Špatně placení Češi, kritický obrat v Německu a Václav Havel, který nebyl dítě. Roman Šmucler je připraven na váš nesouhlas

26.09.2016 18:10

OSMDESÁTINY VÁCLAVA HAVLA Václav Havel nebyl naivní a jeho odkazů je hodně, myslí si lékař, vysokoškolský pedagog a moderátor Roman Šmucler. Vyjádřil se i k Německu. "Víceméně zavřelo hranice a přijímá zlomek lidí než před rokem a upravilo zákony. Větší panika je dle průzkumů veřejného mínění v Česku," uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Kritizuje slabou korunu vůči euru. "Velkou devalvací jsme dali přednost vyšší zaměstnanosti špatně placených lidí. Jenže ty nemáme. Tak u nás Němci dávají práci Ukrajincům. To nemá dlouhodobě smysl," konstatoval.

Špatně placení Češi, kritický obrat v Německu a Václav Havel, který nebyl dítě. Roman Šmucler je připraven na váš nesouhlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úspěšný podnikatel a lékař Roman Šmucler

Za pár dní 5. října si připomeneme osmdesátiny Václava Havla. Má stále dost příznivců, kteří jsou však dnes jakoby v defenzivě. Jsou označováni jako pravdoláskaři, což je bráno jako hanlivé označení. Čím to je způsobeno?

Já nemyslím, že jsou příznivci Václava Havla v defenzivě, to už bychom nebyli v NATO a v Evropské unii. Musíme to brát podle reálné situace. Když vám chce někdo vynadat a použije spojení “pravdoláskař”, tak to tak nějak říká vše…

Havlovo heslo pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí působí pro mnohé lidi jako červený hadr na býka. Neb v dnešním reálném světě to mnohdy na vítězství pravdy a lásky nevypadá, a navíc se lidé často ani neshodnou na tom, kdo je tím kladným a kdo záporným hrdinou. Jaký je vlastně podle vás odkaz Václava Havla pro dnešek?

Václav Havel to heslo používal ve specifických situacích jakou byla revoluce 1989. Obecně platí, že z dlouhodobého (ale hodně dlouhodobého pohledu) se lidstvo zlepšuje a tak se dá říci, že řekl logickou pravdu. Neplatí to ale vždy a všude, Václav Havel nebyl dítě, nebyl naivní. Odkazů Václava Havla je hodně. Buďme součástí západní civilizace, kam patříme; snažme se být lepší; buďme odvážní. Ne vše se mu povedlo, ale vše se nepovedlo ani těm, kteří mně teď třeba ve vaší diskuzi vynadají. Nikdo není dokonalý.

Východní postkomunistická Evropa působí v časech migrační krize rozumněji a efektivněji než totálně zesluníčkovatělý Západ. Nyní Maďarsko ústy svého premiéra navrhlo takzvanou australskou cestu, která by výrazněji mohla omezit příliv imigrantů do Evropy, píše v Reflexu Jiří X. Doležal v textu s názvem Orbán navrhl funkční řešení migrační krize, který jste sdílel na svém facebooku. Na summitu deseti evropských zemí nejvíce postižených imigrací ve Vídni maďarský premiér Viktor Orbán navrhl vybudovat v Libyi velký tábor, do kterého by byli internováni všichni ilegální imigranti do Evropy, dokud evropské úřady nerozhodnou o azylu či naopak repatriaci. Souhlasíte s tímto řešením a je reálné jeho provedení?

Slyšel jsem něco podobného už před rokem a stále se jen mluví... Velký tábor pro imigranty v Libyi vybudoval Kaddáfí vlastně z celé země a Západ není zesluníčkovatelný- on to tam roky pragmaticky platil. Pak mu Kaddáfího zabili, neb nedokázal situaci zvládnout. Tábor tam je dobrý nápad, ale je tam “malinko” chaos a válka, tak to nepůjde přes noc. Ale je to správné řešení, pro nás i Libyi.

Vedle nás je Německo, kam zamířilo v poslední době nejvíce imigrantů. Jejich počty se různí, ale může jich být přes milion. Navíc ti, kteří dostanou azyl, si mohou podle zákona o slučování rodin přivést i své často početné rodiny. Německo je sice ekonomicky silné, ale je schopné tohle zvládnout bez nějakých vnitřních turbulencí? Nemáte o budoucí vývoj v Německu strach?

Německo, jak si všichni asi všimli, víceméně zavřelo hranice a přijímá zlomek lidí, než před rokem a upravilo i zákony. Německo nějak mluví a nějak jedná. Zatím to zvládá. Větší panika je asi podle průzkumů veřejného mínění v Česku…Nadšení v Německu z milionu příchozích nepanuje, ale také tam není nějaká občanská válka. Němci jsou proti “vítání”, ale na straně druhé si nezvolí za kancléře nebezpečného populistu, jak se jim to povedlo v roce 1933, aspoň tomu věřím. Vědí, že když teď nevolí Angelu Merkelovou, bude vládnout SPD a Zelení a ti přímo po dalších migrantech volají. Není to pro voliče tak jednoduché.

U nás jsou zatím daleko větším problémem než migranti nízké platy. Za vinu to dáváte i podhodnocené koruně vůči euru. "Nízká hodnota koruny vyhání ze země spoustu kvalifikovaných lidí, ožebračuje důchodce, fakticky snižuje mzdy. Musíme krůček po krůčku měnit naši zemi vyšší přidanou hodnotou a vyššími mzdami, ne konkurovat Vietnamu v lacinosti pracovní síly. Takhle naše fabriky vyrábějí za lacino pro Němce a najímají na to Ukrajince..," okomentoval jste současnou situaci. Jak z toho tedy ven? Je třeba vrátit hodnotu koruny na její původní úroveň před zásahem ČNB?

Ano, musíme si zvykat na silnější korunu a to vyvolá tlak, který postupně přemění náš průmysl na výrobu s vyšším ziskem i platy. Hezky krok po kroku jsme to dělali od roku 1991, ale velkou devalvací koruny jsme dali přednost vyšší zaměstnanosti špatně placených lidí. Jenže ty nemáme. Tak u nás Němci dávají práci Ukrajincům. To nemá dlouhodobě smysl. Ekonomika není jen export, ale i vnitřní spotřeba, až přijde krize, export se propadne, pak nás potáhnou útraty domácností.

Jak je to podle vás se zavedením eura v České republice? Politicky se to zdá nyní neprůchodné, vy byste byl pro?

Vždyť ho fakticky máme. ČNB natvrdo navázala korunu na euro. Tedy máme nevýhody (kurz), ale nemáme výhody (hlasovací práva, nižší transakční náklady atd). Politici nás utěšují, že jsme nemuseli platit na Řecko, jenže Slovensko s eurem roste a roste, i když má i svoje náklady. U nás je nynější růst umělý. Máme jakoby o 5-10% vyšší platy, ale v eurech (a v tom se platí) je to méně, než před devalvací. Devalvace ochudila obyvatele a zejména ukrojila z úspor důchodcům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…