Spisovatelka Formáčková: ČSSD sklízí, co zasela zvolením Sobotky. Kdyby Zeman chtěl, mohl by ho zničit ještě mnohem víc

14.06.2017 16:49

ROZHOVOR „Politika není dílem okamžiku, lidé zase tak často nemění názory, jak si mnohdy politici myslí. Sociální demokraté dnes sklízejí to, co si sami zaseli už v okamžiku, kdy z Bohuslava Sobotky udělali svého lídra a poté předsedu vlády,“ míní levicová spisovatelka a novinářka Marie Formáčková. V rozhovoru ParlamentníchListů.cz přiznala, že souhlasí se slovy sociálnědemokratické poslankyně Vlasty Bohdalové. „Sobotka? Je to možná hodný kluk, ale jako vůdce je nepřesvědčivý, nevýrazný, nezajímavý. V podstatě se o něho nikdo nezajímá...,“ poznamenala.

Spisovatelka Formáčková: ČSSD sklízí, co zasela zvolením Sobotky. Kdyby Zeman chtěl, mohl by ho zničit ještě mnohem víc
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Sociální demokraté už jsou prý ochotni hodit svého předsedu Bohuslava Sobotku přes palubu, protože situaci strany vzhledem k padajícím preferencím považují za tragickou. „Vidím mezi kolegy bezradnost, propadáme se hrozně. Předseda Sobotka je slušný, hodný člověk, ale není to lídr,“ přiznává kupříkladu poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová. Co si o tom myslíte? Měla by se ČSSD Sobotky vzdát? Nebyl by to naopak nežádoucí krok?

Politika není dílem okamžiku, lidé zase tak často nemění názory, jak si mnohdy politici myslí. Sociální demokraté dnes sklízejí to, co si sami zaseli už v okamžiku, kdy z Bohuslava Sobotky udělali svého lídra a poté předsedu vlády. Jak řekla poslankyně Bohdalová, je to možná hodný kluk, ale jako vůdce je nepřesvědčivý, nevýrazný, nezajímavý. V podstatě se o něho nikdo nezajímá, a jelikož je šéfem strany, lidé se přestali postupně zajímat i o sociální demokracii.

A ničemu nepomohly ani jeho zmatené kroky z poslední doby, kdy možná chtěl vypadat jako chlap, jako vůdce, ale zoufale se mu to nepovedlo. Když se ho teď strana vzdá, moc si nepomůže, bude zase nějaký čas trvat, než nabere rychlost a získá zpět ztracený kredit. Kdysi se to povedlo Miloši Zemanovi, ale to je mimořádně silná osobnost, takže po takové by se měli sociální demokraté poohlédnout.

Ani KSČM v preferencích zrovna „pšenka nekvete“. Čím to podle vás je, že levice v ČR tak padá? Nedokáží snad levicoví politici přesvědčit národ o svém programu, o svých cílech?

Komunisté si víceméně svá procenta drží, tam nejsou výkyvy tolik markantní jako u sociálních demokratů. Ale i tady jde o osobnosti, o hledání takových přestavitelů, takových vůdců, kteří jsou přesvědčiví a důvěryhodní. I v komunistické straně scházejí výrazné osobnosti, s výjimkou Vojtěcha Filipa, který takovou osobností je. A myslím, že ta v podstatě „stabilní procenta“ jsou jeho zásluhou.

Jak jste vnímala „krizi vlády“? Kdo měl podle vás navrch – prezident Miloš Zeman, či premiér Bohuslav Sobotka? Není třeba tady prvopočátek strmého pádu preferencí?

Navrch měl rozhodně Miloš Zeman, a i když mu jeho kritici vyčítají, že se na krizi výrazně podepsal, nemyslím si to. Kdyby chtěl, mohl by z toho pro sebe vytěžit ještě mnohem víc, protože Bohuslav Sobotka se opravdu nechoval důstojně. A preference padaly už předtím.

Zatímco ČSSD dle průzkumů ztrácí, tak Andrej Babiš, který již není ve vládě, a jeho hnutí ANO vládní krizí příliš neutrpělo. Jak je to možné?

Je to pořád stejná písnička. Andrej Babiš je osobnost, která dokáže ostatní přesvědčit. Navíc mu bylo podle mnohých voličů ukřivděno, což vyvolalo pravý opak toho, co zřejmě Bohuslav Sobotka zamýšlel. Ale tohle bylo předem jasné a dost se divím, že na tento „efekt“ ho jeho poradci neupozornili, když už to nepředvídal on sám.

Sociolog Daniel Prokop míní, že Babiš získává voliče hlavně mezi těmi občany, kteří mají pocit, že za minulého režimu bylo leccos lepší, ovšem komunisty odmítají. Do jaké míry může u voličů Babiše platit: „Strčte si někam Havla a vzpomínky na listopad, nám nevadí, že Babiš byl estébák... A kradete všichni, tak co?“

Takový názor jsem od žádného jeho voliče nikdy neslyšela. Ovšem chápu, že sociologové pro jeho popularitu hledají nějaké přijatelné důvody a tenhle se jim prostě líbí. Pokud vím, právě od lidí, kteří ho volili a budou volit i nadále, imponuje jim svými podnikatelskými úspěchy a zároveň i tím, že i když je tak zvaně „za vodou“, přesto šel do politiky, kde to zase tak velká zábava není.

Lidé, voliči, jsou velmi citliví na otázku migrantů. Vzhledem ke stoupajícímu počtu teroristických útoků v Evropě považují lidé převážně za správné, že se ČR – a nejen ona, i celá Visegrádská čtyřka – odmítá podřídit kvótám pro migranty ze strany EU. Nepřišlo ono rozhodné NE ze strany vlády, ze strany ČSSD, už příliš pozdě?

Současný stav, kdy u nás máme zanedbatelné množství migrantů, většině národa vyhovuje, nechtějí na něm tedy nic měnit. To si uvědomují současní politici, ti, co se teprve chystají do politiky vstoupit, dobře to vědí i prezidentští kandidáti. Takže to NE je jenom „zpěv ve společné tónině“. Jestli půjde někdo do voleb s heslem, že je třeba otevřít migrantům všechny dveře, v pronikavý úspěch doufat nemůže. Vláda tedy ani nemohla zareagovat jinak.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…