Sobotka z ODS: Zeman stárne a ukazuje pravou tvář. Byl vždy svérázný, ale jeho chování se zhoršuje

06.11.2014 12:05

ROZHOVOR „Považuji to za vrchol neslušnosti k občanům této země i k prezidentskému úřadu. Prezident by měl být gentleman. I ten může mluvit sprostě, ale jen v privátu," okomentoval vulgární výroky prezidenta Zemana v rozhlasových Hovorech z Lán místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Všímá si i jeho vyjádření o Číně, že se od ní budeme učit o stabilitě společnosti. „Trošku zapomněl na tisíce popravených každý rok, plné kriminály a že je to tam o jiném systému, než je parlamentní demokracie u nás," upozornil.

Sobotka z ODS: Zeman stárne a ukazuje pravou tvář. Byl vždy svérázný, ale jeho chování se zhoršuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Proč prezident Zeman použil své vulgární výroky v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán? Myslí si, že si tím zvyšuje popularitu u svých plebejských voličů? Dokonce jsem zaslechl názor, že tím startuje prezidentskou kampaň na druhé volební období. Nebo chce jen naštvat pražskou kavárnu?

Je to jenom o spekulaci. Položte tuto otázku Miloši Zemanovi, který se nebude nikomu omlouvat za své výroky. Osobně to považuji za vrchol neslušnosti k občanům této země i k prezidentskému úřadu. Prezident by měl být gentleman. I ten může mluvit sprostě, ale jen v privátu.

Neodvádí prezident pozornost od důležitějších věcí - z Číny, kde se podle kritiků choval až příliš servilně k místním soudruhům - přiletěl soukromým letadlem PPF?

Možné je všechno. Jsou věci, které nechápu. Začnu Čínou - že se od ní podle Zemana budeme učit o stabilitě společnosti. Trošku zapomněl na tisíce popravených každý rok, plné kriminály, a že je to tam o jiném systému, než je parlamentní demokracie u nás. Přílet soukromým letadlem je něco neskutečného. A pak slavnostní večer 28. října, kdy vyznamenával kromě skutečných hrdinů, ke kterým mám úctu, také svoji partičku. Z nichž jeden přijde v mikině. V podstatě i tento největší svátek České republiky degradoval opravdu hodně hluboko.

Jak je toto jeho chování škodlivé pro společnost? Co třeba mají říkat učitelé dětem, když takhle mluví pan prezident?

Politici jsou obrazem společnosti. Měla by mít v nich příklad. A prezident je nejvýše zvoleným ústavním činitelem. Takže teď si někdo může říci - když takhle mluví prezident, proč bych nemohl někomu dát lahví do hlavy a mluvit ještě hůř. Je to nesmírně špatný příklad, který předvedl prezident v nedělních Hovorech z Lán.

Vy znáte Miloše Zemana dlouho. Měl vždycky sklony k hulvátství, nebo se tento jeho charakterový rys zhoršuje?

Že byl vždycky diplomaticky řečeno svérázný - to je pravda. Ale jeho poslední kroky jsou prapodivné a jeho chování se zhoršuje. Nevím, co si o tom myslet jiného, než že už neudrží diplomatickou tvář. Což se někdy ve vyšším věku stává.

Nejsou prezidenti tak trochu odsouzeni k tomu, že postupně ztratí alespoň částečně kontakt s realitou? V různé míře a v jiné formě se to stalo i jeho dvěma předchůdcům...

Nevím, jestli jde o ztrátu kontaktu s realitou. Každý máme nějak zakódovanou povahu a nějaké vychování. A pokud člověk je v plné síle, tak se snaží své negativní rysy povahy překrývat. S přibývajícím věkem tato ctnost bohužel mizí a odhaluje se nám povaha v plné nahotě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…