Senátor Veleba: Vztah Zemana a Sobotky je pod bodem mrazu. Z indicií, které mám...

07.02.2016 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Podle senátora Jana Veleby spor mezi prezidentem Zemanem a premiérem Sobotkou dostal jejich vztahy pod bod mrazu, přístup ČSSD k migraci a její „neslaná-nemastná“ politika navíc může stranu poškodit v letošních volbách. Německu jde v migrační krizi o přežití a letos musí tok uprchlíků zbrzdit, pro Evropu to ale podle Veleby může znamenat dominový efekt.

Senátor Veleba: Vztah Zemana a Sobotky je pod bodem mrazu. Z indicií, které mám...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Náš rozhovor je půlnoční. Co budete dělat v tuto dobu?

Ze soboty na neděli budu pravděpodobně odpočívat, měl jsem dost hektický týden a také sobota nebude výjimkou, protože se jako předseda Strany práv občanů chystám vystoupit na demonstraci na Václavském náměstí. (rozhovor proběhl před zmíněnou demonstrací-pozn.red.)

Můžeme se ještě vrátit k tomu, čemu se začalo říkat „kauza kalašnikov“? Jak toto dění kolem výroku prezidenta hodnotíte?

Osobně mne hlavně překvapila reakce premiéra Sobotky a některých nepravicových politiků, hlavně z řad ČSSD a jejich nejednota v názoru. Pan premiér Miloše Zemana zná dobře, a přestože prezident na otázku odpověděl věcně a přesně, premiér tu odpověď zcela obrátil a vydal své prohlášení. Pak se toho chytila média, která to politicky rozehrála. Když se věc probírala ve sněmovně a mělo se hlasovat o tom, že by se měl prezident omluvit, zaujalo mě, že z přítomných hlasujících poslanců sociální demokracie nezvedlo ruku patnáct poslanců, tedy 38 % přítomných poslanců této strany. Z toho je, vidět že je tam mnoho lidí se zdravým rozumem, kteří nepřistoupili na tuto hru. Naopak mě zarazilo, že se věci chytil jinak velmi rezervovaný předseda senátu Milan Štěch, který to rozebíral v médiích. Pokládám to za naprosto zbytečné.

Takový kalibr ve sporech mezi premiérem a prezidentem zatím nebyl použit. Jak vidíte perspektivu jejich vzájemných vztahů?

Vztah nemohu detailně posoudit, ale myslím si, že se vrátil na bod mrazu, možná že lze mluvit i o tom, že se pohybuje pod ním. Z indicií, které mám, soudím, že se ten vztah bude těžko vracet k normálu. Média nyní prezidenta staví do role zapšklého staříka, ale já bych rád připomněl, že před volbou, v níž poprvé uspěl Václav Klaus, proběhlo v ČSSD stranické referendum a plných dvacet pět tisíc členů vyjádřilo podporu kandidatuře Miloše Zemana. A tehdejší špičky sociální demokracie, lidé jako Špidla, Gross, Sobotka a Zaorálek, těch dvacet pět tisíc hlasů vyhodily oknem a Miloše Zemana tehdy zradily. To samozřejmě znamenalo pro Miloše Zemana ponížení. Není tedy nutno se prezidentovi tolik divit. Sobotka je podle mne velmi váhavý člověk, je řízen poradci a dalšími lidmi ze svého okolí a „kauza kalašnikov“ mu posloužila jako vhodná záminka, jak nastavit tvář premiéra a jít do souboje s prezidentem. Ten ale nemůže vyhrát a je to vidět i z preferencí, které u Miloše Zemana rostou, ale Sobotka oslabuje.

Premiér Sobotka a řada ministrů sociální demokracie mají umírněnější postoj k Evropské unii i migrační krizi, ale většina voličů má podobně vyhraněný, tedy zásadně negativní postoj jako prezident Miloš Zeman? Může to hrát roli a třeba sociální demokraty oslabit?

To jistě ano. Nestudoval jsem sice podrobně vývoj průzkumů, ale jsem hodně v terénu a vidím, že mnozí řadoví členové sociální demokracie jsou doslova zděšení, protože jejich vedení jako by neslyšelo jejich hlas. Migranti u nás zatím naštěstí nejsou nejen proto, že všichni chtějí do Německa, ale i díky tomu, že Miloš Zeman řekl, že je sem nikdo nezval. Hypoteticky – kdyby byly volby nyní, sociální demokracie by musela prohrát. Do krajských voleb je ještě dost času, aby se mohly odehrát důležité věci, ale roli už dnes hraje to, že premiérovu pověst poškodilo zveřejnění jeho e-mailů. To je pro ČSSD velmi vážná věc.

