Senátor ODS: Se Zemanem jako prezidentem nemám problém. Jeho pozvání od Trumpa je mimořádný úspěch pro ČR. EU řeší voloviny a ČT zkresluje…

16.12.2016 10:38

ROZHOVOR Senátor ODS Jaroslav Zeman vítá zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. Pozvání prezidenta Zemana do Ameriky a navázání kontaktů s Trumpem je dle něj pro ČR velký úspěch. EU řeší jen „voloviny“, zatímco sem proudí statisíce migrantů. Řešení migrační krize nám ukázal Viktor Orbán.

Senátor ODS: Se Zemanem jako prezidentem nemám problém. Jeho pozvání od Trumpa je mimořádný úspěch pro ČR. EU řeší voloviny a ČT zkresluje…
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Zeman

Anketa

Koho máte v ČSSD nejraději?

3%
22%
4%
2%
3%
62%
hlasovalo: 9615 lidí

Co jste říkal zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA?

Měl jsem radost, že to vyhrál. Byl outsider a média v Americe nebyla objektivní. Bylo to pro mě nečekané.

Myslíte si, že přinese nějaké pozitivní změny v politice Ameriky?

Jakákoli změna proti tomu, co se teď dělo v Americe, bude pozitivní. Nemám z něj strach. Nemyslím si, že bude špatný. Myslím si, že to zvládne. Určitě to bude lepší, než kdyby Hillary pokračovala po Obamovi.

Myslíte si, že to pomůže nějak zklidnit vztahy s Ruskem?

U něj je předpoklad, že bude pragmatičtější než Obama a Clintonová. Islám je hrozba pro obě velmoci. Takže tam je prostor, aby se spolu domluvily. Je nesmyslné, aby tyto velmoci válčily mezi sebou, když mají islám za zadkem.

Prezident Zeman byl často kritizován, že poškozuje vztahy se Západem a vztahy s USA. Nyní ho Donald Trump pozval na oficiální návštěvu USA a Trump přijede i do ČR. Je ta kritika prezidenta Zemana oprávněná?

Prezident Zeman je stále stejný, nepřevléká kabáty a má stejné názory. Je vidět, že k Trumpovi bude mít blíž než k Obamovi. Takže určitě nic poškozovat nebude. Prezident Zeman je prostě svůj. Já se Zemanem jako prezidentem nemám problém.

Považujete to za úspěch, že takto poměrně rychle došlo k tomu kontaktu a k domluvení těch vzájemných návštěv?

Pokud ty hovory proběhly tak, jak se uvádí, tak je to mimořádná událost a mimořádný úspěch pro Českou republiku.

Teď se objevily průzkumy, že prezidentovi Zemanovi klesá podpora... Souvisí to s kauzou Brady?

Já si myslím, že on má tak vysoký základ, že pár procent ho neohrožuje. A nemyslím si, že on by se v tom nějak angažoval. To byla spíš věc nějakých jeho úředníků, tak to na něj podle mě vliv mít nebude.

Co jste si myslel o kauze Brady? Václav Klaus řekl, že to byla něčí snaha o destabilizaci..

Nemyslím si, že to bude mít nějaký dalekosáhlý dopad. Měl dostat vyznamenání, nedostal vyznamenání. Možná některé kroky úředníci na Hradě neudělali optimálně, ale nespojoval bych to vůbec s prezidentem Zemanem jako takovým.

Česká televize a česká mainstreamová média útočí na takzvaná alternativní média, že údajně manipulují a podporují ruskou propagandu. Co si o tom myslíte, že prezident Zeman a alternativní média podporují ruskou propagandu, jak to tvrdí Jakub Janda nebo Česká televize?

Pana Jandu ani neznám. Každý má právo mít svůj názor. Každý, ať si vybere, co chce. Českou televizi, nebo alternativní média. To má být svobodná volba každého. Chtějí zavádět cenzuru? Mnohdy u České televize vidíme, jak její reportáže jsou zkreslené a jednostranné. S tím mám nakonec své vlastní zkušenosti. Každý člověk má inteligenci a dle toho si vybere to, co mu vyhovuje, a každý na to má svaté právo.

Hovoří se o tom, že existuje tandem Babiše se Zemanem a že by to mohlo být tak, že bude prezidentem Zeman a premiérem Babiš. Co si o tom myslíte?

