Senátor: Uprchlické děti zahazovaly cukrovinky, protože byly české. Odmítaly oblečení, protože není značkové. I zvíře má u muslimů větší hodnotu než ženská

09.02.2016 12:57

ROZHOVOR O víkendových demonstracích promluvil pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Doubrava. Vyjádřil svůj názor nejen ohledně těchto akcí, ale také ohledně médií i migrantů a také vysvětlil, jak se ocitl na fotce po boku „zakuklenců“. „Ten snímek je vytržený z videa. Je to od těch, co ho zveřejnili, krajně neseriozní,“ řekl senátor. Promluvil i o útocích na ženy, a to dokonce i na Václavském náměstí.

Senátor: Uprchlické děti zahazovaly cukrovinky, protože byly české. Odmítaly oblečení, protože není značkové. I zvíře má u muslimů větší hodnotu než ženská
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Praha byla v sobotu plná demonstrací, incidentů, policejních manévrů. Akce Bloku proti islámu a Úsvitu na Hradčanském náměstí se zúčastnily tisíce lidí, náměstí bylo zaplněné, hlava na hlavě. Přesto se v některých médiích objevilo, že přišly demonstrovat „stovky“ lidí. Je to podle vás určitý zájem, jak informovat?

Naprosto jistě a bezpochyby. Protože sám asi víte, že to náměstí bylo skutečně nabouchané, tam nebylo možné projít mezi lidmi. A nejen to náměstí, ony byly plné ještě ty boční uličky. Takže když vezmu hodně střízlivý odhad, tak tam bylo nějakých osm deset tisíc lidí. Ano, je to ukázka manipulace. Stejně tak jako je manipulací ta moje fotografie mezi extremisty.

A právě na tuto fotku se chci zeptat. Na sociálních sítích se začala sdílet fotografie, která vás zachycuje po boku skupiny zakuklenců, o kterých se vedou spekulace, zda šlo o policejní provokatéry, nebo neonacistickou bojůvku. Viděl jste ten snímek, jste to vy?

Ano, jsem to já, ale ten snímek je vytržený z videa. Je to prostě od všech těch, kteří to zveřejnili, krajně neseriózní. Já jsem byl pozván na demonstraci a šel jsem nahoru na Hradčanské náměstí pěšky. Nechtěl jsem tam z jasných důvodů jet autem. Už když jsem odcházel ze Senátu, kus za mnou byla skupina těchto lidí v těch černých oblecích. Jelikož byli podstatně mladší, tak mne postupně docházeli. Já jsem šel Sněmovní ulicí nahoru s tím, že vyjdu po Zámeckých schodech, a tak se dostanu na to Hradčanské náměstí. Takže než jsem dofuněl na místo toho střetu, tak mne vlastně ti lidé předešli. Pak se v té křižovatce zastavili. Ovšem já jsem chtěl pokračovat dál, takže jsem se jimi prodral dopředu, na tom videu je to i vidět. V tu chvíli už z boční ulice přicházela ta druhá skupina, myslím, že to byli Němci, protože to byli ti, co nesli transparenty, jak vítají imigranty a podobně, a mluvili německy. Nicméně i těm jsem se vyhnul, což je vidět i na tom videu, obešel jsem techniku policistů a pokračoval jsem dál. Za nimi, když ty skupiny začaly proti sobě vyřvávat, jsem se už na schodech zastavil, otočil jsem se a chvíli jsem se díval, co se to tam děje. Takže jsem viděl, že ti lidé, kteří mne předešli a kterými já jsem se prodral dopředu, si nasadili už všichni ty masky. Myslím, že někteří si je nasazovali, už když jsem se jimi prodíral. Začaly tam létat vzduchem předměty, bouchat nějaké dělbuchy. Stála tam řada policistů, kteří se ty skupiny snažili marně od sebe oddělit. Já jsem pokračoval dál a za chviličku se z těch schodů hnala skupina těžkooděnců a zřejmě to tam roztrhli od sebe. To já už jsem neviděl, protože už jsem byl nahoře. Takže já tu fotografii beru za krajně neseriózní manipulování. Neměl jsem s těmi lidmi absolutně nic společného, nestál jsem tam, prostě jsem se jimi prodral, prošel a šel jsem dál.

