Sobotku chtějí poškodit, rozčílil se znovu Štěch. Okamurovi připomněl, jak u něj kdysi marně škemral

28.01.2014 18:21

ROZHOVOR Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) se v rozhovoru ParlamentníchListů.cz opětovně zastal stranického předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky. Podle Štěcha totiž média v těchto dnech zcela účelově vytahují na Sobotku „problém“ nejen s poslaneckými náhradami, ale i kauzu OKD, v níž má být Sobotka prověřován policií. „Dokud nebude venku něco konkrétního, tak tuto věc považuji za manipulaci s veřejností,“ řekl k tomu Štěch. A také zkritizoval Tomio Okamuru či Andreje Babiše.

Sobotku chtějí poškodit, rozčílil se znovu Štěch. Okamurovi připomněl, jak u něj kdysi marně škemral
Foto: Martin Vlček
Popisek: Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD)

Bohuslav Sobotka se premiérské funkce ujímá v době, kdy vrcholí vyšetřování miliardové škody při privatizaci dolů OKD. Policie podle médií má prověřovat i roli Sobotky z doby, kdy byl ministrem financí. Obvinění sice Sobotkovi prý zatím nehrozí, ale i tak údajně na něj padá stín podezření. Co o tom soudíte?

Na mne to působí tak, že někdo chce Bohuslava Sobotku poškodit stůj co stůj. Víte, toto téma se vždycky vrací v době, kdy se třeba chystají nějaké volby. Podle mne ale na těchto obviněních není pravda ani „ň“. Pokud Sobotka tehdy něco rozhodoval, tak je třeba vědět, že o tom rozhodovala celá vláda. Dokud nebudou venku nějaké konkrétní věci, tak tuto věc považuji za pokus o manipulaci s veřejností.

Jenže ve stejné době se objevují v médiích i podezření, že B. Sobotka čerpá náhrady na poslaneckou kancelář neoprávněně. Vy osobně jste se jej ale zastal a napsal jste, že čerpá náhrady na poslaneckou kancelář a dopravu (z Prahy, kde žije, do místa poslanecké kanceláře) stejně, jako to dělají všichni ostatní zákonodárci. To ale popudilo naopak Tomio Okamuru. Proč ta válka?

Podle mých informací se pan předseda Sobotka choval a postupoval a používal ony prostředky tak, jako je používali všichni politici od roku 1990 doposud. Já neznám politika, který by někde vykazoval a uváděl, kolik se projelo. Bohuslav Sobotka čerpá náhrady na poslaneckou kancelář a dopravu vskutku stejně, jako to dělají všichni ostatní zákonodárci. Stejně tak to dělal i Tomio Okamura, který ho za to kritizuje. Celý rok, kdy byl senátorem, bydlel v Praze a náhrady za dopravu do Uherského Brodu i kancelář čerpal v plné míře.

Já jsem si to u pana Okamury zjišťoval. Má kancelář na jižní Moravě, a tam když dojíždí, tak má náhrady právě na tu enormně velkou vzdálenost. Já věřím, že tam jezdí, ale má na to nárok a nikde to nemusí rozúčtovávat. On ale navíc ještě tvrdí, že pan Sobotka používá auto sociální demokracie. To je ale věcí sociální demokracie! Je to stejné, jako kdybych já někomu vyčítal, že když k funkci ještě podniká - například i pan Okamura podniká – tak je dost pravděpodobné, že si v daňovém přiznání počítá náklady na dopravu. To je pak stejné, zákon to umožňuje a dělali to tak všichni. A já se ptám, proč si všímají zrovna Bohuslava Sobotky? Pokud by se někdo o to zajímal doopravdy, tak nakonec musí zkonstatovat, že to mají všichni stejné. To mohou podobně psát o kterémkoliv senátorovi, který pobírá plat ze Senátu.

Předseda Úsvitu Okamura ale pronesl na vaše slova toto: „Pan Štěch má snad tajnou službu, která mi visí za zadkem, nebo je u něj lhaní standardem, což je pravděpodobnější varianta. V senátním obvodě jsem pobýval během svého mandátu celoročně v průměru tři dny v týdnu, což ví i místní lidé. Nebo já jsem snad zneužíval cestovní náhrady na nákup bytu jako pan Sobotka? Pan Štěch se fakt nezdá, navenek huj a dole...“. Co jeho slovům říkáte?

