Senátor Valenta: Snahy získat běžence pro věc islamistů jednoznačně existují. Černá kronika se začala teprve psát. Merkelová už nemůže uhnout ze své politiky

20.08.2016 13:37

ROZHOVOR Ve skutečnosti k nám mohou přijít tisíce uprchlíků. „A rozhodně to nebudou všechno křesťané, jak nám premiér Sobotka slibuje,“ obává se senátor Ivo Valenta (Soukromníci), který nevěří číslům, jež předkládá vláda. Upozorňuje také na „neuvěřitelné tvrzení“ německé kancléřky v souvislosti s islámem a pak zhodnotil: „Merkelová se spřáhla s pomyslným ďáblem, který se nechce přizpůsobit, ale touží po převzetí kulturní a dost možná i ekonomické nadvlády nad Evropou.“ V souvislosti s teroristickými útoky Valenta varuje: „Černá kronika se začala teprve psát.“

Senátor Valenta: Snahy získat běžence pro věc islamistů jednoznačně existují. Černá kronika se začala teprve psát. Merkelová už nemůže uhnout ze své politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Vy jste před časem kritizoval negativní dopad migrace na německou ekonomiku a zmínil 12procentní nárůst při pobírání sociálních dávek. V plánu české vlády je přijmout do konce října asi 80 syrských uprchlíků z tureckých táborů. Celkem by měla Česká republika přijmout 400 běženců ze zemí mimo EU. Tento plán se vám zdá přijatelný, nebo bychom měli postupovat jinak?

Nejdříve bych rád upozornil na to, že nevěřím číslům, která nám říká vláda. Jde podle mne o pseudopočet, který absolutně nekoresponduje s očekávanou realitou. Již teď je zřejmé, že uprchlíků bude několikanásobně více a přijde další vlna migrantů, v rámci které do Evropy poputují miliony jejich příbuzných. 80 syrských uprchlíků či 400 není nic proti tomu, co nás opravdu čeká. Myslím, že jich mohou být ve skutečnosti tisíce a rozhodně to nebudou všechno křesťané, jak nám premiér Sobotka slibuje. Žádný plán EU, kterým v současnosti byrokrati z Bruselu disponují, mi nepřijde přijatelný. Měli bychom začít připravovat novelizaci příslušných právních předpisů, kterými přílivu uprchlíků zabráníme. Pokud přijdou, jednoduše zase odejdou, protože nesplní podmínky azylového řízení. Nebo se jim tady prostě nebude líbit, protože se nebudou chtít přizpůsobit našim zákonům a tradicím a my to po nich budeme tvrdě vyžadovat. 

Premiér Bohuslav Sobotka v souvislosti s plánovaným přijímáním migrantů ujišťuje, že „všichni váleční uprchlíci budou důkladně bezpečnostně prověřeni“. Naopak vicepremiér Andrej Babiš a také prezident Miloš Zeman by raději nepřijímali žádné uprchlíky, natož 2691 migrantů, které by Česko mělo přijmout na základě rozhodnutí zemí Evropské unie. Je vůbec s ohledem na naše závazky a případné dopady reálné, abychom skutečně nepřijali žádné uprchlíky?

