Sobotko, čti. Lídr jihočeské vzpoury říká, co teď bude dál

25.05.2017 12:05

ROZHOVOR „Myslím, že to bylo nešťastné. Toto rozhodnutí mělo zůstat na voličích,“ říká k vyškrtnutí bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z jihočeské kandidátky ČSSD starosta Jindřichova Hradce a jednička na krajské kandidátce Stanislav Mrvka. O tom, že by mohla na jihu Čech vzniknout nová strana, pokud by se Zimola na kandidátku nevrátil, jak se z některých zdrojů proslýchá, prý nic neví. „Přečetl jsem si o tom v novinách, vůbec nic o tom nevím,“ sdělil Mrvka. Pro ParlamentníListy.cz tipl i výsledek ČSSD v parlamentních volbách. „Já bych to viděl tak někde kolem patnácti procent,“ odhaduje starosta.

Sobotko, čti. Lídr jihočeské vzpoury říká, co teď bude dál
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

Co říkáte na vyškrtnutí bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z kandidátní listiny jihočeské ČSSD?

Myslím, že to bylo nešťastné. Že toto rozhodnutí mělo zůstat na voličích, a ne na orgánech strany.

Bylo to pro vás překvapení? Přece jen, Jiří Zimola něco takového v tisku vlastně avizoval…

No ano. Já jsem přece jen věřil tomu, že skutečně toto nebude řešeno v rámci pravidel volebního řádu, ale že se to nechá ta kandidátka tak, jak ji krajský výkonný výbor navrhl

Proč byl Jiří Zimola až na 22. místě kandidátky?

Tak to bylo na jeho přání. Když se sestavovala kandidátka, tak samozřejmě jako předseda krajského výkonného výboru by určitě byl někde vepředu. Nicméně požádal o umístění na poslední místo.

To bylo až potom, co se kolem něj strhla ona aféra?

Ano.

Co si myslíte o tom, co se kolem bývalého hejtmana Zimoly dělo, například v souvislosti s onou „chalupou“ a dalšími věcmi?

Samozřejmě nikdo tady není žádný absolutní prognostik. Nicméně bylo to nešťastné. On na rozdíl od jiných lidí dokázal přijmout politickou odpovědnost, odstoupil z funkce hejtmana a já si myslím, že se zachoval jako chlap.

To, co se kolem bývalého hejtmana dělo, poznamenalo to podle vás pohled voličů na jihočeskou ČSSD?

Tak určitě. Ale určitě rozhodně míň, než předpokládalo předsednictvo. Já si myslím, že právě to by měli posoudit voliči.

A vyřazení pana Zimoly z kandidátky podle vás poškodilo stranu, snížilo šance jihočeské ČSSD na úspěch v blížících se volbách?

Toto neumím přesně definovat. Samozřejmě to bude mít nějaký vývoj a ukáže se to až v říjnu.

V reakci na vyškrtnutí Zimoly se krajský výbor ČSSD  v neděli v Českých Budějovicích usnesl, že chce rozhodčí řízení. Podle vedení ČSSD nic takového ale v tomto případě není možné. Stanovy to podle nich neumožňují. Jak to tedy je?

A tak je to otázka výkladu. Samozřejmě je to zejména tady tohle nastavené na spory mezi osobou a orgánem. Ale nicméně ta aplikace by mohla být taková, jakou jsme navrhli my. Je to otázka jenom chtění a přístupu.

A máte nějaké nové informace, posunulo se to někam?

Krajský výkonný výbor uložil okresním výborům, aby to projednaly do pátku tohoto týdne. V pondělí je normální řádné zasedání krajského výkonného výboru, kde dojde k vyhodnocení stanovisek okresů a tam budou přijata nějaká usnesení.

Mám tomu rozumět tak, že ohledně komunikace s vedením ČSSD a s panem Sobotkou se v tomto směru zatím nic nezměnilo?

Nic se zatím nezměnilo.

V zákulisí ČSSD se mluví o tom, že pokud Zimola na kandidátce nebude, odstoupí i některá jiná zvučná jména. Je to pravda? A kdo by to byl?

Tak to já nemůžu vyloučit ani vyvrátit. To už je jen na rozhodnutí těch dotyčných osob. To už nemůže nikdo jiný za ně vyřešit.

Vy nevíte, kdo by to byl?

Ne.

Ale vy jste sám řekl, že vy byste to pravděpodobně udělal.

Já jsem řekl, že to nevylučuji.

Mluví se dokonce i o možném založení nové strany. Řekněte mi o tom něco, prosím.

K tomu vám nemohu říct vůbec nic, protože jsem si to přečetl v novinách a vůbec nic o tom nevím.

A dokážete si představit, že by se něco takového stalo? Podpořil byste to?

Nevím, já to neumím zatím technicky uchopit. Nechci se k tomu nějak vyjadřovat, protože o tom nevím nic bližšího.

Jak vidíte v současné době postavení a šance ČSSD? Půjdou za vámi voliči? A neptám se pouze na jižní Čechy ale na celorepublikovou situaci.

Tak já jsem byl přesvědčený, že v jižních Čechách dosáhneme opět nejlepšího výsledku. Samozřejmě tohle nás zcela určitě poškodilo a určitě ještě poškodí. A co se týká celkového výsledku, tak já bych se toho zase až tak nebál. Tak jak se budou blížit volby, tak si myslím, že nějakého rozumného výsledku bychom dosáhli. Nemyslím tím, že zvítězíme drtivým způsobem, ale přijatelným způsobem. Já bych to viděl tak někde kolem patnácti procent.

Říkáte, že tohle vás poškodilo. Tím myslíte vyřazení pana Zimoly z kandidátky, nebo celkově ta aféra kolem něj?

No tak ta aféra kolem něj, to si myslím, že už by nebylo tak zásadní, ale teď se to zbytečně rozvířilo. Myslím si, že to bylo nešťastné, a kdyby se to skutečně  nechalo na voličích, tak by se to ukázalo na podzim.

Někteří kritici mluví o tom, že právě premiér Sobotka je ten, který táhne stranu „ke dnu“. Jak to vidíte vy?

To nemohu posoudit ani vyloučit. Já jsem se ničeho takového nezúčastnil. To by byly ode mne jen dohady. Já jsem zvyklý posuzovat fakta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…