Zrovna na to pro média píšu reakci... Když tedy pan Okamura tvrdí „nahoře a dole“, tak se divím, že před necelými dvěma lety stál o to, abych mu dělal kmotra jeho knihy. Já jsem to ale předvídavě odmítl. To je ale přesně to, co jsem říkal: Tedy i že pan Okamura jezdí do svého obvodu. Když bydlí v Praze, ale kancelář má na jižní Moravě, tak má také právo pobírat ty největší částky a nikde se pak toto nevyúčtovává. Ty peníze, co mu zbudou - já nevím, jestli ho to stojí víc nebo méně - tak může samozřejmě používat ke své potřebě. To je tak u všech. Tedy ani pan Sobotka nic neporušuje. Když ale někdo moralizuje, tak by měl také sebe zmoralizovat. Že pak Sobotka řekl, že si za ty peníze pořídil byt? No tak možná někteří jiní si za to pořídili cestu do Thajska, nebo bazén, či dům. Jenže nikdo z nás nerozpozná, co jde do náhrady a co je jako plat. To je tak populistické, to je tak hloupé, že se mi ani nechce věřit, že se toho člověk, který sedí taktéž v Parlamentu, chytá. Ale vidím, že to slouží účelu. Všichni to tak dělají, nikdo to nevykazuje od devadesátých let, nikdo nevykazuje na dopravu deset, nebo pět tisíc. Není to nikde v předpisech, není to ani zúčtovatelná záloha. Jsou to paušální náhrady! Když chce pan Okamura poukazovat na to, že to je nějaká lumpárna, tak ať se to snaží změnit, ať je to v zákonech jinak! Ale potom zase budou diskuse o tom, jaké jsou platy a další a další věci. Když jsem dělal řadového senátora, tak jsem také měl náhrady na dopravu.

Co říkáte na to, že se poslední dny vše točí kolem Andreje Babiše? Napřed to byly dohady o tom, že nemůže předložit čisté lustrační osvědčení, pak byly okolo něj „tanečky“ ve sněmovně, kde třeba poslanec Miroslav Kalousek o něm nepřímo tvrdil, že je estébákem a služební zákon pak nazval podle něj „Lex Babiš“, a teď jsou na programu tahanice kolem náměstků. Jak to na vás působí?

Jestli pan Babiš byl nebo nebyl spolupracovníkem StB... No, to už je přece jen pětadvacet let. Byl by ale problém, kdyby z toho měl nějakou výhodu, nějaké peníze. On tehdy dělal v podniku zahraničního obchodu, slyšel jsem různé věci o tom, ale nemám je potvrzené. Tady se ale provádí jakési lustrace, ale ta moc je někde jinde, ta je v ekonomice a osoba pana Babiše to jenom dokazuje. Pro mne ale tyto věci nejsou podstatné. Větší problém vidím spíše v tom, že jsou nyní dohady o náměstcích. Pan Babiš předevčírem dopoledne uvedl pro jeden z webů, že přesvědčuje lidi, kteří berou 300 až 500 tisíc, aby mu šli dělat náměstky. Ale odpoledne pak pro jiný web uvedl už to, že získal náměstkyni, která bude hlídat daně a že je to výborná odbornice, neboť doposud radila firmám jak optimalizovat zisky. Když vypustím jeho řeči o tom, že už má připraveny týmy, což asi není pravda, tak když si dám dohromady ta dvě prohlášení – když jedna a táž osoba brala 300 až 400 tisíc a pak za 80 tisíc bude dělat náměstka - tak si říkám, co v tom je. Že by takto věrně za těch 80 tisíc sloužila jenom státu? To tedy nevím, nevím... To je to, co mne znervózňuje a podle mne by tady měl být pan premiér v pozoru a nedivím se, že bude chtít, aby tam na tom ministerstvu byl někdo ze sociální demokracie. Nemusí ale nutně „sedět" na daních, může mít pod sebou jiný odbor, jiné portfolio, jinou náplň. Já třeba mám informace, že lidé, co měli kořeny či nějaké jiné spojení s Agrofertem, tak nyní nastupují do různých funkcí. Proto tady ještě může být setsakramentsky veselo. Uvidíme....

Proč podle vás A. Babišovi vadí středočeský radní Jiří Peřina? Premiér Sobotka chce Peřinu protlačit jako náměstka na Ministerstvo financí, které bude řídit právě Babiš. Jemu se ale takový návrh nezdá a Peřinovi nabídl funkci svého poradce...

