Sobotka je absolutně mimo, zoufá si satirička Bubílková. To když spustil Klaus nebo Zeman...

15.03.2014 12:44

ROZHOVOR Politici, dávejte si pozor, vaše kontroverzní rozhodnutí, nepovedené výroky i vy sami se zase mohou stát vděčným terčem zábavy v novém politicko-satirickém pořadu Bubu show v začínající televizi Regina. Jednou z jeho tváří se totiž stala známá moderátorka Zuzana Bubílková. „Politici jsou zvláštní kasta a z pohledu lidí politika nebude dobrá nikdy,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Sobotka je absolutně mimo, zoufá si satirička Bubílková. To když spustil Klaus nebo Zeman...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí
Není česká politika spíš k pláči?

Politika všude na světě je stejná, podívejte se, co se děje v Americe, na Krymu, v Rusku, prostě všude. V Americe v jedné talk show moderátor prohlásil, že Amerika začala bojovat proti úniku informací a začali tím, že zašili Obamovi pusu. Je to všude na světě stejné, politici jsou zvláštní kasta. A je fakt , že z pohledu lidí ta politika nebude dobrá nikdy. Ale na druhou stranu je politika hrozně složitá záležitost, lidi si myslí, že to může dělat každý, ale není to pravda. Na to musíte mít určité schopnosti, určité penzum vědomostí, jde i o složitou manažerskou práci, musíte se v určitých chvílích rozhodovat, co upřednostníte, kam dáte peníze, kam pošlete vojsko. Takže to není zase tak lehké.

Můžete prozradit, koho si teď ve svých pořadech berete na mušku?

Všechny, podle událostí. Samozřejmě se nejdříve budeme věnovat představování nové vlády, třeba tomu, že všechny kandidáty, proti kterým měl prezident Miloš Zeman výhrady, nakonec jmenoval. Budeme se také věnovat šéfovi hnutí ANO a ministrovi financí Andreji Babišovi.

Kdo je v současné době nejvděčnějším terčem satiry?

Vedou asi tak tři osobnosti – Miroslav Kalousek, Miloš Zeman a Andrej Babiš. Docela nadějně se jevil ze začátku pan Stropnický, ale ten se do své role natolik vpravil, že v našich pořadech asi moc nebude.

Když si vzpomenete na své pořady v minulosti, kdo se v nich objevoval nejčastěji?

Myslím, že to byli pánové Václav Klaus a Miloš Zeman. A pak ti, kteří udělali nějaký průšvih.  Myslím, že Klaus už je mimo, takže už nemá smysl se do něj trefovat. Vděčný byl i Jiří Paroubek, ale ten už také v politice není vidět, výrazný byl David Rath. Vypadá to, že ty nejvděčnější postavy pro satiru už v politice nejsou. Ale vynořily se nové.

Kdo zůstává stálicí?

Stálice je Miloš Zeman a také Miroslav Kalousek, který už je v politice také dlouho. My si to tolik neuvědomujeme, ale ono se to v politice hodně obměnilo, takže není pravda, že jsou tam stále stejní lidé. Zajímavá figurka pro satiru byl jednu dobu i Petr Nečas, a zase je, teď znovu ožil s paní Nagyovou. Vděčná skupinka lidí byli také véčkaři. Teď mne pobavilo, že Michal Babák a Otto Chaloupka založili novou stranu Republika, s kterou chtějí jít do senátních voleb. Možná si i já založím stranu venčitelů psů a půjdu do voleb s volebním heslem Volte zástupce netupce. To by možná zabralo.

Co nejvíc diváci oceňovali?

Lidi milovali trefování do Klause, od prvního do posledního dílu, on se také dobře parodoval a napodoboval. Opravdu, Klaus se Zemanem byli vždycky nejoblíbenější. Nejhorší pro satirický pořad jsou ti, kteří se výrazně neprojevují. Co můžete říci o takovém Bohuslavu Sobotkovi? Z pohledu satirika je to politik bez chuti a zápachu. Přijde, něco řekne, a vy ani nevíte co. Ne, že by to udělal špatně, ale vy si to ani nezapamatujete, je to takový nezapamatovatelný politik. Netvrdím, že je špatný politik, ale z pohledu nějakého výrazu a charisma je absolutně mimo.

Takže ti bezvýrazní politici bez šťávy jsou pro satiru nepoužitelní?

Diváci ani nevědí, co takoví lidé kde řekli. Ale když něco zahučí Kalousek nebo Zeman, lidi to pobaví nebo rozčílí, mají k těmto politikům buď kladný nebo záporný vztah. Ale ti, kteří vás ani nerozčílí, ani nepobaví, ani je nemilujete, jsou vám prostě lhostejní, s těmi to je těžké.

