Snižme byrokracii, apeluje kandidát do sněmovny John (KDU-ČSL)

23.06.2017 15:32

Stát často zbytečně zasahuje do života veřejnoprávním korporacím, ale i jednotlivcům, a zbytečně si tím na sebe bere břemeno zodpovědnosti, kterou však nezvládá. Viz například oblast sociální podpory, míní starosta Zábřehu František John (KDU-ČSL). Co navrhuje? A jak vnímá koalici STAN a KDU-ČSL? Zhodnotil také účast lidovců ve vládě a vyjádřil se k řadě aktuálních i dlouhodobějších problémů města.

Snižme byrokracii, apeluje kandidát do sněmovny John (KDU-ČSL)
Foto: Archiv starosty
Popisek: Starosta Zábřehu RNDr. Mgr. John František, Ph.D.

Patříte mezi úspěšné regionální politiky. Podpoříte i letos lidovce ve sněmovních volbách?

Určitě podpořím, a to i svou účastí na kandidátní listině.

Co byste chtěl jako poslanec změnit?

Život ve městech a obcích, správa věcí veřejných na komunální úrovni jsou značnou měrou určovány právními předpisy, které plodí parlament a ministerstva. Řadu zákonů snad ani nepřečetl někdo, kdo má praktickou zkušenost s chodem komunální politiky a dovede předjímat, jaký budou mít dopad. A právě na tuto sféru jsem připraven se zaměřit. Časté případy korupce na ministerstvech či v řídicích orgánech operačních programů jsou dalším z mých argumentů pro snížení současného přebujelého systému přerozdělování veřejných rozpočtů – jsem pro řadu dotačních titulů zrušit a prostředky přímo navýšit rozpočty obcí. Tím se omezí i zbytečné finanční toky, které také něco stojí a vytvářejí zbytečná rizika. Municipality navíc hospodaří mnohem lépe než stát a mají mnohem lepší představy o potřebách svého rozvoje než poskytovatelé dotací. Je to uplatnění principu subsidiarity. Co se dá řešit na nižší (místní) úrovni, má být na místní úrovni řešeno. Stát často zbytečně zasahuje do života veřejnoprávním korporacím, ale i jednotlivcům, a zbytečně si tím na sebe bere břemeno zodpovědnosti, kterou však nezvládá. Viz například oblast sociální podpory. Chci otevřít téma ekologické daňové reformy spočívající v menším zdanění lidské práce a větším zdanění energií, systém je z hlediska státních daňových příjmů daňově neutrální, a přitom je schopen přinést větší zaměstnanost spolu s větším šetřením zdrojů – a opět bez zbytečného a zneužitelného přerozdělování. Pokud to s budoucností a stabilitou naší země myslíme vážně, měly by se vést aktivní kroky k odstranění diskriminace rodin s dětmi a více bychom měli investovat do současné mladé generace. Je to opravdu hodně témat.

Při jednom z našich rozhovorů jste mi řekl, že je otázka, kde až jsou v naší společnosti limity volebního výsledku KDU-ČSL a s tím i role strany v politickém systému. Jak by dnes zněla vaše odpověď? A jak v tomto kontextu vnímáte koalici se STAN? Není pro lidovce příliš velkým rizikem?

Tato koalice na celostátní úrovni určitě výrazně posunula maximálně dosažitelný volební výsledek, zkušenosti s tím jsou přece z doby Čtyřkoalice, která splnila roli být silnou alternativou proti mocenskému sjednocení dvou tehdejších silných hráčů na politické scéně. A takovouto potřebou i alternativou je dnes koalice KDU-ČSL a STAN.

Vstupu lidovců do vlády jste nebyl zcela nakloněn. Jak byste jejich roli v ní zhodnotil? 

Jsem rád, že si KDU-ČSL uvědomila všechna rizika své účasti ve vládě a díky tomu s nimi dovedla pracovat a maximálně je eliminovat. Ke konfliktům zbývajících dvou koaličních subjektů se lidovci snaží stavět nestranně, působí tím jako seriózní subjekt. Na můj vkus ale někdy až příliš.

Jaké jsou vaše dojmy z celostátního sjezdu lidovců?

Máme zkušenosti, vizi a elán, máme co nabídnout.

Kritický jste od počátku k hnutí ANO, které vnímáte jako pokračování podnikatelských aktivit jejího zakladatele. Právě tyto aktivity také vyvolávají řadu pochybností a způsobily odvolání Babiše. Zdá se však, že voličům to nevadí. Čím si to vysvětlujete?

Považuji to za paradoxní. Že ANO přebírá elektorát ČSSD a KSČM (podívejme se na krajské volby), pro to se hledá složité vysvětlení. Určitě to bude i tím, že voliči ztrácejí důvěru v tradiční politické subjekty a někdo jim dal další naději.

Jak již bylo naznačeno v úvodu, patříte mezi dlouholeté komunální politiky. Dokonce se vám jako prvnímu v novodobé historii města podařilo obhájit mandát starosty. V čele radnice jste tak sedmým rokem, což je pro mnohé šťastné číslo. Je to případ Zábřeha? Je z hlediska rozvoje města letošní rok něčím výjimečný?

