Senátor Papoušek: Noční vlci nejsou žádná legrace. Je to záměrné narušování evropského prostoru společně s ruskými agenty a informační válkou. A Hašek...

08.05.2016 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Pod nějakým východním tlakem může být podle brněnského senátora Zdeňka Papouška hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. I tím by se dalo podle něj vysvětlit, že se dal vyfotit s ruskou nacionalistickou motorkářskou skupinou Noční vlci. „Ale ti motorkáři nejsou žádná legrace. Je to záměrné narušování evropského prostoru společně s ruskými agenty a informační válkou. Je to součást jedné taktiky,“ říká v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz. Všímá si i jak v dnešní době vylézají „temné síly“.

Senátor Papoušek: Noční vlci nejsou žádná legrace. Je to záměrné narušování evropského prostoru společně s ruskými agenty a informační válkou. A Hašek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Papoušek

Tento rozhovor se bude publikovat v sobotu o půlnoci. Co budete v tento den dělat?

Pojedu asi do jižních Čech.

Tam je krásně. Ale v Čechách i na Moravě je hodně krásných míst...

Ano. To je pravda. Je to zahrádka. Zemský ráj to na pohled, v sadě skví se jara květ.
                                                                                           
Na to se chci i zeptat. V souvislosti s bojem proti nacismu a s výročím konce války se mluví o pojmu vlastenectví. To se však přetřásá i kvůli migrační krizi. Může ale skutečné vlastenectví vyrůstat ze strachu z lidí odlišné kultury? A jsou Češi skuteční vlastenci?

Anketa

Která osobnost brojící proti imigraci je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 20542 lidí


Není národa, který by neměl vlastence. Tento pojem se musí vymezit pozitivně. Mít rád svoji vlast, své prostředí, lidi, svůj národ. Nesmí to ale přejít do nacionalismu. Vlastenectví je určitě dobrá věc, tmelící, spojující, ale nesmí se zneužít nebo přejít do nějaké pokřivené podoby. Češi jsou vlastenci hlavně když vyhrajeme v hokeji.

Začíná právě MS v hokeji, takže teď nastávají naše dny. Pokud tedy budeme vyhrávat...

Ano, začínají naše vlastenecké dny a možná že za 14 dní se projevíme jako obrovští vlastenci.

Znají dostatečně Češi svoje hrdiny? Učí se děti o vlastenectví či našich hrdinech ve škole? Vím, že jste několik let učil, dokonce občanskou výchovu, takže budete mít o tom dobrý přehled.

Vzdělanější část národa historicky významné persony zná. V krizových národních situacích se tyto postavy vždycky objeví na scéně a vyrostou znovu ze země. Třeba o sametové revoluci začali lidi vytahovat z historie zvláště osoby, o kterých se nesmělo mluvit, ani se o nich učit.  Ať to byl svatý Václav, svatá Anežka, Masaryk či Karel IV., o kterém se učilo pouze okrajově. Takže povědomí o těch výrazných osobnostech je.  

V souvislosti s koncem války se objevují v poslední době jakési snahy o přepisování dějin. Je jasné, že západní Čechy v roce 1945 osvobodili Američané včetně Plzně (i když to Tomio Okamura relativizuje), ostatní naše území osvobodila Rudá armáda. Což jsou reálné skutečnosti, bez ohledu na další historický vývoj. Nepřijdou vám zbytečné diskuse zpochybňující tato jasná fakta?

Bohužel přicházejí lidé, kteří tato historická fakta pokřivují. Je úlohou učitele je napravovat a uvádět na pravou míru. Jsou lidé, kteří si historii upravují podle svých zájmů. Je to v podstatě komunistický model, kdy komunisté historii vykládali po svém, ideologicky a demagogicky. Stejné proudy se objevují dál a je to nebezpečí, které může demokracii  pokřivit, nahlodat a převrhnout v nějakou totalitu. Neříkám, že to musí nastat, ale musíme na to dávat pozor a převažovat tyto lži a polopravdy na druhou stranu.

Je ale také pravda, že jsme po roce 1948 spadli do sovětské sféry vlivu. Dobře známe sovětskou rozpínavost, což symbolizoval příjezd okupačních vojsk v roce 1968, která u nás setrvala 21 let. Na ni, zdá se, současný Putinův autokratický režim navazuje. Jak v této souvislosti vidíte nejnovější extempore hejtmana Michala Haška, který se nechal vyfotit s kontroverzní ruskou nacionalistickou motorkářskou skupinou Noční vlci, a to ještě pod separatistickou vlajkou Doněcké republiky, což brněnský primátor Vokřál okomentoval, že se jednalo o akci hraničící s extremismem? Proč tak Hašek činí, chce tím získat přízeň části voličů?



