Souputník Táni Fischerové, senátní kandidát Korytář: Nebudu strašit uprchlíky, nikoho tu nezavraždili. Zeman a Babiš nás populismem zavlečou na úroveň Ruska nebo Turecka

09.08.2016 18:12

ROZHOVOR „Nepojedu na populistické vlně jako Zeman či Babiš, kteří se snaží zneužít téma uprchlíků‘,“ vzkazuje v rozhovoru pro Parlamentní Listy Jan Korytář, bývalý liberecký primátor, nyní náměstek pro ekonomiku a předseda politického hnutí Změna. Právě za hnutí, které si v minulosti vybrala i Táňa Fiischerová, kandiduje do Senátu. „Evropská unie je v krizi, ale záleží na politicích, jestli se rozloží. Pokud se Unie rozpadne, největší radost z toho budou mít v Rusku a Číně,“ dodává Korytář.

Souputník Táni Fischerové, senátní kandidát Korytář: Nebudu strašit uprchlíky, nikoho tu nezavraždili. Zeman a Babiš nás populismem zavlečou na úroveň Ruska nebo Turecka
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

Co podle vás bude rozhodovat senátní a krajské volby? Budou to témata krajská či až dokonce celoevropská, jako je migrace či terorismus?

Myslím, že rozhodne několik faktorů. Mám šanci v libereckém senátním obvodu uspět. Když vezmu dva svoje hlavní protikandidáty – Marka Vávru (ANO), kterého znám a vážím si ho, a Michaela Canova (Starostové), který je zkušený politik – tak oba dva mají jeden veliký hendikep. Pan Canov je starosta Chrastavy mimo tento senátní obvod. V minulosti jsem si nikdy nevšiml, že by jeho angažmá vůči Liberci bylo nějak pro Liberec přínosné. Pana Vávry si vážím jako podnikatele. Jeho hendikepem je jeho politická nezkušenost. A lidé musí zvážit, jestli chtějí, aby byl Andrej Babiš a jeho hnutí hegemonem na naší politické scéně a měl v Senátu další svoje lidi. Nebo zvolí možná kontroverzní, ale autentickou osobnost, která má konkrétní téma, které Liberci pomůže. Téma uprchlíků nebude podle mě to hlavní, podle čeho by se lidé rozhodovali. V Liberci žijí dvě třetiny voličů z tohoto senátního obvodu, takže si myslím, že budou rozhodovat témata důležitá tady v Liberci. 

Nicméně velká část veřejnosti má z migrace obavy. Jak to vidíte vy?

Nebudu tvrdit, že určité obavy nejsou na místě. Ale to, co se stalo v České republice, je hysterie, na které si honí politické triko pár politiků od pánů Zemana a Babiše po Okamuru a Konvičku. U nás téměř žádní uprchlíci nejsou a ani se sem nehrnou. Mrzí mě na tom, že se všichni uprchlíci hází do jednoho pytle. V Liberci je v současné době několik stovek cizinců. Sám jich několik znám, kteří sem v minulosti odešli ze Sýrie, Kolumbie, Ukrajiny a dalších zemí. Jsou to normální, bezproblémoví lidé, kteří tady pracují. Vadí mi ta hysterie, protože když se takto vyvolá, pak se stát méně soustředí na skutečný problém, což je část uprchlíků spojených s terorismem nebo s tou části emigrantů, kteří tady žijí a dělají teroristické útoky. To jsou skutečné problémy. Je potřeba se na ně soustředit a tam nacházet řešení.

Jaké jsou to problémy – teď myšleno tedy hlavně v západoevropských zemích?

V některých zemích je to nezvládnutá integrace. V tom smyslu, že třeba pokud měla Francie nějaké koloniální panství a pak jim tam přišlo z těch zemí velké množství uprchlíků, které oni přijali, ale už je nedokázali integrovat tak, aby těm lidem nabídli nějakou smysluplnou perspektivu. V Paříži i jiných městech jsou celé čtvrti, kde je vysoká nezaměstnanost mezi těmi lidmi. Pokud nemají perspektivu, část z nich je náchylná k těm nesmyslným radikálním extremistickým krokům. V tomhle je to nezvládnuté.

