Sociolog k (ne)účasti voličů v eurovolbách: Je to prohra EU. A nás všech

28.05.2014 9:43

ROZHOVOR Mediální poradce a sociolog Vojtěch Bednář v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz přemýšlí, že impulsem k prozření - aby se voleb účastnilo více lidí - bude snad alespoň unijní snaha o zákaz nošení osobních zbraní, která je zásahem do svobod poctivých občanů. Diskutuje také o tom, zda se některým politickým stranám právě nízká voličská účast hodí.

Sociolog k (ne)účasti voličů v eurovolbách: Je to prohra EU. A nás všech
Foto: volnonozci.cz
Popisek: Vojtěch Bednář

Na Facebooku jste o víkendu vyzýval lidi k účasti v eurovolbách a uvedl, že vnímat je jako volby druhé kategorie je pro naši demokracii nebezpečím, protože se tím snižuje náš reálný podíl na moci. Proč je podle vás nebezpečím a má se kritizovat, pokud k nim přijde ještě méně Čechů než k národním volbám?

Protože už nyní vzniká většina naší legislativy na úrovni Evropské unie a Evropský parlament je jedním z jejích vrcholných orgánů. Lidé jej vnímají jako něco daleko, co se jich netýká a jejich životy to neovlivňuje, ale pravý opak je v tomto případě pravdou. Nezájem o volby je pouze projevem nezájmu o europarlament jako takový, a tedy vlastně nezájmu o legislativu, která se k nám touto cestou dostane. Trochu jednoduše lze říct, že každý si zanadává na byrokratické nesmysly produkované aparátem Unie, jako je zakřivení banánů či zákaz žárovek, ale málokdo si uvědomuje, že právě tyto volby jsou instancí, kde má možnost - byť nepřímou - evropskou politiku ovlivňovat.

Co by tedy mělo nastat, aby lidé svůj pohled o "nedůležitosti eurovoleb" změnili? Dělali kandidáti špatně svou kampaň?

Lidé by měli mít představu, jak evropská politika vlastně funguje, jak vypadá, kdo ji tvoří a hlavně, jak moc ovlivňuje jejich životy. Přijetí opatření, které by se nás skutečně dotklo - třeba snaha o zákaz nošení osobních zbraní, která je přímým zásahem do svobod poctivých občanů - by snad mohlo být takovým impulsem, i když kdo ví. V České republice je svým způsobem tradicí, že strany zneužívají nevědomosti voličů a ve volbách do Evropského parlamentu komunikují ve skutečnosti témata domácí politiky. A to k nepochopení toho, o co jde, ještě přispívá. Nízká účast je z určitého úhlu pohledu prohrou Evropské unie, ale já si spíše myslím, že je prohrou nás všech.

Na osvětu Evropské unie máme u nás centra Europe Direct. Myslíte, že svou roli neplní?

Zkuste se podívat na některou z reklam, které měly motivovat k tomu, aby šli lidé k volbám. Ty reklamy jsou jedním slovem sterilní. Bezobsažná forma bez smyslu a bez náboje. Obrázky cizinců, s nimiž nemáme nic společného. Obrázky a sdělení z pohledu lidí, které většina zdejších voličů bude považovat přinejmenším za mírně zvláštní. Ta komunikace je právě tak sterilní, jak sterilní si představujeme Evropskou unii, a proto tak odpuzující.

Podle některých optimálním výsledkem voleb mohla být právě malá účast voličů…

Matematicky mají pravdu, protože bylo pravděpodobnější, že dílčí výsledek tak bude výhodnější pro nás, tedy pro ODS. Zásadně nesouhlasím. Pro demokracii v Evropě i v České republice je existenčně důležitý zájem občanů. Jak jsem řekl – řeči, že "lidé vnímají volby do Evropského parlamentu jako volby druhé kategorie" jsou pro tuto demokracii nebezpečím, protože snižují jejich reálný podíl na moci. Toto bychom měli kritizovat.
Také si myslím, že ODS by měla přesvědčovat především konzistentní pozitivní politikou, než sázkou na matematiku sčítání hlasů. Vždyť v podobných volbách nejde jen o nás, jde o českou reprezentaci v Evropském Parlamentu.

Kroužkoval jste Edvarda Kožušníka. Proč jste v europarlamentu chtěl vidět zrovna jeho?

Edvarda Kožušníka si vážím pro jeho velké osobní zaujetí a proto, že i když ne se všemi jeho názory souhlasím, se domnívám, že pro Evropu představuje aktivního, konstruktivního politika. Politika, který není konzervativec ve smyslu lpění na zastaralých názorech, ale na základních hodnotách při respektování reality. Proto jsem jej podpořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…