Soukromník Baránek: Babišovi se splnil sen – může si obsazovat volná místa svými lidmi. Ústavní zvyklosti jsou mu k smíchu. Jediné, čeho se bojí, jsou plná náměstí

18.05.2018 4:43

ROZHOVOR Zakladatel Strany soukromníků Rudolf Baránek je stále přesvědčen, že sociální demokracie nakonec do vládní koalice se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem nepůjde. „Po 140 letech by to mohl být její konec. Pokud s ním půjdou, stanou se užitečnými idioty pro ANO, ale i pro KSČM,“ tvrdí Baránek. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz upozorňuje, že ČSSD soukromníky v minulém období, kdy vládla s hnutím ANO a lidovci, hodně poškodila a „za zavedení EET, kontrolního hlášení, tzv. protikuřáckého zákona a dalších zvrhlostí je podle něj plně spoluodpovědná“.

Soukromník Baránek: Babišovi se splnil sen – může si obsazovat volná místa svými lidmi. Ústavní zvyklosti jsou mu k smíchu. Jediné, čeho se bojí, jsou plná náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek

Anketa

Měl by být Miloš Zeman sesazen z funkce prezidenta?

11%
89%
hlasovalo: 21567 lidí

Je několik měsíců po volbách a Česká republika nemá vládu s důvěrou. Přesto se kabinet Andreje Babiše v demisi chová, jako kdyby důvěra Sněmovny byla něco nepodstatného, vláda i jeho ministři dělají razantní personální změny na úřadech i jim podřízených organizacích, například nemocnicích, k rezignaci byl premiérem dohnán i šéf GIBS Murín. Jak se na toto jednání vlády v demisi díváte?

Určitě si vzpomenete, že přesně takto jsem to po volbách předvídal a napsal. Andreji Babišovi se splnil sen získat čas a obsadit co nejvíce vlivných míst svými lidmi. Navíc se musí velmi radovat z toho, jak jsou ostatní proti tomu bezmocní. Nějaké ústavní zvyklosti jsou mu k smíchu. S takto složeným Parlamentem a prezidentem Zemanem na Hradě je situace momentálně neřešitelná. Jedno je ale jisté. Nohsledi, a myslím tím i jeho voliče, mu zatím zůstávají, ale určité procento lidí už procitá. Pokud si nekoupí průzkumy, jeho procenta půjdou pomalu, ale jistě dolů.

Vše ale vyřeší jedině předčasné volby – např. jaro 2019 společně s volbami do Evropského parlamentu. To je první možný termín. Pokud jeho procenta klesnou na 22 až 24 procent a takto by dopadly i volby, je situace v republice řešitelná. K dnešní situaci se hodí moudro spisovatele z Kavkazu Fazila Islandera: „Když moudrost nemá dost sil na to, aby zajistila dobro, dělá to jediné, co může – odhaluje zlo.“ Ale i na to je zapotřebí hodně sil a také odvahy. To zase říkám já.

Co říkáte na to, že znovu byla obnovena jednání hnutí ANO a ČSSD o vládní spolupráci, protože poslanci hnutí ANO odmítli variantu s podporou SPD? Překvapilo vás, že se členové hnutí ANO vzepřeli svému šéfovi Andreji Babišovi i přání prezidenta, který koalici ANO, KSČM a SPD doporučil?

Mluvil jsem s jedním poslancem z hnutí ANO, který byl po revoluci členem Sdružení československých podnikatelů, jež jsem tehdy vedl. Řekl, že tak divoké to nebylo. Je to součást hry na demokracii. My se snažíme, makáme a ostatní nás nechápou, říkají. Pravda ale je, že některá z těch nejvýraznějších jmen z ANO hledají cestu, jak z této bryndy vypadnout bez ztráty kytičky. To, že jejich šéf byl podle slovenského Ústavu paměti národa víc než deset let agentem StB, je trestně stíhaný a tváří se, že to nevadí, každý žaludek nesnese.

Sociální demokraté stejně jako KDU-ČSL a řada dalších parlamentních stran před volbami i po nich tvrdili, že nepůjdou do vlády, v níž bude sedět trestně stíhaná osoba. Ale zdá se, že sociální demokraté tuto zásadu vymění za ministerská křesla. Mnozí varují, že když to sociální demokraté udělají, příště už se nedostanou ani do Parlamentu. Myslíte, že jim případná spolupráce s ANO ve vládě uškodí v příštích volbách?

Pořád věřím, že to ČSSD neudělá. Po 140 letech by to mohl být její konec. Věřme, že předseda Hamáček si to uvědomuje a Zimolovo křídlo to v ČSSD neprosadí. Pravda ale je, že ČSSD ve vládě s ANO a KDU-ČSL v letech 2013–2017 svým hlasováním hodně poškodila hlavně soukromníky, a pokud bude opět ve vládě, bude v tom pokračovat.

Proto by nevadilo, kdyby příště dostala 4,9 procenta a čtyři roky by si od Parlamentu odpočinula. Za zavedení EET, kontrolního hlášení, tzv. protikuřáckého zákona a dalších zvrhlostí je ČSSD plně spoluodpovědná.

Babiš ale byl po krachu jednání se sociálními demokraty, kterým původně odmítl dát Ministerstvo vnitra, ochoten přistoupit na spolupráci s okamurovci. Proč myslíte, že chce za každou cenu vládnout on sám a odmítá, aby premiérem byl někdo jiný z ANO, což by otevřelo dveře k dalším možným variantám vládní koalice?

Andrej Babiš chce vládnout sám. Proto získanou moc nikomu nepředá. Jsem přesvědčen, že o tom ani na vteřinu neuvažoval. Podle mne hraje hru, při které si ani nemůže dovolit někomu získanou moc předat. Sám sebe dostal do situace, že musí chtít ovládat vše, nebo nebude mít nic.