Vidíte a teď už sama uvádíte, že jich bude 2691. Nevěřím tomu, že se naše politická reprezentace shodne na tom, aby nepřijala žádného uprchlíka. Už jsme se k tomu zavázali, takže máte pravdu, že to není reálné, a také nevěřím tomu, že současná vláda nakonec „nevyměkne“. Dokazuje to sama realita, postoj vlády proti kvótám byl jen „na oko“, jak se říká. Angela Merkelová nedávno řekla, že fenomén islamistického terorismu, Islámského státu, není jevem, který k nám přišel s uprchlíky. Samozřejmě že nejde o nový jev, který lze datovat od počátku uprchlické krize 2015. Ale to přece nikdo ani neříká. Důležité je, že přicházející uprchlíci zvyšují počet muslimů žijících v Evropě, s čímž se zvětšuje prostor pro rozšiřování podhoubí radikalistických skupin. Snahy získat běžence pro věc islamistů jednoznačně existují. Dokazuje to realita. Německem v červenci otřásly čtyři útoky v jediném týdnu, z nichž dva vyšetřovatelé vyhodnotili jako případy islamistického terorismu. V Bavorsku nejprve ve vlaku u Würzburgu mladý afghánský žadatel o azyl sekyrou zranil čtyři lidi a následně se v Ansbachu odpálil odmítnutý syrský žadatel o azyl, přičemž zranil 15 lidí. A to jsme teprve na začátku a černá kronika se začala teprve psát. Bohužel je mi jasné, že Merkelová už nemůže „uhnout“ ze své politiky a bude omílat podobné nesmysly až do voleb, ve kterých skončí. 

„Premiér Sobotka a jeho tým začínají metodou ‚jezinky‘ naplňovat bruselské kvóty na migranty. Pro začátek k nám doveze 80 Syřanů. Kdo takto činí, ponese plnou zodpovědnost za důsledky,“ napsal na Facebooku prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Jak vy vnímáte přístup pana premiéra Bohuslava Sobotky?

Jak jsem již říkal, od začátku jsem proti imigrantům v ČR a moje názory jsou v tomto ohledu neměnné. Přístup Sobotkovy vlády je principiálně špatný a ohrožuje nejen bezpečnost našich občanů jako jednotlivců, ale i bezpečnost naší země jako celku. Obávám se o naše hodnoty, právní řád a také demokracii. Podívejte se na současné statistiky – počet turistů, kteří zavítají do ČR, roste. A víte proč? Protože jsme pro cizince bezpečnou zemí, možná dnes jednou z nejbezpečnějších. Ovšem ptám se sám sebe, na jak dlouho…

Válku s evropskou elitou zmínil v rozhovoru pro časopis Týden exprezident Václav Klaus. „A jestli jsme ve válce, tak ve válce – a tady bych ten obrat použil – sami se sebou v Evropě. Došlo k obrovskému rozpolcení mlčící většiny zdravě uvažujících lidí s evropskými – hodí se mi to ruské slovo – věrchuškami, s evropskou elitou.“ Do jaké míry souhlasíte s tímto názorem? A vnímáte také zmiňovanou rozpolcenost?

S panem profesorem Klausem v tomto souhlasím. Ta rozpolcenost, jak ji nazýváte, povede buď ke zhroucení EU jako celku, nebo ke zcela zásadní reformě fungování. Opravdu si ale přeji, aby zůstaly zachovány volný obchod, pohyb osob a služeb. Zkrátka ekonomická spolupráce. Evropská unie je od svého vzniku vystavěna na tradičních kulturních hodnotách, které islám neakceptuje. Nejabsurdnější podle mě je, že muslimové sami nechtějí multikulturalismus, ke kterému řada význačných představitelů Evropy směřuje. Muslimy naše místní kultura nezajímá, oni nechtějí žádné jiné vyznání tolerovat, migranti se brzy po svém příchodu do Evropy dostanou do izolace, a čím více budou frustrovaní, tím spíše se budou radikalizovat a tajně se napojovat na organizovaný zločin. Takovou mnohamilionovou menšinu, která se nechce přizpůsobit, přece nedokážeme v Evropě udržet „pod pokličkou“, ona se nám ze řetězu prostě utrhne, ať chceme, nebo ne. Něco takového povede k ekonomickému, sociálnímu, ale hlavně bezpečnostnímu kolapsu EU. Bohužel smutné je, že kancléřka Merkelová a jiní ústřední představitelé Evropské unie si nebezpečí islámu vůbec neuvědomují a dokonce odmítají protimuslimské nálady, které podle jejích slov provází zvýšené násilí vůči přistěhovalcům. Na předvolebním shromáždění CDU Merkelová dokonce řekla, že islám má podle ní v Německu také své místo, dokud je vyznáván v souladu s ústavou. Neuvěřitelné tvrzení.

