Šokující svědectví politika, který bojuje proti klinice. Zde už jde o bezpečnost občanů

04.05.2016 15:22

ROZHOVOR Na Klinice je řada hodných lidí, kteří mají dobré úmysly. Ovšem mezi nimi se s největší pravděpodobností pohyboval nebo stále pohybuje také hledaný anarchista, po kterém jde Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. K takovému závěru dospěl místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu. Kromě toho, že navrhuje Kliniku „zrušit“ se také pozastavil nad oceněním, které obdržela od Nadace Charty 77: „Dávají ocenění za odvahu. To mi přijde jako jedna z největších absurdit, která se mohla stát. Nevím, co je na chování uživatelů Kliniky odvážného, bavíme se o nelegálním chování.“

Šokující svědectví politika, který bojuje proti klinice. Zde už jde o bezpečnost občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

Anketa

Vadí vám Noční vlci?

7%
93%
hlasovalo: 29151 lidí

Na sociální síť Twitter jste napsal: „Tak a je to tady. Klinika jako zázemí revolučních buněk! Vyzývám k okamžitému jednání.“ A odkazujete na text na serveru novinky.cz o celoevropsky hledané osobě, která má být nebezpečná a ozbrojená, a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu už po ní pět měsíců pátrá. Podezřelý je především ze založení a podpory levicové organizace Síť revolučních buněk, která se hlásí ke žhářským útokům na policejní auta. Člověk stejného jména, Lukáš Borl, pak figuruje také na stránkách Kliniky jako podporovatel s dovětkem „dlouhodobě nezaměstnaný anarchista bez domova“, který mimo jiné hovoří na webu Kliniky o „optice třídního boje“. Je jisté, že jde o tutéž osobu? 

Je to v podstatě jisté. Když se podíváme na stránky Kliniky, tak vystupuje mezi podporovateli. Pokud text samozřejmě nesmazali, ale máme to nafocené. Server tisen.cz má i nahrávky z prostoru, kde tento člověk popisuje, jakým způsobem se prorážejí policejní kordony, jakým způsobem se připravují zápalné lahve a podobně. Je to evidentní; a Klinika sama nevyvrací, že se tam tento člověk zdržoval, že tam pobýval a je jeden z podporovatelů.Mohu předpokládat, že na Klinice je řada hodných lidí, kteří mají dobré úmysly. Tím, jak je ale vše nekontrolované a propustné, mohou se tam objevovat právě takovéto problematické osoby. Ať už my jako městská část, nebo majitel, nemáme vlastně přehled, které osoby tam přebývají a přespávají. Hovořím o tom, že to může být útočiště problematických osob. Upozorňoval jsem na situaci i v minulosti.

S těmito informacemi policie určitě počítá. V tom případě z jakého důvodu dotyčného nebezpečného anarchistu nemohou najít, pokud se hlásí ke Klinice? Jak si to vysvětlujete?

Dlouhodobě nerozumím situaci kolem Kliniky a tolerování stavu, ve kterém je. Když se vrátíme do minulosti, stalo se, že parta nějakých lidí obsadila budovu; pak byli vyhoštěni, pak ji znovu obsadili a pak výjimečnými ústupky ze strany politiků byla podle mě výjimečně v historii udělena půjčka soukromé fyzické osobě na jeden rok. Majetek není zkolaudovaný na to, co tam dělají, nemá ani bezpečnostní ani hygienické podmínky, aby mohli bezpečným a zdravým způsobem vykonávat svou činnost. Dnes, když je ukončená výpůjčka, tak jsou tam lidé na černo. Mně přijde neuvěřitelné, že na to bezpečnostní složky nebo stát jen koukají, a nic s tím nedělají. Jde o silný signál pro veřejnost, že je právo a spravedlnost narušena. Zdá se mi, že stát do dneška není schopen na takovou situaci reagovat. Denně se tam pohybuje x desítek lidí. Nikdo neví, co tam dělají, v jakém jsou stavu a kdo tam přesně je.