Realizujeme celou řadu projektových úkolů, díky uvážlivému hospodaření v minulých letech na ně máme finanční prostředky i projektovou připravenost. Po gigantickém projektu rekonstrukce kanalizace v objemu třičtvrtě miliardy, na kterou se čekalo desítky let, pokračujeme v investicích do infrastruktury, komunikací a chodníků, veřejných prostranství. Pro rozvoj města je důležité nastavit správné tempo investic, což se nám podařilo. Před mým nástupem do funkce byla infrastruktura dlouhodobě podfinancovaná, nedávaly se do ní potřebné prostředky na obnovu a město se nemodernizovalo, tím pádem se vybydlovalo a zastarávalo. Velkou letošní investicí je rekonstrukce venkovního bazénu v areálu koupaliště, radost mám i z nového sportovního hřiště u jedné ze základních škol, prvního v pořadí. V soutěžích na zhotovitele se nám obecně daří dosahovat příznivých cen, což je také skvělé. V letošním roce se taky intenzivněji zaměřujeme na zeleň ve městě, chceme, aby více rozkvetlo, realizujeme výsadby.

Co byste rád ještě stihl do konce volebního období, jaký je váš největší cíl?

Rytmus práce na městě nemám nastavený podle začátků a konců volebních období, myslím a pracuji více kontinuálně, s dlouhodobější vizí. Na příští rok toho máme více, z akcí, kde bude záležet na úspěchu města při dotačních řízeních, bych rád viděl hotovou cyklostezku do Leštiny, nový atletický stadion a nové parkoviště u nádraží. U řady projektů považuji za velký úspěch již hotovou projektovou připravenost včetně zajištění pozemků, tady máme například vykoupené pozemky pro cyklostezku do Postřelmova. Zvláště u liniových staveb bývají projekční práce záležitostí na více let než potom vlastní stavba. Nově otevřenou a chystanou investicí je například sportovní hala, kterou si Zábřeh zaslouží, zatím jsme ve fázi vyhledávací studie a hledáme možnosti financování.

Jak to vypadá s vaším záměrem vybudovat ve městě dům s pečovatelskou službou?

Máme vybrané místo a projektanta. Půjde o novostavbu na místě bývalé obecné školy v Krumpachu.

Častým problémem bývá zajištění dostatku ubytovacích služeb pro seniory a celkově financování sociální oblasti. Jak byste hodnotil situaci v Zábřehu?

Do budoucna to bude problém ještě větší s tím, jak populace stárne. Současný dům s pečovatelskou službou má velký převis zájemců. Základní směr je vybudovat menší byty v seniorskému životu uzpůsobenému objektu, které by byly z hlediska nákladovosti pro seniory příznivější, současně bezbariérové, aby byly uzpůsobeny na s věkem zhoršující se mobilitu. Nepostradatelnou roli v systému hrají terénní sociální služby domácí péče, které zajišťuje s příspěvkem města Charita. Možnost prožít krásné stáří a dožít v kruhu rodiny, v domácím prostředí považuji za naprosto ideální, základní nastavení.

Znáte již termín rekonstrukce náměstí Osvobození? Proč příprava projektu trvá tak dlouho?

K rekonstrukci přistupujeme zodpovědně, pokud to má být koncepční změna, vyžaduje nejen projektovou přípravu, ale i komunikaci se zainteresovanými subjekty. Po architektonické soutěži a prezentaci jejich výsledků jsme nechali zpracovat sociologickou studii, která odpovídá tomu, jak by se změnila zákaznická preference obchodů a služeb v případě vzniku pěší zóny. Teoreticky nám vyšlo, že by regulací dopravy obchody o své zákazníky nepřišly, místo by bylo atraktivnější a posílily by se pobytové funkce. Nyní necháváme vítězný návrh dopracovat o připomínky z projednání, výběr cílové podoby nás ale ještě čeká.

Domníváte se, že je v Zábřehu dostatek zeleně a míst k odpočinku či relaxaci v klidném prostředí mimo ruch centra města?

Kromě historického zeleného bohatství v podobě parků, které jsme v minulých letech zrevitalizovali, zakládáme zcela nový park poblíž historického centra města, Knížecí sady. Zeleň je ale i v bližším a širším okolí města, které je obklopeno lesy, za velký přínos považuji řeku Moravskou Sázavu, jejíž břehy daly městu i jméno. Do budoucna se chceme zaměřit na prostupnost krajiny a její vzhled, nabízí se realizovat opatření navržená z komplexních pozemkových úprav, kterými budou například komunikace s alejemi využitelné cyklisty. Také atraktivní cyklostezku na opuštěném železničním náspu v klidném údolí Moravské Sázavy chceme propojit s městem.

Podařilo se vám dosáhnout řešení s firmou Wanemi kvůli nové papírně, kterou chce společnost postavit a město ji tvrdošíjně odmítá? Případně schyluje se k ukončení sporů? Přece jen se vlečou již roky.

Od prvních usnesení zastupitelstva je to přes deset let, pro město je to každopádně nepříjemná situace. Sporným prodejem je znemožněné využití pozemků města v průmyslové zóně, o které bychom měli vážné zájemce. Smírné řešení bych uvítal, nicméně i město má podmínky, za kterých by bylo možné. Musíme učinit zadost povinnosti zastupitelů řádně hospodařit s veřejnými prostředky a každopádně respektovat výsledek referenda, kterým lidé prodej pozemků společnosti v roce 2013 odmítli. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…