Spisovatel odhaluje, jak žili Romové s ostatní společností, než vzniklo sídliště Chanov. Osobní zážitky

18.02.2019 21:51

ROZHOVOR „Co je svoboda? Pro někoho plný talíř, pro jiného věšení trenýrek kamkoli a vhazování květin do koše, další vidí zase svobodu v tom, že může někomu nafackovat. Je i takový, který je svobodný životem na ulici, někdo, že může sprostě osočovat politiky nebo ty, kdož nesouhlasí s jeho názorem,“ říká spisovatel Jiří Kimla. Pro něj osobně je svoboda tvoření bez obav, že ho někdo zavře nebo zastřelí, a může žít svůj život tak, jak chce. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jako rodák z Mostu popsal, jak vypadaly město i tamní vztahy s Romy dříve.

Spisovatel odhaluje, jak žili Romové s ostatní společností, než vzniklo sídliště Chanov. Osobní zážitky
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Chanov.

Ukazuje se, že zpomalující ekonomika nutí českou vládu začít šetřit. Ministerstva mají přijít o vysoké procento svých financí, bude se škrtat. Premiér začal navrhovat zvýšení některých daní, odmítl zvýšení daňové slevy na poplatníka a už nechce obědy zdarma pro děti. Je na dostatečná opatření už pozdě?

Zkuste se zeptat třeba deseti ekonomů. Každý předloží jinou představu. V něčem se budou shodovat, v jiném rozcházet. Já ekonom nejsem a ke všem těm záležitostem bude můj názor bezcenný. Pokud bych použil selský rozum, tak ten mi říká, že bych neměl utratit víc, než vydělám, a ještě by mi měla zbýt rezerva pro strýčka příhodu. A k těm obědům pro děti zdarma – platili jsme si obědy i za socíku. Coby študáci jsme od rodičů obdržený peníz pečlivě rozdělili, zaplatili obědů jen část a zbytek byl na kuřivo a jiné nemravnosti.

Já nemám problém s obědy zdarma pro děti a třeba by se našel způsob, jak je aspoň uhradit dětem ze sociálně slabých rodin. Tím spíš, že se hradí činnost některým zcela zbytečným neziskovým organizacím.

Ekonomika je živá. Dá se předpokládat její vývoj, ale stačí nějaká pohroma, třeba pandemie velkých rozměrů, nemoci jatečních zvířat, krach rostlinné výroby v důsledku stálých dešťů, sucha a co já vím. A pak si můžeme všechny předpoklady strčit za klobouk. Jsem ale optimista. Teď říkal v televizi jeden z ekonomů, že to s ekonomikou není až tak špatné. A včíl mudruj!

Premiér Andrej Babiš i Ministerstvo financí tvrdí, že elektronická evidence tržeb pomohla zvýšit částku vybranou na daních. Proti tomu ostře vystoupili Piráti, podle kterých je metodika vlády k výnosu EET asi tak spolehlivá jako cucání informací z prstu. Kromě toho byla schválena i třetí a čtvrtá fáze EET. Jak se na EET s odstupem času díváte vy?

Anketa

Andrej Babiš chce být premiérem až do roku 2025. Přejete si, aby se mu to splnilo?

hlasovalo: 12141 lidí
Piráti jinak nevystupují než ostře. Bylo by ale lepší, kdyby měli aspoň tak ostré výsledky, myslím. No a elektronická evidence tržeb? V celé Evropské unii se používá nějaká evidence tržeb. Jestli je zrovna elektronická evidence tržeb účinnou cestou, to fakt nedokážu posoudit, už proto, že výroky lidí označovaných médii za znalce, se značně liší. Mně nevadí a předpokládám, že největší odpor k elektronické evidenci tržeb mají ti, kterým se šláplo na penězovod směřující do jejich vlastních kapes.

Jak vnímáte úroveň jednání v Poslanecké sněmovně po posledních týdnech? Dostáváme se na úroveň států, z nichž nám různé videozáběry ukazují nadávky, a dokonce fyzické potyčky? Bude to vůbec někdy lepší?

