Šílenci, volant, autíčko. Martin Konvička přichází objasnit, co se to kolem něj vlastně děje

02.05.2016 12:12

ROZHOVOR Vznik nové politické strany musí posvětit sněm Bloku proti islámu. Informace, které se objevily v médiích o tom, že vzniká Alternativa pro Česko, jsou podle šéfa Bloku Martina Konvičky předčasné. „Začínáme podnikat kroky, ovšem založit stranu, která má ambice fungovat a něco budovat, není záležitostí pěti minut na rozdíl od napsání novinového článku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Vyjádřil se také k požadavku vrácení peněz Úsvitu: „Vzkázal bych Mirkovi, ať neblázní a přestane se bratřit s těmi šílenci.“

Šílenci, volant, autíčko. Martin Konvička přichází objasnit, co se to kolem něj vlastně děje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička

Anketa

Který kandidát na předsedu KSČM je nejlepší?

hlasovalo: 6553 lidí

V médiích se objevila informace, že zakládáte novou politickou stranu. Sociolog Petr Hampl ale na Facebooku napsal: „K událostem posledních hodin. Zprávy o založení nové strany, které se objevily, jsou značně nadsazené, zcela jistě předčasné a místy nepravdivé. Média ví o našich záměrech mnohem víc než my sami.“ Jak tomu rozumět?

Tak, jak to Petr říká. Jsou předčasné. Začínáme podnikat kroky, ovšem založit stranu, která má ambice fungovat a něco budovat, není záležitostí pěti minut na rozdíl od napsání novinového článku. Stranu si chceme nechat schválit či posvětit sněmem Bloku proti islámu, který se bude konat 28. května. Taková záležitost vyžaduje shromáždit přípravný výbor, podporu osobností atd. Jestli se dá nějak rozumět tomu, co je v médiích, tak snad jen tím způsobem, že novináři rychleji píší, než myslí. Na základě prvních indicií vytvářejí příběh. My opravdu připravujeme vznik strany, ale není to na palcové titulky. 

Už je jisté, že nová strana ponese název Alternativa pro Česko? Neobáváte se, že název nebude tak úderný jako Blok proti islámu?

Počkejte, Blok proti islámu stále zůstává a já ho vedu. Měl by být velkou organizací, ale v žádném případě ne politickou stranou nebo hnutím, ale zájmovým spolkem tak jako dosud. Lidé, kteří mají zájem se angažovat, mohou vstoupit do „Alternativy“, která by měla širší program než obranu proti islamizaci. V podstatě model by mohl být na první pohled podobný nepodařenému modelu s Úsvitem s tím zásadním rozdílem, že tam se jednalo o představy jistých politických šíbrů, že Blok poslouží jako podvozek, na kterém se politici Úsvitu vyvezou zpět do Parlamentu. Tady nepůjde o nějaký podvozek, na kterém se někdo poveze, ale o náš podvozek, volant i benzín. Žádné autíčko na dálkové ovládání.

Uvažujete o politické straně nebo hnutí?

Jednali jsme o tom a v podstatě ihned jsme si řekli, že se nebudeme skrývat za nic neříkající názvy typu hnutí, což je vlastně jen strana, která se maskuje názvem, aby možná vypadala přátelštěji. Politická hnutí typu Babišova ANO jsou také strany s příspěvky, sekretariátem atd. Nebudeme si nic nalhávat. Hnutím je vlastně Blok proti islámu, takže uvažujeme o běžné politické straně, která bude mít jasný cíl a půjde si za svým.

Bylo zveřejněno, že inspirací je pro vás německá AfD. Ta ale přeci jen bývá vnímána jako umírněnější. Jak si máme spolupráci představit?

My přeci jsme umírnění. Musím znovu opakovat, že pokud někdo chce uchovat bezpečí a svobody občanů a trvá na tom, že občané mají právo na svůj navyklý a zavedený způsob života bez nějakého vychovávání a směrnic z Bruselu o všem možném, bez mediálního nadávání do xenofobů a zaostalců, to je umírněnost. Extremisté jsou dnes někde úplně jinde. Extremisté jsou ti, kteří nějakou shodou náhod okupují Strakovu akademii a k lidem se chovají, jako by občané byl jen poddaní.

A už jste jednali s AfD?

To není má záležitost, tohle dělají jiní.  

Přizvete nějaké osobnosti? Budete vyjednávat například s Václavem Klausem mladším?

Přizveme osobnosti, ale, prosím, zatím žádná jména.

A co SPD a její šéf Tomio Okamura. Nebyl by pro vás partnerem?

Nechci jednotlivé partnery kádrovat. Už jako Blok jsme deklarovali otevřenost na všechny strany. Jenže bohužel jsme neměli úplně volné ruce a v tomto případě je máme.

Podle smlouvy mezi Úsvitem a Blokem proti islámu byste prý po výpovědi smlouvy měli uhradit Úsvitu vynaložené náklady. „Vytiskli jsme a zařídili distribuci více než 7 milionů kusů novin, investovali jsme statisíce do facebookové reklamy, zorganizovali více než sedmdesát veřejných debat po celé republice,“ uvedl předseda Úsvitu Miroslav Lidinský v MF Dnes. Co na to říkáte?

Budou o tom jednat naši advokáti s vedením Úsvitu. Vzkázal bych Mirkovi, ať neblázní a přestane se bratřit s těmi šílenci. Jen představa, že se dokazuje, že nějaké foto bylo náklady Úsvitu nebo Bloku a soudy se budou dívat do poněkud divokého financování Úsvitu, je představa humorná. Pravděpodobně by to byla komedie na pokračování, pokud by to vůbec někoho zajímalo. Já bych zopakoval svou nabídku, aby lidé jako Mirek vstoupili do Bloku nebo do nové strany.

Miroslav Lidinský také napsal na Facebook: „Chybu jsme udělali v okamžiku, kdy jsme ponechali bez povšimnutí námluvy Petra Hampla s Klárou Samkovou, která chtěla spolupracovat se Zbyňkem Passerem, pražskými kmotry a bývalými členy ODS.“ Jednali jste s těmito lidmi?

Jestli jsme jednali s pražskými kmotry? To je hledání viníků, které je úplně mimo jakoukoli realitu.

Vy jste smlouvu vypověděli v noci, teď jste dospěli k zásadnímu závěru o plánu nové strany také v pozdních hodinách. Máte k tomu nějaký důvod, že k takovému rozhodnutí dochází v noci?

Vysvětlení je prosté. Volného času moc není a občas se jednání protáhne do noci. Nic jiného v tom není.

Vy čelíte žalobě, která se týká vašich výroků z let 2014 a 2015. Jaká to pro vás je životní zkušenost?

Nikdy jsem předtím obžalován nebyl, takže velmi silná. Jsem raději, že mám takovou zkušenost ve věci, kde jsem v právu. Jinak je jasné, že trestat verbální trestné činy podle paragrafů, které dnes máme, je věc, která vždy zavání zneužitím. Lidé toho namluví a nějaký výrok může uniknout každému z nás. Státní biřicové hlídají občany za to, co řeknou, a to ještě selektivně. Leckdo žvaní leccos, ale vyberou si toho, kdo je jim nepohodlný. To ukazuje na velmi špatnou situaci v tomto státě. Jako by bezpečnostní složky a prokuratura neměly dost jiných starostí. 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…