Srbsko čekají důležité prezidentské volby. Analytik Ilić už vidí vítěze a také to, jaký dopad bude mít na Česko

30.03.2017 20:50

ROZHOVOR Srbové budou mít možná už od neděle nového prezidenta. Všeobecně se totiž očekává vítězství současného premiéra Aleksandra Vučiće se ziskem nad 50 procent. Potvrzuje to i bezpečnostní a politický analytik srbského původu Milutin Ilić. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pohovořil také o česko–srbských vztazích.

Srbsko čekají důležité prezidentské volby. Analytik Ilić už vidí vítěze a také to, jaký dopad bude mít na Česko
Foto: FB A. Vučiće
Popisek: Srbský prezident Aleksandar Vučić

V neděli čekají Srbsko prezidentské volby. Favoritem je premiér Aleksandar Vučić. Lze očekávat nějaké překvapení? Můžeme věřit průzkumům, které předvídají Vučićovo vítězství dokonce v prvním kole?

Úřadující premiér Aleksandar Vučić je skutečně absolutním favoritem prezidentských voleb. K vítězství v prvním kole mu bude stačit, když voliči jeho Srbské pokrokové strany (Srpska napredna stranka – SNS, pozn. red.) a koalice kolem SNS disciplinovaně k volebním urnám dorazí. Vučićovo setkání s Putinem tento týden v Moskvě na téma hospodářské a vojensko-technické spolupráce mu přidá ještě několik procent nerozhodnutých voličů. Odhaduji, že při tomhle vývoji bude vše vyřešeno v prvním kole, kde Vučić získá 53 až 56 procent a žádné druhé kolo nebude.

S jakým programem jde premiér Vučić do voleb? A proč podle vás usiluje o funkci prezidenta, nemá coby premiér větší pravomoci?

Premiér Vučić kandiduje na prezidenta hlavně s programem, který klade důraz na stabilitu, evropskou cestu Srbska, spolupráci se sousedními zeměmi, vojenskou neutralitu, ale také nejlepší spolupráci s Ruskem a Čínou. Srbsko je velmi složité geostrategické a bezpečnostní prostředí. Čeká se na restart  vztahů mezi Amerikou a Ruskem, což významně ovlivní celou Evropu a zejména Balkán.

Je známo, že Vučić má dobrou spolupráci se zeměmi EU, s Německem, Itálií nebo s Českou republikou a Maďarskem. Čína má významné investice v Srbsku, a jak jsem již řekl, Vučić byl teď v týdnu v Rusku za prezidentem Putinem v souvislosti s vojensko-technickou spoluprací a nákupem šesti stíhaček MIG 29, 30 tanků T-72 a třiceti obrněných průzkumných transportérů BRDM 2M. Vučić navrhnul Putinovi, že by mohli v Srbsku na podzim letošního roku hostit summit Srbska a Euroasijské unie. Cílem Srbska je zachovat liberalizaci obchodu s Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem, a rozšířit seznam zboží, které lze exportovat bezcelně a některých výrobků, zejména vozů Fiat. Hodlá také zlepšit vztahy s Arménií a Kyrgyzstánem.

Srbský analytik Milutin Ilić. Foto: Archiv M.I.

Vaše otázka ukazuje, že znáte právní systém Srbska. Pravdou je, že premiér má větší pravomoci než prezident. Myslím, že Vučić se rozhodl kandidovat na prezidenta Srbska, aby prostřednictvím své politiky Srbsku poskytl geostrategickou a bezpečnostní pozici. Ve své straně SNS, která má přes 600 tisíc členů, lze pozorovat proruskou, proevropskou a prozápadní orientaci, což ukazuje na otevřenost vůči všem směrům a na rovnoměrné rozložení sil v zahraniční politice.

Do jake míry by mohla výměna v prezidentském paláci změnit česko–srbské vztahy?

Česká republika v první řadě podporuje integraci Srbska do EU a Srbsko je odhodláno k dalšímu rozvoji politických, obchodních, hospodářských a kulturních vztahů. V roce 2015 proběhlo devět bilaterálních jednání na různých úrovních státní správy a rok předtím byl český prezident na státní návštěvě v Bělehradě. V roce 2016 proběhlo vzájemných jednání mnoha představitelů mezi Českou republikou a Srbskem pět.

Například výměna zboží za rok 2015 mezi Českou republikou a Srbskem dosáhla 643 milionů eur, z čehož Srbsko vyvezlo za 275,8 milionů a dovezlo zboží za 367,2 milionů eur. Jakýkoli budoucí prezident, a samozřejmě v první řadě Vučić, by Česko bral jako důležitého politického a obchodního partnera.

Naše vzájemné vztahy se nadále prohlubují a je to vidět i na konkrétních příkladech. Poslanec Parlamentu České republiky Jaroslav Foldyna byl nedávno současným prezidentem Tomislavem Nikolićem oceněn za zlepšení vzájemných vztahů a spolupráce. Poslanec Foldyna založil v Praze  Česko–srbské hospodářské a kulturní sdružení, srbští členové Parlamentu v Bělehradě vytvořili sdružení s podobnými cíli. Nesmím opomenout ani to, že český prezident Miloš Zeman má velké sympatie srbského národa za své pevné a konzistentní názory. Mnohokrát nás podpořil, třeba odmítnutím jmenovat českého velvyslance do pseudostátu Kosovo, tedy našeho historického území, které nám bylo za vydatné pomoci Západu ukradeno kosovsko-albánskými zločinci a mafiány.

Na prezidenta kandiduje také Vojislav Šešelj, který byl skoro 12 let vězněn v Haagu. Jakou ten má podporu?

Prof. Dr. Vojislav Šešelj je na prvním místě rusofil, antiglobalista, odpůrce NATO a EU v její současné podobě. Důsledný je ve svém nacionalistickém politickém programu, kvůli němuž strávil oněch 12 let ve vazbě haagského tribunálu. Koneckonců soud ho propustil jako nevinného a byl osvobozen ve všech bodech. Jeho voličstvo vnímám někde mezi 11 až 12 procenty, ale v současné situaci spíš kolem 8 procent kvůli některým dalším kandidátům, kteří se objevili a mohou přitáhnout voliče s výrazně nacionalistickými názory. V každém případě je podle mě úspěchem, že vůbec Šešeljova Srbská radikální strana (SRS) existuje v důsledku tlaku ze Západu, kterému je Srbsko vystaveno.

Může budoucí prezident, pokud jím bude někdo z hlavních kandidátů, jakkoli proměnit dosavadní situaci na celém Balkánu?

Můj odhad je, že Vučić s přehledem vyhraje a jeho politika je jasná: spolupráce se sousedy, stabilita na Balkáně a společná cesta do EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…