Šok a zoufalství. Naivky vítaly imigranty, a teď se bojí. Šéf protiimigrační strany AfD nám popsal, co se právě děje v Německu. Došlo i na české „přizdisráče“

14.01.2016 11:48

ROZHOVOR Lidé v Bavorsku jsou zoufalí a naštvaní. O odstoupení kancléřky Angely Merkelové se už v Německu diskutuje veřejně. „Píšou o tom dokonce už i New York Times. Kdyby nebylo před volbami ve třech spolkových zemích, Merkelová už by teď padla,“ říká český rodák Petr Bystroň, šéf bavorské zemské organizace euroskeptické strany Alternativa pro Německo (AfD), který její odvolání prosazuje dlouhodobě.

Šok a zoufalství. Naivky vítaly imigranty, a teď se bojí. Šéf protiimigrační strany AfD nám popsal, co se právě děje v Německu. Došlo i na české „přizdisráče“
Foto: Kubinska & Hofmann
Popisek: Petr Bystroň, poslanec Bundestagu za AfD.

Už v říjnu jste v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz v reakci na dotaz o budoucnosti Německa doporučil knihu Thilo Sarrazina „Německo páchá sebevraždu.“ Jak situaci vidíte dnes? Jaká je atmosféra mezi lidmi?

Všechny předpovědi Thilo Sarrazina a varováni naší strany se naplňují. Dnes mi redaktor Süddeutsche Zeitung řekl, že se dramaticky mění vnímání situace v redakcích. Stejně tak tomu je i u těch naivek, které v srpnu tleskaly na nádražích. Dnes si ty holky uvědomují, že na stejném nádraží mohly být znásilněny přesně těmi hochy, které před pár měsíci tak srdečně vítaly. Celá společnost je v šoku. Hlavně pravdoláskaři teď neví, kudy kam. Co taky mají říkat, když jeden z těch násilníků se policii bránil slovy: „Ke mně se musíte chovat s respektem, mě pozvala do Německa kancléřka Merkelová.“

Vy jste od začátku nástupu do pozice předsedy bavorské zemské organizace AfD požadoval odstoupení kancléřky Angely Merkelové. Myslíte si, že „po událostech v Kolíně“ změní politický kurz? Bude to znamenat zlom v jejím přístupu? Určité náznaky tady jsou...

Ano, to máte pravdu. Byl jsem skutečně jedním z prvních, kdo konsekventně požadoval její odstoupení. Dnes už se o jejím odstoupení diskutuje veřejně, píšou o tom dokonce už i New York Times. Ona vládla poslední měsíce zplnomocněními. To je neúnosný stav. To dělal naposledy Adolf Hitler. Poslanci její vlastní strany podepisují petice, aby se opět začaly dodržovat platné zákony. CSU zvažuje žalobu u ústavního soudu. Kdyby nebylo před volbami ve třech spolkových zemích, Merkelová by padla už teď .

Jak silný je v Bavorsku odpor proti způsobu migrační politiky a trendu „otevřené náruče,“ který nastavil Berlín?

V Bavorsku je ten odpor nejsilnější ze všech západních spolkových zemí, protože tato země je tou imigrantskou katastrofou postižená nejvíce. Na přelomu roku jsem navštívil pohraničníky v Pasově. Ukazovali mi statistiky, ze kterých vyplývá, že jen v tom jejich úseku hranic, který je dlouhý jen cca 100 kilometrů, vniklo do Německa za poslední tři měsíce více než 300 000 migrantů. 70 procent z nich tvrdí, že nemají žádné dokumenty a že jsou ze Sýrie. Velký část z nich končí v Bavorsku, starostové těch postižených obcí jsou z toho zoufalí, obyvatelstvo je naprosto naštvané.

Poté, co se dostávají na povrch další informace o silvestrovských sexuálních a násilných útocích na německé ženy, situace houstne. Nejen, že se potvrdilo, že součástí skupin útočníků arabského a afrického vzhledu byli i muži ze současné migrační vlny, ale ukázala se také snaha zabránit zveřejnění těchto informací jak ze strany německých úřadů, tak některých médií. Nakolik taková opatření pomohou k uklidnění situace? Nebo to naopak může všechno jen zhoršit a více zradikalizovat, když se stejně dříve nebo později veřejnost o všem dozví?

Cílené desinformace policejního vedení v Kolíně a ututlávání celého skandálu médii v prvních dnech po těch incidentech byly jiskrou, která přivedla ten sud se střelným prachem k explozi. Musíte si představit, že policie ve své první oficiální zprávě tvrdila, že oslavy silvestrovské noci proběhly mírumilovně a vesele. Když už se v Kolíně nedalo ututlat, k čemu tam na silvestra  došlo, tak kolínské noviny nejdříve tvrdily, že násilníci určitě nebyli uprchlíci. Takže teď jsou lidé naštvaní nejen proto, že politika dopustila, aby uprostřed německých měst bandy cizinců houfně znásilňovaly dívky. Ale ještě víc je rozčiluje, že se jim to na politický nátlak snažily státní orgány zatajit. To víte, blbce ze sebe nikdo nenechává dělat rád.

Jak hodnotíte objektivitu německých médií po stránce informování o migrační krizi?

Víte, kdo byl zvolen novinářkou roku 2015? Zpravodajka veřejnoprávní televize Anja Reschke. A za co – třeba nějakou objevnou investigativní reportáž? Houby. Za komentář, ve kterém jako vzorná svazačka hájila migrační politiku Merkelové. Porotu dokonce nadchlo, že při tom akceptovala ‚shitstorm‘ a vlnu pobouření velké části diváků. Takže, co chcete očekávat od novinářů v zemi, kde se stanete novinářem roku za to, že hlásáte ve státní televizi vládní propagandu, kterou odmítá většina obyvatelstva?

Podle Petra Robejška jsme viděli o silvestrovské noci chování nájezdníků v praxi. Jiní zase říkají, že to zbytečně nafukujeme. Jak to vnímat? Viděli jsme chování zanedbatelného procenta kriminálně smýšlejících, nebo je namístě obava z většiny migrantů a jejich údajné neochoty se asimilovat a vést evropský způsob života?

Jaká část migrantů je ochotná a schopná se začlenit do německé, respektive evropské liberální společnosti, to samozřejmě ukáže až čas. Aktuální statistiky ovšem moc velké naděje nebudí. 70 procent Afghánců přicházejících do Německa je negramotných. I u těch tak oslavovaných Syřanů je to pořád celých 15 procent. A i drtivá většina těch, kteří umí číst a psát, nemá valné předpoklady pro úspěšnou integraci. Podle studie OECD ovládá mezi Syřany 65 procent absolventů osmé třídy jen základní matematické úkony a umí stěží číst a psát. Ve srovnání s Německem jsou na úrovni třetí třídy. A to ještě vůbec nehovoříme o jejich ochotě (či spíše neochotě) se vůbec integrovat.

Americký prestižní deník The New York Times přinesl komentář Rosse Douthata, který varuje Evropany před bezhlavým humanitarismem. Podle něho je současná migrační vlna nezvládnutelná ne kvůli počtu, ale proto, že většinou jde o mladé muže… Co si o tom myslíte?

Pohlaví přeci není adekvátní faktor. Kdyby ti kluci byli všichni vysokoškolsky vzdělaní, uměli plynule německy a byli pilní a ochotní se integrovat, tak by se to určitě povedlo. Naopak, při jejich dnešním stavu neochoty a neschopnosti se integrovat, by to mohly být všechno i ženy a stejně by se neintegrovaly.
Ten fakt, že jsou to z drtivé většiny mladí muži, je výbušný až ve směsici s těmi jejich dalšími vlastnostmi, jak se právě ukázalo v Kolíně, Hamburku a jiných městech.
Uvědomte si, že jich tu již teď je přes milion – to je více, než měly Bundeswehr a NVA dohromady vojáků ve zbrani na vrcholu studené války! 

Nakolik se podle vás EU nebo jednotlivé státy zabývají relevantními bezpečnostními analýzami z hlediska možné další hrozby terorismu, organizovaného násilí třeba právě vůči ženám atd.?

Bezpečnostní složky se tím samozřejmě zabývají velmi intenzivně. Výsledky jejich práce jsou vesměs velmi dobré, hlavně v Německu. Problém je v tom, že politici na čele s Merkelovou jejich varování ignorují. Těm vojákům a policistům z toho šednou vlasy, to mi věřte.
Ale i zde znamenal Kolín průlom. Informace o násilnících dali médiím řadoví policisté, kteří už neunesli to bezmezné pokrytectví svých politicky dosazených nadřízených, kteří kvůli political correctnes ve zprávě záměrně lhali.

Unie se nedávno dohodla, že asi do šesti měsíců by mohlo dojít ke kontrolované systematické ochraně hranic schengenského prostoru. Zvládne se to? A proč to vůbec nejde rychleji? Prezident Zeman, ale nejen on, varoval, že do té doby přijde dalšího minimálně půl milionu migrantů…

No samozřejmě, Zeman má naprostou pravdu. Denně přicházejí – teď, když je zima – dva až tři tisíce migrantů! Není pochyb, že, když se oteplí, to číslo se ztrojnásobí.
To, že hranice jsou otevřené, je záměr. Bavorsko již dvakrát nabídlo spolkové vládě, že nechráněné hraniční přechody obsadí svou zemskou policií a bude je hlídat. Ministerstvo vnitra to dvakrát odmítlo. To znamená, že Merkelová nechce hlídat hranice. Ona chce, aby do Evropy nekontrolovaně  proudily statisíce migrantů každý měsíc.
Ty výmluvy, že hranice nelze uzavřít a hlídat, jsou přeci úplně trapná fraška. Podívejte se na Maďary: ti to zvládli za pár dní.

V Německu nedošlo jen k napadání ze strany přistěhovalců, ale už i opačně. Došlo k napadení Syřana a Pákistánce, na území bývalé NDR dochází k útokům na ubytovny. Jaká existuje hrozba „odplaty“? Je možné se tomu vyhnout?

Samozřejmé. Stačí poslat všechny migranty zase zpět, odkud přišli.

Do jaké míry hrozí, když ne občanská válka, tak vážné střety mezi imigranty a původními Evropany?

Jak dlouho si necháte líbit, když vám někdo bude znásilňovat dceru nebo manželku a stát vás nijak neochrání?

Jak se v rámci Evropské unie podle vás jeví vystupování České republiky? Slovensko, Polsko a Maďarsko jsou zřejmě připraveny jít až na hranici zákonů, aby se před migrační vlnou ochránily. Ovlivní to spolupráci v rámci V4, kde je nyní jediné Česko nejmírnější? Podle některých analytiků je česká vláda značně při zdi…

Myslíte při zdi jako přizdisráči? No tak asi takový image má česká vláda díky svému lavírování. Lidi tady v Německu si nesmírně váží pana prezidenta Klause za jeho postoje, které zastává dlouhodobě. V poslední době sklízí respekt i prezident Zeman, naposledy za svůj novoroční proslov. Ten koluje s německými titulky po sociálních sítích. Ale Klaus má tu výhodu, že umí plynule německy a je tady známější. Na oba prezidenty mohou být Češi hrdí. O současné vládě už se to říct nedá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…