Prezidenti, premiéři, ale i šéfové stran byli většinou výraznými osobnostmi, které vyvolávaly nějaké emoce, ať už Miloš Zeman, Václav Klaus, Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek nebo Karel Schwarzenberg. Pak je to pro satirika těžké, když se do čela vlády dostane tak málo charismatický a neuchopitelný Bohuslav Sobotka.

Třeba i Vít Bárta a Radek John byli uchopitelní. Nebo Jana Bobošíková. Ale máte lidi, kteří jsou jako politici slušní, ale nepříliš výrazní. Ničím vás nezaujmou. K takovým patřili i Vladimír Špidla, Petr Nečas nebo dnes předseda ODS Petr Fiala, ten je totálně neuchopitelný. Je nezajímavý i tím, že ODS má pár procent podpory. Ale extra výrazný není ani šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Karel Schwarzenberg je sice výrazný, ale už je mimo pozornost, protože je v opozici. A kromě Kalouska se v podstatě nikdo v opozici neprosazuje, ostatní jakoby nikoho nezajímají. Využít pro satiru se příliš nedala ani paní Miroslava Němcová. Ne, že by se jí dalo něco vytknout, ale lidé k ní také neměli nějaký velký vztah. Nevím, čím to je, některý politik v lidech vyvolává emoce, ať už pozitivní nebo negativní, a některý ne, i když je jako politik dobrý. Nevím, co je lepší z pohledu voliče, já se na to dívám z pozice satirika, a to je úplně něco jiného. Možná synonymem slušného člověka je takováto neuchopitelnost, nevím. Ale když působíte na lidi tak, že začnete někoho prudit nebo naopak bavit, můžete jít do veřejného prostoru. Ale musíte se smířit s tím, že u části lidí vyvoláváte negativní a u části pozitivní reakce. Kdo chce být přijatelný pro všechny, musí být bez chuti a zápachu, prostě bezvýrazný.

Nemrzí vás, že v době, kdy padala vláda Petra Nečase, prezident Miloš Zeman si najmenoval svůj kabinet, po předčasných volbách se snažilo pár sociálních demokratů svrhnout Sobotku a veřejně lhali celému národu, vznikala nová vláda, což byly pro satirika doslova žně, jste zrovna neměla v žádné z televizí svůj satirický pořad?

Začalo to tím, že jsem odešla z Barrandova a nechala si opravit kloub. To vypadnete z provozu na čtyři měsíce a naskočit někam v mém věku po takové době není jednoduché. Sice jsem dostávala nějaké nabídky, ale ukázalo se, že to nebylo to, co jsem od toho očekávala. Takže jsem procházela mediálními sférami, ale v té době o politickou satiru ani nebyl zájem. A on o ni není v médiích velký zájem ani dnes, každý sice mluví, že něco by chtěli, ale ani vlastně nevědí co. Velké televize nechtějí politickou satiru, mám pocit, že jim jde o to, aby se národ bavil a neměl žádné myšlenky. Už je to v podstatě takové vymývání mozků. Lidi by chtěli nové scénky, s novými herci, napsané, naučené scénky, kde by se zasmáli, ale s tím dnes neprorazíte, televize o to nemají zájem. Je to pro ně starý styl. Všechny televize se dnes zaměřují hlavně na mladé lidi, ti podle nich scénky nechtějí, takže to jde systémem Partička apod. Ale to je pořád improvizace, kterou nikdy na fleku nevypointujete. Mám pocit, že se v takových problémech plácá televizní zábava na celém světě. Co tady máte? Pořád nějaké Hlasy, X Factory, reality show.

Bude se Bubu show na Regině lišit od Vašich předchozích pořadů, třeba toho nejznámějšího S politiky netančím?

Hledáme formu, ale já jsem já, takže lidi uvidí, co znali a co měli rádi. Televize, kterou napůl vlastní léčitel Jan Saavedra a kartářka Ivana Regina Kupcová-Sádlová, má být pohodovou televizí, nebude vysílat žádné krváky ani bulvár, kde se vytahuje, kdo na koho plivl. Bude tam hodně povídání se zajímavými lidmi. Vysílá od začátku března, zatím probíhá zkušební provoz, nabíhají nové pořady.

Budete v show vystupovat sama nebo máte nějakého kolegu jako většinou v minulosti?

Spolupracuje se mnou písničkář Pavel Puta ze skupiny Josefa Klímy Na vlastní uši band. Děláme si legraci z politiků a politiky nejen slovem, ale i písničkami, máme i diskotéky. To se lidem líbí.

Budete si zvát do svého pořadu také samotné politiky?

Uvažujeme o tom, ale ještě jsme k tomu nepřistoupili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…