prostředky, internety, satelity a tak dále, které i v Africe či Asii ukazují, jak se lidem žije jinde a jaké jsou možnosti. Bohužel euroatlantická civilizace přispěla podporou revolucí a podporou při svržení diktátorů k rozpadu arabského světa a k současnému chaosu.

Co říkáte na argumenty, že máme povinnost přijímat uprchlíky z Afriky, protože za dob komunismu české emigranty přijímaly západní země?

Morální povinnost máme, ale případ od případu. Současná praxe, kdy hranice Schengenu nelegálně překračují tisíce neidentifikovatelných lidí, je nepřijatelná. 

Jaký je váš názor na myšlenku multikulturalistů, že nás cizí kultury obohatí?

Ukázalo se přece, že je to pro Evropu 20. století slepá ulička. O tom již není diskuse.

Též zaznívají názory, že prý imigranti znamenají ekonomický přínos a bez nich nebude mít Evropa dostatek pracovních sil...

Česká republika i další západní země programově přijímají profese, jež scházejí. Od nemocničních sester, lékařů, IT pracovníků a podobně, kteří opravdu pracovní síly nahrazují. Takže ano, v určitých případech znamenají imigranti ekonomický přínos. Nejsem si však jist, zda na těch lodích přijíždějí lidé těchto potřebných profesí a se znalostí světových jazyků...

Prezident republiky Miloš Zeman na setkání s občany na Vysočině řekl, že bychom neměli přijímat žádné uprchlíky ze zemí nám kulturně velice vzdálených, z Afriky a Blízkého východu. Nelze podle něho vyloučit, že mezi nimi mohou být džihádisté. Nejde jen o několik set či tisíc uprchlíků, ale jde o řetězovou reakci, kterou je třeba zastavit od začátku, neboť když už běží, nelze ji zastavit. Musíme prý bojovat proti islámskému radikalismu, jinak můžeme mít stejný osud, jaký nám plánoval Reinhard Heydrich.

Kdyby došlo k migračním vlnám v masovém měřítku, má prezident Zeman pravdu.

Mělo by se nějak diferencovat mezi uprchlíky z Afriky a Blízkého východu? Například přijímat křesťany a jezídy? Nebo za jakých podmínek a koho bychom měli případně přijmout, respektive komu poskytnout azyl?

Česká republika má standardní přijímací proces a uprchlíky normálně přijímá. Ti, kteří s námi chtějí žít, požádají o to a projdou tímto procesem, jsou vítáni.

Jak zabránit uprchlické vlně? Pomáhat přímo v postižených zemích?

Ano. A upustit od nesmyslné podpory „demokratických“ revolucí a vývozu „ochrany lidských práv“ do zemí, které na to nejsou společensky a mentálně připraveny.

Jaká jsou hlavní rizika imigrace z Afriky a Blízkého východu do Evropy? Islamizace, terorismus, kriminalita, zátěž sociálního sytému, nezaměstnanost?

Rizika masové, neregulované ilegální migrace jsou mimo jiné ta, která jste jmenoval: islamizace, džihádismus, kriminalita, zátěž sociálního systému a nezaměstnanost...

Někteří komentátoři varují, že imigranti mohou způsobit kolaps států a zánik evropské civilizace...

Ano, souhlasím. Zveřejní-li Evropská komise tezi, „že Evropa je připravena přijímat uprchlíky“, což se děje, mohou se na cestu vydat desítky milionů lidí... Při dnešních komunikačních kanálech se to ti lidé dozvědí druhý den.

Očekáváte další vlny imigrantů? Podaří se je Evropě zadržet? 

Musíme chránit schengenské hranice a nevyvolávat v migrantech naději, že je automaticky přijmeme.

Co říkáte názorům, že by se měly do řešení zapojit Spojené státy, které krizi způsobily, či by měly muslimské uprchlíky přijímat bohaté muslimské státy Perského zálivu?

Myslím, že problém řeší celý svět včetně USA a zemí ze Zálivu.

Zastánci společné imigrační politiky hovoří o tom, že když mezi státy EU nejsou hranice hlídány, musí o imigraci rozhodovat EU, nikoli členské státy, které již nekontrolují své hranice. Když to obrátím: nebylo by řešením, abychom obnovili hraniční kontroly na českých hranicích, abychom kontrolovali, kdo na naše území přichází, a aby nám EU nepřikazovala, kolik imigrantů v naší zemi bude? Například Václav Klaus říká, že zavedení Schengenu byla chyba, protože se v prostoru členských zemí mohou pohybovat imigranti, zločinci a teroristé. A EU pak navíc tlačí na to, aby měla další pravomoce v oblasti trestního práva, policie, justice.

Bohužel elity Evropské unie svým „eurohujerským“ přístupem kazí i to dobré, co v EU funguje. Zatím se vedení EU shoduje pouze na přerozdělování uprchlíků, ale akce k řešení problému není schopna. Vedení EU naprosto selhalo při vyjednávání o asociační dohodě na Ukrajině a následnou podporou Majdanu, již minimálně pět let odkládá řešení řecké krize a místo toho se v Bruselu diskutuje zákaz zveřejňování panoramat. Mám pocit, že ti lidé žijí mimo realitu.

Hovoří se o tom, že muslimové budou mít většinu v zemích jako Francie či Británie do 40 let. Při nynějším masovém přílivu možná ještě dříve. Jak by se proti tomu měla Česká republika bránit? Neměla by vystoupit z EU, aby nebyla společně islamizována se západoevropskými zeměmi? Nebo neměla by vytvořit alianci východoevropských zemí, které tím ještě nejsou zasaženy?

Jsme členy EU a na tomto problému můžeme spolupracovat s Ruskem, které si problematiku džihádismu mnohem více uvědomuje než my. Pevně věřím, že se situace na Ukrajině uklidní a budeme moci s Ruskem normálně komunikovat. Rovněž spolupráce s USA a jejich zkušenosti s poměrně asimilovanou muslimskou menšinou jsou potřeba.

Bývalý spolupracovník amerického prezidenta Ronalda Reagana Pat Buchanan již před časem napsal knihu, kde varuje, že západní civilizaci kvůli masové imigraci, vymírání populace západních národů a opuštění křesťanských hodnot a jejich nahrazování neomarxistickými idejemi homosexualismu, feminismu, gender, politické korektnosti a podobně hrozí zánik. Co si o tom myslíte?

S mírnými výtkami má Buchanan pravdu. Jeho „Smrt Západu“ se stává aktuální.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…