Vy na Praze 3, jak řešíte situaci v souvislosti s Klinikou?

My máme svázané ruce, protože objekt je v majetku Úřadu pro zastupování státu. Jediné dvě cesty, které můžeme vést, je dialog s našimi občany a komunikujeme s ředitelkou Úřadu pro zastupování, potažmo i panem ministrem Babišem. Dotazujeme se, jak situaci řeší. Prostor není náš, takže můžeme jen vyvíjet nátlak na orgány, které by měly konat.

Alexander Bellu

Centrum podpořilo v petici více než 2300 lidí a také dostalo ocenění Nadace Charty 77. Jak tohle koresponduje s přítomností ozbrojeného anarchisty? Mimochodem, kterého nikdo nemůže najít…

Pokud se bavíme o petici, když ji podepsalo přes dva tisíce lidí… Přihlédněme k tomu, kolik lidí tady je. Pak je otázka, jakým způsobem se podepisovalo. Subjektivně si dokážu představit, že řada lidí podepisovala něco, aniž by věděla co, protože jsem takovou kampaň zažil na ulici mnohokrát. A co se týká ocenění, Nadace Charty 77 nejsou chartisté. Dávají ocenění za odvahu. To mi přijde jako jedna z největších absurdit, která se mohla stát. Nevím, co je na chování uživatelů Kliniky odvážného, bavíme se o nelegálním chování, antisystémovém; a pokud uznáváme naši republiku, tak žijeme v nějakých pravidlech, která máme nastaveay a relativně fungují. Pokud se podíváme na jejich web, je tam napsáno přímo, že jsou proti systému a politikům a jejich cílem je destrukce systému, ve kterém jsme. I proto nemají žádnou organizaci, zřejmě fungují na principu komuny a z toho vyplývá i matení úřadů, protože není žádná zodpovědná osoba. Nikdo není zodpovědný za nic a úřady nejsou schopny s nimi komunikovat.
Já jsem tento prostor navštívil. Říkají, že jsou výjimečný projekt. V rámci Prahy máme tisíce organizací, které podobné činnosti dělají dobře a v rámci zákonných prvků. Mají tam knihovnu? Teď jsme otevírali jednu pobočku na konci roku 2015. Jejich knihovna má asi 60 nebo 100 knih. Je tam kavárna? Na Praze 3 máme kaváren stovky. Že probíhá výuka cizích jazyků? Od toho také máme desítky škol a univerzitních školení. Že se bavíme o sbírkách oděvů pro uprchlíky? I to dělala řada nadací v rámci Prahy. Přijde mi nefér i vůči ostatním organizacím, které se věnují podobné činnosti, říci, že právě tito jsou jedineční v tomto segmentu. V tomto se s nimi neztotožňuji.

Na Twitter jste napsal v kontextu osoby Lukáše Borla, že apelujete na staronovou koalici na pražském magistrátu. A že navrhujete v souvislosti s Klinikou: „ZRUŠIT“. Je tohle vaše stanovisko, které dál budete prosazovat?

Budu. Určitě budu. Je to dlouhodobé stanovisko. V dnešní době nemůžeme přistoupit na to, že nějaká skupina lidí nás bude vydírat, protože si vymyslí nějakou činnost. Byl by to i precedens pro všechny ostatní. Je spousta organizací, které pracují pro ochranu zvířat atd. Všichni by pak mohli chodit a ptát se, proč i nám nedáte nějakou vilu se zahradou? Pak bychom měli vyhovět všem…? Zapomíná se na všechny ostatní, kterých je řada. Důležité zkrátka je, že dodnes nevíme, kdo tuto organizaci reprezentuje; vnímám jako bezpečnostní riziko, že nevíme, kdo se v tom prostoru pohybuje. Navíc nehodlají dodržovat zákony, které my ostatní za normálních okolností dodržujeme. A navíc je, z mně nejasných důvodů, situace tolerována.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…