Slova do covidové pranice! Roman Šmucler: Virus se blíží promoření a svému konci

17.01.2021 12:04

ROZHOVOR „Očkování vysoce pravděpodobně sníží o až 90 % počet (spíše méně) hospitalizací a snad i úmrtí, v tom je to průlom. Nakolik bude očkování bránit přenosům v populacích, nevíme. Studie teprve začínají. Předpokládáme, že se zpomalí. Podstatné ale je, aby lidé méně umírali a v tom pomůže,“ myslí si Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory. „Covid se blíží promoření a konci, máme očkování. Já už nejenomže vidím světlo na konci tunelu, ale z 90 % pracuji na tom, abychom se rychle vyhrabali z krize a ošetřili pacienty, neb máme zdržení a prodloužené objednací lhůty,“ konstatuje.

Slova do covidové pranice! Roman Šmucler: Virus se blíží promoření a svému konci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler

Je očkování tím průlomem v boji proti covidu?

Očkování vysoce pravděpodobně sníží o až 90 % počet (spíše méně) hospitalizací a snad i úmrtí, v tom je to průlom. Očkování ale vyvolává imunitní reakci v těle, nikoli na sliznicích, kde infekce začíná. Nakolik bude očkování bránit přenosům v populacích, nevíme. Studie teprve začínají. Předpokládáme, že se zpomalí. Podstatné ale je, aby lidé méně umírali a v tom pomůže.

Jak důležitá je rychlost, s jakou se provede? A stačí v zájmu té rychlosti jedna dávka místo dvou?

Očkování asi rozhoduje o životě a smrti lidí, kteří jsou v ohrožené skupině a ještě nebyli nemocní. Tedy každý den zpoždění může znamenat nějaký počet zbytečně nemocných nebo dokonce mrtvých. Jindy by to byla zpráva na titulku - dvacet mrtvých lidí a nebylo to nutné! Dvě vakcíny jsou účinnější a podle protokolu ale když vybíráte, zda jednu babičku zachránit dokonale nebo dvě méně dokonale? Hypotéza říká, že po jedné dávce bude trochu horší průběh, ale ne snad smrt dotyčného. Ale je to jen teorie, není to vyzkoušené studií. Britové tak ale postupují a mají více vakcín, než my. Stojí to za pozornost a zvážení.

V Česku, ale i v ostatních evropských zemích jsou stížnosti na pomalý průběh očkování v porovnání s Izraelem, Velkou Británii... Čím si to vysvětlujete?

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 14. 1. 2021)

44%
49%
hlasovalo: 15396 lidí
Tyto země se opravdu připravovaly mnoho měsíců, u nás přípravy nebyly zdaleka tak intenzivní. Vakcinologové řídili epidemii a neměli kapacitu na chystání očkování. Přípravy nebyly intenzivní ani jako v USA a v Německu - tam se více připravili, ale i tam to má daleko k dokonalosti. Je to extrémně těžký projekt - musí se opravdu na to spojit tisíce lidí. Chce to asi specialisty na velké projekty - je to jako řídit automobilku. Izrael a Británie mají tradičně vysokou vojenskou kulturu, světoznámě výkonný stát.

Jako mluvčí Koalice soukromých lékařů a prezident České stomatologické komory jste zaslal otevřený dopis premiéru Babišovi. Nabízíte v něm pomoc.

Některé věci se podařily, třeba naši lékaři byli zařazeni do přednostního očkování a někteří, zejména praktičtí lékaři pro děti a dorost, hodně očkují. Nejsme ale součástí přípravných týmů. Stát, který má vlastně málo úředníků, nedokáže pochopit, že máme velmi dokonalou strukturu v každém okrese i obci. Asi bychom byli schopni, kdybychom byli osloveni, to celé spolu s nemocnicemi zorganizovat velmi efektivně sami - asi jako když jsme za 4 hodiny rozdělili a rozvezli respirátory po celé ČR. Jen stomatologie je 9000 aktivních stomatologů s manažerským týmem v každém okrese.

Jak jsou na tom stomatologové, údajně nebyli původně zahrnuti v očkovací strategii do prioritní skupiny očkovaných, přičemž jsou v přímém kontaktu s pacienty. Prý jste o tom jednal s ministrem Blatným...

Ano, tak to bylo a změnili jsme to. Popravdě, k nejochotnějším a nejčastěji sloužícím lékařům patří řada velmi seniorních kolegů, totéž lze ale říci i o praktických lékařích. Nejde, aby umírali. A úplně stačí, když jsou karanténami i nemocí vyřazeni na týdny z práce - pacienty to velmi poškozuje. My jsme panu ministrovi nabídli lékaře na očkování. Je potřeba více spolupracovat. Ministerstvo je vlastně malý úřad a potřebuje desítky tisíc našich členů (soukromí lékaři) s jejich týmy (sestry, recepční atd.).

Je podle vás naše očkovací strategie v pořádku?

V prvních dnech byli nejčastěji očkováni lidé, najmě zdravotníci mezi 30. - 40. rokem věku. I zdravotníky bych očkoval tak, že nejrizikovější jako první a s nimi i nejohroženější nezdravotníci. Vidím proočkovaných spoustu lidí, kteří to skoro nepotřebují (mladí, silní, už po onemocnění covid). V Německu, když někdo „předběhne“, tresty jsou brutální - 100.000 euro nebo trestní stíhání.

Lidé mají strach - dali by cokoli za vakcínu. Musí to mít jasný systém a průhlednost - lidé musí věřit, že přednost mají ti nejohroženější - jako v Británii. Pak se s tím srovnají a vše probíhá hladce. Tady se hodně mluví o nutnosti donutit 60-70 % jít na očkování. Teď je ale potřebné zachránit ohrožené - plošná proočkovanost je bod dvě a nastane někdy na podzim - pak má smysl dělat i reklamu.

Stále je dost odpůrců očkování. Je dobře zvládnutá informační kampaň? Nebo je to jedno a zatvrzelce a zabedněnce nepřesvědčí nic?

Anketa

Vadí vám tempo očkování v ČR?

hlasovalo: 13424 lidí
U nás je málo informativní. Obavy je třeba vysvětlovat, být otevřený. U nás se to hodně pojímá politicky - jsi proti, jsi nepřítel, zvážíme trest. A místo lékařů s argumenty se hledají reklamní agentury na spoty. Popravdě, to by si mohly zorganizovat prodejci vakcin a asi by to uměli lépe, než stát.

Objevily se informace, že se snad někde musí pacienti selektovat, komu pomohou a komu ne. Ohradil se proti tomu ministr zdravotnictví Blatný, Lukáš Pollert i vy. Jak to tedy je?

Pokud by to bylo, byl by to asi trestný čin zanedbání péče, ublížení na zdraví z nedbalosti. České zdravotnictví má velké rezervy. Pokud lokálně se nějaká nemocnice blíží své kapacitě (myslím skutečnou, nikoli jen vyhrazené oddělení), pak má včas požádat tým vedený profesorem Černým. Tahle republika je velmi malá - převést lidi není problém. Navíc jsou v nemocnicích stovky lehkých nebo bezpříznakových - pokud je někde problém, mohou jít na hotel či do nějaké izolace třeba v lázních. Nemocnice musejí mít motivaci pacienty nejenom přijímat, ale i včas propouštět.

Dlouhodobě nabádáte nepropadat panice a snažíte se přinášet spíše pozitivní zprávy. Máte nějakou?

Pro mě už je to tak nějak minulost. Covid se blíží promoření a konci, máme očkování. Docela by mě bavilo zařídit očkování, aby se to rychle provedlo. Mohlo se to dát privátním firmám, je to docela business, myslím, že to by byl fofr. Já už nejenomže vidím světlo na konci tunelu, ale z 90 % pracuji na tom, abychom se rychle vyhrabali z krize a ošetřili pacienty, neb máme zdržení a prodloužené objednací lhůty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…