Soukromník Linek vypálil proti vedení EU: Volný obchod a pohyb osob je v pořádku. Pokud se ale z toho stane socialistická s*ačka...

12.06.2017 16:44

ROZHOVOR Ministryně zahraničních věcí EU Federica Mogheriniová je bývalá komunistka a tak dále. Vždyť to jsou dnes v EU všechno ultralevičáci. Kam to asi můžou s věčnými nařízeními, zákazy a regulacemi dovést? K rozpadu. Tak hovoří Ladislav Linek, jenž byl na včerejším sněmu Strany Soukromníků České republiky zvolen prvním místopředsedou strany.

Soukromník Linek vypálil proti vedení EU: Volný obchod a pohyb osob je v pořádku. Pokud se ale z toho stane socialistická s*ačka...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Republikový sněm Strany soukromníků. Předseda Petr Bajer a nově zvolený 1. místopředseda Ladislav Linek

Na sněmu Soukromníků byly slyšet na adresu vlády hlavně hororové scénáře a vážná varování. Myslíte si, že lze mluvit o genocidě živnostníků v Česku?

Byl jsem majitelem restaurace a hotelu šestadvacet let. Od roku 1990 do konce roku 2016. Vím o tom tedy skutečně hodně. To nejsou jen řeči, je to pravda. Je to genocida, jinak se to prostě nazvat nedá.

Vzpomínám si na podnikání v devadesátých letech a věřte, že jsem byl vždy v zisku. Nejsem ten, kdo někam něco schovává, neplatí za lidi pojištění a podobně. Nicméně dnešní podmínky, to je naprostá hrůza. Všechny ty zákazy a příkazy. Hygienici, zákaz kouření, kontrolní hlášení, EET a úplná smršť kontrol. Nikdy jsem v podniku neviděl třeba cizineckou policii, teď asi nevědí, co s policajty. Teď tam máte celníky na kontrolu kolků anebo cizineckou policii každý měsíc. To je pro jednoho či dva lidi, co pracují v malém kšeftě, neúsné. Je to drtivé a záměrné.

Nicméně bývalý ministr financí Andrej Babiš si elektronickou evidenci tržeb pochvaluje s tím, že je to nástroj proti šedé ekonomice a značně prý zvýšila výběr daní...

Ano, tak to říkal bývalý ministr financí. Já taky četl, co říkal současný ministr financí pan Pilný, rovněž člen ANO. "Je to všechno v háji, státní kasa je prázdná. Budete dělat do sedmdesáti let a pak budete chodit sekat trávu". Na tom vidíte, jaký je přínos těhle všech nádher pro státní rozpočet.

Takže berete ANO jako rozporů plné hnutí?

Podívejte se, ParlamentníListy.cz jsou poměrně solidní médium a já do nich nebudu říkat svůj názor na ANO. Nenacházím slov.

Sociální demokracie měla vždy velkou voličskou základnu. Teď to vypadá, že ten zájem hodně upadá. Proč k tomu podle vás dochází?

Je to otázka nálady ve společnosti. Mě nikdo nemůže podezírat, že bych byl socialista. S jejich rozhodnutími samozřejmě tvrdě nesouhlasím, ale když se konečně Sobotka postavil na zadní a něco udělal, začal ztrácet na oblibě. Když v tom tak nějak plaval, tak mu to pořád celkem vycházelo. Je to složité. Abych ho ale litoval, to ode mě nečekejte.

Jejich chyba je navíc v tom, že teď jsou ekonomika a hospodářství ve velmi dobrém stavu. Teď člověk může dělat ministra čehokoliv a jde to samo. Stačí jen sedět a nic nezkazit. Růst je jasný. A ani toho nedokázali využít, všechno zvorali.

Je tedy dobrý čas na zavedení eura, jak k tomu vyzývá TOP 09?

Domnívám se, že bychom zatím měli zachovat českou korunu. Názory jsou dva a každý si ten svůj dokáže zdůvodnit. Vzhledem k těm problémům, jaké jsou a ještě v eurozóně budou, bychom ale měli ještě nějaký čas počkat.

ODS, s níž jdete do voleb do Poslanecké sněmovny, je euroskeptická. Jak vnímáte EU vy?

Když to vezmu z pohledu živnostníka nebo normálního člověka, tak je třeba říct, že volný obchod a volný pohyb osob je úplně v pořádku. Pokud se ale z toho stane socialistická sračka, tak to je potíž. Ministryně zahraničních věcí Mogheriniová je bývalá komunistka a tak dále. Vždyť to jsou všechno ultralevičáci. Kam to asi můžou s věčnými nařízeními, zákazy a regulacemi dovést? K rozpadu.

Občanským demokratům rostou volební refence. Je to kvůli podpoře Soukromníků?

Trochu tomu věřím, nicméně jsem nesmírně skeptický ke všem průzkumům volebních preferencí, ať už to jsou preference ANO nebo ODS. Vždyť už jsme to mnohokrát zažili. Sociální demokrati měli mít kdysi přes padesát procent a pak koukali jak z jara. Na straně jedné jsou preference, na té druhé hlasy. O ty jde hlavně. Nicméně doufám, že je naše politika mezi lidmi trochu vidět. Je férová.

S jakými pocity jste přijal funkci prvního místopředsedy Strany soukromníků České republiky?

Už jsem pro naši stranu nějakou práci vykonal. Už dřív jsem to papírnictví přebral. Tedy statistiky a každodenní administrativu, v níž se celý život pohybuji. Jsem ekonom, financím rozumím. Přestože šlo jen o formální potvrzení, potěšilo mě to.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…