Já nevím. Já jsem pana Peřinu viděl poprvé až v televizi, neznám jej. Je ovšem pro mne divné to, že jako náměstka ho Babiš nechce, ale jako poradce jej bere... Já bych ho nebral vůbec, když je tedy tak „špatný“. Pan Babiš sice říkal, že má už ty nejlepší týmy odborníků připravené, ale zaznamenal jsem, že chce třeba do týmu Jaroslava Ungermanna, který je ovšem velmi levicový člověk (makroekonom Českomoravské konfederace odborových svazů – pozn. red.). A to přitom pan Babiš prohlašoval, že zastavil nástup levice... Nějak mi to nejde dohromady. Jsem z toho až zmaten.

Jenže když svou nechuť k Peřinovi Andrej Babiš vysvětloval v televizi, tak krčil rameny a zmiňoval přitom tajuplně, že se brzy dozvíme, co je na panu Peřinovi špatného. Rozumíte tomu?

To jsou jen takové špeky! Když řekne A, ať řekne také B. Já nevím, co bychom se měli dozvědět na pana Peřinu. Kdyby něco věděl, tak by to již dávno pustil. To je jen takové znejistění veřejnosti. Ukáže to doba. Já si myslím, že ani nejde o Peřinu, nejde ani o to, kdo jaké bude mít pod sebou odbory na ministerstvu, ale jde spíše o to samotné koaliční zastoupení. Ministerstvo financí je klíčové, tečou přes něj prostředky do celých veřejných služeb, do regionů, do obcí, do všech kapitol státního rozpočtu a je úplně nemyslitelné, že by to mělo být pod palcem jenom jedné strany, a to ještě když navíc vidíme, jak se tam navrhují lidi, kteří mají většinou kořeny k jedné firmě. Když si toho nevšimneme my, tak si toho budou všímat jiní a budou si toho všímat i v zahraničí a myslím si, že by to byl problém i pro jiné firmy, které podnikají v jiných oborech. Proto se na to musí upozornit už na začátku.

Co podle vás bude muset vláda Bohuslava Sobotky udělat v prvních dnech, týdnech, či měsících svého vládnutí?

Musí především zajistit prostředky pro zdravotnictví, neboť i přesto, že se zvýšily platby za státní pojištěnce, tak to vypadá, ža tam jsou nějaké problémy s kofinancováním, a to ještě s ohledem na to, že nový občanský zákoník tam zkrátil nějaké lhůty s placením pohledávek. Myslím si, že vláda by měla co nejdříve zajistit vypracování a předání do Parlamentu těch klíčových zákonů, které byly naprostou shodou. To znamená zákon, který se týká majetkových přiznání, věci týkající se registračních pokladen a dotáhnout rozdělaný zákon o státních zaměstnancích, tedy služební zákon. To jsou věci, které mne takto rychle napadají, a asi jich ještě bude více.

A co plány vyplývající z programu ČSSD?

To jsou zároveň věci, které vyplývají i z koaliční smlouvy. Tam je totiž osmdesát až devadesát procent programu sociální demokracie. Musím potvrdit, že je obava, aby to i na příjmové straně státu bylo dobře zajištěno, takže nejen panu Babišovi, i nám leží na srdci, aby se dařilo lépe vybírat daně.

Myslíte si, že se bude ČSSD v rámci koalice dařit naplňovat svůj program?

Naši koaliční partneři se k tomu zavázali, tak je to snad společný zájem. Proto nakonec jsme ve vládě, jsou to naše společné priority. Po sedmi letech budeme mít šanci je realizovat, pravda v době ne příliš dobré hospodářské situace, ale doufejme, že mírný obrat tady bude. Zpracovatelský průmysl už velké kapacity nějakého růstu nemá. No a jestli chceme zvyšovat HDP, což se projevuje i v životní úrovni občanů, tak největší potenciál je v rozvoji služeb. A když chcete rozvíjet služby, tak také musí mít občané kupní sílu. Na to se nesmí zapomínat, to bylo totiž sedm let škrcení, a proto ekonomiky Rakouska, Polska, Německa a Slovenska a dokonce i Maďarska rostou, jenom my ne. Tak uvidíme, jestli se nám ten obrat povede. My v to věříme, a proto je i shoda na krocích v programovém prohlášení od všech tří partnerů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…