Šokující! Každý pátý senior je týrán, říká Soukromník Dvouletý, který na zlínském hejtmanství zastřešuje neziskovky

15.11.2016 17:25

Nevládní organizace plní také ve Zlínském kraji důležitou roli. Starají se nejen o sport, kulturu a ekologii, ale také seniory nebo sociálně vyloučené. Proto také zlínské hejtmanství věnuje této oblasti patřičnou péči. Novým předsedou Výboru pro nevládní organizace a neziskový sektor zastupitelstva Zlínského kraje se stal Michal Dvouletý, krajský místopředseda Strany soukromníků. S čím vstupuje do nové funkce a jak chce právě představitel Soukromníků pomáhat neziskovému sektoru, řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Šokující! Každý pátý senior je týrán, říká Soukromník Dvouletý, který na zlínském hejtmanství zastřešuje neziskovky
Foto: Archiv MD
Popisek: Ing. Michal Dvouletý, krajský předseda strany Soukromníků a zastupitel Zlínského kraje

V rámci povolebních vyjednávání to trochu vypadalo, že předsednictví výboru pro nevládní organizace a neziskový sektor na vás tak trochu zbylo. Dokonce se mluvilo o tom, že v novém krajském zastupitelstvu již tento výbor neměl být ustanoven. Co na to říkáte?

Ve Zlínském kraji působí více než šest tisíc neziskových organizací. Bylo by podle mne smutné, kdyby tak velké množství organizací nemělo své zastoupení v podobě výboru. Je sice pravda, že množství těchto organizací spadá do oblasti sportu, kultury, sociální péče apod., ale velké množství neziskových organizací působí mezioborově a mají také množství svých specifických problémů. Vážím si toho, že jsem dostal důvěru a mohu předsedat výboru krajského zastupitelstva, který bude pomáhat právě neziskovým organizacím a rozvoji jejich aktivit, které jsou podle mne nepostradatelné pro to, aby byl Zlínský kraj skvělým místem pro život. A pokud tomu pomohl i průběh povolebních vyjednávání, je to jen dobře.

Ale přece jenom, jste místopředseda Soukromníků ve Zlínském kraji. Jak se to pojí s prací pro neziskový sektor?

Tak především bych chtěl připomenout, že Soukromníci nebudou mít na starosti jen neziskové organizace. Kromě naší práce v krajském zastupitelstvu budeme mít zastoupení v mnoha dalších výborech, jako jsou např. strategický rozvoj a investice, cestovní ruch, rozvoj venkova, budeme mít svého reprezentanta také v klíčovém finančním výboru apod. Budeme tak určitě schopni i z opozičních lavic hájit program, se kterým jsme vstupovali do krajských voleb. Nicméně já sám působím v neziskovém sektoru de facto od svých studentských let. Zakládal jsem a působil v několika spolcích, dlouhé roky jsem místopředsedou obecně prospěšné společnosti Park Rochus a především více než deset let spolupracuji s Nadací Synot, která každý rok podpoří stovky neziskových organizací v oblasti kultury, sportu, sociální a zdravotní oblasti, školství, zájmové činnosti apod. Působení nevládních organizací mi tak není vůbec cizí a těším se, že v rámci práce ve výboru budu moci zúročit tyto své dosavadní zkušenosti. Navíc budu moci spolupracovat s mnoha další zkušenými lidmi, odborníky a profesionály a jsem přesvědčen o tom, že společně vytvoříme dobrý tým, který dokáže pohnout se spoustou věcí k lepšímu.

Jaké budou vaše nejbližší kroky? 

Především se chci detailně seznámit s poměrně širokou agendou našeho výboru. Vždyť do jeho působnosti spadají nejen organizace, které se věnují tradičním neziskovým činnostem, ale spadají sem také např. prevence kriminality, protidrogová problematika, cizinci nebo rovné příležitosti. Rozhodně chci také navázat na úspěšné projekty, které probíhaly v minulosti. Např. velmi rád navážu na aktivity, které souvisely s pomocí seniorům. Domnívám se, že jde o oblast, ve které jsme v mnoha ohledech zaspali a máme co dohánět také na krajské úrovni. Je pro mne šokujícím zjištěním, že podle dostupných statistik zažívá nějakou formu týrání až každý pátý senior. Určitě bylo proto správné, že krajský úřad uspořádal sérii školení, kterých se zúčastnilo několik stovek seniorů a kterou doprovázela tolik potřebná informační kampaň. Také mám domluvenu schůzku s paní radní Michaelou Blahovou, která má oblast neziskových organizací na starosti, a dalšími lidmi, kteří se v našem kraji dlouhodobě věnují práci v nevládních organizacích. Věřím, že navážeme efektivní a tvůrčí spolupráci.

Neziskové organizace trpí především nedostatkem peněz pro svoji činnost. Dokážete v tomto ohledu spolkům pomoci?

Ze dne na den to nepůjde. Ale rozhodně se budu chtít velmi detailně seznámit s připraveným rozpočtem Zlínského kraje pro příští rok, který bude projednávat krajské zastupitelstvo 19. prosince. Rád bych věřil tomu, že se v tomto rozpočtu na neziskové organizace nebude zapomínat. Pokud ano, určitě společně s dalšími zastupiteli předložíme konkrétní návrhy na změny rozpočtu. Za stejně důležité však považuji také to, abychom se nebáli v rámci neziskového sektoru oddělovat zrno od plev. Není možné, aby se tolik potřebné peníze ztrácely v nejrůznějších černých dírách a prázdných skořápkách, které si jen hrají na neziskové organizace, ale přitom nejsou ničím jiným než byznysem pro pár vyvolených. Ale nerad bych předjímal… Klíčové je, aby peníze putovaly tam, kde jsou skutečně zapotřebí.

Ale peníze asi nejsou to jediné, co teď trápí neziskové organizace…

To máte pravdu. Tak například hodně neziskových organizací teď začíná na poslední chvíli řešit transformaci na spolky nebo další formy organizací v souladu s novým občanským zákoníkem. Nejzazší termín pro přizpůsobení se nové právní úpravě vyprší již 31. prosince 2016. Těm, kteří to ještě nestihli, určitě přijdou vhod praktické informace, které jsou zveřejněny na speciálních webových stránkách Zlínského kraje www.zlk.neziskovka.cz a které jsou určeny právě pro pomoc neziskovým organizacím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…