Staré struktury! Ovčáček po útoku Sobotky oznámil zásadní krok k obraně Zemana

26.08.2017 17:00

ROZHOVOR Premiér Sobotka se baví jen se svými poradci a s vlivným zákulisním hráčem Radkem Pokorným a jejich názory pak říká do médií jako své. ParlamentnímListům.cz to sdělil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Reagoval na Sobotkovy výpady směrem k Hradu v rakouském tisku. „Je to malé a upocené, čecháčkovské,“ řekl Ovčáček a odkryl též karty, jaké konkrétní kroky chystá proti úřadu, který má dohlížet na předvolební kampaně.

Staré struktury! Ovčáček po útoku Sobotky oznámil zásadní krok k obraně Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

„Co sledujeme na Hradě, je jedna velká ostuda.“ Prohlásil to premiér Bohuslav Sobotka pro rakouský deník Die Presse s tím, že zároveň doufá, že Miloš Zeman volby prohraje. Co tomu říkáte? 
 
Je poněkud zvláštní, že český premiér z ČSSD pomlouvá českého prezidenta v rakouském tisku. Mimochodem, definitivně se potvrdila má starší teze, že Bohuslav Sobotka je hlasem médií, nikoliv občanů České republiky.
 
Sobotka řekl, že Zemanovu prohru předvídá na základě toho, „jak mluví s lidmi“. Nemůže na tom něco být?
 
Je to logické. Vzhledem k tomu, že se Bohuslav Sobotka baví ve své podstatě jen s Radkem Pokorným, Vladimírem Špidlou, Otou Novotným a Jiřím Pehe, jiný dojem mít nemůže. Ale jak se říká, dojmy nejsou pojmy.
 
Jak tedy vnímáte již zmíněnou skutečnost, že takové výroky premiér pronášel na stránkách zahraničního deníku?
 
Pro Bohuslava Sobotku je to typické. Vždy, když na radu svých poradců zahajoval útok na pana prezidenta, a že jich už bylo, činil tak prostřednictvím médií. Nejraději na stránkách periodik Bakalova mediálního domu. Novinkou je, že si pan premiér poplakal na rameni rakouského tisku. Víte, to je takové malé a upocené. Čecháčkovské, jak říkal Václav Havel.
 
Zdá se, že Bohuslav Sobotka poté, co byl zbaven pozice volebního lídra a šéfa ČSSD, poněkud otočil. Dříve se takto na adresu prezidenta republiky nevyjadřoval. Překvapilo vás to?
 
Vůbec ne. Bohuslav Sobotka konečně říká veřejně to, co si doopravdy myslí. Jsem přesvědčen, že Miloše Zemana navzdory usnesení ČSSD nevolil. A výsledek se mu pranic nelíbil. S Karlem Schwarzenbergem by totiž byli političtí spojenci. Nyní bude Bohuslav Sobotka a jeho okolí dělat vše pro to, aby nebyl Miloš Zeman znovuzvolen. Říkám to jasně. Celý politicko-mediální konglomerát ČSSD, a.s. bude nasazen proti Miloši Zemanovi. 
 
Na Twitteru jste nejnovější Sobotkovy výroky komentoval slovy o souručenství starých stran, médií a neziskovek. Máte důkaz o takovém spojení? Předseda vlády jen vyjádřil svůj názor. Nebo ne?
 
Staré politické strany, tedy ČSSD, TOP 09, ODS a KDU-ČSL, spojil odpor proti Andreji Babišovi. Pravice nebo levice, vše zapomenuto. Strach ze ztráty moci umí divy. Až proběhnou parlamentní volby, pomyslná děla těchto starých struktur se obrátí k Hradu. Samozřejmě za podpory většiny médií a spřízněných politických neziskovek. Musí to být trudný život, když se tradiční politici budí ráno zpoceni z pro ně hrozivého snu, kdy je Andrej Babiš premiérem a Miloš Zeman prezidentem. Bohuslav Sobotka svými výroky tento děs starých struktur potvrdil.
 
SLEDUJTE VIDEO Prezident Zeman se po letní dovolené vrátil do práce:

 
 
Nedávno jste debatoval s Janem Outlým, členem úřadu, který má dohlížet na předvolební kampaně. Obvinil jste jeho úřad z nabourávání ústavnosti České republiky. To je hodně vážné obvinění. Nepřehnal jste to?
 
Pouze jsem konstatoval fakta. Tento úřad nemá žádné právo omezovat činnost přímo voleného prezidenta. Lid je zdrojem veškeré státní moci. Lid si volí svého prezidenta. Lidu prezident skládá účty.
 
Podle Outlého je Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí nezávislý a vždy mluví obecně, nikoli o konkrétním kandidátovi. Není to prostě tak, že o Miloši Zemanovi musí být řeč prostě proto, že jako jediný z kandidátů je zároveň ve výkonu funkce a je třeba stanovit princip i pro budoucí volby a kandidáty?
 
Úřad mluví výhradně jen o Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi. Je prostě typickým odrazem paniky starých politických stran. Zcela nepokrytě se tento úřad zapojuje do volební kampaně
 
Několikrát jste uvedl, že budete požadovat, aby činnost tohoto úřadu byla započítána do limitů kampaně prezidentových protikandidátů. Myslíte to vážně? Jak toho hodláte docílit?
 
Převelice vážně. Samozřejmě se poradím s právníky, jakou formu zvolit. Zdůrazňuji, že náklady na ně si budu hradit ze svého, nikoliv z veřejných peněz. Základním argumentem bude samotná činnost tohoto úřadu. Můžeme například hovořit o systematickém pokusu o poškozování obrazu prezidenta republiky v očích veřejnosti.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…