Říkáte, že jste byl pozván na tu demonstraci. Proč jste tam šel?

Můj pohled na migraci je naprosto známý, takže to byl asi důvod, abych se tam objevil, abych tam byl. Nicméně, nakonec mne ani nenechali promluvit, čehož tedy nelituji. Ale nechápu, proč mne tam tedy v tom případě vlastně zvali.

Není to tak dávno, co lidé proti islámu demonstrovat moc nechodili, nejvýš v malých počtech. Lidé jsou stále víc aktivní. Čím myslíte, že to je? Vyvolaly to třeba i ty silvestrovské útoky na ženy?

To bezpochyby. Ale to už nejsou jen útoky v těch městech, o kterých víme, že to bylo. Podívejte se, to už se stává i na Václavském náměstí. Já jsem popsal tento jeden případ, kdy chudáci, jak říkám, kteří přišli z válečných oblastí, se tam vrhli na dvě naše ženy. A ty měly ještě štěstí v tom, že ta jedna byla nějak trošku po výcviku sebeobrany, takže věděla, co má udělat. Navíc byla vybavena pepřovým sprejem, takže jim ho nastříkala do obličeje a stačily utéct. Kdyby to tak nebylo, tak jsme asi tady měli dvě znásilněné a naše sdělovací prostředky včetně České televize by cudně mlčely a dbaly o to, aby se to nedostalo ven mezi lidi.

A možná, že si už lidi začínají konečně uvědomovat, jaké nebezpečí s takovýmto množstvím lidí sem přichází. To je jedna věc. A uvědomují si také, že ze skutečně válečných oblastí sem přichází minimum lidí. Když řeknu, že nějakých devadesát pětadevadesát procent sem přichází z neválečných oblastí, tak možná řeknu ještě málo. Oni vlastně nepřichází z válečných oblastí žádní. Protože sem přicházejí přes státy, kde žádná válka není. Ale dobře, vezmeme tedy to, že sem přichází z válečných oblastí, ale těch je minimum. Těm bych tedy poskytl azyl, tu možnost přečkat tu dobu, než se to tam u nich srovná, a pak bych je nekompromisně poslal zpátky. Protože to je úplně jiné náboženství, jiný způsob života, než zažívá Evropa. Podívejte se, jak se množí oproti nám. Evropa by za chvilku přestala existovat v té podobě, jak ji známe. Toto si možná už konečně lidé začínají uvědomovat a začínají nespokojenost s činností vlády dávat najevo. Nespokojenost je čím dál tím větší.

A domníváte se, že těmito demonstracemi je možné něco změnit? Udělá ta vláda něco?

Já se obávám, že vláda to brát v potaz nebude, dokud to nevezme v potaz vedení Evropské unie. Proto vidím význam v tom, že je to v podstatě celoevropská záležitost. Myslím si, že je nejvyšší čas dát jasně najevo, že nejsme stádo hloupých ovcí a že si prostě ne všechno necháme líbit. Že nám jde o budoucnost našich domovů, o budoucnost Evropy… Podívejte se, ta představa, že sem ti migranti přichází nadšeně pracovat, té dává zabrat to jejich vyjadřování i ten cíl jejich cesty. Oni nepřichází sem k nám, oni se cpou do Německa, Švédska, do těchto zemí, kde je podstatně lepší sociální systém. To znamená, že jdou za těmi dávkami, nejdou za prací. Nevím, jestli jste na internetu zaregistrovali vyprávění člena posádky, která vezla do Rakouska do tábora humanitární pomoc. To, že tam těžko někoho hledali, je jiná věc. Našli děti, kterým dávali cukrovinky. Dětičky je zaházely, protože nebyly německé, ale jenom české. Dávali jim nové ošacení, to zahazovali, protože oni chtějí to značkové. Když se jich zeptali, co by chtěli, tak prý mobily, tablety… Jsou tam i další videa, kdy se těchto lidí ptali, z čeho budou žít, když nebudou pracovat a nebudou dostávat sociální dávky. Tak se dozvěděli: budeme krást, budeme loupit, prostě my se o sebe postaráme. Takže další důkaz toho, že tyto představy o tom, jak je zapojíme do výrobního procesu, jsou naprosto scestné. Já jsem přesvědčený o tom, že jsou to lidé nejen nevzdělaní, ale nevzdělatelní, což je tedy podstatně horší.

