Senátor ODS: Miloš Zeman má pravdu. Čína je pro nás východisko, konflikt s Putinem je zbytečný. A z tohoto bude hodně lidí nešťastných, je to jak v Bohnicích

10.12.2014 20:23

ROZHOVOR Senátor ODS Jaroslav Zeman si myslí, že prezident republiky Miloš Zeman získal přímou volbou silný mandát a nyní ho využívá a plní, co svým voličům slíbil. Konflikt EU a USA s Ruskem je dle něho zbytečný a je dobře, že prezident otevírá východní trhy. USA destabilizovaly svými intervencemi Blízký východ a islám je hrozbou. Senátor také sdělil, v jaké fázi je projednávání zákonů, které inicioval a které mají řešit problematiku nepřizpůsobivých.

Senátor ODS: Miloš Zeman má pravdu. Čína je pro nás východisko, konflikt s Putinem je zbytečný. A z tohoto bude hodně lidí nešťastných, je to jak v Bohnicích
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Zeman

Anketa

Koho byste volili v 1. kole prezidentské volby? (anketa je čistě orientační, žádný kandidát ještě nepotvrdil účast ve volebním klání; hlasování probíhá od 9.12.2014)

hlasovalo: 67640 lidí

Jaký je váš názor na protesty proti Miloši Zemanovi?

Prezident Zeman to podle mě možná přehnal s těmi nevhodnými výrazy. Na venkově nějaké Pussy Riot nikoho nezajímají, jsou jim ukradené. To zajímá lidi v Praze. Lidi na venkově a mimo Prahu mají úplně jiné starosti.

Jak hodnotíte Miloše Zemana jako prezidenta?

Miloš Zeman má poměrně silný mandát od voličů, nejsilnější z politiků v České republice. Politici se teď nestačí divit, když prosadili přímou volbu prezidenta, kam to vedlo. On má mandát takový, jaký má, a podle toho se chová, a zbytku, který ho nevolil, nezbývá než to respektovat. Vzniknul tady další silný pilíř moci. Přímo volený prezident se nemusí ohlížet na vládu, sněmovnu či Senát a bude se chovat podle svého. Odpovídá se jenom občanům. Ale tací budou všichni přímo volení prezidenti, protože mají takový mandát. Zemanovi odpůrci si můžou počkat a za tři roky mohou ukázat, co umí oni. Teď musí dožít zbytek funkčního období s prezidentem, kterého máme. Miloš Zeman pro mě není překvapením. Ani milým, ani nemilým. Já s ním nemám osobně zásadní problém. To, co slíbil svým voličům, to plní.

A pokud jde o Rusko?

Nemám na to stejný názor jako hlavní mediální proud. Ukrajina měla dvacet let čas na to, aby se nějak vyprofilovala. Její politická garnitura prohospodařila 20 let se vším všudy a teď se diví, že nemají pořádnou armádu, pořádnou administrativu a stát je prakticky v bankrotu. To je výsledek ukrajinských politiků, nikoho jiného. Nejsem si jistý, že EU bude schopna sanovat Ukrajinu, i kdyby Putin vrátil Krym, i kdyby Ukrajina kontrolovala odtržené republiky.

Prezident Zeman říká, že bychom s Ruskem měli budovat partnerské vztahy, nikoli eskalovat napětí. Rusko je dle něho i nutný spojenec proti Islámskému státu a islamismu. Ale také říká, že je dobré udržovat ekonomické styky a obchodovat a že sankce nepoškozují pouze Rusko, ale i nás...

Je škoda, že dochází k takovým konfliktům. Jsou úplně zbytečné. Smrtelným nebezpečím pro nás je radikální islám. Jednou se budeme ještě velmi divit, co to přinese. To, co se děje na Ukrajině, ten konflikt pouze oslabuje naši pozici. Je to zbytečné. Měli bychom se věnovat jinému nebezpečí.

Je podle vás dobře, že prezident jezdí na zahraniční cesty, například do Číny či Střední Asie, aby otevíral dveře českému byznysu v těchto lokalitách?

