Slzy, hrůza, pot? Unikly detaily z prvního setkání poslanců ANO, na které nastoupil Babiš

26.10.2017 10:30

ParlamentníListy.cz získaly od dvou zdrojů, které mají blízko k poslancům ANO, popis jejich úterního setkání ve Sněmovně. Že prý některé z nových tváří Andrej Babiš zkoušel, zjišťoval jejich kompetence. Ptal se a ptal. Podle našich zdrojů z toho někteří zástupci dolní komory Parlamentu neměli radost. Bylo to tak ve skutečnosti?

Slzy, hrůza, pot? Unikly detaily z prvního setkání poslanců ANO, na které nastoupil Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš přijímá gratulace k vítězství ve volbách

Položme na stůl fakta tak, jak jsme je získali. V tuto chvíli musíme říct, že informace přišly ze dvou konců republiky, i přesto zněly shodně. „Andrej Babiš nastoupil v úterý velice tvrdě na nový poslanecký klub. Jsou z něj prý úplně zesraní. Zkoušel je, každý musel zdůvodnit, proč si vybrali ten a ten výbor. Například poslanci z Ostravy vůbec nevěděli, která bije,“ uvedly naše dva zdroje. A skutečně je nutné zopakovat, že nezávisle na sobě. Jeden ve středu večer, druhý pak ve čtvrtek ráno. Mimochodem za ostravskou aglomeraci se v barvách ANO do Poslanecké sněmovny dostala hned desítka tváří. Například moderátor Aleš Juchelka (rozhovor ZDE) nebo zdravotní sestra Andrea Babišová. Známou tváří v regionu je pak zcela jistě hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Podle našich informací měl probíhat klub v dusné atmosféře, v nedostatku času, a jak jsme již uvedli, někteří poslanci z toho byli velmi zaskočení. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly některých Babišových zástupců, jestli to tak skutečně bylo. Tři poslanci, s nimiž jsme ve čtvrtek hovořili, informace nepotvrdili. Uvedli, že celková nálada klubu, který v úterý trval bezmála tři hodiny, byla velice vstřícná a přijatelná. Ani jeden z poslanců ovšem nechtěl hovořit pod svým jménem.

„Řešil se program, to ano. Řešili se i výbory. Ale že by Babiš někoho zkoušel, to ne,“ uvedl první z poslanců. Druhý pak myšlenku rozvedl. „Možná, že byli zaskočeni přístupem. Předseda Babiš některé kolegy znal, jiné ne. Bavili se tam o tom, jaký výbor je důležitý, což dokladovala celkem často paní profesorka Válková. Ta upozornila na různé směřování,“ připustil. Oba však shodně odmítali, že by Babiš jakkoli a kohokoli zkoušel. „Ptal se na ten, který výbor. Ptal se, pokud o něho měl někdo zájem, jaké má znalosti, jaké má předpoklady. Doslova řekl, že chce, aby vše fungovalo a že se tomu bude věnovat mnohem víc, než jak tomu bylo doposud. Pokud z toho měl někdo špatný pocit, zkrátka není zvyklý,“ sdělil poslanec, který zahajuje své druhé volební období.

Podle všech tří zástupců v Parlamentu nedošlo na žádné osobní výtky, nedošlo na kritiku ani na spory. „Bylo to hodně konstruktivní, dlouhé, ale faktické. Babiš přišel o něco později, ale pak tam už byl. Měl jsem z něho dobrý pocit. Z toho, co říkal. To dávalo smysl. Možná to některé kolegy vyděsilo, ale je to jedině dobře. Pokud chce někdo řešit armádu, musí mít předpoklady. To se týká i jiných gescí. Ale nic zákeřného, že by se tam dělo, to rozhodně ne.“

Připomeňme, že poslanecký klub ANO nadále povede první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Členové nejsilnější sněmovní frakce ho podle informací ČTK zvolili na své první povolební schůzi. Klub ANO se po víkendových volbách rozrostl ze 47 na 78 poslanců. Faltýnkovo zvolení do čela frakce se očekávalo, případné vládní ambice neměl. V končícím volebním období vedl sněmovní zemědělský výbor a byl členem organizačního výboru.

Členové frakce volili také místopředsedy, kterých bude sedm.

A co vláda?

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš úspěšně sestavil vládu, která dostane důvěru?

82%
hlasovalo: 25405 lidí
Hrozba předčasných voleb visí nad politickými stranami jak Damoklův meč. De facto jedině pro šéfa hnutí ANO Andreje Babiše by to nemusela být pohroma, neboť si jako miliardář může dovolit další velkolepou kampaň. Píše o tom MF Dnes. Právě to, že si je Babiš vědom své převahy, mu může nahrávat při povolebním vyjednávání, při hře nervů. Zatím se situace kolem koalice nevyvíjí nijak, Babiš má za sebou první kolo vyjednávání a situace jasná není. Všichni, až na výjimky KSČM a SPD, dávají ruce od Babiše pryč, s komunisty a okamurovci nechce jít pro změnu on.

Ostatní strany by předčasné volby finančně neutáhly, nechal se slyšet jeden ze spolustraníků Andreje Babiše.

Místopředseda ANO Richard Brabec se v souvislosti s povolebním vyjednáváním pozastavil nad tím, že ODS nechce s hnutím ANO do vlády. „Skončili druzí, máme programový průnik a dokázali bychom sestavit většinu,“ zmínil. Závěrem MF Dnes dodává, že podle jejích informací část ANO začíná počítat s menšinovou vládou. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…