Senátor cyklista, nová posila zemanovců: Co se děje v ČSSD, to opravdu není lichotivé

29.08.2013 16:59

ROZHOVOR Strana práv občanů – zemanovci na čtvrteční tiskové konferenci představila novou posilu. Z ČSSD do jejích řad přestoupil senátor Jozef Regec. Do sněmovny však kandidovat nebude, zůstane v horní komoře Parlamentu. ParlamentnímListům.cz svůj přestup zdůvodnil. Sociální demokracii podle něho chybí lídři.

Senátor cyklista, nová posila zemanovců: Co se děje v ČSSD, to opravdu není lichotivé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Je také senátorem za ČSSD, tedy byl. Teď bude jezdit za stáj SPOZ

„Dovolte mi, abych oznámil, že dnešním dnem odcházím z ČSSD i ze senátorského klubu sociální demokracie a ode dneška budu členem SPOZ. Je to strana postavená na osobnostech. Moc si vážím pana prezidenta, který je pro mě velký vzor a je to velká osobnost,“ konstatoval na čtvrteční odpolední tiskové konferenci Jozef Regec.

„Doufám, že budu zemanovcům nápomocen. Mojí prioritou ve straně bude sport a doufám, že i do strany více sportovců přivedu,“ dodal senátor.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka již stihl Regece i SPOZ zkritizovat. Uvedl, že přeběhlictví je nutno odmítnout jako podvod na voličích a zemanovci tím prý prokazují nedostatek slušnosti a sebevědomí. „Neočekávám žádné další odchody,“ řekl Sobotka pro ČTK.

Jozef Regec krátce po oznámení přestupu k zemanovcům poskytl ParlamentnímListům.cz rozhovor, ve kterém blíže zdůvodňuje, proč se rozhodl opustit řady sociální demokracie. Již při tiskové konferenci v sídle SPOZ v pražské Loretánské ulici na Hradčanech ale zdůraznil, že za SPOZ nebude kandidovat do sněmovny, i nadále prý zůstane senátorem.

Pane senátore, co vás k přestupu do SPOZ vedlo? Oslovila vás strana, nebo jste k tomu dospěl sám? Co bylo impulsem?

Bylo to mé osobní rozhodnutí, nebyl jsem nikým a ničím ovlivňován. Je fakt, že malinko mě naladil pan kancléř, s nímž jsem se několikrát sešel a o těchto možnostech jsme mluvili. Nicméně současnou situaci v ČSSD všichni znají, nijak lichotivé to není.

Sice všichni říkají, že je sociální demokracie jednotná, ale všichni dobře víme, že to není pravda. Není to tak, že bych jako zajíc utíkal před bojem a schovával se, ale svobodně jsem se k tomuto kroku rozhodl. Jak jsem už dnes řekl, vždycky budu na levé straně řeky a pokud mezi ČSSD a SPOZ nebudou žádné rozpory, budu v Senátu hlasovat tak jako dnes.

Pokud jde o vnitřní spory v ČSSD mezi „sobotkovci“ a „zemanovci“, jak jste to celé vnímal? Zdeněk Škromach k tomu nedávno řekl, že faktický „Klub přátel Karla Schwarzenberga v ČSSD“ se snaží nabourat prozemanovskou většinu ve straně, přestože to média podávají jinak…

Vy jste novinář a myslím, že dobře znáte situaci v ČSSD a všichni známe roztříštěnost táborů v sociální demokracii a to, jak se k sobě straničtí kolegové vyjadřují, je podle mě jejich osobní problém a nemělo by se to řešit na veřejnosti. Je to na těch lidech, aby si to vyřešili vnitřně a pak jednotně vystupovali na veřejnosti.

Když jste mluvil o tom, že ČSSD i SPOZ jsou obě levicové strany, jaká podle vás ta přidaná hodnota zemanovců, díky které jste se rozhodl přestoupit?

Je to strana osobností. Sociální demokracie samozřejmě také osobnosti má, ale je to obrovská strana, kde v současné době chybí lidé. A chybí tam lídři. Když jsem byl sportovec, lídr byl jasně daný a ten rozhodoval o tom, kdo a jak bude v pelotonu pracovat. Myslím si, že tohle v současné době v sociální demokracii nefunguje.

Jozef Regec

  • PRO
  • Strana PRO Jihomoravský kraj
  • zastupitel městyse

Jozef Regec (* 1965) je viceprezidentem Českého svazu cyklistiky, v silniční cyklistice reprezentoval nejprve Československo a posléze i Českou republiku. V roce 1986 vyhrál etapu Závodu míru v Kyjevě a v letech 1999 – 2004 působil jako trenér české reprezentace. V roce 2010 se v barvách sociální demokracie dostal do Senátu ve volebním obvodu 49 – Blansko. 29. srpna 2013 oznámil ukončení členství v ČSSD a vstup do Strany práv občanů – zemanovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…