Senátor Strand (ČSSD): Spory ve vládě nahrávají opozici

24.08.2016 8:16

Kauzu kolem neexistující sekretářky Michala Haška, vnímá senátor Jaromír Strnad (ČSSD) jako snahu hejtmana a ČSSD před volbami poškodit. I on sám má s negativní kampaní zkušenost. Jak hodnotí průběh té letošní? Rád by v příštích šesti letech pokračoval ve své práci a udělal vše pro další rozvoj větších i těch malých obcí v regionu. Věřím, že starostové, s nimiž jsem již jednal, vědí, že si za svým slovem stojím a sliby plním, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Senátor Strand (ČSSD): Spory ve vládě nahrávají opozici
Foto: top09.cz
Popisek: Jaromír Strnad

Slibujete vést čestnou a korektní kampaň. Nasvědčuje něco tomu, že by vaši soupeři zvolili jinou taktiku? Setkal jste se s negativní kampaní?

V minulosti jsem se bohužel s negativní kampaní setkal, konkrétně se jednalo o komunální volby. V současné době ale žádné takové chování od ostatních kandidátů nepozoruji a jsem velmi rád, že je možné vést předvolební kampaň v rámci daných norem a s ohledem na ostatní. Vždy jsem zastával názor – a stejně je tomu i nyní – že za kandidáta nejlépe hovoří jeho dosavadní práce.

Jak nyní vnímáte kauzu kolem neexistující sekretářky hejtmana Michala Haška, kterou měla údajně být lobbistka Jana Mrencová? Jde podle vás o snahu Haška poškodit? Věříte jeho slovům?

Je samozřejmé, že by se podobné kauzy neměly vyskytovat a jsou vždy velmi nepříjemné pro všechny případně zúčastněné. Domnívám se, že se v tomto případě skutečně jedná o snahu Michala Haška poškodit. Já osobně jsem s ním o této věci nehovořil, jeho slova a výroky znám pouze zprostředkovaně přes média a proto jsem přesvědčen, že mi v této chvíli nepřísluší hodnotit jejich pravdivost.

Nemůže aféra dva měsíce před volbami poškodit celou ČSSD?

Je jisté, že taková situace pozici ČSSD neposiluje.

Ještě v květnu jste byl přesvědčen o tom, že zejména díky zásluze Sobotky je průběh vládního období klidný. Za tři měsíce se toho ale poměrně dost změnilo. Neobáváte se, že s blížícími se volbami bude atmosféra uvnitř vládní koalice ještě houstnout?

Před každými volbami se situace ve všech kandidujících stranách mění, „houstne“. Již samotné očekávání výsledku voleb na klidu nepřidává, natož pokud se v takové situaci objeví určité problémy, které je třeba řešit.

Není možné předvolebním sporům, které doprovázejí každou vládu, předejít? Nenahrávají spory opozici?

Každá vláda by jistě ráda našla recept na to, jak se podobným situacím vyhnout. Je to ale velmi těžké, všichni jsme lidé a určitý stres působí i na této úrovni. Vznikající spory potom, zcela logicky, opozici částečně nahrávají.

Rád byste v Senátu pokračoval v práci. Můžete být konkrétnější?

Přímo na půdě Senátu bych i nadále, jak jsem již v minulých rozhovorech říkal, rád pokračoval v práci ve Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, kde je stále třeba řešit další úkoly, jež postupně přicházejí. Jsem přesvědčen, že zde mohu uplatňovat poznatky a zkušenosti, nabyté v komunální politice.

Co považujte za nejdůležitější z toho, co se vám podařilo?

Jestliže mám hovořit přímo o činnosti Senátu jako součásti legislativy, pak jsem potěšen skutečností, že se po dobu mého mandátu podařilo díky připomínkám senátorům ovlivnit podobu některých zákonů, které byly Poslaneckou sněmovnou předloženy v ne zcela vyhovující podobě. Považuji za úspěch, že se mnohé i zásadní normy přizpůsobily potřebám občanů. Při práci v regionu se mi, jak alespoň doufám, podařilo navázat velmi dobrou komunikaci se starostkami a starosty obcí v mém volebním obvodu, což považuji za základní kámen nezbytné spolupráce.

Jak byste chtěl v příštích letech pomoci regionu? Co nejvíce potřebuje?

Stejně jako doposud, chtěl bych i nadále pokračovat v pomoci konkrétním obcím. Pokud budu – jen namátkou – hovořit konkrétně, bude se jednat o výstavbu obchvatu obce Církvice, pomoc při zajištění prostředků pro novou knihovnu v Kutné Hoře, přivaděč na dálnici a protipovodňová opatření v Sázavě, sportovní halu ve Světlé nad Sázavou, tělocvičnu u základní školy v Trhovém Štěpánově, rekonstrukci mateřské školy ve Vavřinci, úpravy komunikací v mnoha obcích regionu... Práce je opravdu hodně.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

Můj vzkaz je jednoduchý. Volební obvod číslo 40 je velmi rozsáhlý a rozmanitý. Já mám to štěstí, že zde mohu žít. Vím, co obce, které zde leží, trápí, ale také vnímám momenty, ze kterých se můžeme společně těšit. Je to náš společný kraj a také naše společná zodpovědnost. Proto nenechávejme rozhodování o jeho budoucnosti na druhých a pojďme společně k volbám. Já nabízím svoji pomoc i pro další roky. Pokud mi dají voliči svoji důvěru, slibuji, že udělám vše pro další rozvoj větších i těch malých obcí v regionu. Věřím, že starostové, s nimiž jsem již jednal, vědí, že si za svým slovem stojím a sliby plním. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…