Srovnání počtů lidí na české a ruské ambasádě? Tím to nekončí. Cítím v tom trik, varuje Petr Gazdík

24.04.2021 17:20 | Rozhovor

„Určitě nepotřebujeme, aby z Prahy operovali zpravodajští důstojníci proti dalším zemím Evropské unie,“ říká místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Rozhodnutí České republiky poslat domů polovinu ruských pracovníků ambasády a srovnat počty na obou stranách vidí jako správné, obává se však, že tím spor mezi Českem a ruskou velmocí nekončí. Z chování Vladimira Putina prý cítí nějaký trik. V rozhovoru rovněž řekl, že nevěří krycímu manévru ministra vnitra s cestou do Moskvy a že mlčení prezidenta považuje za ukázku jeho nejbližšího proruského okolí.

Srovnání počtů lidí na české a ruské ambasádě? Tím to nekončí. Cítím v tom trik, varuje Petr Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Česko poslalo domů zhruba na šest desítek ruských diplomatů  mají opustit zemi do konce května, protože Rusko nereagovalo na ultimátum. Rusko přistoupilo na domluvu a poměr zastoupení v obou zemích bude rovnoměrný. Byla reakce České republiky správná? Jak postup hodnotíte?

Za mě rozhodně byla, není důvod, proč by obě země neměly mít početně stejně velká diplomatická zastoupení. Rozhodně se to neodvíjí od počtu obyvatel, ale od počtu lidí, kteří jsou k diplomacii potřeba. Já jsem pro paritu diplomatických zastoupení obou zemí. Určitě nepotřebujeme, aby z Prahy operovali zpravodajští důstojníci proti dalším zemím Evropské unie, na což ostatně zpravodajská komunita dlouhodobě upozorňuje. Tedy, že ruská ambasáda obsahuje zpravodajské důstojníky operující nejen proti České republice, ale proti řadě dalších zemí Evropské unie – ruská ambasáda v Praze je tak jakési předpolí. Nevím, proč by to tak mělo být.

Překvapilo vás, že Rusko přistoupilo na srovnání počtu diplomatů i zaměstnanců? Nebo jste očekával tvrdší reakci?

Přijde mi to ze strany Ruska jako rozumný krok. Na druhou stranu si ale nemyslím, že to tím končí.

Proč Rusové na dohodu přistoupili z vašeho pohledu? Jak jejich reakci čtete?

Chtělo by se mi to hodnotit jako rozumný přístup. V souvislosti s ostrými výroky prezidenta Putina v tom ale cítím nějaký trik.

Jak hodnotíte jednání vládních politiků během této události, ať už premiéra Andreje Babiše (ANO), ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), nebo nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka?

Leccos se ukáže ještě později. Čerstvý ministr zahraničí se očividně snaží, ale uvidíme, zda mu to vydrží. K premiérovi a ministru vnitra se už podrobněji vyjadřovat nebudu. Myslím, že k rozhodnému prohlášení a rozhodným krokům je přiměl spíš tlak okolností než vnitřní přesvědčení.

Dva příslušníci GRU měli podle BIS způsobit výbuchy ve Vrběticích v roce 2014. Z Respektu víme, že agenti měli být do skladu objednáni, ale přímý důkaz, že tomu tak bylo, nemáme. Co si z událostí posledních dní berete vy?

Nemyslím, že by si v tomto případě – a s rizikem velké roztržky s Ruskem – česká oficiální místa dovolila vypustit blábol. Věřím českým zpravodajským službám. Takže – a už jsem to řekl i veřejně – pokládám události ve Vlachovicích (Vrbětice jsou vesnicí spadající pod obec Vlachovice, pozn. red.) za neuvěřitelnou drzost ze strany ruských agentů a Ruska jako takového. Chovají se jako na dobytém území.

Vládní politici lavírují mezi označeními „důvodné podezření“ a „důkazy“. Tradičně se vyrojily spekulace, zda tomu opravdu bylo tak, jak je veřejnosti prezentováno, spekuluje se o načasování kvůli Dukovanům a Sputniku V nebo i kvůli plynovodu Nord Stream 2. Co na dohady kolem Vrbětic říkáte? A jde podle vás o důvodné podezření, nebo o důkazy?

Premiér a ministr vnitra byli opatrní ve formulacích. Předpokládám, že pokud s tím vláda takto vylezla, tak má důkazy, ne jen domněnky.

A kde, případně čím tedy takové spekulace vznikají?

Spekulace budou vždy vznikat – momentálně spíše na straně prorusky píšících serverů. Zkrátka budou hledat jiná zdůvodnění a budou bagatelizovat onu drzost Ruska.

Měla by být zpráva BIS odtajněna tak, jak chtěl na začátku Andrej Babiš? Nebo alespoň její část, aby mohly být spekulace vyvráceny?

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí
Neumím si představit, že by se zveřejňoval živý spis. To prostě ve zpravodajské sféře možné není. A zase je to náš latentní problém – pokud by Babišova vláda měla důvěru lidí, stačilo by její prohlášení podepřené argumenty od zpravodajských služeb.

Rozhodně se nedá říci, že všichni věří verzi o dvou ruských agentech. Ti, kdo nevěří, jsou z druhé strany označováni za vlastizrádce nebo konspirátory. Je možné to tak vidět a označit je tímto způsobem?

Každý má právo věřit, čemu chce. Podstatné je, aby politici nedělali kroky proti zájmům České republiky.

Měli bychom přerušit diplomatické vztahy s Ruskem? Proč ano, či ne?

To myslím netřeba. Stačí personální parita zastupitelských úřadů.

Jak vnímáte zdůvodnění Jana Hamáčka, že jeho cesta do Moskvy byla jen zastírací manévr? Věříte tomu?

Nevěřím.

Premiér Andrej Babiš prohlásil, že se nejednalo o akt státního terorismu, neboť cílem nebyla Česká republika a munice z Vrbětic měla explodovat až v Bulharsku. Za to je Babiš kritizován s tím, jestli bychom se neměli ještě Rusku omlouvat. Bylo vyjádření příliš mírné?

To je přece jasné, že bylo nesmírně mírné. Pokud chtěl bagatelizovat tento čin, tak to udělal velmi hloupě. A za mě: zahynuli tam dva lidé. Je úplně jedno, jakou tomu dáme nálepku a zda tomu budeme říkat akt státního terorismu nebo nějak jinak. Na nálepce nezáleží. Ruští agenti způsobili výbuch na českém území a při něm zahynuli dva lidé – tečka! To je přece podstatné. 

Je logické, že se ruská firma Rosatom nemůže ucházet o tendr na dostavbu jaderného bloku v Dukovanech?

Za mě určitě. Je to bezpečnostní riziko.

Proč se podle vás prezident Miloš Zeman zdrží komentáře celý týden – až do této neděle? O čem to svědčí?

O jasně proruském nejbližším okolí pana prezidenta.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…