Socioložka Šiklová o části vlády: Ani ryba, ani rak, sociální demokrat

02.04.2014 4:44

ROZHOVOR Pevný a odhodlaný postoj Polska vůči Rusku je správný. Zato tuzemská vláda vždy jednala nevyhraněným způsobem a ustupovala. Rusku by se nicméně pokračování agrese mělo znemožnit. Socioložka a bývalá chartistka Jiřina Šiklová si na to konto vzpomněla i na říkanku o sociální demokracii.

Socioložka Šiklová o části vlády: Ani ryba, ani rak, sociální demokrat
Foto: Archiv JŠ
Popisek: Jiřina Šiklová

Anketa

Kterého z nominovaných moderátorů máte nejraději? Všichni soutěží v anketě TýTý 2013.

hlasovalo: 3534 lidí
Prezidentu Vladimiru Putinovi narostla díky jeho postojům vůči Ukrajině nebývale popularita mezi spoluobčany. Proč je v Rusku vláda pevné ruky tak populární?

Rusy chápu, protože tamní ekonomická situace a životní úroveň nejsou dobré. Nezbývá jim než věřit, a proto jim imponuje Putin. Svými projevy, když uhodí do stolu a řekne, tak kdo je tady pánem, je zaujme. Fakt, že to perspektivně ještě sníží životní úroveň Ruska, si běžní občané neuvědomují.

Nemyslíte, že Putin má rostoucí skupinu zastánců i v Česku?

Nevšimla jsem si toho. Osobně neznám nikoho, kdo by Putina obdivoval.

Na jihovýchodě Ukrajiny už se formují hnutí, která požadují vytvoření Jihovýchodní federativní republiky. Jak po zkušenosti s Krymem pohlížíte na tyto snahy?

Podívejte se, východní část Ukrajiny byla vždy proruská a vždy se říkalo, že je hranicí Dněpr. Západní část je zase proevropská. S tím východem je to logické, protože tam převažuje ruské obyvatelstvo.

Dojde k rozdělení Ukrajiny?

Nevím, ale považovala bych to za špatné. Kdyby každý, kdo si vzpomene, že může udělat převrat, ho udělal, tak bychom asi těžko mohli vůbec chápat pojem hranice. To by byl precedent, který by se neměl dovolit. Kdyby ano, mohli bychom se nadít nekonečné řady separačních snah.

Může situace na Ukrajině Evropskou unii posunout k nutnosti budování vlastní armády?

Dnes jsem si v novinách přečetla, že máme armádu prakticky neschopnou boje. Podle mě jsme její důležitost podcenili v období, kdy jsme se domnívali, že je armáda k ničemu, protože v Evropě bude trvalý mír. Myslím si, že zkušenost s Ukrajinou je připomínkou, abychom potřeby armády nepodceňovali.

Co je dnes pro Ukrajinu tím nejdůležitějším?

Kdyby dal Západ jasným způsobem najevo, že neumožní, aby Rusko pokračovalo ve své agresi.

Myslíte si tedy, že pevný a odhodlaný postoj Polska, kdy se na jeho území odehrálo vojenské cvičení, je správný?

Polsko má s Ruskem společnou hranici, takže chápu, že musí takový postoj zaujmout, protože je to záležitostí jeho existence. Jeho postup považuji za správný.

Mohlo by to Polsku dopomoci k silnější pozici v Evropské unii?

Asi ano, ale nedokážu si představit jak. Podle mě nemá nikdo na Západě vůči Polsku negativní postoje.

Někteří tuzemští vládní představitelé měli nejdříve také pevné postoje vůči agresorům z Ruska. Teď už tak pevní nejsou. Proč to?

Tomu se nedivím. Tato vláda vždy ustupovala a jednala nevyhraněným způsobem. A proto se vždy říkalo: Ani ryba, ani rak, sociální demokrat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…