Srabe Miloši Zemane, nepatříš na Hrad. Bla bla bla, lidé chtějí pevnou ruku. Radim Jančura přes PL vyslal pěkné pozdravy všem

14.03.2017 8:14

ROZHOVOR Žádné mlácení prázdné slámy. „Lidé celoevropsky a možná i celosvětově nechtějí poslouchat jen bla, bla, bla od politiků, chtějí pevnou ruku, pevné vedení a uvěřitelnost.“ Známý podnikatel Radim Jančura se vyjádřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ke sjezdu ČSSD a okomentoval vyjádření předsedy Bohuslava Sobotky. Úspěšný manažer, majitel společností Student Agency a RegioJet, vysvětlil i to, proč naprosto souhlasí s pojetím demokracie vicepremiéra Andreje Babiše. Má jasno také v tom, jak by měl vypadat kandidát na prezidenta, který porazí Miloše Zemana. K avizované neúčasti současné hlavy státu v televizních debatách řekl nekompromisně: „Pokud nepůjde do besed, je to srab, a já nechci za prezidenta sraba. Takový člověk na Hrad nepatří.“

Srabe Miloši Zemane, nepatříš na Hrad. Bla bla bla, lidé chtějí pevnou ruku. Radim Jančura přes PL vyslal pěkné pozdravy všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura

ČSSD na sjezdu potvrdila ve vedení strany předsedu Bohuslava Sobotku, pozici prvního místopředsedy obhájil ministr vnitra Milan Chovanec, ti, kdo měli jiné názory, nebyli zvoleni. Poslanec Jeroným Tejc po skončení sjezdu do médií řekl, že už bude mlčet. Je to dobrý směr pro ČSSD a případné jejich šance na úspěch ve volbách?

Asi by pár měsíců před volbami byly nějaké změny divoké a den zúčtování neměl přijít o minulém víkendu, ale přijde po volbách.

Vy jste loni v červnu nechal své autobusy polepit fotografiemi ministra vnitra Milana Chovance a premiéra Bohuslava Sobotky, zveřejnil jste i jejich telefony kvůli tomu, že jste měl obavu z dopadů policejní reorganizace na vyšetřované kauzy. Ale k čemu se chci dostat… Tenkrát zaznělo i heslo „ČSSD ve stopách ODS“. A i teď se některé osobnosti domnívají, že ČSSD jde ve stopách ODS. Je podle vás toto vyjádření stále platné, nebo ne?

S tím plně souhlasím. Samozřejmě už není taková doba jako před lety, kdy byla ODS ochromená, ale pořád ČSSD ovládají kmotři. Jednoznačně ano.

Anketa

Která koaliční strana už po volbách určitě nebude ve vládě?

17%
8%
75%
hlasovalo: 4217 lidí

V proslovu premiéra a staronového předsedy ČSSD na sjezdu zazněla také rázná slova na adresu vicepremiéra Andreje Babiše. „Andrej Babiš není sociálně citlivý miliardář. Je to člověk, který ve skutečnosti nemá rád demokracii. Je to člověk, který chce v naší zemi získat absolutní a nekontrolovatelnou moc. A použije k tomu všechny prostředky. Včetně neomezeného populismu.“ Nutno dodat, že Andrej Babiš rychle úder vrátil s tím, že nechápe, proč je s ním tedy Sobotka ve vládě, a zmínil, že sám premiér je po tlakem lobbistů. Jak se díváte na tuto vzájemnou výměnu názorů?

Nejdřív musím říct, že naprosto souhlasím s pojetím demokracie pana Babiše. Pan Sobotka sice mluví o nedemokratičnosti pana Babiše, respektive ANO ve smyslu stranické demokracie, ale pokud se ostatní strany nechtějí vydat cestou jako ODS a ČSSD, je potřeba, aby vládla pevná ruka, která získá mandát. Pak si může dělat opravdu, co chce včetně nedemokratického výběru lidí na kandidátku. To špatné v ČSSD a ODS vznikalo a vzniká právě zespoda, tím, že se obsazují pozice a kmotři postupně získávají moc výš a výš, až začínají ovládat část strany, a nakonec i ten vůdce strany, pokud chce získat většinu, musí něco uvolnit nebo nasypat kmotrům. Samozřejmě předseda by měl poslouchat názory. Když Babiš nebude poslouchat jiné názory, může se stát, že přijde jiná silná osobnost a Babiše hodí do starého železa. Měl by naslouchat, ale demokracie ve stranictví by mělo být spíš méně, protože nedemokratické síly se mohou dostat ze základních buněk až nahoru a stane se to co u ČSSD a ODS.

