Snad ta muslimka nevykadí bombu. Všichni dnes máme strach, lidé se pořád rozhlížejí. Režisér Magnusek se podělil o dojmy z dnešního Rakouska a Německa

11.08.2016 9:31

ROZHOVOR „Nemyslím si, že by byli Češi xenofobní, ale mají mnohdy tendenci myslet prvoplánově v tom, že když k nám míří hlavně muslimové, že nás pak všichni pozabíjejí,“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz předseda Obce českých spisovatelů a také zastupitel v Náchodě Tomáš Magnusek, který je hlavně znám jako filmový režisér. Magnusek zcela nedávno s rodinou navštívil vídeňský Prátr a byl prý překvapený tím, jak málo policistů v areálu potkal. „Policisté tam jen jednou prošli kolem nás, jinak jsem je neviděl,“ zmiňuje režisér a také vysvětluje, proč by volil Trumpa, kdyby byl Američanem.

Snad ta muslimka nevykadí bombu. Všichni dnes máme strach, lidé se pořád rozhlížejí. Režisér Magnusek se podělil o dojmy z dnešního Rakouska a Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Magnusek

Pane režisére, také máte někdy pocit, že přestože se média imigrační krizí zabývají skoro každý den, tak se lidé stále bojí hovořit o tomto problému pro veřejnost na rovinu?

Většinou se bojí lidé, kteří jsou nezávislí a nechtějí si to s někým rozházet. Anebo stále mají strach o svou rodinu. Každý v této době máme strach. Já jsem teď s rodinou byl ve Vídni, byli jsme se podívat v Prátru a všiml jsem si tam jedné věci – že se člověk kolem sebe více rozhlíží. A přestože vidí muslimy, kteří za nic nemohou, přesto má strach, aby s nimi nenastoupil do jedné várky tamního ruského kola, neboť člověku běží hlavou, zda nemají u sebe nějakou bombu. Je fakt, že se těm všem teroristickým skupinám povedla jedna věc – nahnat a zasít do lidí strach. Proto se kolem sebe rozhlížíme více, nežli tomu bývávalo dříve.

Často chodím centrem Prahy a vidím tam mnoho cizinců a mezi nimi i hodně Arabů. Předpokládám, že je to ve Vídni stejné, a dost možná je tam cizinců ještě větší množství. Všímal jste si tam toho?

Ano. Není to ale jejich vina, oni za to nemohou. Je to propagandou, médii, ale především samotná situace nás do tohoto stavu dovedla. Viděl jsem i na jiných lidech, jak se koukají, kdo jde kolem nich, koho mají za zády apod. Překvapilo mne, že si tohoto stavu všímají i děti.

Zvláště v Prátru. Je to tam více hlídané?

Ne, vůbec ne. Policisté tam jen jednou prošli kolem nás, jinak jsem je tam neviděl. Že by tam stáli těžkooděnci, nebo jinak vyzbrojení policisté či vojáci, tak to ne.

I přes všechny útoky, kdy jsou mezi pachateli i migranti, mnozí politici stále tvrdí, že nemůžeme hledat přímou souvislost s migrační krizí. Dost často se také říká, že útočníci jsou psychicky nemocní. Co o tom soudíte?

To je tak složité! Kdyby ale člověk měl k tomu objektivně cokoliv sdělit, tak by u těch útoků musel být osobně, což nejde a určitě to ani nikdo z nás nechce. Nedokážu však jednoznačně říct, že ti, co to tvrdí, jsou úplně mimo. Pravda se sice časem ukáže, ovšem je také nesporné, že se politici dost často snaží pravdu i témata zjemňovat. Kolik z nich chodí do terénu, že může k tomu cokoliv říct? Kolik oblastí, kde se imigranti shlukují, doopravdy navštívila třeba německá kancléřka Merkelová a to ještě bez těch všech svých poradců, jenom s bodyguardy? Šla do některých bavorských německých měst? Navštívila některé rodiny, aby se jich otázala, zda se imigrantů bojí?

Moje teta, která žije v Německu, nám popisovala, jak to tam funguje. Já jsem se jí tázal, zda klepají na dveře, že chtějí jídlo, ale ona říkala, že to dělají jen Rumuni. Teta nám ale vyprávěla jiné věci a my jsme jí na to říkali, že to všechno musejí říct své kancléřce. Prý se k ní nedostanou, běžní lidé nemají možnost si s ní popovídat. Ovšem někteří tamní regionální politici už prý lidem nedokáží dál lhát, neboť by byli před národem za ty největší blbce. A protože jsou závislí politicky a potažmo i ekonomicky na regionech, začínají docela hlasitě křičet.

