Skončí to koncentračními tábory pro běžence a oplocením uvnitř Evropy, říká jasně exministr obrany ČR

10.05.2016 6:42

ROZHOVOR Je v podstatě jedno, kde se v budoucnu frustrovaní, ale dobře organizovaní, alespoň vírou a imámy z mešit, zabydlí, společnost v Evropě si s nimi nebude vědět rady, říká o přicházejících migrantech z muslimských zemí bývalý ministr obrany a bývalý velvyslanec v Rusku Miroslav Kostelka. „Takže radikální nebo tvrdší opatření jsou asi na místě,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz a dodává, že Evropská unie má smůlu na vedoucí funkcionáře, kteří nesmyslnými opatřeními, jako je platba za nepřijaté migranty, naštvou lidi v členských zemích tak, že budou volat po odchodu z Evropské unie.

Skončí to koncentračními tábory pro běžence a oplocením uvnitř Evropy, říká jasně exministr obrany ČR
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Anketa

Podporujete vládu premiéra Sobotky?

6%
94%
hlasovalo: 12053 lidí

Zdá se, že se trochu mírní vlna migrace ze Sýrie a Iráku, ale naopak sílí migrace ze severní a střední Afriky. Myslíte si, že příliv z Afriky by mohl znamenat v příštích měsících ještě větší nebezpečí?

Migrace jak z Blízkého východu, tak z Afriky obecně bude asi pokračovat. To zmírnění ze Sýrie je trochu dáno snahou Turecka bránit přístupu utečenců ze Sýrie dál. Samozřejmě hodně dělají ploty, které jsou na makedonské hranici a brání v cestě utečencům z Řecka. Ale nemyslím, že to bude trvalé, bude to jen dočasné, pokud se neprovedou další opatření. Nevěřím, že smlouva Evropské unie s Tureckem bude za těch okolností, které jsou, fungovat. Hlavně bychom se měli snažit i v těch dalších situacích řešit pomoc tam, kde problémy vznikají. A domluvit se i se státy severní Afriky na tom, aby běžence nepouštěly dál a dostaly za to určitou kompenzaci.

Neměli bychom se s těmito zeměmi, odkud do Evropy přicházejí migranti, také dohodnout na návratové politice? Zatím moc nefunguje, protože země, odkud pocházejí, je většinou odmítají brát zpátky.

Návratová politika je další problém. Nefunguje, jedná se jen o stovky vrácených, ale o tisíce příchozích, takže ty nepoměry jsou jasné.

Věříte, že by se mohla povést dohoda se zeměmi severní Afriky, aby za určitou kompenzaci nepouštěly běžence do Evropy, podobně jako se Evropa dohodla s Tureckem? Jenže například v Libyi není jediná vláda, takže není jasné, s kým by se vlastně uzavírala dohoda. Ale bezvízový styk bychom jim asi slibovat už neměli?

Přesně tak, v Libyi existují v podstatě dvě vlády, my přesně nevíme, ke které se přikloníme. Je to rozvrácený stát, díky nám, takže bychom se měli snažit, abychom tomuto státu nějakým způsobem pomohli. Zatím pomáháme jen vojensky, jak jsem slyšel o různých silách, které v Libyi fungují. A pokud jde o víza, tak v žádném případě ne. Já jsem i odpůrcem víz pro Turky, podle mého názoru to je věc, která odporuje zásadám pro bezvízový styk, navíc Turci sami vyjadřují svoji neochotu plnit podmínky. Naposledy prezident Erdogan prohlásil, že nezruší kontroverzní protiteroristický zákon.

Představitelé některých členských zemí Evropské unie už kvůli rostoucím obavám z krachu dohody s Tureckem o omezení migrace diskutují o tom, jak si poradit s migrací i bez Turecka. Hledají alternativní možnosti, například že by finanční prostředky slíbené Turkům směřovaly do Řecka. Je možné najít nějaký účinný postup bez Turecka?

Myslím, že smlouva mezi Tureckem a Evropskou unií fungovat nebude. Turci si podle mne penězi z Evropské unie řeší kromě problému s uprchlíky, kterých je tam opravdu hodně, i svoji vnitřní neutěšenou ekonomickou situaci. To, co se tam děje – mám na mysli třeba problém pronásledování novinářů, teď byli například opět zavřeni novináři, kteří informovali o přesunu zbraní do Sýrie, nebo zneužívání protiteroristického zákona v boji proti Kurdům nebo posilování pravomocí Erdogana, snaha o změnu ústavy a vytvoření silného prezidentského vlivu – svědčí o tom, že budou s Tureckem problémy. Myslím, že by bylo daleko lepší dávat peníze státu Evropské unie než se snažit působit tak, jako že Turecko je přidružený stát Evropské unie. To rozhodně není a podle mého názoru nikdy nebude. Alternativní řešení by bylo lepší než domlouvat se s Tureckem.

Mnohokrát jste říkal, že problémem je členité pobřeží Itálie, které je nemožné uhlídat, takže se dá těžko zabránit náporu běženců ze severu Afriky přes Středozemní moře. Nemůže se stát, že v budoucnu, pokud bude migrační vlna sílit, až to překročí únosnou mez a Evropa nebude schopna migrační příliv zvládnout, dojde k nějaké násilné obraně hranic, střílení lidí, kteří se budou snažit nelegálně překročit hranice, k čemuž už někteří pravicoví radikálové vyzývají?

Co jsem slyšel, nebylo střílení běženců, ale střílení převaděčů, což je poněkud odlišný pohled. Takže ne střílení po utečencích, ale po těch, kteří na nich vydělávají. Už dřív se ostatně objevila otázka potápění lodí, ale prázdných, ne s běženci. Já jsem bohužel spíš svým způsobem pesimista, protože Evropská unie jako taková na počátek migrační krize vůbec nereagovala nebo reagovala velmi slabě. To, co přicházelo přes Balkán, bylo druhé dějství migrační krize. To první dějství bylo přece v Itálii. Takže jsme zaspali, na balkánskou cestu reagujeme částečně, proto si myslím, že se nepodaří tomu přílivu utečenců zabraňovat, takže jejich počet v Evropě bude narůstat. Nejdříve tato vlna začala narůstat a pak byla přiživena prohlášením německé kancléřky Angely Merkelové a politikou, která následovala. A pokud se nezmění situace v místech, odkud běženci odcházejí, těžko budeme tuto situaci ovlivňovat. Nevidím nějaká opatření, která by to mohla radikálně změnit.

Ale nebude muset Evropa přistoupit k nějakým razantnějším krokům, protože to nejúčinnější řešení – pomoci řešit situaci v zemích, odkud lidé utíkají – bude určitě zdlouhavé, neboť nejde jen o válečné konflikty, ale o ekonomickou situaci v rozvojových zemích? A nečeká nás někdy v budoucnu v Evropě, že v čele států budou stát muslimové, potomci migrantů, protože většina voličů prostě budou muslimové?

Když srovnáte počet praktikujících muslimů proti praktikujícím katolíkům v Bruselu, je to také nepoměr. Ale jaká radikální opatření přijímat? Pokud někdo říká „střílet migranty“ – tak to asi nepůjde, lidi přece střílet nejde. Je možné skutečně provádět hlavně opatření tam, odkud utíkají, a lidi, kteří nemají nárok na azyl, okamžitě vracet, nečekat, než nám někam utečou. Odhaduje se, že v Německu je asi tři sta tisíc uprchlíků někde rozptýleno, nikdo neví, kde jsou, jestli jsou v rodinách, nebo jestli je někdo zneužívá, několik tisíc z nich je totiž dětí do osmnácti let. Také je asi třeba evropské hranice lépe chránit, náznaky už jsou, ale ještě je to nedostatečné, a je také třeba pomoci Itálii. Nedovedu si představit, jak udělat blokádu na moři, ale něco takového jako potápění nebo ničení převaděčských člunů by určitě bylo na místě. A pokud jde o finance, když vezmu návrh šéfů Evropské unie, abychom platili zhruba sedm milionů korun za každého odmítnutého utečence, tak si představme, co by těch sedm milionů jenom v korunách udělalo v Sýrii nebo v Libyi. Takže lepší je platit v místě, odkud utíkají, než platit v Evropě a odnášet to tím , že se změní celá struktura Evropy, že se změní celá evropská společnost. Znovu říkám, že v budoucnu je v podstatě jedno, kde se zabydlí frustrovaní, ale dobře organizovaní, alespoň vírou a imámy z mešit, společnost v Evropě si s nimi nebude vědět rady. U nás je jich zatím jen minimální zlomek, promile z celkového množství migrantů, ale pokud se ten neutěšený stav u našich sousedů bude prohlubovat, dřív nebo později se to odrazí i u nás. Takže radikální nebo tvrdší opatření jsou asi na místě.