Připomeňme skutečnost, o které se hovořilo už loni, tedy že v Německu se pohybovalo kolem 300 tisíc migrantů, kteří nebyli nikde evidováni, a nikdo pořádně nevěděl, kde jsou a co dělají. Slovy klasika, kde se stala chyba? Mají Němci špatně nastavené zákony?

Nejde o zákony, uvědomme si, že jde o stovky tisíc lidí, kteří najednou do Německa přijdou, neumějí jazyk a nemají nic. To se musí zhroutit každý systém. K takové vlně ale nemělo nikdy dojít, Německo to nemělo dopustit. Fakt, že na to jednotlivé státy nejsou dostatečně připraveny, pak dokládá nejen samo Německo, kde vzrostla kriminalita několikanásobně, ale třeba i Rakousko, kde aktuálně Deník Kronen Zeitung informoval o rozsáhlých podvodech mezi žadateli o azyl. V rámci kontrol bylo odhaleno, že polovina z nich pobírá finanční příspěvky neoprávněně. Když si vezmu, že podle statistik pobývá v Rakousku 84 000 žadatelů o azyl, kterým je poskytována základní forma finanční pomoci, děsí mě to. Ještě horší ale je, že tito žadatelé o azyl stáli v letech 2007 až 2016 rakouskou pokladnu asi 550 milionů eur?! To je přece monstrózní číslo! 

S ohledem na teroristické útoky, nakolik lze souhlasit s tvrzením některých analytiků, že za veškeré další útoky bude nyní zodpovědná přímo Angela Merkelová, která všem Syřanům humanisticky otevřela náruč? Je možné odhadovat, jak všechny tyto události otřesou pozicí kancléřky Merkelové? Může to všechno v dalších volbách ustát?

Ona sama za to samozřejmě odpovědná není, vinu nese vedení EU jako celek. Merkelová však za to ponese politickou zodpovědnost v nadcházejících volbách. Nedovedu si představit, že ji Němci zvolí znovu do funkce kancléřky. Myslím, že někteří, kteří jí na počátku důvěřovali a oceňovali její panevropské myšlení a solidaritu, prozřeli a pociťují, jak naivní byli, když věřili tomu, že jde jen o politické uprchlíky. Na vlastní oči, a řada z nich možná i na vlastní kůži, poznala, jak nebezpeční umějí být lidé uctívající islám, jakou nenávist cítí k osobám jiného vyznání a jak je pro ně snadné a běžné porušovat evropské zákony. Merkelová se spřáhla s pomyslným ďáblem, který se nechce přizpůsobit, ale touží po převzetí kulturní a dost možná i ekonomické nadvlády nad Evropou.

Každým dalším útokem se podle mnohých potvrzuje, že evropské země s islámským terorismem téměř nic nedělají. Přijde útok, politici ho odsoudí, kondolují rodinám obětí, do ulic se pro efekt pošle armáda, pak se na vše zapomene, přijde další útok a zase se vše opakuje. Podvolí se tomu Evropa? Co soudíte o možných extrémních řešeních typu i uplatnění kolektivní viny ve smyslu prevence, vyhošťování při sebemenším pochybení atd.? Či případně, nebylo by logickou součástí takových řešení i trvalé uzavření a kontrola hranic všech států?

Vrátím se k návrhům na změny zákonů. To je také důvod, proč jsem k migrační krizi tak kritický a opakovaně vyzývám vládu k větší obezřetnosti a zpřísňování azylových zákonů. Podmínky pro splnění udělení azylu je třeba nastavit jinak. Pak bychom dovedli lépe zajistit ochranu občanů ČR před potenciálními migranty, kteří mají sklony ke kriminalitě. Otázka znalosti českého jazyka by měla být určitě podmínkou pro získání azylu. Zavedl bych pro žadatele o azyl i povinnou výuku historie a právního pořádku České republiky a požadoval bych po nich, aby si uhradili z vlastních prostředků i veškeré finanční náklady na azylové řízení, sociální péči a povinnosti spojené s absolvováním například jazykového kurzu. Dostát změn by měly i sociální zákony. Jsem toho názoru, že za takových přísných podmínek se k nám ekonomičtí uprchlíci nijak nepohrnou. Za samozřejmost považuji trestní bezúhonnost.