O Číně vím své, protože jsme tam obchodovali, jsme středně velká firma, už od roku 1998. Byl jsem tam patnáctkrát nebo dvacetkrát. To teritorium si určitě zaslouží speciální péči takovou, jakou mu věnuje prezident. Je otázka, jestli byl k Číně příliš otevřený, ale každopádně je potřeba rozvíjet i obchodní vztahy. Čína je pro nás východisko, protože v Evropské unii se nedá příliš očekávat ekonomický růst a nedá se tam očekávat nárůst možností pro náš export. Příležitostí jsou i další východní trhy. Zajímavý trh má Rusko, Kazachstán, Ázerbájdžán. Teď mluvím ze své zkušenosti výrobce hraček i mechaniky do pian, které dodáváme společně s firmou Petrof jak do bývalého Sovětského svazu, tak i do Číny.

Když se ještě podíváme na nebezpečí Islámského státu, není politika Ruska na Blízkém východě racionálnější než politika USA, kdy Rusko podporovalo prezidenta Asada proti islamistům, zatímco intervence USA vedly k destabilizaci regionu: Padnul Kaddáfí, Husajn, v Sýrii je občanská válka, všude posílili islamisté. Nebylo lepší nechat u moci sekulární prezidenty a nebyla chyba ze strany USA se tam vměšovat?

Byla to jednoznačně chyba. Porušila se tam nějaká rovnováha. Můžeme například kritizovat demokracii v Číně, ale Čína má své hodnoty a my jim nemůžeme vnucovat naše pojetí demokracie a říkat jim, že naše demokracie je správná a ta jejich je špatná, to samé platí o Sýrii, Libyi a islámském světě. Tyto země mají své podmínky a tradice, kde nelze aplikovat principy Evropské unie či USA. Porušila se tam rovnováha a dnes se nestačíme divit, kolik uprchlíků se hrne z Afriky a Blízkého východu do Evropy. Zvedla se stavidla a valí se vlna a my teď na to koukáme.

Státní tajemník pro evropské záležitosti Prouza navrhnul, že by se Česká republika měla právě podílet na přerozdělení imigrantů v rámci EU, kteří zahlcují jiné státy EU, a že bychom měli být solidární a přistěhovalci, že by se měli rozprostřít do všech zemí EU, i k nám. Není to pro nás nebezpečí?

Je to velké nebezpečí. Četl jsem někde v novinách komentáře, které připomínaly naše emigrantské vlny po roce 1948 a 1968, ale to jsou nebe a dudy, to vůbec nelze přirovnávat. Přece je rozdíl, pokud sem přijde několik tisíc lidí muslimského vyznání. To se můžeme za pár let hodně divit, jak nám tady porostou mešity. Pokud jde o naše lidi, kteří odcházeli do Německa, Rakouska či USA, tak přece byli ze stejné západní křesťanské kultury, a proto se dobře začlenili. Když sem půjdou lidé, kteří vyznávají islám, to je přece obrovský zásah. Máme sem vzít všechny národy, které se mají hůře než lidé v EU? Tak se k nám nastěhuje celá Afrika, velká část Asie či Jižní Ameriky? Lidé by měli zůstat ve svém teritoriu. Pokud jde o Sýrii, tak bychom tam těm lidem měli pomoci raději vojensky a humanitárně. Kdybychom ale nerýpali do režimu, který tam byl, tak tam je dnes jakási stabilita a rovnováha. I pro Izrael jako součást Západu je přece lepší, když tam nejsou islamisté.

Souhlasíte s Milošem Zemanem, že islám je nebezpečné náboženství?

Jednoznačně má pravdu. To není žádná novinka. To jsou věci, které se táhnou už více než tisíc let. Stačí si přečíst, co dělal Mohamed a jeho následovníci, když dobývali původně křesťanská území Blízkého východu a severní Afriky.

Jak hodnotíte Andreje Babiše, který vzbudil velká očekávání?

Myslím si, že mu občané musí dát ještě dva roky. Teď je těžkého ho kritizovat, že něco udělal nebo neudělal, protože v dobrém i špatném nynější stav není jeho zásluha. To se ukáže později. Po třech letech budeme moci účtovat.