Protože evropští politici včetně některých představitelů české vlády řadu měsíců přesvědčují občany, že migrační vlna zvláště na srbsko-maďarské hraniční linii již odezněla, ParlamentníListy.cz na místě zjišťovaly, zda je to pravda. Platí však opak. Migranti stále přicházejí a kolem hranic se jich soustřeďují až tisíce – někteří z nich na tomto místě údajně setrvávají i po několik měsíců...

A nafotili jste to?

Ano.

Tak to je dobře, protože potřebujeme nezávislá média, která nebudou vykládat o tom, co se děje, jen na objednávku. Když v těch místech člověk v reálu je, tak to má pak tu největší váhu a největší vypovídací schopnost. Ostatně lidi si různé záběry a různá fota přeposílají po sítích, takže jsou informováni a nejsou tak hloupí, jak si řada politiků myslí. Ale každý člověk, který má v sobě kus srdce, tak ty lidi lituje, to je samozřejmé. Když pak vidíte ty záběry maminek s dětmi, tak se pak tážete: Bože můj, co s nimi bude? Nejsou tam totiž jenom ti mladí kluci, jak se všude píše... ovšem na druhou stranu jsou ty lidi na srbsko-maďarských hranicích v bezpečí, nemůže jim tam už nikdo nic udělat. Ať se tam za peníze humanitárních organizací, kam posíláme mnohdy peníze i my, postaví nějaké velké humanitární centrum... Já vím, že tohle je spíše utopie, ale vždyť Evropa je všechny nemůže absorbovat!

Novinář Pavel Novotný v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že „čecháčkové“ jsou xenofobní a homofobní banda zaprděnců. Co se týče problému s migranty, pak má v tomto pravdu podle něj pouze tzv. pražská kavárna. Novotný totiž má názor, že je třeba přijmout všechny muslimy. Co si o takových názorech myslíte?

Pavla Novotného i jeho tátu Petra znám osobně, ovšem nemyslím si, že by byli Češi xenofobní. Ale mají mnohdy tendenci myslet prvoplánově v tom, že když k nám míří hlavně muslimové, že nás pak všichni pozabíjejí. To ovšem není pravda, všichni muslimové nejsou blázni! Ovšem ne zdaleka všichni lidé dokáží myslet v kontextu. Já osobně nejsem žádný posera, ale mám regulérně strach a chci se zároveň přesvědčit o tom, že je to tak, jak to média sdělují, anebo, že je to úplně jinak. Proto dost často pátrám po dalších informacích.

Jenže každý to tak nemá srovnané, mnoho lidí se nechce samo přesvědčovat, každý nechce přemýšlet. Rozhodně ani drtivá většina lidí nepojede na hranice, aby viděla na vlastní oči, jak to je. A proto je logické, že je většina odkázána jen na to, co jim média sdělí. Navíc dnes už média a i sami novináři jsou zkušenější, nežli tomu bylo na počátku, kdy neměli téměř žádné informace. Máme i větší povědomí o tom, co je to Islámský stát a kdo ho představuje, dříve tomu tak nebývalo. Přesto – když si lidé sami nevyhledají další zprávy a dívají se jen tu a tam na jeden televizní kanál, tak je pak logické, že mají strach a že když potkají na ulici čtyři muslimky, že si představí, jak si sednou a vykadí bombu...

Domníváte se, že se pachatelé útoků vzájemně inspirují ?

Hodně muslimů chování některých útočníků odsuzuje, ale bohužel to odsuzují dost potichu. Teď jsem viděl billboardy: „Islámský státe, jsi trapný!“ To se mi líbí a vzbuzuje to ve mně pocit, že se alespoň něco začíná dít. Dosud mi přišlo, že je muslimům jedno, co se děje.

Ony billboardy jste viděl v Česku nebo v Rakousku?

Ti muslimové začali dělat vlastní kampaň proti Islámskému státu a objevilo se to nejprve ve Spojených státech – třeba v americkém Chicagu – a pak se to šířilo přes sociální sítě. Zda je takováto kampaň i u nás, tak to nevím. Je to ale dobrá kampaň, protože lidi musí vědět, že ty útoky vadí i samotným muslimům. Když totiž dojde k nějakým konfliktům, tak se pak většina mstí na všech muslimech, tedy nejenom na těch, kteří jsou teroristé.