Dosud byly teroristické útoky v Evropě páchány v zemích, kde žije početná muslimská komunita a radikálové se tam mohou lépe schovat. V Česku dosud muslimové v takových počtech nežijí. Nakolik to vylučuje pravděpodobnost možného útoku u nás?

Pravděpodobnost možného útoku v žádném případě nelze vyloučit. Fakt, že u nás nežijí muslimové v takových počtech jako jinde, ještě sám o sobě není zárukou toho, že u nás teroristické útoky nehrozí. Podle mého názoru se i muslimské komunity, žijící u nás, mohou vlivem toho, co se děje v zahraničí, radikalizovat. Navíc nesmíme zapomínat na to, že Česká republika přijme určitý počet dalších uprchlíků, v čemž může spočívat další riziko. Za všechno hovoří fakt, který poukazuje na vliv muslimské komunity i na chod státu. Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje novelu zákona o pohřebnictví, která má mj. umožnit muslimům na neveřejných pohřebištích pohřbívat bez rakve.

Nemůže nečinnost evropských politických elit v boji proti terorismu probudit extrémní politické síly, které by mohly díky naštvanosti přebírat moc v jednotlivých zemích a řešit vše tvrdou rukou? Nehrozí stejně tak, že naštvaní původní obyvatelé začnou brát spravedlnost do vlastních rukou a páchat násilí na migrantech? Uvědomují si politici takové riziko podle vás?

Myslím si, že už se extrémní politické síly pomalu probouzet začínají. My jim v tomto probouzení můžeme zabránit jedině tím, že si současné demokratické politické strany tuto situaci uvědomí, začnou ji brát vážně a přistoupí k opatřením, kterými se budou snažit zabránit tomu, aby se sem ekonomičtí migranti dostávali. Proto se vracím k tomu, co jsem již uvedl – tedy že je u nás nutné změnit podmínky azylového řízení a přijmout změny zákona. Nemůžeme si dovolit čekat na to, až bude pozdě a islamisté se u nás usídlí – pak už se jich nezbavíme. Je třeba, abychom celý proces podchytili v počátcích. Když to neudělá Evropa, musíme to udělat my sami.

Kapitalismus jako takový zvítězil ve studené válce. Lze zachránit systém liberální ekonomiky a tržního hospodářství? Lze zachránit myšlenku volného obchodu po celém světě v čele se Západem? Nebo je naopak nutné kapitalismus zničit a nahradit něčím jiným? Čím?

Varoval bych před podobnými úvahami. Kapitalismus je ekonomický systém, v němž jsou výrobní prostředky v soukromém vlastnictví a jsou provozovány v prostředí tržní ekonomiky za účelem dosažení zisku. V žádném případě není nutné ani žádoucí kapitalismus zničit – čím byste ho pak nahradila? Socialismem? Komunismem? Nebo snad anarchismem? To si nedokážu představit. Systém liberální ekonomiky a tržního hospodářství si musíme uchovat za každou cenu stejně jako naše evropské, demokratické, historické a křesťanské hodnoty. Rád bych jen připomněl, že kapitalistické vztahy v hospodářství v minulosti nahradily vztahy feudální. Nechci být sarkastický, muslimům by možná feudalismus vyhovoval, ale my to nemůžeme připustit. A to ani tehdy, kdyby měla být třetí, či možná dnes již bych řekl čtvrtá, světová válka, protože v jedné světové válce se kvůli uprchlické krizi dnes již nacházíme!  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…