A co osobnost premiéra Bohuslava Sobotky? Změnil rétoriku, vyměnil ministry, přichází se řadou nových opatření, viz zákon o sociálním bydlení, progresivní zdanění. Má šanci změnit zatím nepříznivé výsledky preferencí?

Asi nikoliv. Lidé celoevropsky a možná i celosvětově nechtějí poslouchat jen bla, bla, bla od politiků, chtějí pevnou ruku, pevné vedení a uvěřitelnost. Tak, jak dnešní politici mluví, mlátí prázdnou slámu. Jejich slova nemají význam. Pan Sobotka se snažil najít ekonomický zázrak, že takzvaně oholí 20 procent nejúspěšnějších lidí, nejúspěšnějších znamená nejpracovitějších a nejchytřejších, ve prospěch zbytku, jenže ti lidé odejdou a budou pracovat někde, kde je stát vítá, a ne tam, kde je chce potrestat. To není dobrá strategie. Je chytrá a populistická, ale není správná. 

O případné podpoře ČSSD pro prezidenta Miloše Zemana na sjezdu řeč oficiálně nebyla. Sociální demokracie bude tuto otázku řešit s největší pravděpodobností v referendu. Milan Chovanec ale dříve řekl, že podporuje prezidenta, může naopak počítat Zeman s podporou ČSSD, i když o ni, jak uvedl, žádat nebude? A co ANO, mělo by podpořit prezidenta?

Chápu, že pro pana Babiše je prezident Zeman jediný spojenec. Všichni jedou rétoriku Antibabiš. Naprosto to chápu. Být v jeho pozici, ačkoli by se mi Zeman lidsky nezamlouval, byl bych šťastný alespoň za takového spojence. Vztah Sobotka – Zeman je jasný, naopak Sobotka by měl situaci překousnout a Zemana podpořit. Ale já osobně budu raději doufat, že bude silný kandidát, který ho může porazit. Jsem přesvědčený o tom, že ho lze porazit snadno a jednoduše. Musí přijít typ kandidáta, spíš staršího pána, filozofického a la Masaryk, který bude říkat moudré věci, nebude útočit proti Zemanovi, nebude mu nic vyčítat, bude moudře filozoficky říkat, jak bychom se měli chovat. Bude to náš mentor, kterého rádi budeme poslouchat, protože to, co bude říkat, bude moudré, a to Češi ocení v případě, že budou diskuse v televizi, kterým se chce prezident Zeman vyhnout. Může to být stejné jako na Slovensku. Pan Kiska byl naprosto neznámý člověk, měl za sebou pěkný příběh, ale na základě několika diskusí dokázal převálcovat politicky známou osobnost jako Fico, protože byl uvěřitelný. Zeman a Klaus mají společné, že jsou arogantní. Když se jim postaví normální, slušný člověk, který bude mluvit srozumitelně, tak ho porazí. Samozřejmě Zeman je srozumitelný, ale je arogantní a zlý, ale dokáže říkat věci srozumitelně.

Zatím ale prezident Zeman, jak už jste podotkl, avizoval, že se nebude účastnit televizních besed…

Pokud nepůjde do besed, v tu chvíli to není společenská osobnost, tím pádem nastane stejná situace jako u Klause poslední čtyři roky na Hradě, bude neviditelný. Pokud nepůjde do besed, je to srab, a já nechci za prezidenta sraba. Takový člověk na Hrad nepatří. Poslední čtyři roky v době prezidentování Klause byl vidět jen jeho mluvčí a on už ne.    

Prezidentští kandidáti, kteří se hlásí nebo se o nich mluví: Michal Horáček, Marek Hilšer, Jiří Drahoš, Martin Stropnický, Jaroslav Kubera. Je někdo z nich ten typ, o kterém hovoříte, tedy moudrý muž filozoficky naladěný, který by mohl porazit Zemana? Mimochodem, bývalý senátor Zdeněk Škromach se domnívá, že pan Horáček je jen „předskokan“, podobně jako Jan Fischer…

V našem desetimilionovém národu je spousta lidí, kteří mohou Zemana porazit. Mně se líbí pan Horáček, má zajímavý životní příběh, co jsem slyšel, působí na mě jako filozoficky zaměřený pán. Já mu naději dávám, ale možná se objeví ještě někdo lepší.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…