Již několikrát jste zmínil média. Kdybychom se zamysleli nad stavem tištěných médií v ČR... Tabulky signalizují propad nákladu a mediální teoretici naříkají nad tím, jak si média parcelují oligarchové. Je to vskutku tak zlé? Nabízejí noviny kvalitní zpravodajství anebo jsou to momentálně takzvaná alternativní média, zejména internet, kdo nabízí lepší a ucelenější produkt?

Nevím, zda kvalitnější, ale rozhodně si myslím, že elektronický mediální svět toho nabízí pro čtenáře víc. Také je více využívaný, vidím to i na svém okolí. I já se během dne podívám tak na čtyři servery, tam si přečtu, co je nového, a pak jdu spát. Dnes máte na internetu dokonce i BBC, CNN, u nás pak třeba vaše ParlamentníListy.cz nebo blog nějakého politika anebo názorového ultraradikála. Internet je rozhodně rozmanitější, komplexnější, zatímco v televizi člověk dostane minimum informací z toho, co by se měl dozvědět.

Mediální odborníci, kteří publikují na našem serveru ParlamentníListy.cz, hořekují poměrně často nad zpravodajstvím České televize. Co vy? Co si tak zpravidla pouštíte, když se něco děje?

Koukám se na všechny tři hlavní televize, tedy jak na Českou, na Primu i na Novu. Oni navíc mají své zpravodajství šikovně uděláno, takže se postupně chvilku můžete podívat na každou stanici. Takto by asi měl postupovat každý člověk a teprve poté se podívat na tzv. alternativní média a na základě uceleného celku pak posuzovat a přemýšlet. Totiž když má někdo informace jen z jednoho zdroje, tak si pak snadno může myslet, že nám každá ženská v šátku uřízne hlavu. I z toho vznikají tendence myslet si o národu, že jsme xenofobní.

Myslíte si, že se zvláště Česká televize ve svém informování již zlepšila, že už nevypouští jen prázdné floskule od politicky korektních politiků?

Zlepšení ČT bych si moc přál. Osobně koukám na řadu jejích pořadů a líbí se mi třeba, že dává prostor i představitelům malých politických stran v pořadu Politické spektrum. Když je tam zdatný řečník, tak na sebe dokáže upoutat pozornost a lidi si ho pak snadněji vygooglují. S tím dalším počtem příznivců se přece jen lépe pracuje. Když zemřel Mandela, tak jsem se však díval převážně jen na Českou televizi, neboť tam nabízejí ucelenější encyklopedické informace, které za života člověk vypouští a zapomíná.

Kdo z českých novinářů vás dokázal v posledním roce zaujmout? Je to třeba Václav Moravec, Alexandr Mitrofanov, Jaroslav Plesl, Jan Pokorný, Josef Klíma či Sabina Slonková?

Nemám na nikoho vyhraněný názor, ale mnoho z nich rád čtu a posuzuji navzájem jejich názory. Mám ale velmi rád články a názory Benjamina Kurase. Čiší z nich to, že ten člověk pochopil, že jeho slova nemusí chápat pouze pražská kavárna. On podle mne své názory předkládá tak, že to pochopí každý.

Na závěr ještě jednu trochu potměšilou otázku. Blíží se prezidentské volby v USA. Kdybyste tam žil, koho byste volil? Trumpa nebo Clintonovou?

Teď jsem celý měsíc točil spolu s jedním mým kamarádem, který v USA dlouhodobě žil respektive žije. A on mi vysvětlil, proč by volil Trumpa. Protože to, co si drtivá většina tamních lidí myslí, tak on říká nahlas. Já osobně bych ale také zřejmě volil Trumpa, protože Hillary Clintonová představuje stejný způsob politiky, který tam byl doteď. Trump nabízí něco jiného, i když těžko říct, zda je to dobře, nebo špatně, těžko říct, kolik spojenců by v takovém případě Amerika získala a kolik by ztratila. Ale je to rozhodně změna, nechť ji Američané zkusí a uvidíme, co jim to přinese. To ale zdaleka neznamená, že bych souhlasil se vším, co Trump říká a jak se chová. Už se těším, jak to tam dopadne...

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…