Slimáci, řekl o muslimech veterán a politik. Dostal za uši, ale znovu hovoří: Za „slimáky“ dostávám podporu. A to s těmi dětmi v Teplicích...

13.11.2017 11:05

ROZHOVOR „Nikdo již dnes nemůže říci, že islám nesouvisí s terorismem. Jestliže přestaneme vnímat a udržovat naše tradice, ztratíme kus sami sebe,“ tvrdí místostarosta Bohunic Milan Hrdlička (ČSSD). Pospolitost muslimů je podle něj založena na jejich víře, která je všechny neprostupně stmeluje. Zároveň však odsoudil xenofobní výroky směrem k žákům školy v Teplicích, protože děti se nejen nemohou bránit, ale nemohu ani za naše konflikty. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zdůraznil, že v prvé řadě musí být Česká republika sama sebou a tak i vystupovat. Není vhodné mluvit o příklonu k Západu, či Východu, protože Západ nás obětoval Hitlerovi a Východ nás zase čtyřicet let okupoval.

Slimáci, řekl o muslimech veterán a politik. Dostal za uši, ale znovu hovoří: Za „slimáky“ dostávám podporu. A to s těmi dětmi v Teplicích...
Foto: MČ Brno-Bohunice
Popisek: Milan Hrdlička (ČSSD)

Sloužil jste jako pyrotechnik při zahraničních misích. Jak vnímáte strašení islámem a teroristy? Jsou obavy odůvodněné, nebo přehnané?

Slovo strašení dle mého názoru v této otázce není dostatečně přesné. Strašit můžete děti, třeba čertem nebo domácím vězením, ale pro dospělé bych viděl výstižnější slovo, a to vzbuzovat obavy. Z mého pohledu, a to jsem již několikrát uvedl, jedná se především o obavy z budoucího možného nebezpečí v rámci nekontrolovatelné migrace, s níž souvisí i islám a terorismus. Nikdo již dnes nemůže říci, že islám nesouvisí s terorismem, protože to vidíme a slyšíme dennodenně v médiích. Je jen otázkou času, kdy těmto negativním projevům budeme muset čelit i my a zda na ně budeme připraveni. Nicméně v krátkosti, při pohledu například do Francie, Německa či USA a na probíhající teroristické útoky zde jsou obavy odůvodněné a nepřehnané.

Anketa

Odvádí zpravodajství ČT dobrou práci?

hlasovalo: 13988 lidí

Někteří politici na postoji proti migrantům a islámu postavili kampaň jako například Tomio Okamura. Jak vnímáte, že nejen u nás, ale i v Evropě stoupá obliba radikálnějších hnutí a politických stran, které jsou zásadně proti migrantům, kvótám, Evropské unii a podobně?

Politici se již od pradávna z principu stylizovali do role ochránců. Je to podstata získávání politické podpory. Někdo bude slibovat zvýšení důchodů, jiný zvýšení platů nebo třeba podporu rodin. No a jiní se zaměří na migraci a terorismus. Je zde společenská poptávka po hnutí, které svými projevy nabízí ochranu před hrozícím nebezpečím. 

V minulém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jste řekl: „Necítím ani tak ohrožení v bezpečnosti, ale ohrožení naší kultury a zvyklostí.“ Jak velkým dílem si za tuto situaci můžeme sami? Dbáme na udržování našich kulturních tradic, nebo svými postoji pomalu ztrácíme pospolitost, která je například u muslimů tolik silná?

Ohrožení bezpečnosti a ohrožení našich kulturních tradic a zvyklostí jdou ruku v ruce. Tradice, jež se dochovaly a předávají se z pokolení na pokolení. Jestliže přestaneme tyto tradice vnímat a udržovat, ztratíme kus sami sebe. Před druhou světovou válkou si spousta lidí také nedovedla představit, že Německo po debaklu v první světové válce bude schopno znovu rozpoutat válku, a přece se tak stalo. Já doufám, že ty miliony padlých vojáků a civilistů nebyly zbytečné a že právě tato historie nás přiměje k ostražitosti. Pospolitost muslimů je založena na jejich víře, která je všechny neprostupně stmeluje a islám říká, že ti, co nevěří v Alláhova, posléze v Mohamedova slova, jsou „Káfiři“, a to je zbytek nemuslimského světa. 

Opět se hovoří o orientaci naší země „na Východ“ nebo „na Západ“. Příznivci Evropské unie se děsí referenda, které by dle ANO nemělo postihnout otázku setrvání v Evropské unii, ale nemusí to být konečný postoj. Okamura či KSČM se tomu vůbec nebrání. Jaký je váš názor? Tak, jako jsme v referendu hlasovali o vstupu do Evropské unie, měli bychom nyní hlasovat o setrvání? A kdo má o tom spíše rozhodovat, politici, nebo občané?

Jestli východ, nebo západ je jedno. Z historie máme s oběma stranami stejné zkušenosti, a to nepříliš valné. Západ nás obětoval Hitlerovi a Východ nás zase čtyřicet let okupoval. V prvé řadě musíme být sami sebou a tak jednoznačně vystupovat. Představa, že pokud například Německu, Francii či Britům bude v budoucnu ouvej, tak ještě přispěchají pomoci nám, je zcela scestná. Je jasné, že každý stát musí nejdříve pomoci svým, a až teprve potom ostatním. Proto musíme apelovat na to, abychom byli v maximální míře obranyschopní, ale zároveň zůstali součástí Evropy.
Nevěřím, že se bude realizovat referendum o setrvání v Evropské unii. Je to čistý populismus. Dejme si ruku na srdce a řekněme si narovinu, kde bychom byli, pokud bychom do Evropské unie nevstoupili. Názor, že by nám bylo mimo Evropskou unii lépe, je nesmyslný. Vezmeme-li si příklad z brexitu, tak Britové již nyní pomalu začínají chápat, že udělali chybu. Co je však pravdou, je skutečnost, že vedení Evropské unie je zkostnatělé a byrokratické, a proto je jeho reforma nezbytná. Přestože pan Okamura či KSČM se tomuto referendu nebrání, sami vědí, že by dopadlo ve prospěch setrvání v Evropské unii. Avšak něco z volebního programu prosazovat musí a toto je nyní aktuální věc. Máme zastupitelskou demokracii, proto by o možném vyhlášení referenda o setrvání měli rozhodovat politici. Pokut by se dohodli, že se referendum vyhlásí, poté samozřejmě rozhodnou občané naší země.

Okamurova SPD, jejíž většina poslanců se pozitivně dívá na Vladimira Putina, nejspíše obsadí funkci šéfa bezpečnostního výboru Sněmovny. Co vy na to?

To, že se někteří poslanci SPD dívají pozitivně na Vladimira Putina, ještě neznamená, že jsou to špatní politici. Na jejich souzení je příliš brzo.

Četla jsem, že Rusku se i přes sankce vede ekonomicky celkem dobře. Navíc tam na návštěvu míří Zeman s velkou delegací podnikatelů. Jak zpětně hodnotíte konání Evropské unie a dalších států jako reakci na Ukrajinu 2014? Mají ještě sankce smysl?

Vezmu to od konce, sankce nikdy nikde nepřinesly nic pozitivního a v konečném důsledku to odnesli obyčejní lidé. Dnešní přebytek zboží nás nutí k prodeji. Pokud neprodáme my, prodá někdo jiný a my spláčeme nad výdělkem. Hlavně, že budeme moci světu vytroubit, že jsme zavedli sankce. Již nyní se ví, že některé firmy Evropské unie vyvážejejí zboží do sousedních zemí Ruské federace, zde se jednoduše přebalí či jen přeloží a putují do Ruska. Všichni to vědí včetně celého vedení Evropské unie, ale hlavně, že dodržujeme ty neúčinné sankce. Lžeme si tak trochu sami sobě a ještě se přesvědčujeme, že je ta lež vlastně pravda.
Ukrajině sankce nepomohou, Ukrajina potřebuje začít fungovat především jako stát. Kam se poděla obilnice Evropy? Jejich rozsáhlé lány leží ladem, nemají techniku ani osivo, aby mohli tyto plodiny pěstovat. My jim budeme pomáhat sankcemi? Pomozme jim jinak, aby mohli začít znovu žít. Ukrajinci milují svou zemi a jen neradi ji opouštějí, tak ať mají takové podmínky, aby zde mohli důstojně žít a tvořit svou budoucnost. Prezident je realista, on ví, že Rusko je silným hráčem ve světové politice a v nejbližší době se stane i silným ekonomickým konkurentem nejen Evropě, ale i světu.

Mluví se o tom, že Spojené státy a Rusko se blíží dohodě o vyřešení války v Sýrii. Trump se setká s Putinem, pokud bude dohoda o Sýrii. Součástí rusko-amerických jednání je ukončení občanské války, mírové rozhovory i zajištění, aby se jejich armády nestřetly. Mají tato jednání šanci na úspěch?

Sýrie je již skoro osvobozena od Islámského státu, záměrně uvádím slovo skoro, protože Islámský stát zde přece jenom bude i do budoucna působit, a to formou gerilových skupin, a může se stát, že některé oblasti či města dobude zpět pod svoji nadvládu. Obě strany, jak Rusko, tak USA, cítí, že přišla doba dohody. Je nanejvýš jasné, že pokud se nedohodnou, krize bude pokračovat, a to převážně mezi Asadovým vojskem a Kurdy. Navíc je tu otázka ropy. Tato problematika je tak rozvětvená, že ani sami poradci obou zemí si s ní neví rady. Zde ukáže snad jen čas. OSN nebude schopna vyjednat vůbec nic již z toho důvodu, že má problémy sama se sebou.

Teroristé Islámského státu ztrácejí pozice v Iráku a Sýrii a prý se hodlají přesouvat do Libye. Nezkomplikuje se tím situace ještě více? Co může znamenat takový přesun IS do jiné země pro zahraničněpolitickou situaci? Znamená to, že IS ztrácí půdu pod nohama a jeho fungování bude složitější? Nebo se prostě jen přesune a bude pokračovat ve své činnosti?

Přestože Islámský stát ztrácí pozice a vliv v Sýrii a Iráku, neznamená to, že je poražen. Do Libye nemusí nic přesouvat, protože zde již jistě působí a přeskupuje své síly. Přestože to tak nevypadá, jejich porážka je vně Islámského státu přesně organizovaná. Přesun bude pro Islámský stát především znamenat jejich opětné zformování, příprava taktiky a opětovné převzetí moci v některé z blízkovýchodních zemí. Islámský stát okusil kalifát a moc a jejich vrcholní představitelé se této moci nebudou chtít vzdát, a proto jistě budou ve své činnosti i nadále pokračovat.

Jak hodnotíte dosavadní působení prezidenta USA Donalda Trumpa? Co byste mu vytkl a za co ho pochválil?

Někdo se narodí jako byznysmen, někdo jako politik. U Donalda Trumpa platí to první. Nejsem v takovém postavení, abych mohl cokoli vyčítat prvnímu muži tohoto světa, snad jen trochu pokory a lidskosti, protože ač se to Trumpovi zdá, Spojené státy jistě nejsou pupkem světa.

Rozvrácená Sýrie se začíná vzpamatovávat z šestileté války, která za sebou nechala škody za stamiliardy dolarů. Lukrativní kontrakty na obnovu infrastruktury dostanou především spojenci Asadova režimu, tedy Rusové a Íránci. Ruské firmy, jejichž žoldnéři v Sýrii bojují proti Islámskému státu, dostaly v létě povolení na dobytých územích těžit ropu a zemní plyn. Většinou to byly Spojené státy, které na územích těžily ropu a rozvíjely své obchody. Co tomu říkáte?

Říká se, že kde teče ropa, tam je smrt, proto je tak černá. Osvobození Sýrie provázelo mnoho smrti a lidského utrpení. Proto se tekutina musí především využít k obnově země a neměli by na ní vydělávat ani Rusové, ani Američané, ale jen a pouze syrský lid. Ostatní by měli jen pomáhat zprovoznit rafinérie, těžební stroje a obnovit produkci. To, že se někdo podílel na bojích v Sýrii, bylo jeho svobodné rozhodnutí a neměl by si nyní nárokovat žádné výhody. Pokud se nyní tyto strany nedomluví, jak potom mohou chtít, aby se dohodly znesvářené syrské národy?

Přirovnal jste migranty ke slimákům a sklidil za to vlnu nevole. Výrokem jste chtěl také upozornit na svůj nesouhlas se stavbou mešity na území Bohunic. Jak to vypadá nyní? Bude mešita?

Přestože jsem sklidil za slimáky velkou nevoli, byli i tací, kteří mne podpořili a vyslovili s mým názorem souhlas. Možná jich ze začátku bylo málo, ale v současné době mohu konstatovat, že podpora mých názorů převyšuje mé oponenty. Co se týče výstavby mešity u nás v Bohunicích, je zatím klid. Ale věřte, že pokud by se někdo pokusil mešitu u nás postavit, budou to mí spoluobčané vědět jako první.

Už máte kandidáta a na prezidenta, kterého budete volit? A jaké šanci dáváte Zemanovi a jaké Topolánkovi? Ale i dalším kandidátům, kdo vás zaujal a proč? A koho volit určitě nebudete?

Kandidáta na prezidenta zatím nemám, čekám, s čím pánové před nás, své voliče, předstoupí a poté se rozhodnu. Volit však jistě půjdu.

Velký rozruch vzbudila aféra, která se týká nenávistných komentářů k fotografii žáků první třídy ze Základní školy Plynárenská v Teplicích. Třídu tvoří mimo jiné romské, vietnamské a arabské děti. Reakce pod fotografií už začala prošetřovat policie. O čem tento případ svědčí?

Přestože se vyhraňuji vůči migraci a některým migrantům, nejsem rasista ani xenofob. To, co se odehrálo v Teplicích, otevřeně odsuzuji. Děti jsou v našem životě to nejkrásnější, co může být. Přestože nám někdy přinášejí starosti či obavy, jejich nevinnost a dětská upřímnost spojená s nedotčenou láskou vše převýší. Dítě žije ve své bublině nevinnosti a naivitě a nevnímá osobní ohrožení. Je jedno, jakou barvu pleti tyto děti mají, jsou to prostě děti, budoucnost našeho světa. Ony nejsou schopné se těmto útokům bránit, ony je ve své podstatě ani nechápou, proto je musíme chránit, chránit před takovými, kteří by jim byli schopni ublížit. Musíme jako vyspělá společnost dát najevo, že tyto excesy nebudeme tolerovat a jednoznačně se vůči nim vymezit.

Hodně se mluvilo o tom, že fotbaloví fanoušci Sigmy Olomouc v pražské tramvaji napadli Afričana dlouho žijícího v České republice. S jakým dojmem sledujete informace tohoto typu?

Každý bezdůvodný útok na lidskou bytost je amorální. Protože o tomto incidentu nemám relevantní údaje, nemohu se hodnotně vyjádřit.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…