Sprostoty. Nenávist vůči všemu ruskému dosáhla vrcholu. A toto nemůže přinést nic jiného než katastrofu. Huml o tom, co přijde

04.01.2017 20:10

ROZHOVOR Podle poslance ČSSD Stanislava Humla Brexit signalizuje, že v EU dochází k odstředivým tendencím a značná část populace velké a bohaté země, což Velká Británie bezesporu je, je s členstvím nespokojena. Hrozí dominový efekt. Volba prezidenta USA přiváží změnu v politice velmoci, která je nadějí, že přestane svět kráčet ke konfrontaci. A toto nás čeká v novém roce…

Sprostoty. Nenávist vůči všemu ruskému dosáhla vrcholu. A toto nemůže přinést nic jiného než katastrofu. Huml o tom, co přijde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Jaké události na domácí politické scéně byly podle vás v roce 2016 klíčové?

Byly to bezesporu volby do krajů a části Senátu, kde došlo k přeskupení sil a hnutí ANO posílilo a ukotvilo se tak na naší politické scéně jako relevantní politická síla. Politická zdůrazňuji. Již by bylo pokrytecké opakovat – my nejsme politici. Jsou a budou.

Je u nás skutečně ohrožena demokracie tandemem Babiš-Zeman a staneme se satelitem Ruska, nebo Číny? Nebo není u nás naopak ohrožena demokracie vměšováním Bruselu, Berlína a Washingtonu?

Politická uskupení nejsou ohrožením demokracie. K demokracii patří vyjednávání a spolupráce. Prezident Zeman byl demokraticky zvolen, dokonce přímou volbou, což je vrchol demokracie, Andrej Babiš je v mých očích v gigantickém permanentním střetu zájmů, ale mandát od voličů dostal.

K druhé polovině otázky mám úvahu. SSSR se rozpadl, nebyli jsme jeho součástí, byli jsme pouze pod vlivem a ano, byli jsme satelit. V EU jsme členem, plnohodnotným účastníkem na politice uskupení. To je velký a zásadní rozdíl. Můžeme vlastními názory a hlavně činy politiku EU ovlivňovat. Z logiky věci nemůžeme být současně členy EU a satelitem Ruska nebo Číny. To je nesmysl a komentátorská hloupá zkratka. 

Jaké věci považujete za klíčové v zahraničí?

Nelze nevzpomenout Brexit a volby v USA. Obojí má dopad i na naši zem. Brexit signalizuje, že v EU dochází k odstředivým tendencím a značná část populace velké a bohaté země, což Velká Británie bezesporu je, je s členstvím nespokojena. Hrozí dominový efekt. Volba prezidenta USA přiváží změnu v politice velmoci, která je nadějí, že přestane svět kráčet ke konfrontaci. Zda splní, co sliboval, je otázka. Budu držet palce, aby klíčoví politici světa dospěli k dohodě a nevypukla válka. Ukázalo se též, že i outsider může porazit média, která jsou proti němu. Význam internetu roste.

Už bylo oznámeno, že ministrem zahraničí USA bude Rex Tillerson, označovaný jako „proruský“. Například je proti sankcím. Co všechno může Trumpova vláda přinést světu a potažmo i nám, České republice? Skončí svět, jaký jsme dosud znali, jak někteří tvrdí?

Svět se mění stále. Jde o přirozený běh věcí. Doufejme, že skončí politika konfrontace a nastoupí více inteligentní diplomacie. 

Dočkáme se kvůli tomu výrazné „ruské stopy“ v politice budoucího prezidenta Donalda Trumpa?

Nemyslím si, že by americký prezident podléhal ruskému vlivu. Dnešní politika nenávisti proti všemu ruskému by mohla skončit. 



Experti předpovídají, že z Trumpova vítězství se rozhodně neraduje Ukrajina, kterou nový americký prezident prý hodí přes palubu a přestane ji podporovat, jak tomu je nyní. Tedy, co se stane s Ukrajinou? Krym je patrně nevratný, ale co konflikt na východě a stav Ukrajiny jako takové, kde téměř nic nefunguje, nejsou peníze, není tam vlastně nic?

Konflikt na východě Ukrajiny opět doutná. Opět promluvila děla. Rozum to nebere. Nemám věšteckou kouli, ale nepředpokládám změnu na Krymu, ani v Kosovu. 

Přibližujeme se finanční krizi, jak varují někteří ekonomové? Může to ve světové ekonomice a finančnictví opět „bouchnout“? Které scénáře jsou podle Vás reálné, a dokážeme se na něco takového připravit? Jak si vůbec momentálně světový kapitalistický řád stojí?

Tisk ničím nekrytých peněz nemůže přinést nic jiného než katastrofu. 

Evropa stále nevyřešila migrační krizi. Dle expertů můžeme po skončení zimy opět očekávat obnovení běženeckých vln, které mohou oproti minulým obdobím výrazně posílit z Afriky. Nechá to Evropa vyšumět a bude čelit opět dalším teroristickým útokům? Zatím nebyla síla s tím něco udělat, co se musí stát, aby evropští lídři začali jednat razantně?

Evropa není nafukovací. To je moje stručná odpověď. 

Nakolik se dá říct, že události jako Brexit či právě volba Trumpa ukázaly, že multikulturalismus je mrtvá idea? Odmítli to lidé i prostřednictvím zmíněného referenda a voleb? A do jaké míry bude dle vašeho mínění tento trend v roce 2017 pokračovat?

Kéž by byl mrtvá idea. Obávám se, že není. 



Výrazné aktuální téma je takzvaný boj s dezinformacemi, fake news, ruská propaganda a podobně. Jde ve většině podle vás skutečně o upřímnou snahu vymýtit propagandu, které zahrnuje nevědomé lidi smyšlenkami? Jakou roli v tom může hrát politický boj. Mohou tyto snahy skutečně něčeho docílit? Nebudou jen lidé naštvaní?

Už používané slovo boj hovoří samo za sebe. Dezinformace se dá porazit jedině pravdivou informací. Zakazovat diskuzi nelze. Tolerovat se nemají nadávky, urážky a pomluvy. V této souvislosti bych chtěl vyslovit hluboký odpor k lidem, kteří se nestyděli sprostým způsobem vyjadřovat o obětech z řad souboru Alexandrovci. Nenávist vůči všemu ruskému dosáhla vrcholu. Mnozí bychom se ani nenarodili, kdyby nás tento národ v roce 1945 neosvobodil. Padlo jich 20 milionů. Umíme rychle zapomínat. 

Jaký bude tento rok, pokud jde o domácí politiku? U nás proběhnou sněmovní volby, začne kampaň k prezidentským volbám... Co očekáváte?

Tento rok bude v politice velmi pestrý. Očekávat lze souboje každého s každým. 

A pokud jde o zahraničí, prezidentské volby ve Francii na jaře, v Německu parlamentní na podzim...

Po útocích v Nice a Berlíně se dají očekávat velmi podobné výsledky jako v USA.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…