Proto upozorňuji, je naivní si myslet, že se bude ohlížet na nějaké ústavní a polistopadové zvyklosti. Tento typ politika buď má všechno a všechny převálcuje, anebo prohraje, za týden bude po jeho moci a nohsledi si budou hledat nového vůdce jinde.

Původně bylo podle některých poslanců hlavním motivem Babišova vstupu do politiky udržení holdingu Agrofert, ale dnes se k tomu přidává další motiv, aby nebyl odsouzen v kauze Čapí hnízdo a v dalších kauzách, které se už začínají také vyšetřovat, například v kauze korunových dluhopisů. Myslíte, že se mu podaří tyto kauzy zamést pod koberec?

Nevím, jak to má vymyšlené. Pokud to ale přežene, mohou se naplnit náměstí. A toho se bojí.

Může to být důvod, proč chce Andrej Babiš vládnout, i když říká, že se vlastně obětuje, že nikdy nechtěl do politiky, že k tomu byl donucen okolnostmi? Je důkazem i to, že se nechtěl vzdát Ministerstva vnitra a raději riskoval konec jednání s ČSSD? I to, že usiloval o výměnu šéfa GIBS, o post předsedy komise pro kontrolu GIBS ve Sněmovně?

Každým takovým krokem zkouší, kam až může zajít. Ve válce se tomu říká průzkum bojem.

V Poslanecké sněmovně vznikla hned po volbách hlasovací koalice ANO, KSČM a SPD, která rozhodla o orgánech Sněmovny a nepochybně bude mít vliv i v budoucnu, zvlášť když komunisté, případně SPD podpoří vládu Andreje Babiše. Sociální demokraté proto usilovali o nějakou pojistku, která by zabránila tomu, že by se po vstupu do vlády stali jen užitečnými idioty, kteří dodají Andreji Babišovi punc demokracie, ale po získání důvěry už je vlastně nebude potřebovat, ale ANO odmítlo převolit Sněmovnu. Jak to vnímáte?

Žádná taková pojistka v tomto případě neexistuje. Je to jenom hra vedení ČSSD pro své členy. Pokud s ním půjdou, stanou se užitečnými idioty pro ANO, ale i pro KSČM.

Jak vnímáte sílící vliv komunistů, který získávají díky podpoře Babišovy vlády? Dokážete pochopit, že komunisté, aby se mohli podílet na moci, jdou do vládní koalice s miliardářem, který má zcela jiné představy o ekonomickém uspořádání státu než komunisté s jejich ideou socialismu?

Celé komunistické dějiny jsou plné zvratů. Bedřich Engels byl také bohatý průmyslník, bez jehož peněz by Karel Marx své zvrhlosti nevydal, a nemohl by tak ten svůj myšlenkový mor dál šířit.

Vždy, než získají moc, jsou schopni dělat věci, které se v určité etapě vývoje těžko chápou. Dokud nebude KSČM zlikvidována, samozřejmě myslím volebním výsledkem, budou nebezpeční. Jako vždy.

Myslíte, že komunisté budou tancovat, jak bude Andrej Babiš pískat, když je zřejmé, že Babiš zachránil kůži předsedovi Vojtěchu Filipovi. Nebýt příležitost spoluvládnout, zřejmě by Filip po volebním debaklu svoje předsednické křeslo ve straně neobhájil.

To nevím, do „vnitřností“ KSČM nevidím. Ale že by se chtěli podle někoho učit tancovat nějak nadlouho, tomu nevěřím. Rádi bývají dirigenty.

Co si myslíte o vztahu Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem? Rozumějí si, nebo jde jen o mocenské spojenectví, které bude fungovat, dokud bude oboustranně výhodné?

Je to klasické mocenské spojenectví, nic jiného v tom nehledejme. Z jejich pohledu je to ale nanejvýš logické. To, že se nám to nelíbí, je něco, co je nezajímá.

Jak vnímáte prezidentův výrok, že politik má rezignovat, až když je pravomocně odsouzen? Totéž tvrdí hnutí ANO, které mění pravidla podle toho, v jaké fázi vyšetřování se jejich šéf nachází. Jaký bude obraz České republiky v zahraničí, kdyby měla mít v čele vlády nejen trestně stíhaného, ale dokonce nepravomocně odsouzeného premiéra?

Oba pánové mluví, jak se jim to zrovna hodí. Co se o nich říká v Evropě, teď nemají jako prioritu. Upevnění moci je zaměstnává naplno.

Co v dnešní situaci považuje Strana soukromníků ČR za nejvíc nebezpečné pro svobodu a demokracii?

Prozatímní bezmoc opozice, do které patříme, opět ostře rozdělená společnost, závist a ztráta odvahy mnoha lidí se veřejně angažovat. Ale to není nic překvapivého. Jsme stále stejní. Ještě že naše generace je na to všechno z komunismu zvyklá, a proto nás to nepřekvapuje. Uvidíme, jak ten blížící se souboj dopadne. Podotýkám ale, že dnešní situace je pro posouzení celé společnosti velmi poučná. Sto let stále stejná písnička.

Strana soukromníků České republiky podala nedávno na Andreje Babiše trestní oznámení. Co si od toho slibujete?

Nejsme naivní. Ale řekli jsme si, že není možné mlčet, když jsou statisíce lidí, a nejsou to jenom soukromníci a jejich rodiny, uráženi a dehonestováni. Nejdůležitější pro Stranu soukromníků České republiky je postavit co nejvíce kvalitních komunálních kandidátek a dobře vybrat kandidáty do Senátu. Výsledek těchto dvojích voleb 5. a 6. října 2018 ukáže, jak rychlý je náš vzestup.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…