Chápu ty, kteří říkají, že bychom měli tuto vlnu omezit. Což je samozřejmě v pořádku. Jenže potom by Evropa musela začít dělat i to B – to znamená dávat mnohem více peněz do zemí, kde ten problém je. Neměla by se Evropa v budoucnosti už nechat zavléci do nějakého vojenského dobrodružství, které vlastně spustilo velkou část této uprchlické vlny. Potom je tam ještě jedna věc. Pokud je na moři loď, kde jsou lidé, a to i staří nebo matky s dětmi, zkrátka podle mě si nemůžeme dovolit těmto lidem nepomoci.

Jestli Evropa staví na nějakých civilizačních hodnotách a křesťanských základech, tak se má lidem, kteří už na tom moři jsou, pomoci. Ale měli bychom se mnohem více snažit o to, aby neměli vůbec důvody do těch lodí vstupovat a do Evropy se hrnout. Je to obtížné téma, ale nechci se přidávat k politikům, kteří říkají: „Pozor, za chvíli nás všichni muslimové znásilní a zavraždí a Češi vyhynou.“

Kromě Francie se ale teroristické útoky objevily i v sousedním Německu, takže strach lidí se dá pochopit...

To ano. Ale politik se k tomu může postavit dvojím způsobem. Když třeba srovnáte prezidenta Zemana a prezidenta Kisku. Zeman to začne zneužívat, vyvolává v lidech strach a zveličuje to.

Co třeba říkáte na Zemanův názor, že lidé by se měli ozbrojovat?

K čemu by to vedlo? Jednou z nejvíce ozbrojených zemí jsou Spojené státy americké. A jaký vliv to mělo, když se tam teroristi rozhodli nabourat do „Dvojčat“? Nebo jaký vliv to má, když někomu hrábne v hlavě, vlítne do školy a začne tam střílet? Žádný. Je tam jen jeden vedlejší negativní efekt, že tam každý rok zemře mnoho lidí proto, že je tam tolik rozšířené nošení zbraní. Tohle do Evropy nepatří. Není to typ společnosti, ve které bych se cítil bezpečně, kdyby měl každý doma kvér.

Je to také možná přenášení ochrany na občany. Měla by nás přeci chránit v prvé řadě policie a ostatní bezpečnostní složky...

To je jedna věc. A další je, že se Babiš a Zeman podívají, jaké jsou ve společnosti nálady, a podle toho dělají svoji politiku. Když zjistí, že si většina lidí třeba přeje, aby byla zrušená daň na pivo, tak vstanou a řeknou, že je potřeba toto zrušit, jsou to velké daně. Musíme mít pivo levné, abychom zachránili českou kulturu. Je to populismus nejhrubšího zrna, který může společnost někam zavléct. Stačí se podívat do Ruska, Turecka či předválečného Německa. Takhle to vždycky začíná. Říkají, my uděláme pořádek; jdou vstříc voličům v těch tématech a to je hrozně nebezpečné.

Je Evropská unie v krizi? A co by se stalo, kdybychom z ní vystoupili? Dostali bychom se do ruské sféry vlivu?

Evropská unie je v krizi, jak ukázal Brexit. To nemá smysl popírat. Samozřejmě, že hrozí, že se i rozpadne, v současné době mnohem víc než v předchozích letech. Ale to zase závisí na politicích, jestli toho využijí a budou třást Evropskou unií, až ji nakonec rozloží, nebo jestli převáží podle mě rozumnější a racionálnější názor, který říká, pokud máme na jedné straně Rusko, na druhé Spojené státy, na třetí straně Čínu, tak je potřeba, aby tu byl velký globální hráč, který dokáže ochránit naše hodnoty a dokáže být partnerem, případně i soupeřem těchto velmocí. Pokud se Evropská unie rozpadne, největší radost z toho budou mít v Číně a v Rusku.