Když jsme zmínili útoky na ženy, co říkáte na útok muslimského muže na desetiletého chlapce ve Vídni, kdy toto dítě znásilnil? Máme se podobných útoků obávat podle vašeho názoru časem i u nás?

Ale samozřejmě. To je zase nesolidnost sdělovacích prostředků. Já se obávám toho, že je to cílené schovávání těchto případů. Po internetu přece před nějakým časem chodil případ dvou našich holčiček, které také byly znásilněné. Dovedete si představit, co takováto zkušenost s takovou malou holkou udělá? Já bych takového hajzla rozstřílel namístě a mohli by mi v tom bránit sebevíc.

Já si vzpomínám na to, jak jsem svého času letěl s ministrem obrany do Kuvajtu. To bylo předtím, než ti darebáci američtí začali bombardovat a rozbíjet Irák. Tím vlastně nastupovali cestu k založení Islámského státu. Tak jsme vystupovali z letadla a dostali jsme dva příkazy. První, že musíme co nejvíc pít, protože tam bylo nějakých 60 stupňů. A druhý příkaz: proboha chlapi, kdybyste se někde nachomýtli k tomu, že před vámi upadne ženská nebo bude ležet na zemi, ne, aby vás napadlo jí chtít pomoc. To by bylo to nejstrašnější, co byste mohli udělat. Ne pro vás, pro ni! Pro ně snad i zvíře má větší hodnotu než ta ženská. Proboha, jak k tomuhle mohou konvertovat ty naše ženské, to mi prostě hlava nebere.

Když se vrátíme k té demonstraci, tak na Hradčanech musela Česká televize přerušit vysílání. Během živého vstupu lidé skandovali „vysíláte špínu, hnůj“ a vstupovali před kameru, aby zamezili živému vstupu. Něco podobného se již stalo několikrát. Podobný problém měl na stejné akci i Český rozhlas, lidé se snažili dostat do přenosového vozu, odpojili elektrocentrálu, ale policie prý nic nedělala… Co k tomu říci?

K tomu já nemohu říct nic, protože jsem nic takového neviděl. Ale zase, pokud se to tak skutečně stalo, pak to berte jako projev nespokojenosti lidí s úrovní práce sdělovacích prostředků. Já nevím, který člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání přiznal, že vlastně Česká televize musí pracovat podle pokynů z Bruselu. Takže nedivte se, že lidem se ta úroveň toho zpravodajství nelíbí.

Tisíce demonstrantů odcházejících z demonstrace zůstaly de facto uvězněny v okruhu kolem Pražského hradu. Policie zastavila některé tramvajové linky, uzavřela stanici metra Malostranská a některé oblasti kompletně zablokovala včetně Úřadu vlády, kolem něhož vytvořila jakousi zakázanou zónu, lidé i žijící v těch místech se nikam nedostali. Přitom před vládou demonstrovalo na podporu Sobotky asi šedesát lidí… Jak je možné, že se z demonstrace dostanete domů až po několika hodinách, a pokud bydlíte mimo Prahu, ještě hůř? Je normální, aby se takto uzavírala část centra? Smůlu měli i překvapení turisté samozřejmě… Myslíte si, že je to normální?