Oba dva jsou dost silní individualisté. To jejich spojenectví je přiměřené. Pokud ANO vyhraje volby, tak má samozřejmě právo skládat vládu. Záleží, zda ANO sežene koaliční partnery, a ty prezident zařídit nemůže. Všechno mají v rukou voliči. Lidi můžou nadávat na EET, můžou nadávat na Babiše, ale když dostane mandát, tak bude pokračovat.

Teď se objevila zpráva, že ministerstvo školství by v rámci Domu demokracie s podporou ministryně školství Valachové zavedlo, že by se žáci měli učit úctě k multikulturalismu a homosexualitě. Co si o tom myslíte?

Žáci ve škole by se v první řadě měli učit počítat, česky, cizí jazyk a takovejma volovinama by je vůbec neměli zatěžovat. O to víc bych jim přidal tělocviku, ať sportují. Ať ta generace k něčemu vypadá a není jen obtloustlá od počítačů.

V českém slavíkovi poměrně uspěla skupina Ortel. Kolem toho se strhla velká kritika. Patrik Banga to tvrdě kritizoval. Co o tom soudíte?

Já to nesledoval. Je to takové šplouchání vody v umělecké branži a všem to nakonec dělá dobře, že se o nich píše.

Nobert Hofer nezvítězil v rakouských prezidentských volbách...

Je to škoda. Bylo to poměrně těsné. Prohrál rakouský venkov s vídeňskou kavárnou a vídeňskými sluníčkáři. Uvidíme, co Rakousku nový prezident přinese. Spíš si myslím, že bude nevýrazný, všeobjímající. Rakušanům bych přál Hofera. Třeba bude úspěšnější v parlamentních volbách.

Teď bylo též klíčové referendum v Itálii. Vláda premiéra Renziho podala demisi. Bankovní systém je v Itálii ve velkých problémech. Bude to podle vás destabilizovat eurozónu a může to zatřást tím systémem?

Jižní křídlo eurozóny je podle mě nereformovatelné. Ty problémy tam budou pořád přetrvávat. Jejich tempo utrácení neodpovídá jejich pracovnímu tempu. Nejsou schopni si utáhnout opasky a provést změny. Budou pokračovat dál v tom svém hospodaření. Je to jenom časovaná bomba.

Jestli lze euro takto vůbec udržet…

Já jsem k eurozóně a k euru skeptický. Myslím, že to stejně jednou skončí velkým průšvihem. Rozdíl mezi Němcem na jedné straně a Italem a Řekem je tak obrovský, že to nelze udržet. Řekové a Italové ani nejsou schopni bránit své hranice. Tam jdou statisíce migrantů bez jakýchkoli problémů.

Když jste zmínil ty uprchlíky, tak se dále objevují zprávy o dalších a dalších zvěrstvech imigrantů v Německu, ve Švédsku a ve spoustě dalších zemí. Znásilňování, vraždění, krádeže, bitky... Ti uprchlíci sem stále proudí. Erdogan vyhrožuje Evropě další migrační vlnou. Posunula se EU vůbec někam v řešení té krize? Lze čekat, že EU vůbec něco udělá? A pokud ne, neměly by státy řešit ten problém samy bez EU?

Orbán nám ukázal cestu, jak se to má řešit. EU řeší ochranu klimatu a další voloviny, přitom sem proudí milion ilegálních migrantů ročně. Vůbec není schopná s tím něco udělat, jen řeční, řeční a řeční. EU je nefunkční. Každý stát by se měl postarat o své občany. To je úloha státu. Jinak by stát vůbec nemusel existovat. Třeba Ukrajinci by pro nás ale byli mnohem platnější než naprosto odlišní Arabové, Afghánci a Afričané, kteří dělají ty problémy, o kterých jste mluvil.

V souvislosti s brexitem a Trumpem se hovoří o tom, že by mohla nastat jakási konzervativní kontrarevoluce populistů a národovců typu Le Penové, Hofera, Wilderse proti globalizaci a multikulturalismu. Je to nějaký trend?

S tím, jak je současná elita odtržená od voličů, tak to bude foukat do plachet národovcům, neříkal bych jim extremisté. Je to nabubřelostí elity, která si myslí, že všechno ví, na vše má právo a od všeho má klíče. Tím vytváří prostor pro obrácený pól, který to má postavené na národu, státních hranicích, suverenitě států, rodině, a ne globalizaci.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…