Vy děláte, jako kdybychom měli oproti jiným státům kdovíjakou úroveň. Je obecně známo, že ani poslanci za první republiky, která nám je dávána pořád za vzor, nebyli žádní svatouškové. Nadávali si, uráželi se, i fyzicky napadali. Víte, sledovat celé jednání Sněmovny, to snad může jen masochista. Andrej Babiš kdysi nazval Sněmovnu žvanírnou, těšil jsem se, že tomu udělá přítrž, ale taky ho to semlelo. Ono hrát divadýlko za peníz, který za to kápne, to už se vyplatí, ne? A my, kteří za to máme prd, aspoň víme, koho nevolit, abychom mu to potom přece jen do té urny hodili. Měli by holky a kluci státoprávní mít víc nadhledu a nevydávat svoje přesvědčení za relevantní argumenty… Tak už to chodí, jak kdysi říkával Pavel Šrut.

„Evropská unie je jiná Evropská unie, než pro kterou Češi hlasovali. Její politika vede Evropu k sebezničení a nic na tom nemění vyhlášení, objetí a polibky,“ řekl jste mi jednou v rozhovoru. Platí váš výrok stále? A je současná situace kolem Brexitu začátkem onoho sebezničení?

Zatím se nic k lepšímu nezměnilo. Mnozí žijí v naději, že volbami do europarlamentu nastane zlom, ale zapomíná se, že sice víme, koho nevolit, ale… i když by se to snad mohlo povést, mechanismy Evropské unie jsou nastaveny tak, že i tak bude problém. Nadějný projekt se změnil v molocha a není jisté, zda přežije. Podívejte se třeba na nedávnou smlouvu mezi Francouzi a Němci. Ani se nenamáhali uvědomit ostatní členské státy, že to připravují či podepíšou. Jejich silová politika dokumentuje, jak to vlastně s ostatními myslí. Mají takové i další excesy naději? Odpovězte si sami. No a Brexit? Britský parlament zamítl návrh Mayové o způsobu vypořádání se s Evropskou unií. Je to zatím neznámá a dá se předpokládat, že vrcholní představitelé Evropské unie to Britům rozhodně neumožní. Všude za politickými rozhodnutími je cítit otisk velkých peněz. Asi se ještě budou dít věci.

Známá americká neziskovka Freedom House zveřejnila každoroční žebříček měřící úroveň svobody v jednotlivých zemích. Česká republika si pod Zemanem a Babišem vysloužila skóre 91 bodů ze 100, o tři body horší než Německo, ale o bod před Francií, o tři před Slovenskem a o pět před Spojenými státy. Jak vnímáte úroveň svobody v Česku vy?

Neznám, podle jakých kritérií byl žebříček sestaven. A ani nevím, odkud ona Freedom House získávala informace pro sestavení. Snad nikoho neurazím, když prozradím, že mě taková sdělení nechávají v klidu. Spíš se pozastavuji nad takovými zhůvěřilostmi, že jsou novináři nebo jiní kritici v zahraničí trestáni za to, že projeví svůj názor nebo averzi k politice týkající se multikulti anebo mají protimigrační názory. Politikům se může přihodit akorát to, že je v příštím období nezvolí, a za škody, často tikající bomby, nenesou odpovědnost. A co je svoboda? Pro někoho plný talíř, pro jiného věšení trenýrek kamkoli a vhazování květin do koše, další vidí zase svobodu v tom, že může někomu nafackovat, je i takový, který je svobodný životem na ulici, někdo, že může sprostě osočovat politiky nebo ty, kdož nesouhlasí s jeho názorem. Pro mě je svoboda to, že můžu tvořit bez obav, že mě někdo zavře nebo zastřelí, že můžu žít svůj život tak, jak já chci, a na který mám prostředky. Někdo se mnou může souhlasit, jiný ne, ale to je zatím jediné, co s tím mohou udělat.