Může imigrační agendu převzít Hnutí ANO a Andrej Babiš?

To není tak jednoduché, protože jde o koaličního partnera. Když si přečtete nedávný rozhovor s Andrejem Babišem v Právu, dělá to dojem, že to je ten správný muž, pokud jde o imigrační politiku. Je ale třeba si uvědomit, jak se například vyjadřují jeho ministři za ANO, například jeho ministr spravedlnosti nebo ministr obrany, ale i vlivní poslanci ANO, jako je Jiří Zlatuška. Babiš se podle mne řídí marketingem a jinak mluví k voličům, jinak jako místopředseda vlády.

ČSSD a ANO nejsou jen koaličními partnery, ale i největšími soupeři před letošními krajskými a senátními volbami. Nehrozí ve vyostřené kampani destabilizace vlády?

Kampaň bude velmi ostrá a téma bude celostátní – migrace. Babiš, který má špičkové poradce, do toho půjde velmi natvrdo, ale nemyslím, že by to vedlo k rozpadu koalice, to není v zájmu žádné z jejích stran. Babiš určitě využije toho, že sociální demokracie vede takovou neslanou-nemastnou politiku.

Angela Merkelová prohlásila, že chce snížit počet migrantů přicházejících do Německa, k jeho hranicím jich ale denně stále přichází další tisíce. Je to omezení reálné?

Německo hraje hru „buď-anebo“, takže se to musí podařit. V zemi je přes milion migrantů a proudí tam další. Pobavilo mě, když francouzský ministr byl tento týden na ostrově Lesbos, navštívil tamní hotspot a prohlásil, že je třeba všechny pečlivě identifikovat a brát jim otisky prstů. Je z toho vidět, že tato opatření ještě nejsou naplno nastartována. Další důležitá věc je návštěva bavorského premiéra u Vladimíra Putina, kde mluvil o konci sankcí. Podle mne je jen otázka času, kdy Merkelová padne. A ten, kdo přijde po ní, bude přinucen, aby vůči migraci přitvrdil. Imigrační proud se tedy přibrzdí, podle mne už je ale pozdě. Němci budou stát před problémem, že z toho počtu víc než milionu migrantů bude mít nárok na azyl zhruba třetina a pak nastane otázka, jak ty zbylé statisíce dostat z Německa. A pokud je ven dostanou, hrozí dominový efekt v rámci EU, protože migranti nebudou chtít z unie odejít a budou chtít třeba k nám. Německo nicméně hraje hru o přežití a vlnu letos musí zastavit

Myslíte, že má perspektivu plán na ochranu vnější hranice a vytvoření bariéry na bulharské a makedonské hranici?

Myslím, že taková bariéra nevznikne a k posunu schengenské hranice nedojde, protože by to znamenalo obrovskou disharmonii, spousta zemí by se postavila proti a znamenalo by to rozpad EU. Podle mne se bude hledat řešení, jak Schengen hlídat, ale nejspíš se to nepodaří. Když totiž sledujete „tempo“ přípravy na ostrahu schengenské hranice, kdy se během roku dospělo k tomu, že se má nasadit patnáct set lidí, je vidět, že politici toho nejsou schopni. Myslím, že může nastat situace, že si každý stát bude hlídat své hranice, byť dočasně.

Co můžete říci k nedávnému rozsudku, podle nějž se máte omluvit vědcům kvůli svým výrokům o vědeckých grantech?

Překvapilo mě to a především to překvapilo mého advokáta, který ve stejném sporu obhajoval dr. Markovou z Českých Budějovic, která byla zažalována stejnými lidmi za stejnou věc jako já, a ten spor u tamního soudu vyhrál. Nyní stejný spor ve Žďáru nad Sázavou byl rozhodnut obráceně. Tomu se divím, a kromě toho je mi jako laikovi velmi divné, že teprve ve třetím stání proběhl můj výslech a hned za třicet čtyřicet minut po něm byl vynesen rozsudek. Jsem si jist, že závěr byl předem připraven a z mého výslechu se tam neobjevilo nic. Nyní čekáme na doručení rozsudku a pak se rozhodneme o dalším postupu. Ať už to dopadne jakkoli, budu se dál zajímat o problematiku vědeckých grantů a budu usilovat o to, aby finance z veřejných prostředků byly lépe sledovány a nastaveny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…