Vidím to jenom z vnějšku, nemluvil jsem s ním o tom. Může to být jeho hloupá aktivita, která chce získat nějaké body, ale to nevím, jestli se mu podaří. Anebo to může klidně být na zakázku. Může být pod nějakým východním tlakem. Je to můj názor, nemám to ověřeno. Ale dokázal bych si to představit. Podobně jako když tu byl čínský prezident, tak si Čína nadiktovala, co se musí a nemusí. A Hrad sklapl podpatky a udělali všechno, co jim nadiktovali čínští soudruzi. Takže si myslím, že tady mohlo být také nějaké zaháčkování. Ale ti motorkáři nejsou žádná legrace. Je to záměrné narušování evropského prostoru společně s ruskými agenty a informační válkou. Je to součást jedné taktiky.

Zeptám se v této souvislosti i na Slovensko, a to hlavně kvůli panu Kotlebovi. Nejdříve ale k minulosti. V roce 1939 se Slovensko odtrhlo od Československa a vyhlásilo Slovenský štát pod vedením prezidenta Tisa. Den poté Němci obsadili české a moravské země a vytvořili protektorát. Nechali nás tehdy Slováci ve štychu, nebo to bylo pragmatické rozhodnutí pod vlivem okolností?

Byli pod tlakem a jednali pragmaticky, spíše než že nás nechali ve štychu.

Dnes však ve slovenském parlamentu sedí uskupení pana Kotleby, které adoruje Slovenský štát, bagatelizuje Slovenské národní povstání. Slovenský prezident Kiska označil Kotlebu za fašistu. Čím to je, že část slovenské veřejnosti dala hlas takovéto straně s velmi podivným výkladem dějin?

Zhmotnil se tady určitý myšlenkový proud, který v tom národě je. Ale podle mě je v každém národě. U nás je to taky. Bohudík se zatím do našeho parlamentu nedostali, ale pokud by na ně lidi slyšeli, tak není vyloučeno, že se do parlamentu také dostanou. Což si samozřejmě nepřeji. Kotleba na Slovensku hlasy sice dostal, ale demokratické strany k němu mají postoj odsuzující. Myslím, že se s nimi nedokáže domluvit. Každá strana tohoto typu umí vládnout jen totalitně, diktátorsky. Musí vystupovat jako siláci s rameny. Pokud by se chtěli s někým domluvit, ztratí voliče. Pokud zapadnou do demokratických struktur, oslabí. Jako u nás Sládkovi republikáni. I když ten se teď zase objevuje. Tyhle temné síly čekají na svoji příležitost a když je společnost v pohybu, okamžitě vylézají. To je Okamura, Konvička, Sládek. Začínají se prezentovat, cítí příležitost.

Jsou ale dost vzájemně rozhádaní...

Naštěstí jsou takoví sebestřední egaři, že musí být sami. Nemůžou se dohodnout. Okamura se logicky musí rozejít s Konvičkou, protože každý chce být ten vůdce.

Podle některých názorů se Německo chová k migrantům příliš vstřícně z důvodu určitého pocitu viny za vyvolání druhé světové války či holocaust. Co si o tom myslíte?

Do jisté míry to tam určitě může být, jakýsi pocit viny a snaha ho napravit. Ale jak se kritizuje kancléřka Merkelová, tak já bych se do tak ostré kritiky nepouštěl. Ona něco vyřkla – řekla přijďte, já vám pomůžu. To je na úrovni toho, když vidíte, že se někdo topí, tak skočíte do vody a vytáhnete ho z ní. To je ten první moment. Pak se to ale musí upravit, aby jim to nepřerostlo přes hlavu a vyřešilo bez újmy na lidech z té země. Ale ten první impuls bych jí nevyčítal.

Je v něčem odkaz druhé světové války stále živý? Napadá mě třeba vznik Evropské unie, která teď nezažívá lehké období. Jednou z prvotních myšlenek při jejím vzniku bylo, aby národy v Evropě – odkud vzešly obě světové války – spolu nebojovaly, ale spolupracovaly....

Tohle si myslím taky. A proto přes všechny negativní záležitosti je Evropská unie pořád lepším řešením. I kdyby jenom proto, aby se zabránilo válčení. Pokud by se EU rozpadla, tak státy s imperiálními sklony by získávaly větší vliv na ostatní a k válce by bylo blíž.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…