Samozřejmě, že to za normální považovat nemohu. Už vzhledem k tomu, že tato demonstrace byla naprosto pokojná, tak nevidím důvod, proč by měli bránit lidem v rozejití se a podobně. Víte, zajímavé je, že kdy jde Sparta a Slavie, tak jsou tam těžkooděnci, a dokonce za doprovodu je vedou z místa na místo. A tady najednou je to strašný problém? Nevidím důvod, proč by tomu tak mělo být.

Už v neděli se na sociálních sítích začaly objevovat informace o údajných policejních provokatérech, kteří se vydávali za neonacistickou bojůvku. Byli v kuklách a zjevně je koordinoval muž, který byl oblečený v civilu. Ten ale podle řady záběrů komunikuje s policisty v uniformách. Zřejmě také ti zakuklenci měli přístup do budovy, kde se incident odehrával, která je údajně ve vlastnictví státu a užívá ji Ministerstvo vnitra. Do jaké míry lze na základě dostupných informací soudit, že šlo skutečně o řízenou policejní provokaci? A k čemu by to policii bylo?

Já se přiznám, že si nemyslím, že to byla nějaká policejní provokace. Podívejte se, já jsem mezi těmi lidmi vlastně šel, když mne předcházeli v té ulici nahoru, a vím, že se bavili o tom, jaká špatná věc je ten přísun islámu… Vždyť přece to by šli proti politice vlády a to se mi nezdá. A jestliže tam byl nějaký chlap v té hnědé bundě a bavil se s policajty, tak přece není nic proti ničemu, že s nimi diskutoval. Mohl se s nimi bavit, proč tam jsou, na co tam jsou.

Asi máte na mysli tuto skupinu, která se těsně předtím, než jsem se jimi prodral, začínala kuklit do těch jejich kukel. Ale vezměte si, kdyby ten chlap v té hnědé bundě, o kterém mluvíte, měl být třeba nějakým důstojníkem policie, myslíte si, že by tam šel takto odkrytý a že by se nesnažil nějak tu svou identitu schovat? Já si myslím, že by to neudělal. Že by to nemělo logiku. Opravdu si nemyslím, že by to byli policisté.

Zastavme se ještě u demonstrace na podporu premiéra Sobotky. Tu pořádal známý radikálně proukrajinský aktivista Tomasz Peszynski, který označil Miloše Zemana za „zasraný fašistický hovado“. A zúčastnili se jí zřejmě také členové spolku Idealisté.cz, tedy jakási mládež sociální demokracie. Je to v pořádku?

Víte, mne kdysi jako vojáka základní služby zastavil generál, který měl pocit, že jsem ho liknavě pozdravil, mimochodem měl i dost pravdu. Nicméně, já jsem mu vysvětloval, že jsem ho pozdravil. A on se tak usmál a říkal – víte, to nezdravíte mě, to zdravíte tu hodnost, kterou na těch ramenech mám. A tohle je zrovna tak. Jestliže se někdo dokáže takovýmto způsobem vyjadřovat o hlavě státu… V tom by neměl vidět toho konkrétního člověka, ale tu funkci, kterou zastává. A jestliže se někdo dokáže takovýmto způsobem vyjadřovat o prezidentovi, to jenom svědčí o tom, že má IQ tykve a že v podstatě nemá ani cenu se jím zabývat.

Tuto akci ale podpořila na svém oficiálním facebookovém profilu ČSSD. Jak to na vás působilo? Co to vypovídá o samotné sociální demokracii, že podpoří akci pořádanou takto kontroverzní osobou?

