Soukromník Baránek: Zmatená vláda nás přivedla na hranu zdravotnického i ekonomického pekla. Nikdo jí nevěří

30.03.2021 14:34

ROZHOVOR Předseda Soukromníků v Jihomoravském kraji a podnikatel Jan Baránek se tvrdě opřel do vlády, kterou kritizoval za přísná, přitom nefunkční protiepidemická opatření. „Z mé vlastní zkušenosti vím, že je to především na každém z nás. Nedomyšlená vládní opatření národ nespasí a převážně pouze obtěžují,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Soukromník Baránek: Zmatená vláda nás přivedla na hranu zdravotnického i ekonomického pekla. Nikdo jí nevěří
Foto: Archiv J. Baránka
Popisek: Soukromník Jan Baránek

Již několik týdnů žije Česká republika v přísném lockdownu, v rámci kterého vláda omezila pohyb mezi okresy. V březnu na tři týdny dokonce omezila volnočasové aktivity pouze na území města. Jak tato opatření zasáhla do života živnostníků?
 
Omezení volnočasových aktivit na území města byl děsivý nesmysl, protože vláda lidem vzala poslední možnost, jak se díky přírodě a pohybu nezbláznit. Nedávné „rozvolnění“ na okres zní zdánlivě dobře, ale i tak zůstáváme ve stavu, kdy je občan bezprecedentně a zcela zbytečně šikanován. Mnoha živnostníkům v den spuštění přísného lockdownu obrat klesl prakticky na nulu, protože se k nim zákazník neměl odvahu vypravit. Stále také platí, že jsou nedostatečné kompenzace vypláceny velmi pomalu. Na kompenzační bonus za měsíce únor a březen 2021 většina podnikatelů stále čeká, v případě Antiviru musí ochromený zaměstnavatel uhradit kompletní mzdové náklady za 2 až 3 měsíce, teprve pak se dočká prostředků od státu.
 
 
Po třech týdnech se zdá, že přírůstky počtu nakažených covidem-19 začínají pomalu klesat, nicméně celkový počet nakažených nijak neklesá. Co si o tom myslíte?
 
Nápor na nemocnice je nezpochybnitelný fakt, ale já věřím, že se situace brzy dramaticky zlepší. Čísla za posledních několik dnů jsou velmi optimistická. 
 
Poslanecká sněmovna schválila vládě prodloužení nouzového stavu až do 11. dubna. Je to podle vás na místě?
 
Nouzový stav byl na místě pouze během jara 2020, kdy nebylo jasné, jaké hrozbě čelíme. Nejpozději na podzim 2020 měl začít fungovat propracovaný systém řízení pandemie, kterému by lidé rozuměli i věřili. Místo toho tu rok po vypuknutí přírodní katastrofy máme zmatenou vládu, která nás přivedla na samou hranu zdravotnického i ekonomického pekla a navíc jí prakticky nikdo nevěří.
 

Anketa

Viníte Babišovu vládu za počty českých mrtvých na covid-19?

22%
78%
hlasovalo: 14530 lidí
 
Co by se podle vás teď mělo stát, aby došlo především k poklesu pacientů na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích?
 
Národ by měl neprodleně zhubnout a začít se o sebe starat. Minimálně 70 procent lidí na covidových JIP má nadváhu.
 
Často se také mluví o tom, že za pomalým poklesem epidemie je především nedodržování vládních opatření ze strany některých občanů. Jak to vnímáte vy?
 
Vládní opatření jsou svým způsobem k smíchu, protože je předkládá nedůvěryhodná partička prolhaných šašků. Osobně dodržuji všechna doporučení, která mají racionální základ. Venku jsou to zcela automaticky rozestupy, uvnitř navíc netkaná rouška, jde přece hlavně o kapénky. Ruce jsem si umýval vždy několikrát denně. V rámci rodiny jsme omezili kontakt, stýkáme se hlavně venku na procházkách, mamku (67 let) jsem již rok preventivně neobjal. Ale i u nás covid úřadoval. Babička se nakazila v uzavřeném domově seniorů, děda v nemocnici a teta díky vlastní neopatrnosti. Všem bylo téměř 90 let a již mezi námi nejsou. Z mé vlastní zkušenosti tedy vyplývá, že je to především na každém z nás. Nedomyšlená vládní opatření národ nespasí a převážně pouze obtěžují.
 
Cestou k normálnímu životu je podle expertů především rychlé očkování. Podařilo se podle vás v ČR dostatečně nastartovat proces očkování?
 
Bez ohledu na pozdní vznik národního plánu pro očkování je jasné, že nemáme čím očkovat. Selhání Evropské komise při uzavírání kontraktu na vakcínu pro několik stovek milionů lidí je těžko uvěřitelné. Také z pohledu premianta v očkování, kterým je zcela nepochybně Izrael, jsme naprostí amatéři.
 
 
Hlavním problémem, o kterém se mluví, je nedostatečné množství vakcín. Kde se podle vás stala chyba?
 
Z veřejně dostupných zdrojů lze dovodit kombinaci nedostatečných výrobních kapacit a špatně nastavených smluv, které umožňují bez citelných sankcí nedodat dohodnuté množství.   
 

Anketa

Je vám líto, že Klaus ml. odešel z politiky?

53%
22%
hlasovalo: 11767 lidí
Premiér Andrej Babiš společně se svým rakouským protějškem poukázali na to, že v rámci EU dochází k diskriminačnímu rozdělování vakcín. Je to podle vás ten největší problém?
 
Diskriminační přerozdělování vakcín je důsledek špatného nastavení fungování Evropské komise a pouze podtrhuje selhání Evropské unie jako celku.  
 
Jak se díváte na iniciativu Evropské komise, která navrhla rychlý vznik tzv. covid pasů, které by umožnily cestování po Evropě?
 
Patřím mezi odpůrce zbytečné byrokracie, ale tzv. covid pasům se pravděpodobně nevyhneme. Klíčem k jejich nepotřebě je totiž většinové proočkování populace, nad kterým zatím visí velký otazník.
 
Nehrozí podle vás, že si tak EU vytváří pouze další cestu, jak zamezit tomu, aby jednotlivé členské státy nakupovaly vakcíny napřímo např. z Ruska nebo Číny, tedy obešly Evropskou lékovou agenturu?
 
Obcházení Evropské lékové agentury není dobrý nápad, obzvláště ne v případě produktů z Číny či Ruska. V principu není původ vakcíny důležitý, ale nedodržování nastavených pravidel při testování léčiv se nám může vymstít.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Karel Výborný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…