Česko má nový fenomén – televizní seriál Most! Herec Zdeněk Godla, který hraje jednu z hlavních rolí v seriálu, byl donucen se omluvit za svůj výrok, že je cikán. Prý se poučil a raději se bude označovat za Roma. Je namístě, aby se člověk omlouval za to, jak se označuje? Je termín „cikán“ urážlivý? Nebo je to celé důsledek přehnané korektnosti?

Jsem rodilý Mosťák, dobře ještě pamatuji starý Most před zbouráním. Cikánů bylo ve městě hodně. Někteří bydleli na okraji města, jiní mezi ostatním obyvatelstvem. Já a moji kamarádi jsme s nimi vyrůstali. Občas jsme se poprali, občas provedli společné rošťárny. Jejich rodiče museli povinně pracovat a řada z nich to brala dost vážně. Byli mezi nimi jako mezi ostatními zloději vyčuránci, dobráci i šikovní a pracovití. V tom se vůbec od nás nelišili. A ještě k filmu, u Severky jsme delší dobu bydleli…

Když nám začali bourat město, napadlo jednoho chytráka a další se toho chytili, že bude dobré cikánům postavit samostatné sídliště, místo toho, aby šli bydlet společně s ostatním obyvatelstvem. A tak se postavil Chanov. O Chanově toho už bylo napsáno moc, tak se k tomu nechci vracet, snad jen malou douškou, že v Chanově jsem byl několikrát na návštěvě u kamaráda, říkejme mu třeba Josef, který mě pozval k nim na večeři. Jejich byt se vymykal z drtivé většiny ostatních bytů v této lokalitě a dalo se tam jíst z podlahy. Pak jsem taky bydlel v bytu vedle staršího cikánského páru. Jejich kluci měli střední školu, dcera naopak se nepovedla a byla zavírána za příživnictví. Její děti vychovával onen starší pár, děda s babičkou. Co chci říct, cikáni jsou prostě lidé jako ostatní. Zdeněk Godla hraje vlastně sám sebe. A hraje to vynikajícím způsobem. No a Rom, nebo cikán? Ptal jsem se jednoho, proč Rom? Řekl mně, že to v jejich jazyce znamená člověk. Oni sami mezi sebou říkají cigán, ale navenek jsou Romové. Zdeněk by měl poslat všechny ty korektňáky někam, odkud není návratu. Kdo chce být Rom, ať je Rom, komu nevadí být cikán, ať je cikánem. Zbytečná starost.

„Miloš Zeman není žádný hlupák a ti, kdo proti němu kandidují, mu nesahají ani po kolena. Ano, mají možná navenek vytříbenější jednání, ale jejich názory a politický rozhled sotva stačí pochopit celou tu šíři vývoje světa, nemají vize a papouškují názory těch, kteří je pro kandidátku objevili. A to je setsakra málo. Pro mě je osobně důležitější obsah sdělení než bohapusté spisovné hodinové plácání, ze kterého se nic nedozvím.“ To jste mi jednou odpověděl na otázku kolem prezidenta. O půl roku později jste svá slova potvrdil. Stále si za nimi stojíte? A proč?

Kdyby byl Zeman indián, určitě by se jmenoval Býkův červený hadr. Je to vrcholný politik se všemi přednostmi i negativy. V příštím období již nemůže být zvolen, a tak si jeho odpůrci konečně oddychnou a začne nový boj o prezidenta. Zatím si to prezident užívá, tak jako jeho předchůdci v posledním období. Říkal jsem, že některým jeho rozhodnutím nerozumím, jiná že mě štvou. Například jeho zaťatost ve vojenských misích, tady jsme každý jinde. Válčením se vojenští kluci a holky odborně zdokonalí, ale to je asi tak všechno.

Stejně tak jsem byl hodně nemile překvapen pozvánkou pro venezuelského prezidenta Juana Guaidóa do České republiky. Aniž bych nějak adoroval Madura, tomuto vůbec nerozumím – a za svou osobu – mně to je proti srsti. To nám taky třeba někdo nařídí a provede výměnu Zemana třeba za Kuberu, se kterým bych problém neměl, nebo za Topolánka či Kalouska. A tady bych už problém měl. Zkrátka, názor na Zemana neměním, jen mě prostě někdy štve.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…