Víte, byl jsem u toho, když to byla sociální demokracie, tehdy nebožtík Gross a Špidla a další, kteří totálním způsobem podřízli kandidaturu Zemana na prezidenta republiky. Přestože nebýt právě toho Zemana, tak jak Gross, tak Špidla možná zapadli někde mezi řadovými poslanci a nikdo by o nich nevěděl. A to, jakým způsobem se dokázali o něm jaksi vyjadřovat, a to, co dokázali tomu Zemanovi tehdy udělat, tak vlastně v tom se jenom pokračuje. Vezměte si, jak třeba Sobotka zneužil to Zemanovo vyjádření o tom kalašnikovu. Zeman tam přece neřekl nic o Sobotkovi, řekl politika včetně prezidenta, takže to natáhl na sebe. Ale přesto se Sobotka z toho opupínkoval a hned to stáhnul na sebe. Já si myslím, že by si měli spolu sednout k jednomu stolu a domluvit se na nějakém řešení těchto naprosto zbytečných půtek a vzájemných konfliktů.

A co říkáte na žhářský útok na centrum Klinika? Okamžitě se začalo psát a mluvit o tom, že za útokem stojí „náckové“. Co si o tom myslíte vy?

No to se zase sdělovacím prostředkům náramně hodilo. Proč by to měli být zrovna „náckové“? Oni vlastně podle nich jsou „nácky“ všichni, kteří jaksi nesouhlasí s tím, co se děje. To říkám přesto, že nejsem zastáncem takovýchto akcí. Je to vlastně trestný čin a určitě si nemyslím, že je to cesta, kterou bychom měli jít.

Někteří se již vyjádřili ve smyslu, že faktickým viníkem žhářského útoku je prezident Miloš Zeman a další politici, kteří šíří nenávist, xenofobii a podporují u řadového obyvatelstva negativní nálady vůči uprchlíkům… Co si o tomto tvrzení myslíte?

Já si nemyslím, že by Zeman musel jaksi svými výroky podporovat xenofobii. Já v tom vůbec xenofobii a rasismus nevidím. Nejsme xenofobní a nejsme rasisty, protože podívejte se, jak se chováme k jiným skupinám. Jak se chováme k Ukrajincům, k Vietnamcům. To všechno je v pořádku. V tuto chvíli jsou to dvě skupiny, a to jsou migranti a cikáni, kteří leží lidem v žaludku, a to proto, že jen natahují ruce po sociálních dávkách. Myslím si, že práci považují až za poslední a nejstrašnější způsob výživy. A to samozřejmě neříkám, že všichni. Protože mám i mezi cikánama celou řadu přátel, to jsou lidé, kteří se naprosto perfektně starají o svoji rodinu, pracují a nechodí vykřikovat na úřady práce, aby jim dali dávky.

Například Tomio Okamura ohledně té Kliniky řekl, že je potřeba prozkoumat, proč to někdo udělal. Zamyslel se také nad tím, zda by příčinou tohoto jednání nemohli být například lidé, kteří jsou zoufalí ze své životní situace a do ještě většího zoufalství se propadli, když zjistili, jaké peníze půjdou na uprchlíky, zatímco mnozí Češi, hlavně důchodci, jsou na tom mnohdy opravdu prachbídně. Co na to říkáte?

Že to je naprosto pravda. Já ostatně vystupuji už hodně dlouho naprosto stejným způsobem. Já jsem dokonce navrhoval, abychom ty migranty živili sbíráním víček a ty peníze, které jdou na ně, aby se daly na léčení našich dětí a našich nemocných. Vždyť si vezměte, jaká je to ostuda, že v dnešní době musejí lidi žebrat prostřednictvím sdělovacích prostředků, nejvíc tedy televize, kde ukazují své zubožené děti a prosí o to, aby jim lidi poskytli nějaké peníze, aby mohli pokračovat v léčení těch dětí. To je prostě neslýchaná věc. Dobře, pomáhat bychom těm imigrantům měli, ale měli bychom jim pomáhat tam, odkud přichází, v jejich zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…