Senátorka Dernerová: Vytvořili jsme si hustou sociální síť a teď na to doplácíme

27.09.2016 15:17

Do horní komory parlamentu se bude v Ústeckém kraji volit na Mostecku a Ústecku. Oba dosavadní senátoři strany Severočeši se pokusí mandát obhájit. ParlamentníListy.cz vyzpovídaly senátorku Alenu Dernerovou. Zhodnotila nejen své první volební období, porovnala kampaň nyní a před šesti lety. Řeč přišla ale také na ožehavé téma zneužívání sociálního systému. Prozradila nám, o čem jedná s ministryní práce a sociálních věcí a o co by se chtěla zasadit, pokud získá od občanů důvěru.

Senátorka Dernerová: Vytvořili jsme si hustou sociální síť a teď na to doplácíme
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Ráda byste navázala na úspěch v roce 2010 a obhájila mandát senátorky. S čím do voleb jdete?

Pokud kandidaturu obhájím, vím zcela určitě, že se pokusím předložit senátu novelu telekomunikačního zákona, která by narovnala alespoň v některých bodech vztah zákazník – operátor. Ten je v současné době jednoznačně posunut ve prospěch operátora. Dalšími oblastmi jsou pro mě sociální politika, štědrý systém sociálních dávek, kupčení s byty, nevymahatelnost hygienických norem pro byty a ubytovny. Prostě pracovat se musí, alespoň v systému veřejně prospěšné služby. Pokud se toto nezmění, bude narůstat napětí ve společnosti.

Máte možnost porovnat kampaň tehdy a nyní. Změnilo se něco s rostoucím napětím ve společnosti a zvyšujícím se počtem stran?

Ano, vnímám velký rozdíl. Lidé již vůbec nemají zájem chodit na nějaké mítinky, mnohdy není zájem ani o diskusi. Pokud se ptám v ordinaci mladých lidí, protože jsem dětský neurolog, většina z oslovených buď neví, že jsou volby, anebo k volbám nejdou, protože se podle nich stejně nic nezmění. Bohužel se do krajských voleb vtahuje téma celostátní, a to migrace, která mnohdy zastiňuje skutečné problémy, které bychom měli řešit.

Máte vysvětlení pro to, proč jsme v posledních letech svědky stále většího štěpení společnosti?

Momentálně nevnímám, že by společnost byla zásadně rozštěpená. Ale štěpení společnosti můžeme chápat tak, že se v ČR, stejně jako všude ve světě, neustále oslabuje střední vrstva, a rozevírají se tak nůžky mezi bohatými a chudými. Vnímám to, že se objevilo nové téma migrace a s tím pak souvisejí aktivity krajně pravicových přívrženců. Samozřejmě hrozba terorismu související s migrací dává těmto skupinám zelenou. A pak věčné téma štědrých sociálních dávek na straně jedné a nízkých mezd na straně druhé. To je to, co lidi opravdu zajímá a o čem chtějí hovořit.

S jakými problémy se při setkání s občany nejčastěji setkáváte?

Diskuse se točí, jak jsem již výše zmínila kolem štědrých sociálních dávek pro určité skupiny obyvatel, kolem zdravotnictví a dostupnosti péče, školství, otázka integrace ve školách a občas také s problémy s úřady. 

A máte jasno v tom, jak je řešit?

Již v současné době komunikuji s paní ministryní Michaelou Marksovou na téma nájem v místě a čase obvyklý. Zdá se totiž, že pronajímatelé bytů či realitní kanceláře získávají v nájmech značné množství finančních prostředků od lidí, kteří jsou na dávkách. Znám konkrétně některé případy, kdy se platí 4 000 korun od lidí, kteří na dávkách nejsou, a za stejný byt se realitce vyplácí 11 000 od těch, kteří na dávkách jsou. Chybějí hygienické normy na byt. Neexistuje možnost, aby se nájemníci mohli vyjádřit k tomu, kdo se do jejich vchodu nastěhuje. Stejný názor mají i Romové starousedlíci, protože do Mostu se přistěhovávají Romové ze Slovenska nebo z jiných částí ČR. Lidé mají oprávněné obavy, že se celý Most v brzké době stane vyloučenou lokalitou! Občané Mostu si stěžují na magistrát, že nezakročí. Ale ten má svázané ruce současnou legislativou.