A jak ale hodnotíte to, co vláda plánuje?

Tak pokud nedají k těm registračním pokladnám výrazné snížení DPH, tak z toho bude v národě hodně lidí nešťastných. To se pak ale vrátí hnutí ANO, protože podpora podnikání je jejich téma. Pokud budou přiměřené daně, tak se nikomu nevyplatí něco zatajovat. Pokud jde například o DPH na lístky na vleky, tak je to daleko vyšší než v Rakousku. Jak pak máme soupeřit v lyžařské turistice s rakouskými horami?

Vy jste byl spolupředkladatelem tří zákonů, které měly řešit problematiku nepřizpůsobivých a které schválil Senát jako svůj návrh a poslal do sněmovny. Jak to s tím vypadá?

To jsou věci, které by měla ODS více hrát. Veřejná služba pro dlouhodobě nezaměstnatelné, aby vstali ráno do práce a jejich děti měly příklad. Nebo to, že existují příspěvky na bydlení dvacet, třicet tisíc na byty tři plus jedna a nepřizpůsobiví bydlí lépe než ti, kteří chodí do práce.

Největší zrychlení ve sněmovně zažil náš návrh zákona o sběrnách, který měl omezit kradení kovů a jejich následný prodej do sběren. Nechápal jsem, proč se to tak zrychlilo, ale pochopil jsem to později. V podstatě senátní návrh zákona využili a zneužili jako bílého koně, kdy nám ten zákon úplně změnili, vytunelovali, vykuchali a na konci z toho bylo úplně něco jiného – BRKO, tedy biologický rozkladný komunální odpad, který bude pro obce platit od 1. ledna 2015, kdy budou muset obce třídit komunální odpad. To budou takzvané hnědé kontejnery, které v České republice téměř nikdo neviděl.

A k těm sběrnám kovů měli poslanci z jedné bývalé vládní strany výstupy, že jsem si myslel, že jsem v Bohnicích, protože tvrdili, že je dobře, že někteří lidé můžou krást železo a barevné kovy, protože pak nepáchají jinou trestnou činnost a navíc to přináší třicet tisíc pracovních míst v obnovovatelském zpracovatelském průmyslu. Takže, co s tím naším návrhem udělala sněmovna, pro mě bylo obrovské zklamání. Zůstal z toho paskvil. Počkáme do června. Krást se bude dál. Pokusíme se to iniciovat znovu a máme dost senátorů, kteří to chtějí znovu podpořit.

Další je zákon o příspěvcích na bydlení, to jsou ty známé příspěvky zhruba 3,5 tisíce na hlavu, kdy to to hojně využívá romská komunita. Tam jsme se rozhodli, že pustíme do dalších kol vládní návrh ministryně Marksové, který byl totožný s naším. Kdo rychle dává, dvakrát dává. Takže to prošlo. Nejsem si ale úplně jistý, zda tam nenajdou majitelé těch ubytoven zase nějakou skulinu. V roce 2013 bylo 2,9 miliardy na doplatky na bydlení, v roce 2012 to bylo 1,6 miliardy, v roce 2011 to bylo osm set či devět set milionů, takže vidíte, jak ty náklady rostou.

A třetí věc byla veřejná služba, aby každý z dlouhodobě nezaměstnatelných musel občas ráno vstát a udělat 20, 30, 40 hodin a byl za to navíc odměněn. On už je hodně odměněn tím, že se mu platí sociální dávky. Tady by si ten člověk přivydělal. Ta částka není malá, protože takový člověk neplatí sociální a zdravotní a má řadu dalších výhod. Teď to je ve sněmovně a prošlo to prvním čtením a jde to do výboru. Doufám, že to bude finálně přijatelné pro všechny politické strany, protože vidí, že to naše etnikum několik generací nechodí do práce. Takže vidíte, ty tři zákony jsme posílali do sněmovny najednou, a jak to dopadlo – něco prošlo, něco je zprzněné.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …