Senátor Valenta: Vyhrneme si rukávy a začneme pracovat. Bez ohledu na koaliční vyjednávání

12.10.2016 9:36

Povolební vyjednávání ve Zlínském kraji jsou stále v plném proudu. Odhadovat finální podobu budoucí krajské koalice si troufne zatím jen málokdo. Vítězná KDU-ČSL si totiž může vybírat hned z několika variant. Bude tak záležet na budoucím hejtmanovi, Jiřím Čunkovi, komu dá ve finále přednost.

Senátor Valenta: Vyhrneme si rukávy a začneme pracovat. Bez ohledu na koaliční vyjednávání
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta (Soukromníci)

Mimo hru tak nestojí ani nová koalice Svobodní a Soukromníci, která vznikla teprve na začátku letošního roku a přesto ve Zlínském kraji dosáhla výrazného úspěchu a v krajském zastupitelstvu bude mít čtyři mandáty. Volební lídr koalice, senátor a podnikatel Ivo Valenta, se i přes probíhající vyjednávání dívá především do budoucna. „Podpora, kterou jsme získali především na Slovácku, mi udělala obrovskou radost. Je to zároveň závazek k tomu, abychom důvěru lidí nezklamali. Voliči mne však již znají a ví, že když se do něčeho pustím, tak je to vždy naplno,“ uvedl v povolebním rozhovoru pro ParlamentníLísty.cz senátor Ivo Valenta.

Jako slovácký senátor jste dostal ze svého domovského regionu skutečně velkou podporu. Čím si to vysvětlujete?

Především mi dovolte, abych ještě jednou všem voličům poděkoval. Je vidět, že tam, kde dlouhou dobu působím, a kde jsem získal důvěru pracovat také jako senátor, mne lidé znají, sledují moji práci a jsou s ní spokojeni. Pro mne je tento výsledek také jakýmsi vysvědčením za dva roky působení v roli slováckého senátora. Těší mne, že jsem společně se svým týmem dokázal odpracovat spoustu věcí, které skutečně pomohly našemu regionu. A snad se nám také podařilo změnit vnímání toho, co dokáže senátor udělat pro svůj volební obvod. Konečně je nás v Praze pořádně slyšet, konečně jsme zabojovali za folkloristy nebo cyklisty na vinařských stezkách, konečně jsme donutili pražské ministry, aby začali řešit osud bývalé věznice v Uherském Hradišti. Kromě toho otevíráme Slovácko celému světu, pomáháme s jeho propagací a v neposlední řadě bojujeme také za to, aby stát nesvazoval především malé radnice čím dál větší byrokracií, což musí podle mne změnit zcela nový zákon o obcích. Ten chceme společně se starosty vytvořit v rámci Akademie samospráv, kterou jsme letos na podzim založili.

Teď jste se stal zároveň krajským zastupitelem. Jak budete zvládat tento souběh funkcí? A nebude vás to brzdit pří senátorské práci?

To vůbec ne. Naopak jsem přesvědčen o tom, že v této spojitosti dokážeme vytvořit spoustu vzájemných synergií, které pomohou našemu regionu. Dlouhodobě kritizuji kraj za to, že se z něj stal byrokratický moloch, který nepomáhá obcím, jejich občanům a ani třeba rozvoji malého podnikání v našem regionu. Také stále odkládá řešení vleklých problémů, ať už v oblasti zdravotnictví či dopravní infrastruktury. To jsou věci, které v mnoha směrech trápí obyvatele celého kraje. A já věřím, že nové krajské zastupitelstvo bude bez ohledu na výsledek koaličního vyjednávání schopno tyto problémy začít intenzivně řešit.

Pokud skončíte v opozici, budete zřejmě ten, který bude nejhlasitějším kritikem krajské vlády.

Ale kdepak. Proč bych měl být pouze kritikem. Mojí snahou je, abychom si společně vyhrnuli rukávy a začali pracovat. Myslím si, že krajské zastupitelstvo není platformou pro politikaření. Je třeba, aby se zde zastupitelé rozumně domluvili a společně prosazovali projekty, které pomohou našemu kraji k tomu, aby se zde žilo ještě lépe. Věřím, že i z případných opozičních lavic rádi podpoříme návrhy, které budou směřovat k tomuto cíli. Když jsem se účastnil předvolebních debat, slyšel jsem od svých kolegů, že mají v mnoha ohledech podobné priority, jako máme my. Takže nepřicházím do krajského zastupitelstva „bořit a ničit“, ale společně pracovat na rozvoji našeho kraje. Moc bych si přál, aby k tomu stejně přistupovali všichni kolegové.

Přesto ještě stále není vyloučeno, že by se vaše koalice mohla stát součástí krajské rady.

Ano, to máte pravdu. Vedeme v tomto směru jednání. Nicméně volby ve Zlínském kraji mají svého vítěze a ten je teď na tahu. Domnívám se však, že by nejvíce odpovídalo vůli voličů to, kdyby byla krajská rada složena na půdorysu těch lídrů, kteří získali v krajských volbách nejvíce preferenčních hlasů, tedy KDU-ČSL, STAN, Svobodní a Soukromníci a ODS.

Na co se chcete během své práce v krajském zastupitelstvu soustředit?

Během volební kampaně jsme představili velké množství našich receptů a teď bude na nás, abychom pro ně hledali co nejvíce spojenců v krajském zastupitelstvu. Za naši koalici zde budeme sice pouze ve čtyřčlenném složení, ale věřím, že pro rozumné návrhy seženeme výrazně širší podporu. Navíc máme za sebou spoustu našich kolegů, starostů, živnostníků a zkušených odborníků, se kterými se budeme radit a velmi intenzivně komunikovat. Krajská politika nemůže být uzavřena pouze v Baťově mrakodrapu, musí být daleko otevřenější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…