Zdravotnictví, to je obrovský problém. Proto byl také svolán mimořádný sjezd ČLK na 22. 9. V nemocnicích chybějí lékaři a sestry. Dílem v důsledku komplikovaného vzdělávacího systému, dílem nedostatečně ohodnocené práce. Navíc je v ČR systém mnoha různých nemocničních zařízení, od fakultních nemocnic, akciových společností, církevních a městských nemocnic, soukromých nemocnic či zdravotnických řetězců. Jeden z nich má dokonce svou pojišťovnu. Říkám, že zdravotnictví je Fénix, který pokud se nic nestane, nemůže vstát z popela.

Ve školství bych plédovala za to, aby děti, které mají mentální hendikep a jejichž rodiče sami chtějí, aby byly zapsány na speciální školu, do této školy mohly nastoupit. Mám totiž několik příkladů ze své ordinace, kdy přijdou naprosto nešťastní rodiče s dítětem, které neumí ani dobře hovořit, a říkají, že alespoň první pololetí dítě musí absolvovat na základní škole.

V neposlední řadě nemusíme mít všichni maturitu nebo vysokou školu, když stačí dobrý učební obor. Vždycky jsme si vážili dobrých řemeslníků a v současnosti některá řemesla zanikají, ačkoli jsou na trhu žádoucí!

Most, odkud pocházíte, se bohužel potýká s problémem s tzv. nepřizpůsobivými, který je mimo jiné způsoben špatným nastavením vyplácení sociálních dávek. Co se kromě výše minimální mzdy musí změnit, aby se karta obrátila a pracující lidé na tom nebyli hůře než lidé pobírající dávky?

Měly by se samozřejmě zvýšit platy, ale s tím souvisí také daňový systém. Střední podnikatelé říkají, že je velmi těžké zaplatit za několik pracovníků sociální a zdravotní pojištění, respektive daň. Ta je v ČR nejvyšší z celé Evropy. To vede k práci načerno.

Navštívila jsem jednu firmu, která má zájem otevřít nový provoz. Vedení firmy má velkou obavu, že nesežene pracovníky, protože mají zkušenost, že z  20 takzvaných uchazečů o práci si 17 řekne pouze o razítko pro úřad práce. Platy v této firmě na Mostecku jsou solidní, dokonce zaměstnanci mají 13. a 14. plat a pět týdnů dovolené. Dozvídám se, že chybějí kvalifikované síly, například strojníci, montážní dělníci, tesaři, soustružníci, čalouníci atd…

Takže firmy uvažují o přímých pobídkách na základních či středních školách. Ale i zde se někdy setkávají s nezájmem rodičů. Prostě vytvořili jsme si hustou sociální síť a teď na to doplácíme. To se musí změnit.

Čím to podle vás je, že se Most nemůže zbavit jedné z nejvyšších nezaměstnaností?

Je to dáno sociální strukturou a z toho plynoucí úrovní vzdělanosti.

Angažujete se také aktivně v kauze ostravských kalů. Došlo k nějakému pozitivnímu posunu v jejich likvidaci?

Máte pravdu, angažuji se, dokonce jsme s kolegy Sašou Štemberou a Hassanem Mezianem založili spolek Odvezte kaly. Na konci srpna proběhl v senátu seminář na téma odpadu, ale vše se točilo kolem kalů a jejich likvidace. Byli přizváni zástupci MF, MŽP a zejména vědecké kapacity, pánové docenti z VŠCHT. Cílem semináře bylo, aby do procesu likvidace kalů mohli zasahovat odborníci právě z této školy. Jsou nezávislí a svůj obor ovládají. Z jejich pohledu by bylo dobré, aby toxická část kalů byla likvidována přímo na místě. Stanovisko MŽP je ale zatím jiné, tedy chtějí opět odvážet kaly z ostravských lagun do jiné lokality jako meziskladu a odtud do nějaké spalovny. Obávám se, že kaly skončí opět na Céliu a skutečná likvidace bude v Zahradě Čech, jako to probíhalo dosud, nebo v Čáslavi či v Kralupech nad Vltavou.

To vadí nejen mně a členům spolku, ale všem slušným lidem, kterým jde alespoň trošku o ekologii, a ne o byznys. Pozitivní je to, že se začíná aktivovat občanská společnost, jmenovitě zastoupená paní Lenkou Bochníčkovou. Tato aktivní žena je z Čáslavi a připravila petici proti dovozu kalů.

Bohužel tedy momentálně nevidím žádný pozitivní posun při likvidaci kalů kromě aktivizace občanské společnosti a zájmu odborné společnosti. 

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…