Nebojíte se, že se svými názory na uprchlíky narazíte u voličů?

Může se to stát, někteří mě od toho odrazují. Věřím, že ve chvíli, kdy se v tom lidé začnou orientovat a politici jim přestanou předkládat jednostranné informace a strašit je, většina lidí v České republice je rozumných a nakonec prohlédnou hru, kterou s nimi někteří politici hrají. A že velké problémy jsou skutečně někde jinde. Nepojedu na populistické vlně jako Zeman či Babiš, kteří se snaží zneužít téma uprchlíků. Protože kolik mrtvých mají v České republice v uplynulém roce na svědomí uprchlíci? Nula. A podívejme se například, kolik mrtvých zahynulo na české železnici. Nechráněné železniční přejezdy a zastaralá infrastruktura jsou mnohem většími teroristy než všichni uprchlíci dohromady. Česká společnost diskutuje o imaginárních uprchlících. Ale na těch hloupých přejezdech zahynou každý rok desítky našich spoluobčanů.

Proč jste se nakonec rozhodl jít do boje o Senát a jaké je vaše hlavní téma?

Moje práce na radnici je docela vyčerpávající a zabírá mi většinu mého času. Ale to téma, se kterým kandiduji, je zásadně spojené s pozicí, kterou mám na městě. Chci se pokusit změnit zákon o rozpočtovém určení daní. Tady je dlouhodobě jedna velká nespravedlnost. Liberec je páté největší město v České republice, ale v daňových příjmech má na rozdíl od Plzně, Brna, Ostravy horší daňový koeficient. Což znamená, že máme každý rok v rozpočtu oproti Plzni, která je jen o něco větší a je čtvrtá, méně o šest set milionů. Když to vztáhnete na jednoho obyvatele, v Plzni je to 16 tisíc daňových příjmů na rok a na hlavu, v Liberci 10 tisíc. Přitom máme také třísouborové divadlo, tramvaje, zoologickou či botanickou zahradu. Tohle je velká systémová nespravedlnost, která zásadním způsobem – kromě pozůstatků minulosti, jako je dluh a korupce – přispívá k tomu, proč je Liberec jako hlavní město tohoto senátního obvodu v tak špatném ekonomickém stavu.

Lze vysvětlit, jak to můžete jako jeden senátor ovlivnit?

Vidím paralelu s tím, když jsem před deseti lety začínal v Liberci a říkal, je tady korupce, je s tím potřeba něco dělat. Tehdy mě někteří považovali za snílka, idealistu nebo blázna. Ale když se podařilo přesvědčit další lidi a šel jsem dlouhodobě po té cestě, tak se podařilo tohoto cíle v zásadě dosáhnout. A myslím, že dosáhnu i tohoto dalšího cíle. Ať už tím, že mi lidé dají důvěru a tím senátorem se stanu. Nebo se toto téma stane tématem dalších kandidátů na senátora. Myslím, že by se k němu všichni měli přihlásit. Přinejhorším to pro mě dopadne tak, že od voličů se mi důvěru nepodaří získat. To se může stát. Ale věřím, že se toto téma do Senátu dostane a Liberec získá v dalších letech spravedlivější podíl na daních, než má dneska. A doufám, že tohle téma osloví i další senátory. Podobný problém mají i další města; třeba šestá největší Olomouc je zadlužená a má také tento nevýhodný koeficient. Z tohoto bych rád udělal větší téma... jako kdysi malé obce, starosta Suché Lozi Gazdík. Jemu se podařilo tohle změnit pro malé obce. Ale je tu ještě segment těch větších měst, která na rozdíl od těch menších mají spoustu infrastruktury, jež stojí hodně peněz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…