Co říkáte na úvahy Rakušanů zablokovat hranici s Itálií v Brennerském průsmyku kvůli snaze zabránit přívalu migrantů? Nebyl by to další kamínek do uzavírání národních hranic členských zemí Evropské unie?

Nevím, jestli si funkcionáři Evropské unie vůbec uvědomují, k čemu došlo. Došlo k tomu, že neřešením tohoto problému začala podle mého názoru dezintegrace Evropské unie. Začíná to ploty, skončí to tím, že takovými nesmyslnými opatřeními, jako je platba za nepřijaté migranty, naštvou lidi v členských zemích tak, že budou volat po odchodu z Evropské unie. Je faktem, že to nesmírně posiluje radikální pravicové síly. Na druhou stranu radikální levice zase podporuje migranty a nejradši by za jejich pomoci změnila společenský řád v Evropě. To je skutečně nebezpečné. Podle mého názoru má Evropa smůlu na vedoucí funkcionáře.

Mám pocit, že si to myslí i naši vládní představitelé. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek prohlásil, že byl nepříjemně překvapen, když evropští představitelé přišli s dalším nápadem na zavedení kvót a těmi sedmi miliony za každého nepřijatého uprchlíka.

Ministr zahraničí byl překvapen, ale já mám pocit, že většina lidí v České republice byla zděšena, rozčilena a silně naštvána. To rozhodně nepřispělo k podpoře Evropské unie. Domnívám se, že kdyby dnes proběhlo referendum, bude chtít z Evropské unie odejít většina obyvatel.

A možná by to dopadlo podobně i v dalších zemích.

Ano, možná i v dalších zemích. Je to špatně. Není to dobrý krok, ale způsobila si to sama Evropská unie tou snahou po centralizaci, snahou dosáhnout něčeho podobného, jako jsou Spojené státy americké. To ale v Evropě nefunguje a fungovat nebude. Takže sami si způsobujeme, že se Evropská unie rozpadá. Nebo má alespoň takové tendence.

K čemu podle vás povede, pokud se skutečně začnou uprchlíci přerozdělovat do jednotlivých zemí ve velkém?

Asi postavíme koncentrační tábory pro ty, které nám Evropská unie přidělí. A zřejmě to budou ti, které státy, odkud nám je přidělí, už nechtějí. Ony si tak vyřeší problém zaměstnanosti, a ty, kteří nebudou potřebovat, šoupnou do Čech, na Slovensko nebo do Polska. My je tady zavřeme do nějakých táborů, protože oni tady nebudou chtít zůstat, budou se snažit vrátit do Německa, Němci budou reagovat tak, že okamžitě postaví ploty na české nebo polské hranici. A k čemu dojde? K tomu, že bude oplocená celá Evropa. Prostě, pokud se nevyřeší problém tam, kde vzniká, pokud se nebude Evropa bránit jako celek, avšak ne tím, že bude rozdělovat migranty, ale tím, že se bude bránit tomu, aby migranti přicházeli, tak Evropská unie, bohužel, dopadne špatně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…